17.9 C
Athens
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου, 2025

Παναθηναϊκός-Παρτιζάν: Το «13άρι» του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» (vids)

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει σήμερα (25/11, 21:30, Novasports Prime) την Παρτιζάν σε μια αναμέτρηση, όπου όποτε κάθεται στον αντίπαλο πάγκο ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θα είναι πάντοτε ιδιαίτερη, με τον Σέρβο τεχνικό να επιστρέφει για 13η φορά αντίπαλος στο ΟΑΚΑ από τότε, που οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν.

Ένας ακόμη ξεχωριστός αγώνας, όπου θα ακουστεί ηχηρά το όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός επιδιώκει σήμερα (25/11, 21:30) την τέταρτη σερί του νίκη στην Ευρωλίγκα, για να ανέβει ακόμη περισσότερο από το 8-4 και να μείνει σε κοντινή επαφή με την κορυφή, με τον Σέρβο τεχνικό να μεταφέρει, με το δικό του τρόπο, το βάρος στην ελληνική ομάδα, κάνοντας λόγο για το πληρέστερο ρόστερ στην Ευρώπη.

Και ο Εργκίν Αταμάν, πάντως, από τη δική του πλευρά δε δίστασε να... επιστρέψει το εγκώμιο, λέγοντας πως στον αντίπαλο πάγκο βρίσκεται ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης. Οι δυο τους, άλλωστε, γνωρίζονται πάρα πολύ καλά και από τις κόντρες τους στην Τουρκία, με τα παιχνίδια μυαλού να δίνουν και να παίρνουν ανάμεσά τους, με επιρροή φυσικά και στις ομάδες τους.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι «πράσινοι» στερούνται και τις υπηρεσίες των Τσεντί Οσμάν και Ομέρ Γιούρτσεβεν, πέραν των δεδομένων απουσιών των Λεσόρ και Χολμς, ενώ η σερβική ομάδα, με τον Τζαμπάρι Πάρκερ να έχει επιστρέψει, επιθυμεί να «ξεκολλήσει το κάρο» από το 4-8, που έχει αυτή τη στιγμή σε 12 αναμετρήσεις, κάτι που την καθιστά επικίνδυνη, ειδικά από τη στιγμή που σε κάθε τέτοιο αγώνα με τον Ομπράντοβιτς, προστίθενται και οι... συναισθηματισμοί. Δεν είναι κακό, δε, να θυμηθούμε και την προϊστορία των αγώνων με τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», από τότε που σταμάτησε να είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.

«Σας αγαπάω πάρα πολύ»

Η πρώτη επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν κάτι το διαφορετικό κι έτσι ακριβώς ως τέτοια αναμενόταν. Ο κάτοχος 65 τίτλων μέχρι σήμερα στην καριέρα του, εκ των οποίων φυσικά οι περισσότεροι με τους «πράσινους», δέχθηκε μια αποθέωση, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στην επιστροφή κάποιου ως αντιπάλου.

Το γνωστό σύνθημα για τον «Ζοτς» άρχισε να ηχεί από την εξέδρα στο ΟΑΚΑ, που επισκέφθηκε ως τεχνικός της Φενέρμπαχτσε, με την οποία επίσης έμελλε λίγα χρόνια αργότερα να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Ο ιστορικός τεχνικός του «τριφυλλιού» πήρε το μικρόφωνο και ξεκίνησε να βγάζει λόγο, που για πρώτη φορά τον έκανε να... μιλήσει ελληνικά.

«Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για μένα σήμερα, σας αγαπάω πάρα πολύ», ήταν τα λόγια του. Γνωστό ήταν, άλλωστε, ότι ξέρει να μιλά ελληνικά, ωστόσο πάντοτε το απέφευγε. Η ομάδα του ηττήθηκε σε εκείνο το παιχνίδι κι αυτό πέρασε, μάλλον, σε δεύτερη μοίρα σε εκείνη την αναμέτρηση για το Top-16, με τον Παναθηναϊκό να είναι νικητής και στα επόμενα τρία συναπαντήματά τους.

Η σειρά που... άλλαξε τους μεταξύ τους αγώνες

Άλλο το συναίσθημα, όμως, και άλλο η δουλειά. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στα playoffs της Ευρωλίγκα το 2017, με τον Τσάβι Πασκουάλ τότε στον «πράσινο» πάγκο και τον Παναθηναϊκό να ξεκινά ιδανικά στο Game 1, όμως ακολούθησε... ο κατήφορος. Η Φενέρ επέστρεψε, θριάμβευσε κάνοντας το 0-2 σε ελληνικό έδαφος και έμελλε να «σκουπίσει» και να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο «τριφύλλι», το οποίο βέβαια στο τέλος της χρονιάς κατέκτησε με αναλόγως επικό τρόπο το πρωτάθλημα έναντι του Ολυμπιακού.

Εκείνη η σειρά, βέβαια, άλλαξε τον τρόπο, που η μία πλευρά άρχισε να αντιμετωπίζει την άλλη. Λίγους μόλις μήνες αργότερα χρειάστηκε το νικητήριο σουτ του Νίκου Παππά, ώστε να επικρατήσει ο Παναθηναϊκός, ενώ στα επόμενα τέσσερα παιχνίδια, κανονικής περιόδου όλα και είτε με την Φενέρ είτε με την Παρτιζάν, τις μισές φορές έχει χαρεί η ελληνική ομάδα και τις άλλες έχει φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ ο Ομπράντοβιτς, σε ένα ματσάρισμα που έχει αρχίσει να έχει ισορροπία.

Η προϊστορία, όπως καταλαβαίνει κανείς, έχει διαμορφωθεί από τις πρώτες νικηφόρες αναμετρήσεις υπέρ του Παναθηναϊκού, που σε 12 παιχνίδια στο ΟΑΚΑ με τον Ομπράντοβιτς ως αντίπαλο, μετρά οκτώ θετικά αποτελέσματα έναντι τεσσάρων για τον ίδιο. Κάθε φορά, πάντως, θα είναι ξεχωριστή και θα έχει τη σημασία της.

Η προϊστορία του Παναθηναϊκού με τον Ομπράντοβιτς μετά το 2012 στο ΟΑΚΑ:

20/03/2014: Παναθηναϊκός-Φενέρ 76-67 (Top-16)
30/10/2014: Παναθηναϊκός-Φενέρ 91-73 (Κανονική Περίοδος)
25/02/2016: Παναθηναϊκός-Φενέρ 76-71 (Top-16)
16/12/2016: Παναθηναϊκός-Φενέρ 81-70 (Κανονική Περίοδος)
18/04/2017: Παναθηναϊκός-Φενέρ 58-71 (Playoffs)
20/04/2017: Παναθηναϊκός-Φενέρ 75-80 (Playoffs)
27/10/2017: Παναθηναϊκός-Φενέρ 70-68 (Κανονική Περίοδος)
07/12/2018: Παναθηναϊκός-Φενέρ 69-81 (Κανονική Περίοδος)
17/12/2019: Παναθηναϊκός-Φενέρ 81-78 (Κανονική Περίοδος)
03/11/2022: Παναθηναϊκός-Παρτιζάν 89-91 (Κανονική Περίοδος)
19/01/2024: Παναθηναϊκός-Παρτιζάν 84-71 (Κανονική Περίοδος)
09/01/2025: Παναθηναϊκός-Παρτιζάν 96-84 (Κανονική Περίοδος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ