11.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Όταν το μπάσκετ νίκησε τον αυτισμό (vid)

Ο Κέιλιν Μπένετ έγραψε τη δική του ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης ο οποίος πάσχει από αυτισμό κι έπαιξε στην Division I του NCAA.

Στα 18 του χρόνια, ο Μπένετ έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και φόρεσε τη φανέλα του κολεγίου Κεντ Στέιτ.

Πριν καν μπει στην εφηβεία, ο νεαρός από το Αρκάνσας είχε ακούσει τους γιατρούς να λένε ότι ίσως δεν θα περπατήσει και δεν θα μιλήσει ποτέ. Ο ίδιος πήγε κόντρα στα προγνωστικά και πλέον ανήκει στην ομάδα του Κεντ Στέιτ.

Αφού τελείωσε το Λύκειο στο Οχάιο, αποδέχτηκε την προσφορά του Κεντ Στέιτ για να παίξει μπάσκετ τη σεζόν 2018/19. Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας κίνηση. Σύμφωνα με την αθλητική κολεγιακή ομοσπονδία, ο Μπένετ έγινε ο πρώτος μαθητής-αθλητής με αυτισμό, ο οποίος έπαιξε στην πρώτη κατηγορία!

Βλέπει τον κόσμο από τα 2,08μ. και πλέον έχει μεγάλα όνειρα τόσο για να πετύχει εντός παρκέ όσο κι εκτός, στα μαθήματά του.

«Πάντα προσπαθώ να καταλάβω τι θέλω να κάνω καλύτερα» λέει ο Μπένετ ο οποίος δεν περπατούσε μέχρι τα τέσσερα του χρόνια και δεν είχε μιλήσει έως τα επτά του. Δηλώνει ότι ελπίζει το μέγεθός του, οι ικανότητές του στα ριμπάουντ και η θετική του διάθεση, να βοηθήσουν τη νέα ομάδα του. Επιπλέον ελπίζει η ιστορία του να εμπνεύσει κι άλλους νέους με αυτισμό, ειδικότερα: «Παιδιά που νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά αυτό το συναίσθημα. Διαγνώστηκε με αυτισμό σε παιδική ηλικία. Μάλιστα οι γιατροί είχαν εκτιμήσει ότι ήταν απίθανο να μιλήσει και να περπατήσει. Φυσικά δεν περνούσε από κανενός το μυαλό ότι θα γινόταν αθλητής και θα είχε συμπαίκτες που τους θεωρεί τους καλύτερους του φίλους.

«Συνήθιζα να είμαι στη γωνία, σαν να μην μπορώ να πω τίποτα. Συνήθιζα να μην συμπαθώ τους ανθρώπους» τόνισε και πρόσθεσε: «Ήμουν πάντα κλεισμένος στον εαυτό μου. Πάντα μόνος».

Η μητέρα του, Σόνια Μπένετ, υποστήριξε ότι ποτέ δεν είχε αμφιβολίες ότι ο γιος της θα πετύχει, ακόμα και όταν οι εκτιμήσεις των γιατρών δεν ήταν ενθαρρυντικές. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της:

«Όταν πήρα τη διάγνωση πήγα κανονικά στη δουλειά μου, επειδή δεν επρόκειτο απλά να κάτσω και να τον αφήσω να τα παρατήσει», ενώ επισήμανε ότι διάβαζε βιβλία στον μικρό Κέιλιν και του έβαζε μουσική, θέλοντας να τον βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να μιλήσει. «Έχει ξεπεράσει τη δυσκολία στην ομιλία. Είναι κοινωνικός τώρα, εστιάζει σε αυτόν που έχει δίπλα του, θα του μιλήσει, θα τον αγκαλιάσει» προσθέτει.

Ο Μπένετ εξέφρασε τη χαρά του για τη μετακόμισή του στο Κεντ Στέιτ με την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

Το μπάσκετ του άλλαξε τη ζωή

Πότε όμως άρχισε να βελτιώνεται για τα καλά η κατάσταση; Η μητέρα του υποστηρίζει πως αυτό συνέβη όταν καταπιάστηκε με το μπάσκετ. «Μόλις ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ ήταν σαν να άναψε ένα φως μέσα του. Τον βοήθησε να χτίσει την αυτοεκτίμησή και τον αυτοσεβασμό. Ήταν μέλος μίας αδελφότητας και διδάχτηκε την ομαδική δουλειά». Πέρα από το μπάσκετ, ο Μπένετ είναι ταλαντούχος στα μαθηματικά και τη μουσική. Παίζει τέσσερα διαφορετικά μουσικά όργανα. Τα κρουστά είναι τα αγαπημένα του.

Ωστόσο άλλες πτυχές της ζωής του δεν ήταν τόσο εύκολες. Ο Μπένετ δυσκολεύτηκε έχοντας αισθήματα ανησυχίας. Κάποιες φορές, ορισμένα μικρά θέματα τον έκαναν να νιώθει αφόρητα, όπως λέει η μητέρα του.

Αυτήν την περίοδο ο 18χρονος μπασκετμπολίστας παρακολουθεί ένα πρόγραμμα που θα τον προετοιμάσει για την κολεγιακή του ζωή, στη χριστιανική ακαδημία του Μπράνσον. Του χρόνου θα μείνει κανονικά στον κοιτώνα του Κεντ Στέιτ, ενώ η μητέρα του θα μετακομίσει σχετικά κοντά. Η ίδια σχολίασε επί του θέματος: «Δεν έχει ανάγκη να βρίσκεται κάτω από τις φτερούγες μου, απλά χρειάζεται να ξέρει ότι είμαι στον ίδιο τόμο που είναι κι εκείνος».

Στον Μπένετ προσφέρθηκαν υποτροφίες κι από άλλα κολέγια, ωστόσο επέλεξε το Κεντ Στέιτ διότι ένιωθε ότι ταιριάζει με την ομάδα κι επειδή το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο αναγνωρίζεται για τις πρωτοβουλίες που παίρνει σχετικά με τους νέους οι οποίοι πάσχουν από αυτισμό.

«Ένιωθα σαν στο σπίτι μου με το που μπήκα στην Πανεπιστημιούπολη» δήλωσε σχετικά ο ίδιος.

Για τον Κέιλιν Μπένετ πάντως μίλησε και η Τζίνα Καμπάνα, η υποδιευθύντρια του Κεντ Στέιτ στα θέματα της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ένταξης των μαθητών. Μάλιστα υπογράμμισε ότι νιώθει περήφανη για τις υπηρεσίες που προσφέρει το κολέγιο στους σπουδαστές με αυτισμό, αλλά και σε όσους αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.

«Είναι όλοι ίσοι. Δεν είναι πρόγραμμα καθοδήγησης όπου ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον. Ο καθένας μαθαίνει από τον διπλανό του» λέει η Καμπάνα. 

Η μητέρα του πάντως, η Σόνια Μπένετ, όταν ρωτήθηκε αν φανταζόταν ότι ο γιος της θα πετύχαινε τόσα πολλά απάντησε: «Ναι, το περίμενα, ακόμα κι αν δεν το έκανε. Ποτέ δεν υπάρχουν οι λέξεις ''δεν μπορώ'' σε αυτό το σπίτι. Δεν τις χρησιμοποιούμε, είναι κακές».

Πλέον η κυρία Μπένετ ελπίζει για το καλύτερο δυνατό κι αποθεώνει σε κάθε ευκαιρία το παιδί της: «Θέλω να μεγαλώσει και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος άντρας. Νομίζω ότι μεγάλωσε με αυτές τις αρχές. Του σεβασμού και της τιμής. Είναι ταπεινός και αγαπάει τον Θεό. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω ένα καλύτερο παιδί».

Άπαντες ελπίζουν ότι η ιστορία του Κέιλιν Μπένετ θα εμπνεύσει κι άλλους νεαρούς σε όλο τον κόσμο και το παράδειγμά του, θα τους διδάξει ότι δεν πρέπει να το βάζουν κάτω και μπορούν να πετύχουν πολλά πράγματα, χωρίς να τους επηρεάζει ότι πάσχουν από αυτισμό. Παράλληλα είναι ένα μάθημα ζωής για όλους.

* Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας από τη δημοσιογράφο του δικτύου NBC, Ελίζαμπεθ Τσακ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ