8.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Περιστέρι-BCL: Οι παράγοντες της «μεταμόρφωσης» στην πιο μεγάλη στιγμή επί Σπανούλη (vids)

Το Περιστέρι πήρε με παλικαρίσιο τρόπο την πρόκριση στους «8» του BCL στην πιο μεγάλη στιγμή εποχή Σπανούλη και το Basketa.gr εξηγεί πώς πραγματοποιήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η αγωνιστική «μεταμόρφωση», που χάρισε μια ιστορική επιτυχία.

Ας θέσουμε τα πράγματα, όπως ακριβώς είναι. Στις σχεδόν δύο σεζόν, που έχουν περάσει επί Βασίλη Σπανούλη, το Περιστέρι είχε καταφέρει έως τώρα, όσα θα περίμενε κανείς να πετύχει. Και στις δύο σεζόν η ομάδα του είχε «χτιστεί», για να πρωταγωνιστήσει εντός συνόρων πίσω από τους δύο «αιωνίους», τους οποίους μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχει ανταγωνιστεί αρκετά σκληρά, ενώ και στην Ευρώπη είχε φτάσει μέχρι εκεί, που όριζαν οι αρκετές δυνατότητές του, αν σκεφτούμε βέβαια και το καθοριστικό στοιχείο, ότι σε αμφότερες τις χρονιές χρειάστηκε δημιουργία του συνόλου από την αρχή, αφού όπως ο ίδιος ο τεχνικός του έχει αναφέρει, ο σύλλογος προσφέρει τη δυνατότητα μιας επιλογής για το «βήμα» παραπάνω στους αθλητές, που τον επιλέγουν, μέσα απί τις επιδόσεις τους.

Ήρθε, όμως, και η στιγμή της δικαίωσης του πλάνου της ομάδας και του προπονητή, που διάλεγε το καλοκαίρι του 2022. Η στιγμή, που βγαίνει στην επιφάνεια η αντανάκλαση του χαρακτήρα του σε αυτό, που επιθυμεί να αναδείξει μέσω των Πριγκίπων της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι κατάφεραν να επιστρέψουν από μια εναντίον τους κατάσταση στο 0-3 και να προκριθούν στην οκτάδα του BCL, σε μια από τις πιο μεγάλες ανατροπές, που έχουμε δει στη διοργάνωση.

Ο θρίαμβος επί της Τενερίφης και η παράλληλα ήττα της Χάποελ Ιερουσαλήμ στη Σμύρνη, αποτέλεσαν δικαίως αφορμή για έξαλλους πανηγυρισμούς, με το Περιστέρι να βιώνει ιστορικές στιγμές, για τις οποίες πάλεψε και «μεταμορφώθηκε» μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το Basketa.gr παρουσιάζει το βασικό στοιχείο και το μεγάλο σταθμό του Περιστερίου, στο δρόμο για μια φοβερή πρόκριση.

Το «διπλό»-σταθμός στην Ουγγαρία, η δημιουργία με πρωτεργάτη τον «ορκισμένο σκόρερ» Ράγκλαντ και η άμυνα που άλλαξε τα πάντα

Οι πρώτες τρεις αγωνιστικές διόλου ιδανικά πέρασαν για το Περιστέρι. Όλα τα στοιχεία, μετά τις πρώτες τέσσερις, επίσης, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ευνοϊκά. Δεν ήταν μονάχα οι τρεις ήττες από Χάποελ στο «Ανδρέας Παπανδρέου» και Τενερίφη-Καρσίγιακα εκτός έδρας, αλλά και το γεγονός, ότι ήταν χαμένη και η διαφορά με την τουρκική ομάδα. Η νίκη στο Περιστέρι, όμως, ήταν αυτή που χρειαζόταν, για να ανακτηθεί η πίστη για την ανατροπή.

Κάπως έτσι, στην Ιερουσαλήμ το Περιστέρι πραγματοποιεί το κορυφαίο του παιχνίδι στην φετινή διοργάνωση. Με ένα ρεσιτάλ άμυνας και δημιουργίας, που ανάγκασε τους γηπεδούχους στο «φτωχό» 17/59 στα σουτ εντός παιδιάς και σε αρνητική αναλογία 14-15 ανάμεσα σε ασίστ και λάθη, την ώρα που οι παίκτες του Σπανούλη σκόραραν με 28/68 σουτ εντός παιδιάς και σημείωσαν το εντυπωσιακό 20-6 στην ίδια αναλογία, κατάφεραν με το 61-76 να πάρουν «διπλό» και διαφορά, με αποτέλεσμα να μείνουν ζωντανοί για την τελευταία αγωνιστική.

Εκεί, παραβαίνοντας... ελαφρώς τους κανόνες του στην άμυνα, αφού η Τενερίφη σκόραρε 82 πόντους με 29/53 σουτ εντός παιδιάς, το Περιστέρι πρωτοπόρησε στον υψηλό ρυθμό με 32/62 σουτ εντός παιδιάς, κάτι που κατάφερε δημιουργώντας με 22 ασίστ, ξανά για μόλις έξι λάθη, όσα είχε δηλαδή και στο Ισραήλ, με τον Τζο Ράγκλαντ μάλιστα σε απίθανη κατάσταση να μοιράζει 14 ασίστ για μόνο ένα λάθος σε παραπάνω από 31 λεπτά, δείχνοντας πως το γεγονός, ότι είναι πρώτος δημιουργός της ομάδας του στη διοργάνωση με σχεδόν διψήφιες ασίστ (9.6) και όχι, μάλιστα, πρώτος σκόρερ (είναι πίσω από τον Χαντς), αποτελεί χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της, στην οποία επίσης τον έχει εντάξει. Οι Ισπανοί επίσης δεν ήταν κακοί με 15 ασίστ για 10 λάθη, ωστόσο η επίδοση της ελληνικής ομάδας ήταν εντυπωσιακή, παίρνοντας αυτό που δικαιούτο πραγματικά από νωρίτερα, μιας και είχε σημειώσει επίσης 20 ασίστ για έξι λάθη στην ήττα στην Τουρκία, ενώ είχε 17 ασίστ για 13 λάθη εντός έδρας με την Καρσίγιακα, καλύπτοντας τη δική της καλύτερη επίδοση με 18-8 στην ίδια αναλογία, χάρη στα εννέα παραπάνω επιθετικά ριμπάουντ, με 15 έναντι έξι.

Το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα, όμως, εντοπίζεται στην άμυνα και το πόσους πόντους δέχθηκε το Περιστέρι στους τελευταίους τρεις αγώνες του στο BCL, έναντι των προηγούμενων τριών. Οι μέσοι όροι είναι αμείλικτοι, αφού οι παίκτες του Σπανούλη δέχθηκαν 86.3 πόντους στις πρώτες τρεις αναμετρήσεις με Χάποελ, Τενερίφη και Καρσίγιακα κατά σειρά, ενώ στις άλλες τρεις με Καρσίγιακα, Χάποελ και Τενερίφη περιόρισε αυτό το νούμερο στους 72 πόντους. Οι 14.3 πόντοι, φυσικά, αποτελούν τεράστια διαφορά στο παιχνίδι του Περιστερίου, που κατάλαβε πως μόνο δείχνοντας τέτοια σκληράδα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε σκοράροντας με 77 πόντους κατά μέσο όρο στα πρώτα τρία ματς έναντι 80.7 στα επόμενα τρία. Μια διαφορά όχι ιδιαίτερα μεγάλη, αλλά κατανοητή από το πώς δημιούργησε μετά την ήττα στην Τενερίφη, όπου μέτρησε 13 ασίστ για 16 λάθη, σε μια κακή επίδοση στην Ισπανία.

Υπάρχουν, φυσικά, κι άλλα επιμέρους στοιχεία, όπως το ότι οι δύο βασικοί ανταγωνιστές του Περιστερίου για την πρόκριση σούταραν χειρότερα στους επαναληπτικούς αγώνες έναντι των πρώτων, ενώ μόνο η Τενερίφη είχε ποσοστά περίπου ίδια με τον πρώτο, ενώ μοναδικό «μελανό» σημείο αμυντικά ήταν τα 18 επιθετικά ριμπάουντ της Χάποελ στο Ισραήλ, τα οποία όμως δεν αξιοποιήθηκαν λόγω του πολύ κακού ποσοστού της στα σουτ. Τα κλεψίματα του Περιστερίου, στην ίδια σύγκριση, δεν έχουν μεγάλη διαφορά, αν και το πιο σημαντικό νούμερο ήταν τα επτά στο «διπλό» στην Ουγγαρία. Πιο κρίσιμο ήταν το γεγονός, ότι σε σετ παιχνίδι οι αντίπαλοι του Περιστερίου κλείνονταν στη «μέγγενη» της άμυνάς τους, βρίσκοντας δύσκολα λύσεις.

Η αγωνιστική «μεταμόρφωση», κάπως έτσι, μόνο τυχαία δεν ήρθε για το Περιστέρι, που δούλεψε σε αδυναμίες των πρώτων αγώνων, ιδιαίτερα σε άμυνα και δημιουργία, αλλάζοντας ουσιαστικά το πρόσωπό του στους τελευταίους τρεις αγώνες του BCL και πανηγυρίζοντας κάτι, που θα θυμάται για χρόνια, στην πιο μεγάλη επιτυχία στην εποχή Σπανούλη...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ