Λίγες μέρες μετά το τέλος της σεζόν και ήδη άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά» το καλοκαιρινό «παζάρι» με το Περιστέρι και τον Άρη να κάνουν τις πρώτες κινήσεις σε επίσημη μορφή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης με μία ανανέωση (Σανόγκο) και εκείνη της Αθήνας με δύο προσθήκες ξένων –μέχρι… νεοτέρας η πρώτη- μέσα από τη δεξαμενή του ίδιου του Πρωταθλήματος.
Άρχισε με τον Ελάιζα Μήτρου Λονγκ και συνέχισε με τον Κένι Ουίλιαμς που αμφότεροι έχουν προϋπηρεσία τριών και δύο σεζόν αντίστοιχα, με ισάριθμες ομάδες στην Basket League. Ο Ελληνο-Καναδός -περιμένει το ελληνικό διαβατήριο κάτι που θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τον σχεδιασμό του Περιστερίου- έχει παίξει κατά σειρά σε ΠΑΟΚ, Απόλλωνα και Άρη ενώ ο Αμερικανός πέρασε από τον Κολοσσό και την ΑΕΚ.
Το Περιστέρι βγήκε για «ψώνια» ξένων παικτών στην αγορά της Basket League, για πέμπτο συνεχόμενο καλοκαίρι. Ποιους πήρε στα τέσσερα προηγούμενα και τι του έδωσαν; Η απόκτηση του Μήτρου-Λονγκ από τον Άρη και του Κένι Ουίλιαμς από την ΑΕΚ, είναι μία καλή ευκαιρία για να το θυμηθούμε. Πάντως οι δύο γκαρντ που άνοιξαν τον χορό των κινήσεων του Περιστερίου θα κληθούν, μεταξύ άλλων, να ξορκίσουν το κακό των προηγούμενων χρόνων αφού οι αντίστοιχες επιλογές των δύο καλοκαιριών που προηγήθηκαν, δεν αποδείχτηκαν επιτυχημένες.
Ο Χάτσερ ήταν ήδη σε πτώση
Το καλοκαίρι του 2019 ο Ηλίας Ζούρος αποφάσισε να βάλει στο ρόστερ του Περιστερίου τον Ουίλ Χάτσερ που προερχόταν από μία καλή σεζόν με τον ΠΑΟΚ. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν έφτασε σε αυτά τα επίπεδα ωστόσο είχε μία θετική παρουσία μέχρι το τέλος της περιόδου, που μπήκε πρόωρα από την πανδημία.
Το καλύτερο παιχνίδι του το έκανε στο Ιβανώφειο, βοηθώντας το Περιστέρι να φτάσει στη νίκη με 76-69 επί του Ηρακλή. Ο Χάτσερ είχε 13 πόντους με 4/9 σουτ, τρία ριμπάουντ, επτά ασίστ, τέσσερα κερδισμένα φάουλ και 16 ranking.
Ο Χάτσερ είχε σε 20 ματς Πρωταθλήματος…
Ο Μάρβιν Τζόουνς πήρε από το Περιστέρι τα πάνω του
Το καλοκαίρι του 2020, ο Νίκος Παπανικολόπουλος είδε στο πρόσωπο του Μάρβιν Τζόουνς τον παίκτη που θα του έδινε ποιότητα μέσα στη ρακέτα. Ο Αμερικανός προερχόμενος από τον Προμηθέα, μετακόμισε στους «κυανοκίτρινους» και έκανε μία εξαιρετική σεζόν, αποτελώντας την εξαίρεση στον κανόνα των τελευταίων χρόνων, που θέλει το Περιστέρι να μην δικαιώνεται στην επιλογή ξένων απευθείας από την Basket League.
Ο Τζόουνς ήταν ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό ranking του Περιστερίου για τη σεζόν 2020-21, όντας πρώτος ακόμη σε εύστοχα δίποντα, βολές, ριμπάουντ, κερδισμένα φάουλ και τάπες, μεταξύ των παικτών της ομάδας. Κορυφαία εμφάνιση του εκείνη επί της πρώτης ομάδας που τον έφερε στην Ελλάδα, του Κολοσσού, αφού είχε 14 πόντους, 12 ριμπάουντ, τρεις ασίστ, δύο τάπες, επτά κερδισμένα φάουλ και 34 ranking στο ματς της Ρόδου.
Το 0/2 του 2021
Το καλοκαίρι του 2021 το Περιστέρι έδειξε ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά των ξένων παικτών, επιλέγοντας δύο από εκείνους που έπαιζαν στο Πρωτάθλημα και στη σεζόν 2020-21. Αυτό δηλαδή που έκανε ήδη σε αυτό το καλοκαίρι. Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος επέλεξε τον Τζος Χάγκινς που έκλεισε την προηγούμενη σεζόν στον Ηρακλή και τον Γιανίκ Μορέιρα που προερχόταν από μία σεζόν στην ΑΕΚ.
Κανείς από τους δύο όμως δεν μακροημέρευσε στο «Ανδρέας Παπανδρέου». Ο Χάγκινς αντικαταστάθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2021 από τον Γκλεν Κόζι που την προηγούμενη σεζόν έπαιξε στο Λαύριο και πρόλαβε να κάνει έξι μόνο παιχνίδια Πρωταθλήματος. Σχεδόν ένα μήνα μετά είχε την ίδια μοίρα ο Γιανίκ Μορέιρα που αποδεσμεύτηκε τον Δεκέμβριο.
Στην ίδια λίστα ο Τζούστον
Όπως στη σεζόν 2021-22 ο Χάγκινς και ο Μορέιρα, έτσι και στη σεζόν που πέρασε, ο ξένος που επέλεξε το Περιστέρι από άλλη ομάδα της Basket League, κούνησε… νωρίς μαντίλι. Ο Σακούρ Τζούστον που έκανε ένα εξαιρετικό Πρωτάθλημα με τον Άρη, είδε σχετικά νωρίς φέτος την πόρτα της εξόδου από το Περιστέρι, χωρίς να είναι αγωνιστικά αρνητικός.
Αντιθέτως, ο Τζούστον είχε καλά νούμερα με κορυφαία εμφάνιση του εκείνη της 5ης αγωνιστικής κόντρα στην Καρδίτσα, στην οποία είχε 21 πόντους με 3/3 βολές, 9/13 δίποντα, εννιά ριμπάουντ, πέντε ασίστ, δύο κλεψίματα και 33 ranking.
Ο Αμερικανός έκανε 12 παιχνίδια στο Πρωτάθλημα και αποδεσμεύτηκε τον Ιανουάριο, για να τον αντικαταστήσει ο Ίαν Χάμερ.
Αγορά με φθίνουσα πορεία
Το φετινό καλοκαίρι άρχισε με δύο τέτοιες κινήσεις ξένων, από μία ομάδα της Basket League σε άλλη, ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά παρουσίασε φθίνουσα πορεία στην τελευταία διετία και ειδικά στην περασμένη σεζόν, ειδικά αν συγκριθεί με τις προηγούμενες περιόδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι μόνο τέσσερις ξένοι παίκτες μετακινήθηκαν από μία ομάδα της Basket League σε άλλη ενώ στα καλοκαίρια του 2020 και του 2021 υπήρξαν συνολικά 31 τέτοιες μετακινήσεις!
Το περασμένο καλοκαίρι άλλαξαν φανέλα μόνο οι: Κένι Ουίλιαμς (Από τον Κολοσσό στην ΑΕΚ), Ράιαν Τέιλορ (Από τον Ηρακλή στον Απόλλωνα Πάτρας), Σακούρ Τζούστον (Από τον Άρη στο Περιστέρι) και Άντονι Κάουαν (Από τον Άρη στον Προμηθέα). Ένα χρόνο νωρίτερα υπήρξαν εννιά τέτοιες μετακινήσεις ενώ τα δύο προηγούμενα καλοκαίρι χάθηκε το μέτρημα με 16 μετακινήσεις ξένων το 2019 και 15 το 2020 από μία ομάδα της Basket League στην άλλη.
Η σχετική λίστα των τελευταίων 12 καλοκαιριών έχει ως εξής…
2011: 3
2012: 3
2013: 10
2014: 14
2015: 12
2016: 6
2017: 11
2018: 10
2019: 16
2020: 15
2021: 9
2022: 4
Photo Credits: Eurokinissi