9.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Παναθηναϊκός: Ανοίγει… δύο σπίτια, αλλάζει εποχή (vids)

Ο Παναθηναϊκός μέσα σε δύο εβδομάδες βρήκε οριστική λύση στο θέμα στέγασής του για όλα τα τμήματα και το Basketa.gr παρουσιάζει τα δεδομένα για το τι ισχύει για την τελευταία συμφωνία με το κράτος για το ΟΑΚΑ, καθώς και όλο το πλαίσιο, υπό το οποίο όλος ο σύλλογος μπορεί να γράψει νέες «χρυσές» σελίδες».

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε κάποτε ένα όνειρο για έναν ενιαίο και αδιαίρετο Παναθηναϊκό. Η πιο κοντινή του εικόνα, ήταν στο ΟΑΚΑ στο πρώτο τουρνουά με το δικό του ονοματεπώνυμο, όταν τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, η πάντοτε φιλική με τον εμβληματικό ηγέτη των «πρασίνων», Μακάμπι, και η Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα, όπου όλα τα τμήματα παρέστησαν, για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, μπορεί ο αγαπημένος του Παναθηναϊκός να μην είναι ακριβώς ενιαίος και αδιαίρετος στο στεγαστικό του θέμα, όπως το είχε φανταστεί ο γιος του, Δημήτρης, αλλά δείχνει να βαίνει σε μια νέα εποχή. Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, μέσες άκρες, το «τριφύλλι» ένιωσε ξανά την αίσθηση, ότι ανθίζει, με όλα του τα τμήματα να βλέπουν την προοπτική του «συλλόγου μεγάλου», να ανατέλλει ξανά.

Μετά το βροντερό «ναι» για τον Βοτανικό και την οριστική λύση στο πρόβλημα της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, ήρθε και η συμφωνία με την κυβέρνηση για χρήση του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια. Το Basketa.gr παρουσιάζει το τι σημαίνει η συμφωνία της ΚΑΕ για το μέλλον του τμήματος μπάσκετ, καθώς και όλο το πλαίσιο, υπό το οποίο ολόκληρος ο σύλλογος μπορεί να γράψει νέες σελίδες δόξας.

Αυτάρκης… στο ίδιο του το σπίτι

Το Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων έχει συνδεθεί με πολλές τεράστιες επιτυχίες, ή στιγμές αναγνώρισης των εμβλημάτων της ομάδας, μέσα στα χρόνια, από τότε που εκείνη αποφάσισε να αφήσει το μυθικό «Τάφο του Ινδού». Οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι διέβλεψαν τότε, ορθότατα, ότι η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού θα συνδεόταν με μια μετακόμιση στο ΟΑΚΑ. Και δεν ήταν απλή ανάπτυξη, αλλά μια «απογείωση» που σήμερα έχει σχέση με έξι ευρωπαϊκά και 27 σερί χρονιές, που κυλούν με έστω έναν τίτλο.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, και με την παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η κατάσταση άλλαξε. Με πολλούς παράγοντες να πλήττουν το ελληνικό μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο νυν ιδιοκτήτης τους είχε ζητήσει σε όλους τους τόνους το Κλειστό να δοθεί στους «πράσινους», αφού επί της ουσίας αν δεν υπήρχαν εκείνοι, ο χώρος αυτός θα… καταντούσε όπως και πολλές ακόμη ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Αυτός, φυσικά, δεν ήταν ο βασικός λόγος που το ζήτησε. Ειδικά στην εποχή της τακτικής εσόδων και εξόδων, το ενοίκιο που βρισκόταν άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ για το ΟΑΚΑ με συνολική χρήση ακόμη και κοντά στο εκατομμύριο, υπήρξε ένα μεγάλο «αγκάθι», όπως και το ότι δεν μπορούσε να το διαθέτει με τον τρόπο, που το επιθυμούσε. Με τη συμφωνία, που πέτυχε με το κράτος, ο Παναθηναϊκός απαλάσσεται από το ενοίκιο και, πέραν των δικαιωμάτων που διατηρεί ακέραια στο Κλειστό η ΕΟΚ, μπορεί να διαπραγματευτεί με όποιον επιθυμεί για την παραχώρηση του χώρου χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν, έχοντας και τα αντίστοιχα κέρδη.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία που πραγματοποίησε δεν εμπεριέχει πολλές δεσμεύσεις προς το κράτος. Η ΚΑΕ υποχρεούται μονάχα σε βελτιωτικά έργα και άλλες επενδύσεις από το δικό της ταμείο στα πρώτα 12 χρόνια από τα συνολικά 49, ενώ θα παραχωρεί το 30% των εμπορικών χρήσεων, χωρίς σε αυτές να βρίσκονται τα εισιτήρια. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι πολύ καλύτερο από το ετήσιο κόστος χρήσης του ΟΑΚΑ, αφού για 37 χρόνια θα μπορεί επί της ουσίας να κάνει ό,τι επιθυμεί στο γήπεδο από την πλευρά της για ένα μικρό αντίτιμο. Μέχρι να γίνει, δηλαδή, το ΟΑΚΑ… ερείπιο και αναζητήσει το επόμενο Κλειστό, όπου θα στεγάσει τα όνειρα του τμήματος μπάσκετ. Το πού θα βρίσκεται αυτό, μικρή σημασία έχει αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες, αν υποθέσουμε πως μετά από αυτές θα αρχίσουν στην τότε ΚΑΕ οι τότε ιθύνοντες να σκέφτονται το πώς θα πορευτούν…

Το σημαντικό είναι, ότι η συμφωνία αυτή με την κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να πετύχει ακόμη πιο εύκολα το στόχο της αυτάρκους εταιρείας, που έθεσε πιο επισταμένως την τελευταία διετία, με την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από το προσκήνιο. Μπορεί αυτή να έγινε και για άλλους λόγους, αλλά οπωσδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως ο δρόμος, που ανοίγει για το μέλλον του και ως ο φάρος και για τους υπόλοιπους, καταφέρνοντας αυτό που επί χρόνια επιζητούσε.

Το ιστορικό «ναι», η απαίτηση Γιαννακόπουλου που δεν ικανοποιήθηκε και η ευκαιρία να γραφτεί μοναδική ιστορία

Δεν είναι η μόνη λύση σε στεγαστικό θέμα, που βρήκε ο Παναθηναϊκός, καθώς στις 31 Μαρτίου δόθηκε η έγκριση των μελών της ομάδας σχετικά με το γήπεδο στο Βοτανικό. Τις εγκαταστάσεις, δηλαδή, που θα αφορούν το τμήμα ποδοσφαίρου και εκείνα του Ερασιτέχνη, παραχωρούμενες από το Δήμο Αθηναίων για τα επόμενα 99 χρόνια, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, που θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό χώρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ιστορικό «Απόστολος Νικολαΐδης».

Η ιστορική έδρα του «τριφυλλιού», που κάποτε φυσικά είχε μέσα της και το τμήμα μπάσκετ ανδρών, προτού εκείνο αυτονομηθεί στο ΟΑΚΑ, είχε φτάσει σχεδόν τα 100 χρόνια, από τότε που δόθηκε η έκταση με το Βασιλικό Διάταγμα του 1924, ενώ το θέμα του Βοτανικού και όχι μόνο είχε βαλτώσει, μετρώντας περίπου μια 20ετία, μέχρι να βρεθεί λύση, μέρος της οποίας υπήρξε και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αρκετά χρόνια πριν, όταν πέτυχε να πείσει ένα Δήμο Αθηναίων κι ένα Υπουργείο Περιβάλλοντος που δεν έδιναν πολλά περιθώρια, να μεταφερθούν ουσιαστικά τα μισά δικαιώματα από τη Λεωφόρο στην περιοχή του Ελαιώνα.

Με την πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και τη μεγάλη προσπάθεια του Ερασιτέχνη με πρόεδρο τον Τάκη Μαλακατέ, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη του Γιάννη Αλαφούζου, επιτεύχθηκε η μεγάλη συμφωνία με πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, η οποία προβλέπει πολύ επιγραμματικά ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000 θέσεων και εγκαταστάσεις για όλο τον Ερασιτέχνη με κορωνίδα το Κλειστό 3.000 θέσεων, με τα δύο να παραχωρούνται, μαζί με τις εμπορικές τους χρήσεις, για τα επόμενα 99 χρόνια. Τα ανταλλάγματα είναι η Λεωφόρος, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διατήρηση της μνήμης του συλλόγου στο σημείο, κάτι που κράτησε ανοικτό και ο κ. Μπακογιάννης, καθώς και ένα ποσό για τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου ποδοσφαίρου.

Νωρίτερα, βέβαια, όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος υπήρξε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, επιχειρήθηκε να βρεθεί και για το μπάσκετ λύση στέγασης, στο πλαίσιο μιας «Παναθηναϊκής Πολιτείας» στην περιοχή, με την χρήση όμορου οικοπέδου του Δήμου στο Βοτανικό. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι νομικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αυτό πράξη, χωρίς να επηρεαστεί το Προεδρικό Διάταγμα, που προέβλεπε όσα μόλις αναφέραμε, με αποτέλεσμα το τμήμα μπάσκετ ανδρών να τραβήξει τη δική του πορεία, ευτυχώς με ευτυχή κατάληξη την χθεσινή (14/4).

Το 68.5% των μελών, τελικά, είπε το μεγάλο «ναι» και ο Παναθηναϊκός ακολουθεί το όνειρό του. Με την επιλογή αυτή, άνοιξε ο δρόμος για τα… δύο σπίτια πια του «τριφυλλιού», το οποίο προχωρά σε μια νέα εποχή με ένα ήδη υπάρχουν κι ένα ακόμη που θα χτιστεί. Τις ίδιες τις δάφνες της, μένει πια να τις δρέψει το ίδιο φτάνοντας ξανά στην ολότητά του στη δόξα…



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ