Η Εθνική μας δίνει μια από τις πιο σημαντικές της «μάχες» τα τελευταία χρόνια κόντρα στη Λετονία και το Basketa.gr παρουσιάζει τα σενάρια που μας οδηγούν στην Ασία και τις περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγουμε, ενώ αναλύει το ποιοι είναι κοντά στην πρόκριση στην Ευρώπη, μαζί με την Φινλανδία.
Ένα ακόμη «παράθυρο» έρχεται σήμερα (13/11) στην Ευρώπη, ώστε σιγά σιγά να ξεκαθαρίσει η εικόνα του ποιοι θα πάρουν οριστικά τα εισιτήρια για Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία, κάνοντας ένα ταξίδι στην εξωτική Άπω Ανατολή των άπειρων αρωμάτων, με στόχο τη διάκριση. Και το τετραήμερο αυτό είναι αρκετά σημαντικό, προτού φτάσουμε στην τελευταία δυάδα αγώνων στα τέλη του επόμενου Φεβρουαρίου, όπου ευελπιστούμε να δούμε την Εθνική μας να «τσεκάρει» τα δική της εισιτήρια.
Υπάρχει, βέβαια, ήδη μια ομάδα που τα έχει καταφέρει και αυτή είναι η Φινλανδία, μαζί με ορισμένες ακόμη, που ήδη έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Πολύ πιθανό, δε, οι ομάδες αυτές στη Γηραιά Ήπειρο να γίνουν περισσότερες σε αυτό το «παράθυρο», κάτι που για τη δική μας Εθνική είναι εξίσου εφικτό, αλλά όχι και το πιο εύκολο, με βάση το γεγονός πως θα στερηθεί βασικές μονάδες, αν και στο παρελθόν τα… κομάντο της έχουν πολλάκις «φωνάξει παρών».
Η «γαλανόλευκη», σε κάθε περίπτωση, είναι αρκετά κοντά στο να επισκεφθεί και πάλι την Ασία, μετά την προηγούμενη παρουσία της στην Κίνα, αλλά πρέπει να προσέξει τη συμπληγάδα, που δημιουργήθηκε στον πρώτο γύρο από τον όμιλο, με τον οποίο έχουμε διασταυρωθεί. Την ίδια ώρα, άλλες ισχυρές Εθνικές αντιμετωπίζουν πιο ισχυρές αμφιβολίες περί πρόκρισης, έως και εξαιρετικά δύσκολο έργο. Το Basketa.gr συγκεντρώνει τα στοιχεία και παρουσιάζει τα δεδομένα πρόκρισης στους τέσσερις προκριματικούς ομίλους της Ευρώπης.
Η επικίνδυνη «Λάτβια» και ο κόμβος του Βελγίου που θα παλέψει μέχρι τέλους
Ξεκινώντας από το δικό μας 9ο όμιλο, η δική μας Εθνική βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, μετά και το θρίαμβο επί του Βελγίου στο ΟΑΚΑ, πριν πάμε στο Μιλάνο και το Βερολίνο για το έσχατο Ευρωμπάσκετ. Η Λετονία μόνο είναι μπροστά μας με ρεκόρ 5-1 και ακολουθούμε με 4-2, με το Βέλγιο και τη Σερβία στο 3-3 και την Τουρκία στο 2-4.
Τα πράγματα είναι αρκετά απλά για εμάς, τουλάχιστον ως προς το πιο αισιόδοξο σενάριο. Αν κάνουμε τη δουλειά και νικήσουμε Λετονία και Βέλγιο, τότε προκρινόμαστε οριστικά, αφού θα απομακρυνθούμε τουλάχιστον κατά δύο νίκες από τους Βέλγους και τους Τούρκους, μετρώντας 2-0 στα παιχνίδια με αμφότερους. Ακόμη κι αν δεν πάρουμε και τους δύο αγώνες αυτού του «παραθύρου», όμως, μπορούμε και πάλι να προκριθούμε. Κι αυτό, αν πάρουμε το «διπλό» στη Μονς επί του Βελγίου, υπό την προϋπόθεση πως τα «Λιοντάρια» θα έχουν χάσει στην Τουρκία και οι Σέρβοι θα κάνουν τη δουλειά με τους γείτονές μας.
Κάπως έτσι, το ματς αυτό στο Βέλγιο αποκτά ιδιαίτερο «βάρος». Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα να τα καταφέρουμε, όπως είχαμε αναφέρει ξανά, αν απλώς εκμεταλλευτούμε την έδρα μας με Λετονία και Σερβία, «κυνηγώντας» κι ένα -6 επιπλέον με τους Πλάβι, το οποίο δεν είναι απαγορευτικό, αν και σε αυτή την περίπτωση είναι καλό το Βέλγιο να μην νικήσει στην Πόλη, ώστε να μην μπορεί να μας φτάσει ή και να μας περάσει ακόμη και με ένα απόλυτο τεσσάρων νικών.
Το σενάριο αυτό, βέβαια, είναι αρκετά δύσκολο για τους Βέλγους, που όμως, με μια νίκη σε αυτό το «παράθυρο», είτε στην Πόλη είτε με εμάς, θα έχει τις πιθανότητές τους, παίζοντας με τους Βρετανούς εκτός και τους Τούρκους εντός στο τέλος. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, τρεις νίκες να μπορούν να τους στείλουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν φυσικά δεν κάνει και η Σερβία το απόλυτο, το οποίο μεταξύ άλλων πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα.
Οι Σέρβοι, από την πλευρά τους, μπορούν να πετύχουν ένα «δύο στα δύο», που θα τους φέρει αγκαλιά με την πρόκριση. Ανεβαίνοντας στο 5-3 θα βγάλουν εκτός παιχνιδιού ουσιαστικά την Τουρκία και θα ελπίζουν σε δύο απώλειες των Βέλγων, ώστε να πάνε άνετοι στο τελευταίο «παράθυρο», που κλείνουν υποδεχόμενοι τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι Τούρκοι, από την πλευρά τους, τρέχουν και… δεν προλαβαίνουν. Έχουν το 0-2 από εμάς και μετρούν επιπλέον μια ήττα εντός έδρας από τη Σερβία, υστερώντας ήδη στη βαθμολογία. Αν πάρουμε ως δεδομένο, ότι θα χάσουν στο Βελιγράδι τη Δευτέρα (14/11) και οι αντίπαλοί τους θα έχουν νικήσει στο Νιουκάστλ, τότε ήδη θα απέχουν από τη Σερβία κατά τουλάχιστον δύο νίκες. Είναι υποχρεωτικό, λοιπόν, να «διπλασιάσουν» τις νίκες τους με το Βέλγιο, ώστε να ελπίζουν, αν και ακόμη κι έτσι πάλι σε δυσμενή θέση θα βρίσκονται, υστερώντας από Ελλάδα και Σερβία.
Οι πιο… άνετοι από όλους, είναι οι Λετονοί. Έχοντας το 2-0 με το Βέλγιο και υπέρ τους τη διαφορά με τη Σερβία, την ίδια στιγμή που απέχουν κατά δύο νίκες από αμφότερες οι χώρες, το μόνο που χρειάζονται ίσως και να είναι η νίκη τη Δευτέρα (14/11) εντός έδρας με τη Μεγάλη Βρετανία, ώστε να περάσουν, αν και μια νίκη επίσης με τη δική μας Εθνική θα τους έκανε να νιώσουν απόλυτα σίγουροι. Είναι σχεδόν απίθανο, βέβαια, Βέλγιο και Σερβία να κάνουν το «4 στα 4», οπότε η μαθηματική εξασφάλιση της πρόκρισης δε θα αργήσει.
Το άγχος του Ντόντσιτς, η… τρέλα του 11ου ομίλου και το κόλπο του Ζούρου
Περνώντας στους επόμενους ομίλους, στον 10ο υπάρχει ήδη ως εξασφαλισμένη η Φινλανδία, αν και είναι δεύτερη στον όμιλό της με τη Γερμανία. Αν τα «Πάντσερ», όμως, επικρατήσουν των Σκανδιναβών, τότε θα περάσουν πανηγυρικά επίσης στο Μουντομπάσκετ. Αν όχι, θα έχουν απλά άλλες τρεις ευκαιρίες, οπότε όλα φαντάζουν τυπικά.
Ψάχνουμε, λοιπόν, το ποιος θα είναι ο τρίτος που θα κάνει το μεγάλο ταξίδι, με τη Σλοβενία να έχει ελέω Ντόντσιτς 5-3 έναντι του 3-5 της Σουηδίας και του Ισραήλ αντίστοιχα. Το σημαντικό, μάλιστα, είναι πως έχει δύο νίκες έναντι των Σκανδιναβών, ωστόσο με τους Ισραηλινούς παίζει σήμερα (11/11) σε έναν αγώνα επιβίωσης για τους δεύτερους. Οι δύο ομάδες, φυσικά, παίζουν χωρίς τους NBAers τους και όχι μόνο, με το αποτέλεσμα ίσως και να κρίνει οριστικά την τρίτη θέση, σε περίπτωση «διπλού» των Σλοβένων. Αν, βέβαια, ηττηθούν, θα δώσουν έναν υπέρ πάντων αγώνα με τη Γερμανία, ελπίζοντας πως στην χειρότερη περίπτωση θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια τριπλή ισοβαθμία με Ισραήλ και Σουηδία, όπου θα υπερτερούν λόγω της πραοαναφερθείσας συνθήκης με τη δεύτερη.
Εκεί, όπου το… μπέρδεμα είναι μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού, εντοπίζεται στον 11ο όμιλο. Μπορεί η Λιθουανία να είναι άνετα μπροστά με 7-1 και να χρειάζεται να εξασφαλίσει μαθηματικά την πρόκριση, η Γαλλία να χρειάζεται να προσέξει κυρίως τη Δευτέρα (14/11) με τη Βοσνία, ωστόσο η τρίτη θέση είναι ο αληθινός γρίφος.
Για την ώρα, το Μαυροβούνιο είναι μπροστά με ρεκόρ 5-3, η Βοσνία και η Ουγγαρία ακολουθούν με 4-4 και η Τσεχία είναι στην πιο δύσκολη θέση με 3-5. Το σημαντικό για τους Μαυροβούνιους αρχικά είναι, ότι έχουν υπέρ τους τη διαφορά με την Ουγγαρία, ενώ μετρούν κι ένα ευρύ +19 με τη Βοσνία εν όψει του δεύτερου αγώνα τους, χωρίς να έχουν παίξει ακόμη με την Τσεχία, με πρώτο ματς στο Παρντούμπιτσε.
Η Βοσνία, από την πλευρά της, έχει εναντίον της τη διαφορά με την Τσεχία αλλά κι ένα «βαρύ» -19 από το Μαυροβούνιο, ευελπιστώντας να κάνει μια νέα αρχή κόντρα στην Ουγγαρία, η οποία από την πλευρά της υστερεί έναντι του Μαυροβουνίου, αλλά έχει πάρει ένα σπουδαίο «διπλό» στην Τσεχία, με ενδεχόμενο 2-0 στο σπίτι της να μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στο τέλος. Αναφορικά με την Τσεχία, εκτός αυτού του… υποφώσκοντος 0-2, έχει τουλάχιστον δική της τη διαφορά με τη Βοσνία, με το πρώτο ματς με το Μαυροβούνιο να είναι καθοριστικός, ελπίζοντας σε νίκη και διαφορά, ώστε να μπει ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης.
Στον 12ο όμιλο, τέλος, η Ισπανία και η Ιταλία φυσικά έχουν τον πρώτο λόγο, με τον ηττημένο του σημερινού (11/11) μεταξύ τους αγώνα στο Πέζαρο, φυσικά, να χρειάζεται να έχει τον νου του για μια μαθηματική εξασφάλιση. Το σημαντικό, όμως, είναι η «μάχη» ανάμεσα σε Ισλανδία και Γεωργία, με την πρώτη στο 4-2 και τη δεύτερη στο 3-3, αφού ουσιαστικά Ουκρανία και Ολλανδία είναι εκτός σκηνικού πρόκρισης.
Κάπως έτσι, καταλυτικής σημασίας γίνεται το σημερινό (11/11) παιχνίδι στο Ρέικιαβικ ανάμεσα στους δύο «μονομάχους» της τρίτης θέσης. Με νίκη της και, μάλιστα, με διαφορά, η Ισλανδία κάνει τη μισή δουλειά έναντι της ομάδας του Ηλία Ζούρου, η οποία ευελπιστεί στο «διπλό» και, έπειτα, να είναι τέλεια στα υπόλοιπα τρία ματς, κάτι που είναι μη απαγορευτικό, αφού Ιταλία και Ισλανδία πρέπει να πάνε στην Τιφλίδα. Αν ηττηθεί, από την άλλη πλευρά, πρέπει να περιμένει μια σίγουρη ήττα των Ισλανδών εντός έδρας από τους Ισπανούς, ώστε να πάρει στην Τιφλίδα μια νίκη με διαφορά, που την τελευταία αγωνιστική θα της δώσει την πρόκριση, αρκεί φυσικά να μη «στραβοπατήσει» νωρίτερα.