Το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει στην έναρξή του (25/8) και το Basketa.gr σας φέρνει... στο πιάτο τον 8ο όμιλο και όλα τα δεδομένα του.
Η Ινδονησία είναι έτοιμη, με τη σειρά της, να αποτελέσει μέρος της μεγάλης γιορτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023, αποτελώντας μια από τις τρεις διοργανώτριες χώρες, μαζί με Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Στον εξωτικό αυτό προορισμό, μάλιστα, θα διεξαχθούν δύο όμιλοι της πρώτης φάσης, ο 7ος και ο 8ος, καθώς και ο κοινός όμιλος, που θα προκύψει από τους εν λόγω δύο με τις συνολικά τέσσερις ομάδες, που θα περάσουν στη δεύτερη φάση.
Η αλήθεια είναι, ότι όπως τα έφερε η κληρωτίδα, μπορεί το εγχώριο κοινό να μην απολαύσει τη δυνατότητα να καμαρώσει την Εθνική του να παίζει ως οικοδέσποινα, ωστόσο θα δει μπροστά του μια... αθρόα παρέλαση αστέρων και για τους δύο ομίλους. Το Basketa.gr παρουσιάζει τον 8ο όμιλο και τα δεδομένα του.
Δείτε το πρόγραμμα του ομίλου ΕΔΩ.
Καναδάς
Θεωρητικά είναι μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες του τουρνουά, σε βαθμό να μπορεί κανείς να τη θέσει ως δυνατή υποψήφια για ένα από τα μετάλλια. Πρακτικά, όμως, δεν έχει καταφέρει σε καμία μεγάλη διοργάνωση όλα αυτά τα χρόνια, που η χώρα έχει εξάγει έναν γαλαξία αστέρων στο ΝΒΑ, να δημιουργήσει ένα σύνολο που να εμπνέει αγωνιστικά σοβαρότητα, σταθερότητα και σιγουριά, επομένως, για μια μεγάλη διάκριση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι κορυφαία επίδοση των Καναδών είναι η 6η θέση, που έχουν κατακτήσει δις το 1978 και το 1982, αναφορικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και δεν ξεχνάμε, επίσης, τη μόλις 21η θέση στο τελευταίο Μουντομπάσκετ της Κίνας, το μπαμ του αποκλεισμού από την Τσεχία αμέσως μετά στο προολυμπιακό τουρνουά και την απώλεια μεταλλίου, επίσης, στο περσινό FIBA Americup. Είναι η ώρα να αποδείξει, ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες, που δημιουργούν τα ονόματα του ρόστερ του.
Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο Καναδάς πέρασε με... περίπατο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε ένα πιθανό μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, μετά τα κάζο των προηγούμενων ετών. Ξεκίνησε με το απόλυτο σε έξι αγώνες στον πρώτο γύρο, ολοκλήρωσε 11 νίκες και μόλις μία ήττα από την αποκλεισθείσα Αργεντινή σε 12 αγώνες και, κάπως έτσι, εξασφάλισε άνετα την παρουσία του.
Ο προπονητής: Ο Νικ Νερς, όσο κι αν προσπάθησε να βάλει την ομάδα του σε μια σειρά, δεν κατάφερε να πάρει αυτό, που επιτάσσει το ταλέντο των παικτών του. Η Ομοσπονδία, κάπως έτσι, αποφάσισε να στραφεί στον ταλαντούχο Τζόρντι Φερνάντεθ, ο οποίος ήδη από το 2006 βρίσκεται στις ΗΠΑ και κάνει σταδιακά τα βήματά του στην προπονητική, από πέρυσι είναι βοηθός του Μάικ Μπράουν, άρα και... συμπολίτης του Σάσα Βεζένκοφ στο Σακραμέντο, ενώ στα 40 του χρόνια λαμβάνει την πρώτη σπουδαία ευκαιρία να δείξει, ότι ανήκει στην νέα γενιά ελπιδοφόρων τεχνικών, ως άλλο ένα ισπανικό προϊόν.
Το αστέρι: Ο Αρ Τζέι Μπάρετ αποτελεί έναν κορυφαίο σκόρερ των Νιου Γιορκ Νικς σε αυτά τα τέσσερα πρώτα χρόνια της καριέρας του και ο τρόπος, που ήδη παίζει ο Καναδάς από τα φιλικά δείχνει, ότι στις πλάτες του θα πέσει το περισσότερο βάρος. Και όχι άδικα, με βάση την ικανότητά του να βάζει την μπάλα στο καλάθι.
Πού θα φτάσει: Όπως αναλύσαμε εξαρχής, το ζήτημα για τον Καναδά είναι να βρει αγωνιστική ταυτότητα. Αν δείξει, ότι την έχει αποκτήσει, τότε γίνεται το μεγάλο φαβορί μαζί με τη Γαλλία για πρόκριση στην επόμενη φάση και θα έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται μεγαλεία. Αποτελεί, όμως, το πιο μεγάλο ερώτημα της διοργάνωσης και καλό είναι να μην αποκλείουμε κάποια έκπληξη των Λετονών.
Δείτε το προφίλ του Καναδά ΕΔΩ.
Λετονία
Σε προηγούμενο αφιέρωμά μας για τον 5ο όμιλο αναφέραμε, ότι η Φινλανδία είναι το πιο ισχυρό αουτσάιντερ αυτής της πρώτης φάσης της διοργάνωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος θα βάλουμε και τη Λετονία, η οποία έχει πολλάκις αποδείξει, ότι και χωρίς τον Κρίσταπς Πορζίνγκις μπορεί να κάνει πολύ μεγάλες ζημιές, κάτι που φάνηκε περίτρανα στα παράθυρα, όταν έβαλε από κάτω της δύο παραδοσιακές σχολές του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τη Σερβία και την Ελλάδα.
Η Λετονία έχει συγκεκριμένη και... αλέγρα μπασκετική ταυτότητα στο παιχνίδι της, γίνεται εξαιρετική απειλητική, αν αυτό ανοίξει, και μπορεί να ρίξει στο καναβάτσο ομάδες με θεωρητικά περισσότερο ταλέντο, που όμως δεν έχουν την ομοιογένειά της. Γίνεται, επομένως, ένας υπολογίσιμος αντίπαλος ακόμη και για τα περισσότερα μεγαθήρια της διοργάνωσης, θέλοντας να προκαλέσει αίσθηση στην παρθενική της συμμετοχή.
Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Όπως αναφέραμε μόλις, άφησε πίσω της Σερβία και Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την πρωτιά στη δεύτερη φάση με ρεκόρ 9-1, κάτι που δείχνει πολλά από μόνο του για το πόσο δυσκολοκατάβλητος αντίπαλος είναι. Είχε βοηθήσει, βέβαια, και το ρεκόρ 5-1 από τον πρώτο γύρο.
Ο προπονητής: Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λούκα Μπάνκι, ο οποίος πέρασε και από τα μέρη μας για λογαριασμό της ΑΕΚ, είναι ένας προπονητής με σπουδαίες παραστάσεις στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και βρίσκεται στη Λετονία, για να τη βοηθήσει να αναρριχηθεί ακόμη περισσότερο στο άθλημα. Μένει να φανεί, αν μπορεί να το πετύχει με μια υπέρβαση, που καλείται να κάνει τώρα.
Το αστέρι: Ελλείψει Πορζίνγκις, που φέτος μετακόμισε στη Βοστόνη, ο τίτλος αυτός μάλλον θα περάσει στον Ντέιβις Μπέρτανς. Ο φόργουορντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ με το εξαιρετικό μακρινό σουτ, με παραστάσεις σε ΝΒΑ και Ευρωλίγκα, σίγουρα θα αναλάβει σημαντικό κομμάτι του φορτίου.
Πού θα φτάσει: Η Λετονία απολαμβάνει τη συνθήκη του ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής ανάμεσα σε Καναδά και Γαλλία. Αν εκείνη κάνει τη δουλειά της με τον Λίβανο, τότε θα βάλει πίεση στον ηττημένο και μπορεί να του κάνει τη ζημιά, αν και πάλι είναι σε θέση αουτσάιντερ για την πρόκριση στη δεύτερη φάση.
Δείτε το προφίλ της Λετονίας ΕΔΩ.
Λίβανος
Είναι ίσως μια από τις αδικημένες ομάδες της κληρωτίδας αυτής. Βιώνει μια εξαιρετική της περίοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα βρίσκει μπροστά της τρεις ισχυρούς αντιπάλους, που της απαγορεύουν μάλλον οποιαδήποτε σκέψη για υπέρβαση.
Ο Λίβανος είναι μια αποκάλυψη των τελευταίων ετών στην Ασία, φτάνοντας στο περσινό Asia Cup μόλις σε απόσταση καλαθιού από το χρυσό μετάλλιο με αντίπαλο την Αυστραλία στον τελικό και πραγματοποιώντας εκπληκτική πορεία στα προκριματικά. Αυτό που του έχει μείνει, όμως, με βάση την κλήρωση, είναι να απολαύσει το ταξίδι στην επιστροφή του ύστερα από 13 χρόνια και να παρακολουθήσει τις υπόλοιπες ασιατικές ομάδες.
Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Ο Λίβανος έκανε μια πολύ καλή πορεία στα προκριματικά και προκρίθηκε χωρίς δυσκολία με ρεκόρ 7-3 από τη δεύτερη θέση, σε απόσταση μόλις μίας νίκης από την Νέα Ζηλανδία, έχοντας ξεκινήσει πολύ καλά με 5-1 από την πρώτη φάση.
Ο προπονητής: Ο Τζαντ Ελ Χατζ είναι ο άνθρωπος, που έχει... βαλθεί να τοποθετήσει στο δρόμο των επιτυχιών τον Λίβανο. Ο ίδιος ελπίζει κάθε χρόνο η Εθνική, που έχει αναλάβει, να κάνει κι ένα βήμα παραπάνω, εγκαθιδρυόμενη στο παγκόσμιο στερέωμα.
Το αστέρι: Ο Ουαέλ Αρακτζί, MVP του περσινού Asia Cup και 10 φορές πρωταθλητής στην καριέρα του (8 στον Λίβανο, από μία σε Κατάρ και Τυνησία), είναι η πιο μεγάλη ατραξιόν αυτής της ομάδας κι ένας σοβαρός λόγος να πληρώσεις εισιτήριο σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, εξαιρώντας τους γνώριμους υπόπτους.
Πού θα φτάσει: Όπως αναφέραμε, η κληρωτίδα... δεν φέρθηκε καλά στον Λίβανο. Θα παλέψει, επομένως, να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό του πρόσωπο, ελπίζοντας να πάρει μια καλή θέση έναντι των άλλων Ασιατών εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων.
Δείτε το προφίλ του Λιβάνου ΕΔΩ.
Γαλλία
Οι Τρικολόρ έχουν γίνει πια μια σπουδαία δύναμη του παγκοσμίου μπάσκετ και δεν χρήζουν ιδιαίτερης σύστασης. Έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουν μια Εθνική, η οποία πάντοτε πρωταγωνιστεί, από τις μικρότερες ηλικίες μέχρι το επίπεδο Ανδρών, όμως το μόνο που τους λείπει είναι ορισμένες λεπτομέρειες, που πάντοτε τους στερούν τη δόξα.
Η Γαλλία, άλλωστε, έχει να κερδίσει από το 2013 στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας ένα κύπελλο, ενώ δεν έχει γενικά να επιδείξει και πολλά. Έχει πάρει το χάλκινο μετάλλιο στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα και είναι δεδομένο, ότι υπάρχει η δίψα και, μαζί, οι δικαιολογημένες προσδοκίες για κάτι ακόμη καλύτερο.
Ο δρόμος προς το Παγκόσμιο Κύπελλο: Η Γαλλία δεν αντιμετώπισε πρόβλημα στο να περάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ξεκίνησε με ρεκόρ 5-1, ολοκλήρωσε με 10-2 μπροστά από τη Λιθουανία και, έτσι, εξασφάλισε άλλη μια συμμετοχή.
Ο προπονητής: Ο Βενσάν Κολέ αποτελεί, πια, μια εμβληματική φυσιογνωμία του γαλλικού και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τη συνταγή του... δεν την αλλάζουν με τίποτα στην Ομοσπονδία τα τελευταία 14 χρόνια και τα αποτελέσματα είναι εμφανή σε όλα τα επίπεδα.
Το αστέρι: Τώρα που έμαθε και να σουτάρει... άντε πιάστε τον. Ο Ρουντί Γκομπέρ είναι ένας από τους πιο επιβλητικούς ψηλούς των τελευταίων ετών και, πέραν του ΝΒΑ, όπου έφτασε να αναδειχθεί και MVP, δείγμα της εκπληκτικής δουλειάς των Γάλλων, πρέπει να το αποδείξει και σε ένα Μουντομπάσκετ.
Πού θα φτάσει: Η Γαλλία, όπως αναφέραμε, έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται την απόλυτη δόξα. Το θέμα είναι, αν έχει πλέον όσα χρειάζονται για να φτάσει μέχρι εκεί...
Δείτε το προφίλ της Γαλλίας ΕΔΩ.