Μεγάλο πισωγύρισμα για το ιστορικό Παγκράτι, το οποίο μετά την εκτός έδρας στη Νάξο από τον ΑΠΑΣ «Τα Φανάρια» υποβιβάστηκε στη National League 2, ακολουθώντας μια πορεία που είχε διάγει το καλοκαίρι του 1998, και του πήρε επτά χρόνια για να ξεκολλήσει από την εν λόγω κατηγορία.
Ο υποβιβασμός των «ροσονέρι» έχει αρκετές αναγνώσεις, και σίγουρα χρεώνεται σε όσους δε κατάφεραν να διαβάσουν τη περσινή χρονιά όπου με ακριβώς την αντίθετη πορεία, κα ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ, έσωσαν τη κατηγορία.
Το Παγκράτι δεν αποτελεί μια από αυτές τις ομάδες με οικονομικά θέματα, καθώς έχοντας ένα σοβαρό χρηματοδότη και μια διοίκηση που κάλυψε όλες τις παλιές εκκρεμότητες, πίστεψε πως παρά τα τρανταχτά κενά στο ρόστερ του, θα είχε μια άνετη χρονιά, και αυτό φαινόταν ότι θα συμβεί όταν μετά την άνετη επικράτηση με τον Ερμή Αργυρούπολης στις 22 Φεβρουαρίου, χρειαζόταν έστω μια νίκη σε τρία παιχνίδια για να έχει στο χειρότερο σενάριο το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι άουτ, ενώ με νίκη με +8 επί του Παλαιού Φαλήρου στο Μετς θα μπορούσε να σώσει και τη κατηγορία χωρίς αγώνες κατάταξης.
Ωστόσο η αδυναμία του να κερδίσει μακριά από το Μετς, η κατάρρευση την τελευταία αγωνιστική στην Ελευσίνα με τον αδιάφορο βαθμολογικά Πανελευσινιακό, το έφερε σε μια συνθήκη που και ψυχολογικά δε φαινόταν να μπορούσε να σηκώσει.
Βέβαια, τα πάντα έχουν εξήγηση, και αυτό γίνεται ορατό από τους τρεις προπονητές που καθοδήγησαν την ομάδα, αλλά και τις εντελώς λάθος επιλογές στους παίκτες που αποκτήθηκαν τη χειμερινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι.
Πέρυσι αποκτήθηκε ο Νίκος Λιακόπουλος (14,6 π., 6 τριπ.), Ανδρέας Χαικάλης (14,2 π., 25 τριπ.) και Σάβο Μιλάνοβιτς (8,8 π.) παίκτες που άλλαξαν τα δεδομένα και προσέφεραν 438 πόντους στη κανονική περίοδο, και ουσιαστικά καθάρισαν στα πλέι άουτ με τον ΕΦΑΟΖ.
Τη τρέχουσα σεζόν αποκτήθηκε ο εγνωσμένης αξίας Νεμάνια Μανοίλοβιτς (15,1 π., 18 τριπ.) , ο οποίος ωστόσο στο καθοριστικό παιχνίδι με το Παλαιό Φάληρο ήταν ωσεί παρών (4 π.). Στα πλέι άουτ ήταν ηγετικός με 22 πόντους ανά αγώνα, 9 τρίποντα, αλλά φαινόταν απελπιστικά μόνος του, έχοντας ουσιαστικά αναλάβει και να κουμαντάρει το παιχνίδι, με μοναδικό συμπαραστάτη τον στρατευμένο Γιώργο Μόσιαλο, που ήταν συγκινητικός.
Αποκτήθηκε ως ελεύθερος, προερχόμενος από το κολέγιο για να ενισχύσει τη γραμμή ψηλών ο Σταύρος Πολάτογλου (1,5 πόντο ανά αγώνα σε 12 παιχνίδια) και με μηδενική συμμετοχή στα πλέι άουτ, αλλά και ο Αλέξανδρος Πολέμης (5,2 π., 4 τριπ.) που κλήθηκε την τελευταία ημέρα των μεταγραφών να καλύψει το κενό του τραυματία Θανάση Γραμματίκα, προερχόμενος από τον Μίλωνα. Στα πλέι άουτ, εκτός από το τελευταίο παιχνίδι που πάτησε παρκέ για 25 λεπτά, αγωνίστηκε στα δυο πρώτα 23 λεπτά με 4 πόντους στο σύνολο.
Εκτός αυτών το Παγκράτι είδε στο κρίσιμο σημείο να έχει σε κακή κατάσταση τους δυο μεγάλα του συμβόλαια. Ο Μάκης Αδαμόπουλος (8,9 π., 23 τριπ.) είχε στα πλέι άουτ 21 πόντους στο σύνολο με μόλις 2 τρίποντα, και ο τέταρτος σκόρερ του ομίλου, Παναγιώτης Οικονόμου (16,3 π., 23 τριπ.) σκόραρε μόλις 16 πόντους και στα τρία παιχνίδια με 1 τρίποντο.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, σίγουρα ένας σύλλογος που το 2029 θα κλείσει τα 100 χρόνια διαθέτει το μηχανισμό να ξεπεράσει τη κρίση του υποβιβασμού.
photo: sportcyclades.gr