8.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Παναθηναϊκός: Η αληθινή αξία της «διπλής» ενίσχυσης (vids)

Ο Ματ Τόμας και ο Δημήτρης Αγραβάνης θα αγωνιστούν για πρώτη φορά στα «πράσινα» και το Basketa.gr αναλύει το τι μπορούν να προσφέρουν πραγματικά στον Παναθηναϊκό και το τι πρέπει να κάνει η ίδια η ομάδα, για να τους βοηθήσει.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται σήμερα (10/2, 21:00) τη Βαλένθια στο ΟΑΚΑ, με στόχο την επιστροφή στις επιτυχίες και αφού πρώτα τα έχει βρει… πολύ σκούρα με τις ισπανικές ομάδες, ευελπιστώντας πως μετά το ταξίδι στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, που δεν αποδείχθηκε επιτυχημένο, θα καταφέρει αυτή την φορά να βρει την ένατη νίκη του στην Ευρωλίγκα.

Το παιχνίδι αυτό σημειώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους «πράσινους». Κι αυτό, επειδή θα πρόκειται ουσιαστικά για το ντεμπούτο των Ματ Τόμας και Δημήτρη Αγραβάνη, με τους δύο να αποτελούν την χειμερινή ενίσχυση της ομάδας εν όψει του υπολοίπου της σεζόν, που μάλλον επικεντρώνεται σε όσα πρόκειται να δούμε εντός συνόρων.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο στόχος του να είναι ανταγωνιστικό το «τριφύλλι» μέχρι το τέλος για την οκτάδα στην Ευρωλίγκα έχει απομακρυνθεί αρκετά, επομένως θα ήταν σώφρον να στοχεύσει στο να μην χαθούν οι δύο ελληνικοί τίτλοι, με το Final Eight να έρχεται πολύ σύντομα και τον Ντέγιαν Ράντονιτς να είναι υποχρεωμένος να εντάξει όσο καλύτερα μπορεί τους δύο παίκτες, ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό στο πρώτο σημαντικό διακύβευμα της χρονιάς. Το Basketa.gr αναλύει την αληθινή αξία των δύο αποκτημάτων λίγο πριν πατήσουν παρκέ για το πρώτο επίσημο παιχνίδι τους στα «πράσινα».

Ο «κύριος 99%» πρέπει να βρει κάποιον… να τον ταΐσει

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο Ματ Τόμας είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ. Την περίοδο, ειδικά, όπου αγωνιζόταν σε Ομπραντόιρο και Βαλένθια, τη διετία 2017-2019, κέρδισε με το «σπαθί» του μια θέση για το ΝΒΑ, καθώς είχε φτάσει σε σημείο να αποκαλείται ως ο «κύριος 99%», καθώς στο ισπανικό πρωτάθλημα κάποια στιγμή είχε ποσοστό 99% στα τρίποντα, όταν απλώς έπιανε την μπάλα και εκτελούσε, όντας αμαρκάριστος. Πρόκειται για τα λεγόμενα «catch and shoot» και σε αυτό είναι… σπεσιαλίστας, σουτάροντας μάλιστα με 40.4% στην καριέρα του στο ΝΒΑ στο σύνολο των τριπόντων, που εκτέλεσε.

Οι «πράσινοι», επομένως, έχουν προσθέσει εκ πρώτης όψης στην «φαρέτρα» τους έναν πραγματικό «φονιά» στο μακρινό σουτ, που ειδικά αν βγει μέσα από την ομαδική προσπάθεια αμαρκάριστος, τότε πρέπει να θεωρείται… σχεδόν δεδομένο πως η μπάλα θα καταλήξει στο καλάθι. Τέτοιοι σουτέρ δύσκολα βρίσκονται και είναι πραγματικά σημαντικό να διαθέτεις αυτού του είδους τον αθλητή στο ρόστερ σου, έστω κι αν παίζει για ορισμένα λεπτά, δίνοντάς σου αυτή την εύκολη λύση, για να «σπάσεις» μια σκληρή, σύνθετη άμυνα και να την ανοίξεις σαν «βεντάλια» με έναν τέτοιο σουτέρ.

Κάπου εδώ, όμως, ξεκινούν και τα προβλήματα. Και το βασικότερο όλων είναι η δημιουργία του Παναθηναϊκού, η οποία προκαλεί απορίες ως προς το πώς θα φτάσει, κυρίως, η μπάλα στα χέρια του Τόμας, ώστε να πετύχει αυτά τα τρίποντα. Το «τριφύλλι», ενδεικτικά, βρίσκεται στη 16η θέση στην κατηγορία των ασίστ στην Ευρωλίγκα με 14.3 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, δηλαδή σκάρτη μία παραπάνω από την τελευταία Μπάγερν με 13.4 ασίστ, σε έναν τομέα όπου κυριαρχεί ο «αιώνιος» αντίπαλος Ολυμπιακός με 22.1 ασίστ για μόλις 12.3 λάθη.

Ο Παναθηναϊκός, δηλαδή, μπορεί να έφερε έναν παίκτη, που δεν χρειάζεται ουσιαστικά την προσωπική δημιουργία, για να σκοράρει, καθώς αυτό θα αποτελούσε επιπλέον «πονοκέφαλο», όταν ήδη έχει παίκτες που το κάνουν κατά κόρον, αλλά οι ίδιοι αυτοί παίκτες πρέπει  και να… του δώσουν την μπάλα με κάποιο τρόπο. Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, είναι στην ευχέρεια του Ράντονιτς, που οφείλει μέσα από την καθημερινή προπόνηση να εμφυσήσει στο σύνολο το σημαντικό ρόλο του Τόμας, τη στιγμή που δεν τα έχει καταφέρει σε μια αντίστοιχη περίπτωση, σαν του Μάριους Γκριγκόνις, ο οποίος επίσης χρειάζεται την ομαδική προσπάθεια για να σκοράρει, αλλά προφανώς… δεν την είχε. Το θετικό είναι, ότι σε αντίθεση με τον Γκριγκόνις που φέτος μπήκε στη διαδικασία να λειτουργεί σαν «αστέρας» της ομάδας του για πρώτη φορά, ο Τόμας το έχει κάνει ήδη και ίσως η προσωπικότητά του βοηθήσει στο να παίρνει όσα του αναλογούν στο παρκέ.

Η… ελληνική λύση που ενισχύει όσα έχει ήδη η ρακέτα

Η απόκτηση του Δημήτρη Αγραβάνη προκάλεσε, σίγουρα, αντιδράσεις για τους γνωστούς οπαδικούς λόγους, αλλά εδώ θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αγωνιστικά την επιλογή του Παναθηναϊκού. Από τη στιγμή, που δεν μπορούσαν άλλο να περιμένουν τον Ντίνο Μήτογλου, ο οποίος μάλιστα τιμωρήθηκε πολύ σκληρά, και ειδικά την ώρα που ο Ράντονιτς αρνείται επί της ουσίας να δώσει χώρο και χρόνο στους ουκ ολίγους νέους Έλληνες αθλητές, που έχει στο ρόστερ ώστε να πάρει ανάσες ο Ντέρικ Ουίλιαμς, κάτι που μάλλον δεν ωφελεί κανέναν με την ομάδα να μην είναι ανάμεσα σε όσες διεκδικούν τίτλο στην Ευρωλίγκα, κάτι που θα δικαιολογούσε τη μη χρήση τους, η έτοιμη λύση του Αγραβάνη μοιάζει σε κάποιο βαθμό λογική.

Ο διεθνής φόργουορντ έχει αρκετά στοιχεία στο παιχνίδι του, όπως η δύναμη, η έφεση στο ριμπάουντ και το μακρινό σουτ, που συμπληρώνουν την «εκρηκτικότητα» του Ουίλιαμς, άρα προσφέρουν μια θετική σε πρώτη ανάγνωση λύση στο «4». Με τον Αμερικανό, όμως, να είναι πολύ θετικός στο μακρινό σουτ με 40.5% στα τρίποντα, ενώ συμμετέχει ενεργά και στη ρακέτα με πέντε ριμπάουντ ανά αγώνα, η κίνηση απόκτησης του Αγραβάνη απλώς ενισχύει λίγο παραπάνω στοιχεία, που έχει ήδη ο Παναθηναϊκός.

Τα νούμερα στην Ευρωλίγκα, άλλωστε, είναι ενδεικτικά, με την ελληνική ομάδα να παίρνει κατά μέσο όρο 33.7 ριμπάουντ ανά αγώνα και να είναι 10η σε αυτή την κατηγορία, ενώ είναι όγδοη στα αμυντικά ριμπάουντ με 23.2 και όγδοη στα επιθετικά ριμπάουντ με 10.6, στοιχεία αρκετά θετικά με βάση της βαθμολογική της κατάσταση και, μάλιστα, υπερτερώντας του Ολυμπιακού στον τρίτο τομέα, κάτι που εξηγεί και το πώς μένει ζωντανή σε αρκετά παιχνίδια, δηλαδή με τις παραπάνω κατοχές που κερδίζει από το «ζωγραφιστό».

Την ίδια στιγμή, ο Παναθηναϊκός δεν είναι κακός και στο μακρινό σουτ, αφού είναι ακριβώς στη μέση με εννέα εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα κι ένα σύνολο στο 36.5% των προσπαθειών του, που βέβαια δεν είναι και λίγες. Με λίγα λόγια, ο Αγραβάνης, όπως ισχύει και για τον Τόμας, πρέπει να υποστηριχθεί από το σύνολο, ώστε να φανούν οι αγωνιστικές του αρετές, σε στατιστικές κατηγορίες όπου ήδη η ομάδα του είναι ήδη θετική τηρουμένων των αναλογιών.

Χρειάζονται στήριξη και ανάδειξη… για την τελική ευθεία

Το συμπέρασμα για τους δύο νέους παίκτες του Παναθηναϊκού, είναι ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά από το σύνολο, ώστε να αναδειχθούν. Όπως για τον Τόμας θα χρειαστεί ο τρόπος παιχνιδιού να γίνει τέτοιος, ώστε να αναδειχθεί η ικανότητά του στο σουτ, με τον τρόπο που του αρέσει να το κάνει, έτσι και για τον Αγραβάνη πρέπει να γίνει αντίστοιχη δουλειά και να αλληλοσυμπληρώνονται με τέτοιο τρόπο οι ρόλοι στη ρακέτα, προκειμένου τα θετικά του χαρακτηριστικά να βγουν στην επιφάνεια, παρότι δεν είναι αυτά που έχει μεγαλύτερη ανάγκη η ομάδα του.

Από τη στιγμή, συνεπώς, που έγινε η επιλογή τους, ο Παναθηναϊκός έχει την υποχρέωση να… νοιαστεί και να τους βοηθήσει έμπρακτα, για να γνωρίζει πως έχει και τη δική τους στήριξη στην τελικά ευθεία της σεζόν, που ξεκινά σε λίγες μόλις μέρες. Αν καταφέρει πράγματι να τους εντάξει με τον τρόπο, που αναφέραμε, θα μπορούσε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ