Η Παρί έρχεται στο ΣΕΦ μετά από ένα σερί εννέα νικών στην Ευρωλίγκα ως η πιο «καυτή» ομάδα της διοργάνωσης και το Basketa.gr αναλύει τη γαλλική ομάδα, που βάζει την πόλη του Φωτός στον ευρωπαϊκό χάρτη με την εξαιρετική παρέα του σπουδαίου πρωταγωνιστή Τι Τζέι Σορτς, που φτιάχτηκε από τα χέρια του Τιάγκο Σπλίτερ.
Η Ευρωλίγκα εδώ και χρόνια θέλει να προσθέσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές στην «ομπρέλα» της. Κι αν για το Λονδίνο και το Βερολίνο έχει αποδειχθεί έως τώρα σε ένα βαθμό δύσκολο, έστω κι αν η δεύτερη πόλη έχει σταθερή εκπρόσωπο στη διοργάνωση, που όμως αγωνιστική πρόοδο δεν έχει σημειώσει, τότε το Παρίσι έρχεται με εμφατικό τρόπο φέτος να μας αναδείξει μια ομάδα, η οποία δικαιολογημένα έχει τραβήξει τα βλέμματα.
Η Παρί του Τιάγκο Σπλίτερ είναι αυτή, που εντυπωσιάζει την φετινή σεζόν, έχοντας καταφέρει να σημειώσει εννέα σερί νίκες και δοκιμαζόμενη σήμερα (6/12, 21:15) στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό. Συνδυάζοντας όσα χαρακτηρίζουν το σύγχρονο μπάσκετ, η γαλλική ομάδα απειλεί να κάνει κάτι σπουδαίο στη διοργάνωση, πραγματοποιώντας μια ονειρεμένη, έως τώρα, πρώτη χρονιά.
Γίνεται και... χαμαιλέων αν χρειαστεί αλλά θέλει δημιουργό
Η Παρί είναι μια ομάδα γρήγορη, αθλητική, που παίζει σύγχρονο μπάσκετ με ένταση κι αυτό αποτυπώνεται και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μπορεί το μάτι να πέφτει εύκολα στο μέσο όρο 85.8 πόντων, που καταγράφει ανά αγώνα ως η τέταρτη κορυφαία επίθεση, όμως αρκετές φορές έχει καταφέρει και με την άμυνά της να επικρατήσει.
Έχει καταφέρει, χαρακτηριστικά, να κερδίσει ματς δεχόμενη κάτω από 80 πόντους σε τέσσερις από τις εννέα σερί νίκες της και κάτω από 75 στις δύο εξ αυτών, ενώ και στο παιχνίδι με την πάντοτε γεμάτη ενέργεια Μακάμπι δέχθηκε 81 πόντους, στο πιο πρόσφατο παιχνίδι της. Σε αυτό, φυσικά, ενισχύεται από το γεγονός, ότι κάνει εξαιρετική δουλειά και στα ριμπάουντ με 36.7 κατά μέσο όρο, ούσα η τρίτη κορυφαία ομάδα της Ευρωλίγκα της διογάνωσης στον τομέα, ενώ είναι και τέταρτη στα κλεψίματα με 6.9 ανά αγώνα.
Για την επίθεσή της, φυσικά, δεν χρειάζονται πολλά λόγια σε μια Παρί, που σουτάρει 29.3 τρίποντα ανά παιχνίδι και είναι η τρίτη ομάδα της διοργάνωσης σε αυτό τον τομέα, ενώ είναι και δεύτερη στα επιθετικά ριμπάουντ με 12.8 κατά μέσο όρο. Κάπως έτσι, καταφέρνει να εξασφαλίζει ένα παιχνίδι με πολλές κατοχές, όπου δεν φοβάται να πάρει πρωτοβουλίες και να εμπιστευτεί τους παίκτες της.
Όλα αυτά, βέβαια, έχουν και αρνητικά σημεία με κυριότερο τις ασίστ, όπου σημειώνει 15.9 κατά μέσο όρο και είναι αρκετά χαμηλά σε αυτό το κομμάτι. Ακόμη πιο ανησυχητικό, δε, είναι το γεγονός ότι ο κορυφαίος της σκόρερ, Τι Τζέι Σορτς, είναι και ο πρώτος σε ασίστ με 7.8 ανά ματς, δηλαδή ο Αμερικανός γκαρντ με λίγα λόγια έχει σχεδόν ακριβώς τις μισές, γεγονός που σημαίνει, ότι περνά πολλές φορές η μπάλα από τα χέρια του και αυτό είναι κάτι, που οφείλει να προσέξει ο Τιάγκο Σπλίτερ για να υπάρχουν περισσότερες διαστάσεις στο παιχνίδι της ομάδας του.
Ο εκπληκτικός κύριος Σορτς και η παρέα του
Όλοι αναρωτιόμασταν, μετά τα θαύματα που έκανε σε BCL και Eurocup νωρίτερα, αν ο... μικρός το δέμας, Τι Τζέι Σορτς, θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο επίπεδο της Ευρωλίγκα. Ο Αμερικανός «άσος», λοιπόν, είναι και η μεγάλη ατραξιόν, με μέσο όρο 18.4 πόντων και 7.8 ασίστ να τον βάζουν, έως τώρα, στην κούρσα για τον τίτλο του MVP.
Η αλήθεια είναι, ότι αναζητούνται κι άλλοι πρωταγωνιστές γύρω του, με τους περισσότερους υποστηρικτές του να βοηθούν, είτε στην άμυνα είτε στην ανανέωση επιθέσεων στην άλλη πλευρά στο παρκέ, όπως αποτυπώνουν σαφώς τα νούμερα. Αν αναζητούμε έναν ακόμη «πόλο» σε αυτή την ομάδα, θα τον βρούμε στον Μίκαελ Γιαντούνεν, κυρίως επειδή ο Φινλανδός είναι επί της ουσίας ο δεύτερος παίκτης και... παραπάνω από μία ξεκάθαρες διαστάσεις στο παιχνίδι του, με 8.4 πόντους και 5.7 ριμπάουντ, όντας πρώτος και στα επιθετικά με 2.1 κατά μέσο όρο, ακολουθούμενος από τα δύο του Κεβάριους Χέις, που επίσης βοηθά στο σκοράρισμα, ενώ είναι και πολύ καλός σουτέρ με ποσοστό 42.3% στα τρίποντα, ο κορυφαίος της ομάδας του σε αυτό τον τομέα.
Δύο ακόμη, που ακολουθούν τον Σορτς στο σκοράρισμα σε διψήφιο νούμερο, είναι ο Ναντίρ Χίφι με 12.8 πόντους και ο Τάισον Ουορντ με 11.2 πόντους, μαζεύοντας και 5.5 ριμπάουντ σε κάθε παιχνίδι, με λιγότερη συμμετοχή βέβαια από τον Γιαντούνεν στο κομμάτι του μακρινού σουτ κι εκείνο του επιθετικού ριμπάουντ. Κοντά στους εν λόγω δύο παίκτες βρίσκονται και ο Κόλιν Μάλκολμ και ο Μαόντο Λο με 9.5 και 9.2 πόντους αντίστοιχα, χώρια το τι προσφέρει ο Γερμανός διεθνής στην άμυνα και το μακρινό σουτ.
Με αυτό τον τρόπο, η Παρί έχει καταφέρει να έχει ένα μεγάλο πρωταγωνιστή μεν, με μια παρέα δε που έρχεται ως υποστηρικτική ομάδα γύρω του, διασφαλίζοντας έτσι εννέα σερί θετικά αποτελέσματα και θέλοντας να... πάει ακόμη πιο μακριά τη βαλίτσα, περνώντας την από το ΣΕΦ πρώτα.