11.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Αιωνίων” πεπραγμένα και ιδιαιτερότητες

Προσπαθώ από αυτήν την στήλη να περάσω κάποιες πληροφορίες σε απλή μορφή για τους εκάστοτε αντιπάλους των Ελληνικών ομάδων. Αυτήν την αγωνιστική βέβαια παίζουν μεταξύ τους , οπότε σίγουρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το τι θα δούμε , καθώς οι περισσότεροι έχετε μια εικόνα των ομάδων μας. Θα καταγράψω απλά τα πεπραγμένα και κάποια σημεία κλειδιά του αγώνα. Σαφώς στα συγκεκριμένα παιχνίδια υπάρχει και η ιδιαίτερη παράμετρος της “εσωτερικής” μάχης που παίζει τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα … θα μείνω όμως στο μπάσκετ.

 

 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

 Ο Παναθηναϊκός έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ του. Σίγουρα το γεγονός ότι έφερε πίσω στην ομάδα παίκτες όπως ο Lasme και ο Παπαγιάννης είναι ένα συν για την διαδικασία ένταξης , αλλά δεν παύει να είναι αλλαγές στο ρόστερ και να θέλουν τον χρόνο όλοι μαζί για να δέσουν.

Αν και μιλάμε μόνο για 5 παιχνίδια  και με δεδομένη την απουσία του Lojeski  από κάποια παιχνίδια , συγκρίνοντας τα σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν βλέπουμε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις επιλογές. Υπάρχουν ίσως σύμφωνα με την αξιολόγηση του επιτελείου πιο πολλές επιλογές σε σχήματα και ρόλους με συνέπεια να αλλάζουν αρχικές πεντάδες η πεντάδες που κλείνουν τα παιχνίδια.

Το ρεκόρ 3 νίκες και 2 ήττες σίγουρα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφήνει λίγο μια σκέψη ότι τουλάχιστον άλλη μια νίκη θα μπορούσε να γίνει , ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι χάθηκαν και τα 2 παιχνίδια με Bayern εκτός και Zalgiris εντός στις λεπτομέρειες.

Όπως όλοι στις εμπλεκόμενες ομάδες γνωρίζουν όλα τα αποτελέσματα είναι μέσα στην EUROLEAGUE , απλά συνεχίζεις στο επόμενο παιχνίδι. Για να δούμε τα πεπραγμένα του Παναθηναϊκού καθώς το να αναλύουμε υπερβολικά είναι λίγο μάταιο , καθώς όλοι μας έχουμε - όπως ανέφερα και πριν - πολύ καλή εικόνα των ομάδα

  ΕΠΙΘΕΣΗ

  • 14ος σε κατοχές στην EUROLEAGUE. -> Θεωρητικά εδώ βλέπουμε ότι ο ΠΑΟ είναι μια ομάδα μισού γηπέδου. Βέβαια εδώ πρέπει να προσθέσω ότι στον υπολογισμό κατοχών αφαιρούνται πάντα τα επιθετικά rebound , καθώς προφανώς εκεί δεν αλλάζει η κατοχή. Ο ΠΑΟ είναι πολύ ψηλά σε ποσοστό επιθετικών rebound. Άρα αυτό αφαιρεί στοιχεία από την ταχύτητα ( στατιστικά ) , παρόλα αυτά αναλύοντας τα νούμερα είναι ξεκάθαρο ότι παίζει ( μέχρι σήμερα)  το παιχνίδι σε χαμηλό αριθμό κατοχών , ιδιαίτερα εκτός έδρας με εντός που παρουσιάζεται μεγάλη διαφοροποίηση.
  • 4η καλύτερη επίθεση ανά κατοχή -> Εδώ φαίνεται ότι έχει καλά νούμερα , αλλά πρέπει να βάλουμε ένα αστεράκι. Πρέπει να διαχωρίσουμε τον αγώνα με την Gran Canaria ίσως σε σχέση με τους υπόλοιπους. Εκεί φαίνεται ότι ο ΠΑΟ μπορεί να πάει πολύ καλύτερα καθώς στα 4 από τα 5 παιχνίδια είχε μια συμβατικά καλή επίθεση.
  • 10η άμυνα ανά κατοχές -> Εδώ πάλι θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει θέμα , αλλά ξανά αν το δούμε σαν πακέτο 5 αγώνων , εκτός από τον αγώνα με την Zalgiris , η άμυνα του ήταν αρκετά αποτελεσματική.
  • 14ος σε τρίποντα ανά σουτ και 14 σε ποσοστό 3P-> Υπάρχουν ομάδες που κάνουν πολλά με χαμηλό ποσοστό , άλλες όπως παραδοσιακά η Fener και η Zalgiris που κάνουν λίγα αλλά με τα καλύτερα ποσοστά.
  • 1ος σε αποτελεσματικότητα σε τελειώματα με τους roll στα Pick and Roll , με λίγες κατοχές -> Gist , Lasme, Παπαγιάννης στο τελευταίο ματς και με δημιουργό τον Καλάθη έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Λίγες αλλά ουσιαστικές κατοχές .
  • 2ος πιο αποτελεσματικός στην άμυνα στα πρώτα δευτερόλεπτα -> Αρκετά σημαντικό καθώς δεν δέχεται εύκολα και γρήγορα καλάθια συνήθως μέχρι τώρα τουλάχιστον.
  • Αντίπαλοι 4ο υψηλότερο λάθος ανά κατοχή-> Εντός έδρας όπως και πέρσι αυτό το νούμερο ανεβαίνει πολύ ψηλά. Ο ΠΑΟ ασκεί ψηλή πίεση , προσπαθεί να “επιβάλει” τον ρυθμό του πιέζοντας όλες τις πρώτες πάσες.
  • 2ος που δίνει POST UP παιχνίδι στον αντίπαλο με αποτελεσματική άμυνα , όμως παραχώρηση πολλών βολών-> Αλλαγές συνήθως από το ΠΑΟ στην Pick and Roll άμυνα , οι αντίπαλοι τους βάζουν μετά την μπάλα στο mismatch. Εκεί είτε με παγίδες είτε με KICK-OUT SWITCH , είναι αποτελεσματικοί στο να μην δεχτούν καλάθι.

Αυτά είναι κάποια στατιστικά σημεία του ΠΑΟ που ξεχωρίζουν μέχρι τώρα. Η γενική εικόνα είναι ότι χρειάζεται μοντάρισμα ( όπως όλες άλλωστε οι ομάδες). Έχει πολλούς παίκτες και το θέμα είναι να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η μηχανή συνολικά να λειτουργήσει θετικά και όχι να υπάρχουν ατομικές εκλάμψεις. Οι δυνατότητες του ρόστερ είναι σίγουρα πολύ μεγάλες. Επειδή το δείγμα των 5 αγώνων είναι αρκετά μικρό για να μπορείς τεκμηριωμένα να κάνεις μια μεγάλη στατιστική ανάλυση θα πω βάση εικόνας ότι δείχνει να έχει ένα πρόβλημα λειτουργίας και ρόλων στην επίθεση. Άλλωστε και η Zalgiris αλλά και η Bayern τον κέρδισαν μην κάνοντας υψηλές επιθετικές επιδόσεις. Η προσπάθεια τους λοιπόν θα είναι να είναι πιο αποτελεσματικοί και με περισσότερες κατοχές στο transition και να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο SPOT UP παιχνίδι , είτε είναι ένα ανοιχτό σουτ η επίθεση προς το καλάθι.

 

 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

  Άρχισε με 2 σπουδαίες εμφανίσεις και νίκες εκτός έδρας στην Ρωσία με την Khimki και στην Ισπανία απέναντι στην Baskonia. Σίγουρα η ήττα από την Armani δεν τον πήγε πίσω τόσο πολύ βαθμολογικά αλλά πιο πολύ ψυχολογικά καθώς ήταν μια σκληρή ήττα από μια ομάδα που έχεις τους ίδιους στόχους και μάλιστα εντός έδρας. Έγιναν πολλές αλλαγές στην ομάδα και σίγουρα θαύματα δεν γίνονται και χρειάζεται χρόνος. Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στην μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού στην EUROLEAGUE :

 

ΕΠΙΘΕΣΗ

 

  • 3ος πιο γρήγορος σε ταχύτητα και 12η επίθεση -> ψηλός αριθμός κατοχών για την ώρα με αλλά με όχι συνολικά υψηλή αποτελεσματικότητα. Εδώ πάλι έχουμε μια παραπάνω ανάλυση. Στα ματς με KHIMKI ,BASKONIA εκτός και MACCABI μέσα είχε υψηλή απόδοση ενώ αντίθετα στις 2 ήττες η απόδοση ήταν εξαιρετικά χαμηλή.
  • 5η ομάδα σε εκδήλωση επιθέσεων τα πρώτα δευτερόλεπτα -> Είναι φανερό ότι όποιος πάρει το rebound “βάζει” την μπάλα στο παρκέ και τρέχει απέναντι.
  • 4ος στην αναλογία ASS/FGA -> αυτό σημαίνει ότι είναι από τις ομάδες που “βγάζουν” τα καλάθια με ομαδικές ενέργειες κυρίως και όχι τόσο από ατομικές.
  • 5ος στο ποσοστό λαθών ανά κατοχή -> ο απλός αριθμός του πόσα λάθη έχει μια ομάδα είναι ασήμαντος εάν δεν συνοδεύεται από τις κατοχές. Είναι λογικό μια ομάδα που “θέλει” να πασάρει και δημιουργήσει από συνεργασίες να έχει και αρκετά λάθη.
  • 10ος σε αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι μισού γηπέδου -> Μιλάμε για τις επιθέσεις που η άμυνα έχει στηθεί και με κάποιο σύστημα προσπαθεί η ομάδα να βρει σκορ. Πρώτη θέση έχουν η Fener και η
  • 10ος σε αποτελεσματικότητα SPOT UP επίθεσης -> Εδώ μιλάμε για τις κατοχές θέσεις που είναι είτε σουτ είτε επίθεση στο καλάθι μετά από πάσα.
  • 12ος στο πόσο συχνά εκτελεί τρίποντο και με το 10ο ποσοστό -> Δεν έχει δείξει μέχρι τώρα σταθερότητα στο σουτ και σίγουρα δεν δείχνει ότι θέλει να είναι η ομάδα που θα έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από το τρίποντο.
  • 11ος σε OFF DRIBBLE κατοχές και τελευταίος σε αποτελεσματικότητα -> Τα σουτ που παίρνουν οι παίκτες κυρίως από Pick and Roll. Η απουσία του Strelnieks που είναι ικανός σε αυτό σίγουρα έλειψε από το παιχνίδι της ομάδας.
  • 12 σε ποσοστό επιθετικό rebound -> Είναι ένας τομέας που βοηθάει τις ομάδες με χαμηλά ποσοστά στα σουτ. Είναι χαμηλά για την ώρα σε αυτόν τον δείκτη.

 

Οι περισσότεροι έχοντας δει εικόνα της ομάδας του Ολυμπιακού και κοιτώντας αυτά τα στατιστικά αποκωδικοποιούμε σε έναν βαθμό την ομάδα. Προσπαθεί να παίξει ένα up-tempo παιχνίδι ( σημαντικό ότι έχει παίξει 3 εκτός έδρας παιχνίδια και δεν είναι κάτι που επιχειρεί κυρίως εντός) . Θέλει να κυκλοφορήσει η μπάλα και να βγάλει καλάθια από επιθετικές συνεργασίες. Έχει “θέμα” στο παιχνίδι μισού γηπέδου και στην αποτελεσματικότητα στα σουτ. Να προσθέσω επάνω στο κομμάτι μισού γηπέδου ότι ενώ είναι δεύτερος σε αριθμό κατοχών από τους χρήστες των Pick and Roll είναι δωδέκατος σε αποτελεσματικότητα. Στο παιχνίδι στο ποστ είναι ψηλά σε κατοχές αλλά όχι ψηλά ιδιαίτερα σε αποτελεσματικότητα. Γενικά σε σύνολο αγώνων είναι χαμηλά στην επιθετική του αποτελεσματικότητα αλλά έχει παίξει και 3 εκτός έδρας παιχνίδια.

  Στάθηκα στην επίθεση αλλά στην άμυνα τα πάει πολύ καλά. Είναι 3η καλύτερη άμυνα ανά κατοχές , οδηγεί τον αντίπαλο στα 3α περισσότερα λάθη ( τα οποία του δίνουν αιφνιδιασμούς) και έχει καλή προστασία του καλαθιού με καλούς δείκτες αμυντικού rebound. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με την Armani , είχε πολύ καλή αμυντική παρουσία σε όλα τα παιχνίδια. Την άμυνα του την έβλαψαν τα  αρκετά τα λάθη (οι αντίπαλοι του έχουν τα 2α περισσότερα κλεψίματα)  που έκανε σε κάποιες στιγμές , τα οποία έδιναν αιφνιδιασμό και εύκολα καλάθια στους αντιπάλους , κάτι που έγινε και με την Armani αλλά και με την CSKA στα 3α δεκάλεπτα κυρίως. Εκεί “χάθηκε” ο έλεγχος και των 2 αγώνων. Οι ομάδες που θέλουν να παίξουν up-tempo παιχνίδι πρέπει και να είναι αποτελεσματικές μπροστά αλλά και να είναι έτοιμες να δεχθούν γρήγορες επιθέσεις και να έχουν καλό αμυντικό transition. Εκεί κάπου δείχνει να ψάχνει να ισορροπήσει ο Ολυμπιακός , στην λεπτή γραμμή που χωρίζει την ταχύτητα στα πόδια και την ισορροπία όμως στο μυαλό.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 Ένας αγώνας μεταξύ ΠΑΟ και Ολυμπιακού εννοείται ότι εξαρτάται πέρα από το μπασκετικό σκέλος και σε αστάθμητους παράγοντες. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε σίγουρα όμως κάποια στοιχεία με βάση το μπάσκετ.

  • Ο Παναθηναϊκός θέλει να τρέξει στην έδρα του σε μεγάλο βαθμό και ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να παίξει αυτό το μπάσκετ. Θεωρητικά το γρήγορο tempo θα είναι υπέρ του ΠΑΟ.
  • Σε συνέχεια του επάνω , ο Παναθηναϊκός προκαλεί λάθη και ο Ολυμπιακός μέχρι τώρα είναι επιρρεπής στο να τα δίνει.
  • Ο Παναθηναϊκός είναι γεμάτος αρκετά με πολλούς καλούς παίκτες στην θέση 5. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει μικρότερο rotation σε αυτές τις θέσεις μέχρι σήμερα.
  • Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι αρκετά χαμηλά στα τρίποντα σαν ποσοστό αλλά και σαν συχνότητα που το επιλέγουν , οπότε μένει να δούμε αν κάποιος “πιάσει παιχνίδι”.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ