11.2 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Από το πρώτο ντέρμπι που… κανείς δεν πρόσεξε ότι δεν έγινε ποτέ, μέχρι τη ρουτίνα σχεδόν 20 ετών (vids)

Οι δύο «αιώνιοι» μπαίνουν ξανά στη «μάχη» των τελικών της Basket League και το Basketa.gr έχει την ιστορική καταγραφή μιας κόντρας, που διαρκεί σχεδόν 80 χρόνια μέσα από 251 έως τώρα συναπαντήματα, που συνθέτουν μια «Χρυσή Βίβλο» για το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Όρεξη να έχουμε να τους βλέπουμε και να απολαμβάνουμε τις «μάχες» τους, γιατί ιστορικά δεν είναι και λίγες. Αισίως έχουν πραγματοποιηθεί 251 ντέρμπι «αιωνίων» και, στο τέλος των φετινών τελικών της Basket League, μπορεί να φτάσουν αισίως τα 256, σε μια Βίβλο ατελείωτη ανάμεσά τους, που ειδικά με το υπάρχον σύστημα και στην Ευρωλίγκα, θα «γιγαντώνεται» και θα γίνει «πονοκέφαλος» για τον ιστορικό του (μακρινού) μέλλοντος.

Η πρώτη τους αναμέτρηση είχε λήξει με νικητή άνευ αγώνος. Κανείς δεν το είχε προσέξει τότε, καθώς το μπάσκετ δεν είχε τη δημοτικότητα, που απολαμβάνει στις μέρες μας, και δη τα τελευταία περίπου 40 χρόνια. Πλέον, όμως, όλα τα βλέμματα βρίσκονται πάνω τους. Για τον 40ό τίτλο πρωταθλητή του «τριφυλλιού», ή για το 15ο των «ερυθρολεύκων», που τη δεδομένη στιγμή έχουν το «στέμμα» στο κεφάλι τους, κατακτώντας τα δύο τελευταία πρωταθλήματα. Το Basketa.gr έχει την ιστορική καταγραφή μιας κόντρας, που κρατά 78 ολόκληρα χρόνια.

Το πρώτο ντέρμπι που... δε διεξήχθη ποτέ, η πρώτη «ερυθρόλευκη» νίκη και τα συναπαντήματα στην Α' Εθνική

Ο Παναθηναϊκός υπήρξε κραταιά δύναμη στο μπάσκετ ήδη από τις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Ο πρώτος τίτλος του Ολυμπιακού με το δεύτερο, άλλωστε, από το 1949 έως το 1960, είχαν σημαντική απόσταση και τα σπουδαία χρόνια των Πειραιωτών, στις περιόδους που αυτά ήρθαν, ήρθαν αργότερα.

Η πρώτη τους αναμέτρηση, λοιπόν, ήταν να διεξαχθεί στις 20 Ιανουαρίου 1946. Και λέμε πως ήταν να διεξαχθεί, καθώς έληξε... 2-0 και άνευ αγώνος υπέρ του Παναθηναϊκού, καθώς ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε ποτέ στον Τάφο του Ινδού. Ο λόγος, όμως, που δε βρέθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» στην ιστορική έδρα του μεγάλου τους αντιπάλου, ήταν το ότι η διοίκησή του, σύμφωνα με την ίδια, δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή με τη διοργανώτρια αρχή του ΣΕΓΑΣ.

Αυτό που πίστευαν τα στελέχη του Ολυμπιακού, ήταν πως ο αγώνας θα αναβαλλόταν λόγω συλλαλητηρίου το μεσημέρι εκείνης της ημέρας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η αναμέτρηση θα διεξαγόταν Κυριακή, επομένως από το απόγευμα του Σαββάτου οι άνθρωποι των «ερυθρολεύκων» αναζητούσαν τους αρμόδιους, για να μάθουν την τύχη του ματς, χωρίς να τους βρουν τελικά, με συνέπεια να μην παραστούν στην αναμέτρηση.

Λίγο καιρό αργότερα, πάντως, στις 22 Απριλίου 1946, καταγράφηκε η πρώτη τους αναμέτρηση με νικητή τον Παναθηναϊκό με 38-31. Αξίζει να σημειωθεί, ότι κανένα από τα δύο ματς δεν είχε ιδιαίτερη αναφορά στις εφημερίδες, δείγμα του ότι, στην εποχή εκείνη, η ενασχόληση με το μπάσκετ ουδεμία σχέση είχε με τη σύγχρονη εποχή.

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού θα ερχόταν το 1949, ήτοι τρία χρόνια αργότερα, όταν και θα κατακτούσε μάλιστα το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδας, με αντίπαλο τότε τον Τρίτωνα. Νωρίτερα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πετύχει σπουδαία νίκη έναντι του Παναθηναϊκού με 67-45, τότε που αγωνίζονταν στο «θρυλικό» ανοικτό γήπεδο στο Πασαλιμάνι.

Οι δυο τους τα είπαν αρκετές φορές έκτοτε και αξίζει να σημειωθεί, για να μην φτάσουμε στην... υπερανάλυση όλων των αναμετρήσεών τους, στις πρώτες δύο για την Α' Εθνική, που συστήθηκε τη σεζόν 1963-1964. Με 78-66 εντός έδρας και 65-61 στην έδρα του μεγάλου του αντιπάλου, ο Παναθηναϊκός είχε σημειώσει τότε δύο νίκες έναντι του Ολυμπιακού, που μάλιστα εκείνη την χρονιά είχε υποβοβιβαστεί ως τελευταίος, επιστρέφοντας στη μεγάλη κατηγορία τη σεζόν 1967-1968, για να κατακτήσει το επόμενο και τρίτο του πρωτάθλημα το 1976, όταν άρχισε η πρώτη μεγάλη εποχή των Πειραιωτών στο Παπαστράτειο.

Μια ιστορία που έγινε... ρουτίνα

Οι δύο ομάδες έχουν γράψει, στα σχεδόν 80 αυτά χρόνια, τεράστια κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και μόνο με τις δικές τους αναμετρήσεις. Το να αρχίσουμε να μιλάμε για κάθε κεφάλαιο ξεχωριστά, θα μας χρειαστούν... τόμοι, επομένως θα προχωρήσουμε αρκετά χρόνια πιο μπροστά και στη σεζόν 2005-2006, χρονιά επανεμφάνισης του Ολυμπιακού στο προσκήνιο, μετά τα δύσκολα χρόνια του Κορυδαλλού και άλλων καταστάσεων μη κολακευτικών για το μέγεθος και το βεληνεκές του συλλόγου.

Ήταν τότε, που οι δυο τους τα είπαν ξανά σε τελικούς και από τότε... δε θα αποχωρίζονταν ξανά σχεδόν ποτέ. Οι «πράσινοι» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επικράτησαν τότε με 3-0, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ήταν μόνο στο ξεκίνημα της ολικής τους επαναφοράς, που μεταξύ άλλων διακρίσεων έφερε δύο πρωταθλήματα Ευρώπης, πέντε πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Ελλάδας. Το «τριφύλλι», βέβαια, όπως υποδεικνύουν οι τίτλοι του, ήταν... πιο συνηθισμένο στην κορυφή, όμως η επάνοδος της μεγάλης τους κόντρας σήμαινε από μόνη της πολλά.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τη σεζόν 2005-2006, μόνο σε δύο περιπτώσεις δεν αναμετρήθηκαν οι «αιώνιοι» στους τελικούς της Basket League. Κι αυτό, επειδή ο Ολυμπιακός αποφάσισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα το 2019, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός, εκείνη την χρονιά και το 2021, να αγωνιστεί με Προμηθέα και Λαύριο αντίστοιχα. Η επιστροφή των Πειραιωτών, βέβαια, σήμανε και τη μετέπειτα κυριαρχία τους εντός συνόρων με ένα μεγάλο σερί νικών, που μεταξύ άλλων έχει αποφέρει δύο σερί πρωταθλήματα, το 2022 και το 2023.

Με λίγα λόγια, στις τελευταίες στις 17 προηγούμενες σεζόν που ο τίτλος κρίθηκε σε τελικούς στο γήπεδο (σ.σ. υπάρχει και το 2020 που ο Παναθηναϊκός ανακηρύχθηκε ομόφωνα πρωταθλητής στην πανδημία), τις 15 οι «αιώνιοι» ήταν πιστοί στο ραντεβού τους, με τους «πράσινους» νικητές σε δέκα περιπτώσεις και τους «ερυθρολεύκους» σε πέντε.

Κάπως έτσι, το σκηνικό έχει στηθεί ξανά. Και είμαστε έτοιμοι, μαζί με τους δύο μονομάχους...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ