24 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Σερβία-Ελλάδα 100-94: Ήττα… γιατί έπρεπε (vids+pics)

Η Εθνική πήγε στο Βελιγράδι με τις γνωστές της απώλειες, πρόσθεσε ακόμη μία με τον Κώστα Αντετοκούνμπο μένοντας... χωρίς ψηλό, είδε τους διαιτητές να είναι εξαιρετικά ανεκτικοί έναντι των Σέρβων σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και το σύνολο του Σβέτισλαβ Πέσιτς, αναιρώντας μια τεράστια εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο (40 π., 12/18 δ., 2/7 τρ., 10/14 β., 8 ρ., 5 ασ., 2 κλ., 3 λ.), έφτασε με 100-94 στην παράταση σε μια νίκη, που είχε τεράστια ανάγκη για να μην «εκτροχιαστεί» στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανεβαίνοντας στο 2-3 έναντι του 3-2 για τη «γαλανόλευκη», που ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστική παρά την όχι και τόσο καλή της βραδιά και πλέον χρειάζεται την νίκη απέναντι στο Βέλγιο την Κυριακή (28/8), για να συνεχίσει να νιώθει ήσυχη.

Η αναμενόμενη συνεργασία του Μίτσιτς με τον Γιόκιτς βοήθησε τα μέγιστα τους Σέρβους, σε συνδυασμό με το κακό ξεκίνημα του Καλάθη αμυντικά, με αποτέλεσμα να τεθεί ένας «φρενήρης» ρυθμός, που έμοιαζε να τους ευνοεί (13-6 στο 3'). Η Εθνική μας, όμως, κατάφερε να τρέξει και τα αδέλφια Αντετοκούνμπο τελείωσαν φάσεις με εντυπωσιακό τρόπο, με τη στήριξη ενός βελτιωμένου δημιουργικά Καλάθη, ώστε με επιμέρους 4-12 να περάσουμε μπροστά στο σκορ (17-18 στο 6'). Συνέχεια, ωστόσο, δεν υπήρξε, ο Μιλουτίνοφ έκανε ενδεχομένως περισσότερη ζημιά από όση θα περιμέναμε κι ένα τρίποντο του Γιαραμάζ στην εκπνοή της πρώτης περιόδου έδωσε ψυχολογία στους γηπεδούχους (31-25).

Αυτό αποδείχθηκε από το εξίσου καλό τους ξεκίνημα στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Κάλινιτς και τον Γκούντουριτς να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες μας αμυντικά και να φέρνουν τη διαφορά στο +9 για τη Σερβία (37-28 στο 22'), αλλά τα αδέλφια Αντετοκούνμπο, με τη βοήθεια ενός ανεβασμένου Σλούκα, έδειξαν πως μπορούσαν να ανταποκριθούν και σε σετ καταστάσεις, με συνέπεια ένα επιμέρους 3-14, με το οποίο πήραμε το προβάδισμα (40-42 στο 26'). Η απάντησή τους, όμως, Γιόκιτς προεξάρχοντος, αφού δεν είχε ουσιαστικά αντίπαλο στη ρακέτα με τον τραυματισμό του Κώστα, έφερε για τους παίκτες του Πέσιτς ένα σερί 11-0, ανταποκρινόμενοι θετικά στο «βαρύ» τραυματισμό του Μίτσιτς, προτού με φόλοου-κάρφωμα διαμορφώσει το 51-44 του ημιχρόνου ο Θανάσης.

Η πληθωρική παρουσία του Γιόκιτς στις δύο ρακέτες έφερε την απόσταση και σε διψήφιο νούμερο για τη Σερβία (60-50 στο 23'), αλλά για ακόμη μια φορά η ελληνική ομάδα έδειξε τις αρετές της στο ανοικτό γήπεδο, με λύσεις και στο «πέντε εναντίον πέντε» και λύνοντας κατά καιρούς την προσαρμοσμένη ζώνη στον Γιάννη, είτε με δικό του σκοράρισμα είτε με τη δημιουργία του, μειώνοντας στο τρίποντο στα μέσα της τρίτης περιόδου (61-58). Για ακόμη μια φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε συνέχεια, καθώς Καλάθης και Σλούκας δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα και οι γηπεδούχοι, με τον Γιαραμάζ ως καθοριστικό παράγοντα, αλλά και την ανοχή που υπήρχε στις επαφές του Μιλουτίνοφ, είδαν το δεύτερο να πετά την μπάλα και να διατηρεί τη διαφορά στο +7 (70-63).

Ο Γιαραμάζ συνέχισε να μας κάνει ζημιά, την ίδια ώρα που οι διεθνείς μας ήταν πλήρως άστοχοι με καλές επιλογές από μακριά, με αποτέλεσμα να μην «ξεκολλούν» μέχρι τα μέσα της τελευταίας περιόδου (79-70). Με την αποφασιστικότητα του Γιάννη και του Θανάση, όμως, που βρήκαν λύσεις και στο ανοικτό γήπεδο, βγάλαμε αντίδραση με ένα σερί 0-6, που δυστυχώς βρήκε αντίδραση σε ένα 5-0 των Σέρβων με ένα απίθανο τρίποντο του Γιαραμάζ, που ανάγκασε σε τάιμ άουτ τον Ιτούδη με δύο λεπτά για τη λήξη (84-76). Ο Καλάθης ανέλπιστα, εκεί που ήταν άποντος, έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο, που ακολουθήθηκε από ένα αντίστοιχο του Θανάση και τελείωσε με ένα... τεράστιο του Ντόρσεϊ στα 11.5" για τη λήξη, ισοφαρίζοντας σε 87-87, με την τελευταία επίθεση για τους Σέρβους και τους διαιτητές να μπορούσαν να δώσουν και φάουλ στην προσπάθεια του ομογενούς γκαρντ. Ο Γιαραμάζ ήταν σίγουρα σε σπουδαία βραδιά, ωστόσο μάλλον δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή να του δοθεί το τελευταίο σουτ, με την παράταση να έρχεται.

Και στο έξτρα πεντάλεπτο, όμως, οι παίκτες του Πέσιτς μπήκαν καλύτερα, με τον Γιόκιτς να κάνει τα πάντα και να δίνει ένα +6 στην ομάδα του, που ανάγκασε σε τάιμ άουτ τον Ιτούδη (95-89 στο 42'). Πέραν της ορμής του Γιάννη, που έφτασε και τη «40άρα» με δύο βολές για το 98-94 κοντά στα 20", άλλη βοήθεια δεν υπήρξε και το τελικό 100-94 ήταν λογικό να έρθει για τους διεθνείς μας.

Δεκάλεπτα: 31-25, 51-44, 70-63, 87-87, 100-94 (παρ.)

ΟΙ MVP ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Χ: Το παιχνίδι αυτό ήταν... επιπέδου ΝΒΑ στο αγωνιστικό κομμάτι και επιβεβαίωσε τη «μάχη» μεταξύ MVP, με τον Νίκολα Γιόκιτς (29 π., 9/13 δ., 2/3 τρ., 5/10 β., 8 ρ., 6 ασ., 1 κλ., 6 λ.) και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (40 π., 12/18 δ., 2/7 τρ., 10/14 β., 8 ρ., 5 ασ., 2 κλ., 3 λ.), να παραδίδουν μια μεγάλη παράσταση στο σερβικό κοινό με ηγετικές και εντυπωσιακές εμφανίσεις καθένας για τον εαυτό του. Εκείνος, όμως, που έκανε τη διαφορά σε επιμέρους κρίσιμα σημεία, ήταν ο Ογκνιέν Γιαραμάζ, ο οποίος μέτρησε 15 πόντους με 3/4 δίποντα και 3/4 τρίποντα με ουκ ολίγα μεγάλα σουτ, που μέτρησαν στην τελική έκβαση του αγώνα.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Η Εθνική μας ανά στιγμές «κολλούσε» επιθετικά, ειδικά μέχρι τα μέσα της τελευταίας περιόδου με το μακρινό της σουτ. Στο σύνολο μπορεί τα 12/35 τρίποντα με ποσοστό 34.3% να μην είναι άσχημο για τα δεδομένα μας, ωστόσο τα 11/20 σουτ από την περιφέρεια για τους Σέρβους ήταν καθοριστικός παράγοντας. Ενδεικτικό, πάντως, του πώς οι διαιτητές έδειχναν ανοχή στη δική τους πλευρά στις επαφές, είναι τα μόλις 16 φάουλ τους, έναντι 26 δικών μας σε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, με τη Σερβία να έχει 17/26 βολές και την Ελλάδα 10/14, αν και η ευστοχία αυτή είναι ένα θετικό στοιχείο. Κανείς παίκτης, πάντως, πλην του Γιάννη δε σούταρε βολές.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ