9.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

Tο DNA του μπάσκετ είναι… μεταδοτικό (pics)

Το -δημοσιογραφικό- κλισέ που αναφέρει πως το... μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά, προφανώς και περιγράφει το στόρι που θα επιχειρήσουμε να αναπτύξουμε.
 
Ποιες είναι, δηλαδή, οι περισσότερες τουλάχιστον, προφανείς (και μη) περιπτώσεις, όπου η σκυτάλη δόθηκε από τον (ενίοτε διάσημο) πατέρα προς τον διάδοχο.
Πώς πέρασε στο dna του διαδόχου, το μπασκετικό δαιμόνιο... Το άθλημα, δεν το απαρνήθηκε η επόμενη γενιά, πήρε... το μικρόβιο και αποτέλεσε το μπάσκετ, απόλυτο σημείο αναφοράς σε όλη την φαμίλια... Στα βήματα του μπαμπά ο υιός, εντός παρκέ, ακόμη και στους πάγκους, όπως διαπιστώνουμε, σε κάποιες περιπτώσεις. Τα καμάρια ανέλαβαν δράση από τον -περισσότερο ή λιγότερο- διάσημο πατέρα, ακολουθώντας τα χνάρια και έναν παρόμοιο ή και διαφορετικό δρόμο στον θαυμαστό κόσμο του μπάσκετ!
 
 
Μέσω ΝΒΑ
 
Ας ξεκινήσουμε με όσους (πατεράδες κυρίως) είχαν άμεση σχέση με το ΝΒΑ και κατόπιν είδαν τον γιο τους στην Ελλάδα, είτε οι ίδιοι νωρίτερα έπαιξαν στα μέρη μας, είτε όχι. Κάποτε, λοιπόν, για να πιάσουμε την αφορμή του θέματός μας, ο Αντόνιο Ντέιβις ερχόταν στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού (και μετά εδραιώθηκε στο ΝΒΑ). Πλέον, ο Ντέιβις ο νεότερος, ανήκει στον Χαρίλαο Τρικούπη Μεσολογγίου. Οπου εκεί, η σύμπτωση τον φέρνει να συνυπάρχει με τον κόουτς Καλαμπάκο, παλιό συμπαίκτη του πατέρα του στον Παναθηναϊκό!
 
Πριν μερικά χρόνια ο γιος του Πάτρικ Γιούιν, παλιού αστέρα των Νικς, ο τζούνιορ λοιπόν έπαιξε (για λίγο στο ΝΒΑ και) σε Τρίκαλα, Κηφισιά, ενώ ο υιός Στόκτον, αγωνίστηκε στον Απόλλωνα Πάτρας, με τον δημοφιλή πατέρα του (που βέβαια όπως και ο Γιούιν ο πρεσβύτερος δεν έπαιξε στην Ελλάδα ποτέ), αρκετές φορές θεατή. Μέσω... ΝΒΑ, δηλαδή, λίγη λάμψη ήρθε και προς την δική μας λίγκα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση του Στιβ Μπαρτ σένιορ (έπαιξε στο ΝΒΑ αλλά και στον Ηρακλή) και του υιού του, τζούνιορ, που αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες στην χώρα μας, αλλά όχι στον «Γηραιό».
 
Πέραν των Στόκτον και Γιούιν, στην Ελλάδα έπαιξαν ακόμη: Ο Τορίν Γκριν (ΑΕΚ) γιoς του Σίντνεϊ, που είχε μακρά θητεία στο ΝΒΑ, επίσης ο Σον Χίγκινς (NBA, Αρης, Ηράκλειο), γιος του Ερλ, παλιού άσου στο ΝΒΑ, αλλά και ο Ντέβιν Μαρμπλ (Αρης) του οποίου ο πατέρας, Ρόι, είχε παίξει σε Χοκς και Νάγκετς.
 
O Γκρεγκ Ουΐλτζερ (Αρης) δεν έπαιξε στο ΝΒΑ, αντίθετα με τον υιό του Κάιλ, που πέρασε και από τον Ολυμπιακό.
Η κόρη Ουΐλτζερ, συν τοις άλλοις, έπαιξε στον Σπόρτιγκ. Εϊ Τζέι Ινγκλις πατέρας (ΝΒΑ, Αρης) και υιός (Λαύριο), γνωρίζουν τι εστί Α1. Οπως το ίδιο
συμβαίνει και με τους Ελστον Τέρνερ. Ο πατέρας με θητεία σε ΝΒΑ και Απόλλωνα και ο γιος σε Ηφαιστο Λήμνου και ΠΑΟΚ.
Ντελ και Τρε Ντεμπς πέρασαν, αντίστοιχα, από ΠΑΟΚ και Κολοσσό.
 
 
 
Oι... εκτός «μαγικού κόσμου»
 
Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις πολλές, πατέρα και υιού με άμεση σύνδεση την Ελλάδα, χωρίς πάντως κάποιος εκ των δύο ή αμφότεροι να έχουν περάσει από το ΝΒΑ.
Θεσσαλονίκη... έπιασε πριν λίγα χρόνια ο υιός του Τίιτ Σοκ, όχι όμως για τον Αρη, αλλά για τον Ηρακλή κι ενώ ο πατέρας του είχε προηγουμένως παίξει (και) στον Παναθηναϊκό. Σε κοινή ομάδα στην Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό, έπαιξαν Νάντο και Σάντρο Τζεντίλε. Ο Κεν Μπάρλοου (ΠΑΟΚ) είδε τον γιο του αγωνιζόμενο σε Τρίκαλα και ΑΕΚ, ενώ άμεση συνάρτηση με την Ελλάδα έχουν και οι Ελία και Βάσκο Εφθίμοφ. Κεν Μπάρλοου και Σάντρο Τζεντίλε είχαν κάποια στιγμή την δυνατότητα να μεταβούν στον... κόσμο του ΝΒΑ, αλλά αυτό δεν συνέβη. Επιπροσθέτως, ο Σλάβιτσα Κοπρίβιτσα (Παγκράτι) είδε μετά από εκείνον, τον γιο του, Νίκολα, στην Ελλάδα, για χάρη του Ηρακλή. Εναν Κοπρίβιτσα, τον Λάζαρ, είχε στην πορεία και το βόλεϊ του Ηρακλή, αλλά αυτό αποτελεί άλλο κεφάλαιο.
 
 
Φυσικά, το να δοθεί η σκυτάλη από πατέρα σε υιό, ασχέτως ποιος έγινε ευρύτερα γνωστός ή έκανε μεγαλύτερη καριέρα, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ξένων αθλητών, όπως θα διαπιστώσουμε. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές περιπτώσεις Ελλήνων, όπου ο πατέρας, αφότου αποσύρθηκε, είδε τον γιο του στα παρκέ, ή ακόμη και στους πάγκους, όπως εκείνος! Μερικοί να τονίσουμε βρέθηκαν και σε κοινές ομάδες, με τον υιό να έχει τον πατέρα του προπονητή, είτε ακόμη και ως αντίπαλο, αλλά και συνεργάτη του ή αντίπαλό του στους πάγκους.
 
Των Ελλήνων τα καμάρια
 
Μερικά ενδεικτικά ονόματα: Μπόμπαν και Βλάντο Γιάνκοβιτς, Ντράγκαν και Ντούσαν Σάκοτα, Δημήτρης και Γιάννης Δημακόπουλος, Σωτήρης και Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Παναγιώτης και Δημήτρης Γιαννάκης, Σούλης και Χάρης Μαρκόπουλος, Κώστας και Γιώργος Διαμαντόπουλος, Κώστας και Στάμος Πολίτης.
Και ακόμη, ενδεικτικά: Ορέστης και Μιχάλης Αγγελίδης, Γιάννης και Μιχάλης Παραγυιός, Μιχάλης και Αλέξης Κυρίτσης, Μιχάλης και Γιώργος Γιαννουζάκος, Γιώργος και Παναγιώτης Μπαρλάς, Αχιλλέας και Νάσος Μέντζος, Αγγελος και Δημήτρης Κατσίβελης, Ανδρέας και Γιάννης Μολφέτας, Βασίλης και Γιάννης Λιανός, Τάκης και Κώστας Μάγλος, Βαγγέλης και Στέλιος Πουλιανίτης, Βαγγέλης και Αντώνης Φώτσης, Μέμος και Στέλιος Ιωάννου, Κώστας και Δημήτρης Μωραΐτης, Ανδρέας και Νώντας Παπαντωνίου, Αργύρης και Ιωάννης Παπαπέτρου, Νίκος και Πάρις Μαραγκός, Κανέλλος και Γιώργος Παπαγιάννης, Φραγκίσκος και Κάρολος Αλβέρτης, Αγγελος και Λεωνίδας Ζούπας, Αντώνης και Γιώργος Χατζηκυριάκος, Σπύρος και Αρης Βερτζάγιας, Γιώργος και Αντώνης Σιγάλας, Αβδάλας και υιοί, Αντώνης και Δημήτρης Σταμάτης, Στέλιος και Γιώργος Γκιουζέλης, Παναγιώτης και Βαγγέλης (υιός) Λιαδέλης.
Αρκετοί, ακόμη και εκ των παραπάνω υιών, έχουν εξάλλου και αδέρφια (ή ξαδέρφια) που επίσης ασχολήθηκαν με το μπάσκετ (πχ Παπαντωνίου, Παπαπέτρου, Καυκής, Καρβούνης, Μολφέτας, οικογένεια Καραμανώλη).
 
 
Οι κόρες
 
Και μην ξεχνάμε και αντίστοιχα παραδείγματα διάσημων πατεράδων όπως οι Παναγιώτης Φασούλας, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Μποσγανάς κ. ά. όπου βλέπουν πια τις κόρες τους να διαπρέπουν. Το άθλημα επίσης ακολούθησαν από πατέρα σε κόρη και άλλες οικογένειες (Καβάσιλα, Κατσίνη κλπ).
 
 
Αδέρφια και... συγγενείς
 
Το θέμα αδέρφια στην ίδια ομάδα, έστω απλά σε κοινά χρόνια στο μπάσκετ σε οποιοδήποτε επίπεδο ή αντίπαλοι (πχ Καλαϊτζάκης, Γκιζόγιαννης, Καλάθης, Βεργίνης Δέδας, Κακιούζης, Μπουρούσης, Παπαλουκάς, Σχορτσανίτης, Σπανούλης, Χριστοδούλου, Mάντζαρης, Αγραβάνης, Γεωργοπαπαδάκος, Θεοδωράκος, Μπέλλας, Κακκαβάς, Ντιφαντής, Βρύνας κλπ) είναι προς μελλοντική... αναζήτηση. Ανάλογα και περιπτώσεις ξένων αδερφών ή πατεράδων-υιών (Λαβρίνοβιτς, Μενεγκίν, Ντράγκιτς, Γκασόλ, Πασούτιν κ. ο. κ.).
 
Θα μπορούσε η λίστα να περιλαμβάνει και άλλα ονόματα, αλλά ο Μίτσελ Ουΐγκινς (Σπόρτιγκ, Μίλων κλπ), είδε τον υιό του να διαπρέπει στο ΝΒΑ, χωρίς να περνά από τα μέρη μας, ενώ ο Κέι Σι Ρίβερς είναι ανιψιός του Μπάιρον Ντίνκινς. Αμφότερους τους... ενώνει ο Παναθηναϊκός. Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε πως μερικοί... λοξοδρόμησαν, διαλέγοντας το μπάσκετ από το ποδόσφαιρο πχ, σε σχέση με τον πατέρα δηλαδή (όπως Λιαδέλης, Μήτογλου και Χριστινάκη), ή αφήνοντας στην άκρη το βόλεϊ για το μπάσκετ (Γόντικας), αλλά και το αντίστροφο (Καλαφατάκη, Χριστοδούλου κλπ).
 
Σε μια... κατηγορία μόνοι τους εντάσσονται οι γιοι των Βούκτσεβιτς και Τάρλατς, μιας και παίζουν, αντίστοιχα, σε Ρεάλ και Παρτίζαν, αντίθετα με τους μπαμπάδες που συνδέθηκαν κυρίως με τον Ολυμπιακό. Βέβαια, ο νεαρός Βούκτσεβιτς πέρασε από τα μικρά τμήματα των Πειραιωτών. Μια άλλη περίπτωση ακόμη, όπου τα χνάρια ακολουθήθηκαν πιστά, είναι αυτή του υιού (Μάρκου) Μπάκναλ, που ναι μεν δεν παίζει σε Ηρακλή ή Αρη, όπως κάποτε ο μπαμπάς, αλλά παραμένει σε μικρές κατηγορίες στην Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, ο υιός Πετσάρσκι δεν έχει αγωνιστεί στην πατρίδα μας, αντίθετα φυσικά με τον μπαμπά. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα. Και να προσθέσουμε τον Μάρκο Πέσιτς, που έπαιξε μεν στον Ηρακλή, αλλά ο διάσημος πατέρας του, Σβέτισλαβ, δεν κοουτσάρισε ελληνική ομάδα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ