9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ολυμπιακός: Τα τακτικά μυστικά που έφεραν τη νίκη – δήλωση (vids)

Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και πέτυχε μια σπουδαία νίκη , εναντίον ενός αντιπάλου που έχουν ακριβώς τους ίδιους στόχους με βάση τα αποτελέσματα φέτος αλλά πολύ φτηνότερα υλικά ως αναφορά όλο το υπόλοιπο κόστος της ομάδας. Η ομάδα του Ολυμπιακού έδειξε μετά από αυτήν την νίκη και έχοντας μια πολύ σημαντική ατυχία της τελευταίας στιγμής με την απώλεια του Walkup ότι μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια τόσο ισχυρά όπως της Efes ,

  • χάνοντας ίσως τον πιο χρήσιμο παίκτη για το συγκεκριμένο ματς στην άμυνα

  • έχοντας ένα άδειο γήπεδο αναλογικά με τον πραγματικό αριθμό φιλάθλων που θα ήταν στις εξέδρες

  • και χωρίς να είναι στο καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό το τελευταίο διάστημα

Όλα αυτά αν μη τι άλλο συνεχίζουν να μας κάνουν να πιστέψουμε , εμείς που από έξω βλέπουμε την ομάδα , ότι η καλή αγωνιστική φετινή πορεία της ομάδας στον μαραθώνιο της Euroleague δεν ήταν ένα ξαφνικό σπριντ του δρομέα στην κούρσα αλλά μια σταθερή πορεία από την οποία περιμένουμε να φτάσει στον ίδιο ρυθμό μέχρι το τέλος.

Το παιχνίδι

Η Efes είναι μια ομάδα που στηρίζεται φέτος εξολοκλήρου στην επίθεση και κυρίως στο παιχνίδι Pick and Roll (συνολικά μαζί με τις πάσες από τους χειριστές) . Είναι η πρώτη ομάδα στις κατοχές από αυτήν την κατάσταση και 5η σε αποτελεσματικότητα , ενώ Ολυμπιακός είναι 2ος σε κατοχές και 4ος σε αποτελεσματικότητα. Η επιθετική διαφορά των 2 ομάδων είναι ότι ο Ολυμπιακός προτιμάει από το screen στην μπάλα να δημιουργήσει κυρίως σουτ θέσης ενώ η Efes έχοντας 3-4 παίκτες που έχουν την ικανότητα να πάρουν αποτελεσματικά το σουτ από ντρίμπλα ( 3ποντο κυρίως ) , το κάνει αρκετά. Κατά την δική μου άποψη ο λόγος που δεν τα πάει τόσο καλά όσο και πέρσι όμως έχει να κάνει με την φετινή κακή αμυντική της συνέπεια.

Ένα χαρακτηριστικό στατιστικό για να το αποδείξει αυτό ότι η θέσης της στους πόντους ανά κατοχή που δέχεται όταν κερδίζει τα παιχνίδια είναι η 14η στην σχετική κατάταξη των ομάδων … το οποίο σημαίνει ότι λίγη σημασία στις νίκες τους φέτος έχει πόσους πόντους θα δεχτούν παρά μόνο σε τι μέρα θα βρεθούν στην επίθεση ! Είχα επισημάνει σε προηγούμενο κείμενο ότι ο Ολυμπιακός ήταν ( και είναι ) η πρώτη ομάδα σε αυτήν την λίστα. Πολύ νωρίς αμέσως μετά την ήττα με τον ΠΑΟ στο πρωτάθλημα εντός έδρας είχα γράψει ότι ο βασικός λόγος ήττας δεν ήταν ότι κόλλησε στην τότε ζώνη του ΠΑΟ αλλά ότι έχασε το αμυντικό μυαλό του στο 4ο δεκάλεπτο αλλά και γενικά στον αγώνα.

Η Efes λοιπόν όπως είπα και πριν , είναι από τις ομάδες που ζει και πεθαίνει κυρίως με το παιχνίδι με screen στην μπάλα. Είναι η ομάδα που οι χειριστές τους παίρνουν τα περισσότερα τρίποντα αλλά και η ομάδα που οι παίκτες που στήνουν το σκριν παίρνουν τα περισσότερα τρίποντα στην Euroleague. Η αποτελεσματικότητα αυτών των σουτ κρίνει το ματς.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν τακτικά , χρησιμοποίησε σε μεγάλο κομμάτι του αγώνα και κυρίως στα κρίσιμα σημεία του αγώνα την άμυνα με αλλαγές και με τα 4άρια του αλλά κυρίως με τα πεντάρια του καθώς πολλές φορές προτίμησαν να δημιουργήσουν επίθεση mismatch ενάντιων του Fall και όχι τόσο πολύ όσο με τον Vezenkov. Με αυτήν την τακτική επιλογή επέλεξε να τους πάρει την άμεση απόφαση και να τους βάλει να σκεφτούν.

Λέγοντας λοιπόν αυτό θα πω ότι σύμφωνα με το Synergy Sports ο Ολυμπιακός δημιούργησε για την Efes 21 κατοχές απομόνωσης , 1 vs 1 δηλαδή , ενώ η Efes συνήθως έχει περίπου 10 ανά παιχνίδι. Πολλές από αυτές ήταν αλλαγές στο τέλος της επίθεσης που είναι αρκετά σύνηθες αλλά αρκετές και κυρίως τα τελευταία κρίσιμα λεπτά ήταν άμεσες , φέρνοντας τον πανύψηλο σέντερ Fall να παίζει απέναντι σε κάποιους από τους πιο ποιοτικούς κοντούς στην Euroleague.

Αυτή η συνθήκη έκρινε το ματς τελικά καθώς κατάφερε να τους κρατήσει σε χειρότερα από το καλό τους αλλά και πάλι ψηλά επίπεδα στο σκορ. Η Efes στις νίκες σκοράρει ένα τρομερό 1.22 πόντους ανά κατοχή ενώ ο Ολυμπιακός δέχεται κάτω από 1 πόντο ανά κατοχή όταν νικάει. Σε αυτό το παιχνίδι τους κράτησε περίπου στο 1.09 το οποίο ήταν τόσο όσο χρειάζονταν για να κάνει την δουλειά του.

Χαρακτηριστική φάση και καθοριστική άλλωστε είναι η τελευταία επίθεση με τον Micic να χάνει το καλάθι αλλά με τον Ολυμπιακό να παίζει την άμυνα που ήθελε ο προπονητής του , στέλνοντας τον επιδεικτικά αριστερά , όπου περίμεναν φυσικά και οι συμπαίκτες για να βοηθήσουν.

 

 

Έχει σημασία να δούμε επίσης ότι η CSKA από μια αντίστοιχη φάση μερικές μέρες πριν πληγώθηκε. Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε ότι εκείνη την στιγμή μέσα στο παρκέ ήταν o Pleiss και όχι ο Dunston κάτι το οποίο τεχνικά αλλάζει αρκετά πράγματα.

 

 

Τέλος από μια παρόμοια φάση έχασε ο ΠΑΟ αρκετό καιρό πριν , έχοντας μια απομόνωση ουσιαστικά με τον Pleiss πάλι να περιμένει έξω από το καλάθι. Εκεί ο ΠΑΟ πήρε ένα ρίσκο βλέποντας ότι ο ψηλός της Efes είναι στο παρκέ αλλά δεν εκτέλεσε ίσως το πλάνο όπως θα ήθελαν καθώς τα rotation με το 5άρι στο τέλος και οι συνήθειες που έχουμε με τους σφυγμούς στο κόκκινο είναι κάτι διαφορετικό .

 

 

Έβαλα αυτά τα κλιπ για να καταλάβουμε πόσο κοντά απέχει η νίκη από την ήττα για μια ομάδα. η Efes έχει κάνει αρκετές νίκες αλλά και ήττες στον πόντο , κυριολεκτικά στην τελευταία φάση.

Η συνέχεια

Αυτό πρέπει να αναφερθεί γιατί πολλές φορές προσαρμοζόμενοι στις συνθήκες που έχουμε αυτήν την στιγμή ξεχνάμε πως και με τι προϋποθέσεις ξεκινήσαμε την λίγκα χτες. Είναι επιστημονικά καταγεγραμμένο από τον νομπελίστα Dαniel Kahneman σαν το λεγόμενο “status quo bias” , δηλαδή η τάση να συγκρίνουμε τις απώλειες όχι με αυτό που είχαμε στην πραγματικότητα αλλά με αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Βλέποντας τα τελευταία αποτελέσματα η Ελληνική ομάδα έχει στα τελευταία 6 ματς , μόνο 2 νίκες. Βέβαια αν δούμε από ποιους έχασε στην πραγματικότητα η μόνη ήττα που πονάει είναι αυτή από τον Αστέρα εντός έδρας καθώς κακά τα ψέματα , παίζουν και οι άλλοι. Η ομάδα του Ολυμπιακού φέτος βάση του τι είχε στα χέρια της έχει μια πολύ αξιοπρεπή πορεία στην Ευρώπη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ