26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023: Τα… κοινά συμφέροντα Ελλάδας-Σερβίας και το κόλπο του Ζούρου (vids)

Η Εθνική Ανδρών παίζει τελικό απόψε (14/11, 21:30) στο Βέλγιο μετά την ήττα από τους Λετονούς, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να παίξει σε άλλο βάσει αποτελεσμάτων και το Basketa.gr αναλύει το πώς πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ελπίζοντας αυτό να γίνει στη Μονς κιόλας, ώστε να μην αγχωθούμε στο τελευταίο «παράθυρο», έχοντας και το μυαλό μας στο Βελιγράδι, ελπίζοντας πως οι Σέρβοι θα... βοηθήσουν από την πλευρά τους να κάνουμε μαζί το ταξίδι.

Έμειναν μονάχα τρεις στροφές. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 πλησιάζει και ήδη αρχίζουμε να σκεφτόμαστε, ως τουρίστες σκεπτόμενοι, το ποια χώρα θα θέλαμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Για να το σκεφτούμε αυτό, όμως, καλό είναι να δούμε και την Εθνική μας να περνά στην τελική φάση της διοργάνωσης, έχοντας υπέροχες αναμνήσεις από την τρίτη χώρα εκ των διοργανωτριών.

Και για να φτάσουμε μέχρι εκεί, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας στα υπολοιπόμενα παιχνίδια, σε μια διαδικασία που κρύβει πολλές εκπλήξεις. Μια από αυτές, φυσικά, δε θα θέλαμε να μας τύχει μια τέτοια στη Μονς απέναντι στο Βέλγιο, μετά και την ήττα από τους Λετονούς στα «Δύο Αοράκια», διεκδικώντας ένα αποτέλεσμα, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να μας φέρει την πρόκριση και μαθαίνοντας παράλληλα το τι θα γίνεται στο Βελιγράδι ανάμεσα σε Σερβία και Τουρκία.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν τόσο απλά, αλλά μπορεί τελικά και να μην είναι και αυτό θα εξαρτηθεί, από το τι θα συμβαίνει ταυτόχρονα στη σερβική πρωτεύουσα. Το Basketa.gr παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και τη θέση όλων των ομάδων του ομίλου μας, που διεκδικούν την πρόκριση, για να ακολουθήσουν τη Λετονία, ενώ αναλύει το τι συμβαίνει και στους υπόλοιπους ομίλους.

Ελλάδα, Σερβία και... καθαρίζουμε

Ξεκινώντας από το δικό μας όμιλο, τα πράγματα φαίνεται πως αρχίζουν να απλοποιούνται. Η Λετονία έχει ήδη προκριθεί, η Εθνική μας βρίσκεται στο 4-3 μαζί με τους Σέρβους, Βέλγοι και Τούρκοι ακολουθούν με 3-4, με τη Μεγάλη Βρετανία απλώς να μας έχει κάνει «ζημιά», όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, με το θρίαμβό της στην πρεμιέρα.

Γιατί μιλάμε για «ζημιά»; Επειδή αν είχαμε πάρει το «διπλό» κόντρα στους Βρετανούς, θα ήμασταν πολύ πιο άνετοι στο 5-2 σήμερα, έχοντας απλώς να πάρουμε μια νίκη στο Βέλγιο, για να τελειώσουμε την υπόθεση της πρόκρισης. Ακόμη κι έτσι, όμως, η πρόκριση θα πάρει το δρόμο της στη Μονς, εφόσον επικρατήσουμε. Κι αυτό, γιατί θα βρισκόμαστε σίγουρα σε απόσταση δύο νικών από τους Βέλγους, έχοντας δύο νίκες εναντίον τους. Αν, δε, η Σερβία νικήσει στο Βελιγράδι την Τουρκία, θα έχουμε και τους γείτονες από κάτω μας και εκτός μάχης, μιας και θα έχουν εναντίον τους ένα 0-2, τόσο από εμάς όσο και από το σύνολο του Σβέτισλαβ Πέσιτς, με αποτέλεσμα την πρόκριση.

Το κακό σενάριο στην περίπτωση της νίκης μας, όμως, θα είναι να πάρουν το «διπλό» στο Βελιγράδι οι Τούρκοι. Κι αυτό, γιατί θα πιάσουν τη Σερβία και θα μείνουν σε απόσταση μιας νίκης από εμάς, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε οπωσδήποτε νίκη επί των Σέρβων, ώστε να περάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ένα ματς που φυσικά δε θα ήθελε καμία από τις δύο ομάδες να δώσει, παίζοντας ουσιαστικά για τη ζωή της και έχοντας στο μυαλό, ότι θα έχουμε να πάμε στη Ρίγα την τελευταία αγωνιστική, χωρίς να γνωρίζουμε το πώς θα εμφανιστεί η αδιάφορη βαθμολογικά Λετονία.

Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλα σενάρια. Για αρχή, ένα σενάριο τριπλής ισοβαθμίας με Βέλγιο και Σερβία στο τέλος αυτών των προκριματικών, ακόμη και με νίκη μας. Για να γίνει αυτό, βέβαια, πρέπει εμείς να ηττηθούμε στα τελευταία δύο ματς με Σερβία και Λετονία, με αποτέλεσμα να μείνουμε στις πέντε νίκες, το ίδιο να γίνει και με τους Σέρβους κερδίζοντας μονάχα εμάς και χάνοντας από τους Τούρκους και τους Βρετανούς, ενώ οι Βέλγοι πρέπει να είναι τέλειοι απέναντι σε Βρετανία και Τουρκία. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, η Σερβία και το Βέλγιο θα έχουν όλες «διπλές» νίκες μεταξύ τους και ρόλο θα παίξουν οι διαφορές.

Σε περίπτωση, επίσης, ήττας της Σερβίας από την Τουρκία, στον ορίζοντα προβάλλουν παράλληλα ένα σενάριο τετραπλής ισοβαθμίας με τους γείτονές μας παρόντες, όπως και τριπλής ισοβαθμίας μαζί τους και με το Βέλγιο. Σε αμφότερα, φυσικά, αν έχουμε κερδίσει το Βέλγιο, θα είμαστε άνετοι, ακόμη κι αν ηττηθούμε δεύτερη φορά από τη Σερβία.

Όλα, επομένως, έρχονται να… κουμπώσουν στο ματς με το Βέλγιο, που όπως αναφέραμε και την προηγούμενη φορά, είναι το «κλειδί» της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε συνάρτηση βέβαια με όσα γίνουν στο Βελιγράδι. Από την πλευρά τους, βέβαια, τα «Λιοντάρια» θα ήθελαν αυτή την νίκη, ώστε να μας βάλουν πίεση εν όψει των τελευταίων δύο αγωνιστικών, όπου μεταξύ άλλων θα χρειαστεί να φιλοξενήσουμε τη Σερβία. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουν παραμείνει στο «κυνήγι» της πρόκρισης λόγω των δύο νικών με τους Σέρβους, ελπίζοντας να τους βρουν σε ισοβαθμία, καθώς το να «κυνηγήσουν» διαφορά 18 πόντων από εμάς αποτελεί ένα δύσκολο έργο.

Αναφορικά με τους Πλάβι, εκείνοι απλά… κερδίζουν και προχωρούν. Το σημαντικό για εκείνους είναι να αποφύγουν όσο μπορούν το Βέλγιο και, για αυτό το λόγο, επιθυμούν διακαώς νίκη δική τους με την Τουρκία και «διπλό» δικό μας στη Μονς, ώστε να βγάλουν εκτός μάχης τους γείτονές μας και να τους χρειάζεται στις δύο τελευταίες αγωνιστικές μόνο μια νίκη, υποδεχόμενοι την τελευταία αγωνιστική τους Βρετανούς.

Η Τουρκία, τέλος, όπως αναφέραμε με ήττα στη Σερβία θα δει το φάσμα του αποκλεισμού να προβάλλει μπροστά της. Μόνο με ένα «διπλό» θα έχει ελπίδες, και ακόμη καλύτερα αν το κάνει με διαφορά τουλάχιστον οκτώ πόντων, ώστε να έχει την ισοβαθμία με τους Σέρβους, έχοντας ήδη κάνει τη δουλειά με το Βέλγιο, μετρώντας ένα εμφατικό +34. Για να ελπίζουν ακόμη περισσότερο, βέβαια, θα… παρακαλούν σε αυτό το σενάριο να κερδίζουμε εμείς, που έχουμε δύο νίκες εναντίον τους, καθώς και να μην πετύχουν τριπλή ισοβαθμία με Σερβία και Βέλγιο, όπου το τελευταίο θα υπερτερεί. Η ρεαλιστική της πιθανότητα να τα καταφέρει, δηλαδή, θα είναι ουσιαστικά να πάρει νίκη με διαφορά στο Βελιγράδι και να ελπίζει να πετύχει σε «διπλή» ισοβαθμία τους Σέρβους.

Η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο προελαύνουν, ο Ζούρος… το γύρισε

Περνώντας στους άλλους ομίλους, η κατάσταση επίσης αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ειδικά στο 10ο όμιλο, όπου Γερμανία (8-1) και Φινλανδία (7-2) ήδη προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ η Σλοβενία (6-3) με το «διπλό» στο Ισραήλ (3-6) απλοποίησε για τον εαυτό της την κατάσταση. Κι αυτό, γιατί έχει ήδη δύο νίκες από τον προηγούμενο γύρο με τη Σουηδία (4-5), επομένως πρέπει να ηττηθεί και στα επόμενα τρία ματς και είτε να είναι τέλειοι οι Σκανδιναβοί, ή να την φτάσουν οι Ισραηλινοί επίσης με «τρία στα τρία» και νίκη με 14 πόντους στη Σλοβενία. Με μια νίκη στο Κόπερ επί της αδιάφορης βαθμολογικά Γερμανίας, όλα τελειώνουν οριστικά.

Στον 11ο όμιλο η κατάσταση παραμένει πιο μπερδεμένη από τους υπόλοιπους, αλλά το Μαυροβούνιο έκανε ήδη ένα πολύ μεγάλο «βήμα» με το «διπλό» στην Ουγγαρία, ανεβαίνοντας στο 6-3 και ακολουθώντας Γαλλία και Λιθουανία, που βρίσκονται στο 7-2. Από πίσω της και στο 5-4 βρίσκουμε τη Βοσνία, με την Ουγγαρία στο 4-5 και την Τσεχία «βυθισμένη» στο 3-6.

Το καλό για τους Μαυροβουνίους είναι, ότι έχουν τόσο την τελευταία εκτός έδρας νίκη όσο κι ένα +19 με τους Βόσνιους και την ισοβαθμία με τους Ούγγρους υπέρ τους στο «σακούλι» τους, άρα δημιουργούν πολύ καλές προϋποθέσεις πρόκρισης και με νίκη επί της Λιθουανίας σήμερα (14/11) θα έχουν κάνει κάτι παραπάνω από τη μισή δουλειά, αν παράλληλα ηττηθεί η Βοσνία στη Γαλλία. Ειδάλλως και με την Ουγγαρία να περιμένει την Τσεχία, θα ετοιμαστούμε για «πόλεμο» στο τελευταίο «παράθυρο», αλλά εδώ το Μαυροβούνιο είναι ξανά τυχερό, αφού Ουγγαρία και Βοσνία θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, επομένως είναι δύσκολο να βρούμε πολλαπλή ισοβαθμία.

Αναφορικά με τους δύο πρώτους της βαθμολογίας, η Γαλλία και η Λιθουανία δεν μπορούμε να πούμε πως κινδυνεύουν ιδιαίτερα, παρότι δεν έχουν προκριθεί βαθμολογικά. Κι αν οι «Τρικολόρ» εντυπωσιάζουν με τον Βίκτορ Ουεμπανιάμα, οι Λιθουανοί έχουν πιο δύσκολα ματς μεν, αλλά με μια νίκη με τους Ούγγρους στο επόμενο «παράθυρο» εντός έδρας, δε θα έχουν πρόβλημα, ακόμη κι αν ηττηθούν από το Μαυροβούνιο. Αν, φυσικά, νικήσουν και οι δύο πρωτοπόροι τη Δευτέρα, τότε περνούν στο Μουντομπάσκετ.

Στο 12ο και τελευταίο όμιλο, η Γεωργία του Ηλία Ζούρου έκανε… το κόλπο της και πέρασε από το Ρέικιαβικ, κάνοντας άλμα πρόκρισης. Και μιλάμε για άλμα, καθώς αυτή τη στιγμή η ομάδα του είναι ισόβαθμη με την Ισλανδία στο 4-3, έχοντας να παίξουν με Ιταλία και Ουκρανία αντίστοιχα σήμερα (14/11). Ακόμη κι αν χάσει, όμως, η Γεωργία, περνώντας από την Ολλανδία απέναντι σε έναν αδιάφορο αντίπαλο και επικρατώντας της Ισλανδίας στο σπίτι της, τότε της αρκεί για την πρόκριση, με την τελευταία μάλιστα να έχει να υποδεχθεί και την Ισπανία, που δε συνηθίζει να εμφανίζεται αδιάφορη και να κάνει… χάρες.

Αναφορικά με τους δύο πρωτοπόρους, η Ισπανία «καθάρισε την μπουγάδα» οριστικά, περνώντας από την Ιταλία, ενώ με νίκη της επί της Ολλανδίας, καθώς και παράλληλη ήττα των Ισλανδών από την Ουκρανία, θα περάσει και μαθηματικά. Και για τη «Σκουάντρα Ατζούρα», όμως, δε συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι προβληματισμού, αφού όπως και η Ισπανία με τη Γεωργία, έτσι κι εκείνη έχει την ισοβαθμία με την Ισλανδία, μετρώντας και μια νίκη με διαφορά οκτώ πόντων έναντι του συνόλου του Ηλία Ζούρου.

Με «διπλό» στην Τιφλίδα η υπόθεση πρόκρισης τελειώνει, ωστόσο θα έχει την ευκαιρία της και με την Ουκρανία, με τις έξι νίκες να φτάνουν για την πρόκριση μάλλον, αφού μία εκ των Γεωργίας και Ισλανδίας θα μείνει σε αυτές και η άλλη θα πάει στο μεταξύ τους παιχνίδι στις επτά νίκες στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό το σενάριο την ευνοεί, ειδικά αν η ομάδα με την οποία ισοβαθμούσε στις 6 νίκες, ήταν η Ισλανδία. Και σε τριπλή ισοβαθμία, βέβαια, υπερτερεί ήδη έναντι των Ισλανδών και με δεδομένη τη διαφορά που ήδη έχει με τους Γεωργιανούς, το «τρένο» δύσκολα θα χαθεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ