Η ελληνική μυθοπλασία έκανε τη διαφορά φέτος στη μικρή οθόνη και το Basketa.gr αναδεικνύει τις ιστορίες, που περιελάμβαναν με θετικό ή δυσάρεστο τρόπο το μπάσκετ, που με κάθε τρόπο βρίσκεται στη ζωή μας και αναδείχθηκε και μέσα από το «Σασμό» και τη «Γη της Ελιάς».
Είναι με διαφορά τα blockbuster της χρονιάς στην ελληνική τηλεόραση. «Τσάκισαν» κάθε ανταγωνισμό, είτε απέναντι σε άλλες τηλεοπτικές σειρές είτε σε ριάλιτι που είχαν βάλει γερά «θεμέλια», όπως το Survivor, αποτελώντας το φαινόμενο της χρονιάς και βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα ως δύο εκ των κορυφαίων σειρών, που εμφανίστηκαν στην ιστορία της μυθοπλασίας στην χώρα μας, η οποία φέτος επανήλθε πολύ δυναμικά, ακολουθώντας το παράδειγμα των πρωτοπόρων «Άγριων Μελισσών» και προχωρώντας μια αγαπημένη συνήθεια του ελληνικού νοικοκυριού με νέες, εκπληκτικές παραγωγές, όπου συναντώνται καταξιωμένοι ηθοποιοί και νεότεροι με σπουδαίο ταλέντο.
Ο «Σασμός» και η «Γη της Ελιάς» δεν είναι μόνο δύο κορυφαίες σειρές, που γράφουν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση. Αποτελούν και το ακόμη μεγαλύτερο «βήμα» προς τα εμπρός, μετά τους δύο πρώτους κύκλους της σειράς εποχής του ΑΝΤ1 με τη «σφραγίδα» της Μελίνας Τσαμπάνη και του Πέτρου Καλκόβαλη, που ενδιάμεσα είχαν δημιουργήσει ένα ακόμη «κομψοτέχνημα», τον «Σιωπηλό Δρόμο» του Mega.
Αμφότερες οι σειρές έχουν πολλά κοινά σημεία, όπως το ευφάνταστο σενάριο, την εντοπιότητα και τα εκπληκτικά τοπία της Κρήτης και της Μάνης, όπου η φωτογραφία είναι… για Όσκαρ, η διαφορετική σκηνοθετική ματιά, καθώς και το πάντρεμα καταξιωμένων ηθοποιών με σπουδαία πορεία (Μαρία Τζομπανάκη, Μαρία Πρωτόπαππα, Όλγα Δαμάνη, Τάσος Νούσιας, Δημήτρης Ήμελλος, Μιχάλης Αεράκης, Νίκος Γαλανός, Άντζελα Γκερέκου, Λυδία Κονιόρδου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Μαρία Φιλίππου, Δώρα Χρυσικού, Πασχάλης Τσαρούχας, Μάρω Κοντού, Στέλλα Φυρογένη, Στέφανος Κυριακίδης, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Κούλλης Νικολάου κ.α.) μαζί με νεότερους που είτε έχουν ήδη κερδίσει την αναγνώριση είτε τώρα αρχίζουν να προκαλούν αίσθηση (Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Δανάη Παππά, Ευγενία Σαμαρά, Στρατής Χατζησταματίου, Γιώργος Αμούτζας, Ορφέας Αυγουστίδης, Δημήτρης Λάλος, Θανάσης Πατριαρχέας, Κώστας Νικούλι, Αφροδίτη Λιάντου, Ιφιγένεια Τζόλα, Διονύσης Παπανδρέου, Liam Ireland, Μάξιμος Μουμούρης, Τάσος Ιορδανίδης, Σπύρος Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αντιγόνη Νεοφύτου, Γιάννης Κρητικός, Μανώλης Κλωνάρης, Ιφιγένεια Πιερίδου, Αντωνία Χαραλάμπους, Ήβη Νικολαΐδου, Στέφανη Χαραλάμπους κ.α.).
Αμφότερες οι σειρές, μάλιστα, έχουν καταφέρει και χωρίς να το επιδιώξουν, να έχουν ως κοινό παρονομαστή και το μπάσκετ. Όχι με τον ίδιο τρόπο, καθώς στο «Σασμό» το άθλημα αποτέλεσε μέρος του σεναρίου, ενώ από τη «Γη της Ελιάς» δόθηκε η ευκαιρία για το πώς ένας άνθρωπος, που εκμεταλλεύτηκε την εξουσία που του έδωσε το λειτούργημά του, ενήργησε για τη «διάλυση» μιας παιδικής ψυχής, σε μια ιστορία που δεν πρέπει κανέναν να αφήσει αδιάφορο.
Το «μονό» που φέρνει… το Σασμό
Ο «Σασμός» είναι η κορυφαία σειρά της χρονιάς. Έχει κερδίσει με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους τη «μάχη» της prime time ζώνης, με τον Alpha να δικαιώνεται απόλυτα για τη μεταφορά του βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη στη μικρή οθόνη. Το σενάριο, βέβαια, έχει υποστεί πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις, ώστε να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις μιας καθημερινής σειράς, σε ένα κομμάτι της οποίας βλέπουμε την ιστορία να αλλάζει, με αρχή ένα «μονό».
Ο Ορφέας Αυγουστίδης, που υποδύεται τον Αστέρη, έχει βγει από την φυλακή και ψάχνει τα «πατήματά» του, όπως κι έναν τρόπο να πλησιάσει την Αργυρώ, που παίζει η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Στην προσπάθειά του αυτή, ένα απρόοπτο τον φέρνει δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, τον Σταύρο, που της επούλωσε τις «πληγές» μετά το θάνατο του αδελφού της, του Πετρή, που έκανε με τεράστια επιτυχία ο Κώστας Νικούλι. Το απρόοπτο αυτό, μάλιστα, είναι ένας αγώνας μπάσκετ.
Ο Αστέρης γνωρίζει ποιος είναι ο Σταύρος, αλλά ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Γιώργος Χριστοδούλου αγνοεί ποιος είναι ο άνδρας, στον οποίο πρότεινε να κάνει μερικά σουτάκια και να παίξει μαζί με τους υπόλοιπους παριστάμενους στο κλειστό γήπεδο. Κάπως έτσι, ο Αστέρης μαθαίνει όλα τα νέα της Αργυρούς, νιώθει πως την πλησιάζει μαζί με το παιδί, που έχουν μαζί από τον… παράνομο λόγω της έχθρας των δύο οικογενειών τους έρωτα, ενώ σύντομα, χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο, όταν θα βρεθεί ενώπιον ενός πολύ σοβαρού προβλήματος υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, το μπάσκετ είναι η αφορμή, για να αλλάξει όλο το σενάριο και να γνωρίσει νέες μεγάλες ανατροπές…
Η εξομολόγηση που «τσάκισε» καρδιές κι έστειλε ένα πιθανό μπασκετμπολίστα… στην υποκριτική
Όπως και όλα τα θετικά, που αποδίδονται στο μπάσκετ, έτσι πρέπει να επισημαίνονται και τα κακώς κείμενα, προκειμένου να υπάρξει η αντίστοιχη κάθαρση, προτού προχωρήσουμε στα επόμενα «βήματα». Περιστατικά, που συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας, από ανθρώπους που θεωρούν πως βρίσκονται στο απυρόβλητο, λόγω της θέσης που κατέχουν, ώστε να εξασκήσουν στους υπόλοιπους οτιδήποτε το άρρωστο έχουν στην ψυχή τους.
Έχουμε ακούσει για περιπτώσεις προπονητών, που με κάποιο τρόπο έχουν κακοποιήσει τα παιδιά που έχουν όχι μόνο να τους δείξουν το σωστό δρόμο, για να αναπτύξουν το ταλέντο τους, αλλά και να τα διαπαιδαγωγήσουν. Αυτό ανέφερε και ο ηθοποιός Liam Ireland, ο νεαρός πρωταγωνιστής στη «Γη της Ελιάς» γνωστός και ως «Στέφανος Καπερνάρος», που κατήγγειλε πρόσφατα σε συνέντευξή του, ότι ο προπονητής του, τον βίαζε από 10 έως και τα 13 του χρόνια. Θα έχετε προσέξει, ενδεχομένως, ότι είναι αρκετά ψηλός και σίγουρα θα σας έχει περάσει από το μυαλό, ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Πράγματι το έκανε, αλλά η ιστορία αυτή τον «τραυμάτισε» τόσο, που απομακρύνθηκε για πάντα.
«Πριν ασχοληθώ με την υποκριτική, αγαπούσα πολύ και το μπάσκετ και έπαιζα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Αυτό που με έκανε να σταματήσω είναι ότι ένωσα το μπάσκετ με έναν άνθρωπο που μου έκανε κακό στη ζωή μου. Δεν το μετανιώνω όμως, γιατί μου έδωσε το θέατρο», είπε ο Liam Ireland και πρόσθεσε: «Από την ηλικία των 10 με 13 πέρασα σεξουαλική κακοποίηση από τον προπονητή μου. Δέχτηκα αυτό το πράγμα, μπήκε φυλακή και είναι εκεί που έπρεπε να είναι. Εγώ δεν είχα πατέρα και έψαχνα την πατρική φιγούρα, όπου μπορούσα. Όταν πήγα σε αυτή την ομάδα, τον αγάπησα σαν να είναι ο πατέρας μου, ό,τι και αν μου έλεγε, το έκανα γιατί τον εμπιστευόμουν. Ήταν πολλά παιδιά έτσι μαζί του».
Ο ίδιος αποκάλυψε, ότι στην αρχή κανείς δεν είχε καταλάβει ότι συμβαίνει κάτι περίεργο. Άργησαν πολύ να το αντιληφθούν. Ακόμα κι όταν τον έπιασαν, τα παιδιά που προπονούσε θεώρησαν ότι πρόκειται για παρεξήγηση. «Δεν είχαμε καταλάβει τι πήγαινε λάθος. Όταν τον πιάσανε, λέγαμε "γιατί κάνουν τόσο κακό σε έναν άνθρωπο τόσο καλό;". Ήμασταν τόσο διεστραμμένοι. Ευχαριστώ τον εαυτό μου. Γιατί τουλάχιστον πριν τον πιάσουν, εγώ είχα σταματήσει», εξήγησε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσωπική του ζωή. «Είχα συνειδητοποιήσει ότι μου αρέσουν μόνο τα κορίτσια. Έρχονταν κάποιοι συμμαθητές μου και με ρωτούσαν "και εσένα σε βίαζε;"», κατέληξε ο Liam Ireland.
Τελικά, ο προπονητής του εκείνος καταδικάστηκε σε 401 χρόνια φυλάκισης. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο μπροστά σε τόσες κακοποιημένες ψυχές, που άφησε πίσω του. Το θετικό είναι, ότι κάποιες από αυτές, σαν του Liam, βρήκαν το δρόμο τους στην πορεία και αναδείχθηκαν πραγματικοί νικητές…