Ο Ολυμπιακός είναι πιστός στο ραντεβού του Final Four της EuroLeague για ακόμη μια χρονιά. Το συγκεκριμένο είναι το 14ο της ιστορίας του και βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι με μοναδικό στόχο την κατάκτησή του.
Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της για το τέταρτο συνεχόμενο Final Four της, όμως αυτή τη φορά θέλει να "σπάσει το ρόδι" και να το κατακτήσει.
Για να το πετύχει και να βρεθεί στο τελικό της Κυριακής όμως, θα πρέπει αρχικά να προσπεράσει το εμπόδιο της Μονακό το βράδυ της Παρασκευής (21:00).
Με αφορμή την 14η παρουσία των "ερυθρόλευκων" στο Final Four της κορυφαίας σκηνής Γηραιάς Ηπείρου του μπάσκετ, θα ξετυλίξουμε το κουβάρι των 13ων φορών που το επανέλαβε.
1993-94: Τελ Αβίβ
Η παρθενική συμμετοχή του Ολυμπιακού σε Final Four ήταν το 1994 στο Τελ Αβίβ και είχε μια ιδιαιτερότητα, αντιμετώπισε τον "αιώνιο" αντίπαλό του, τον Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν των "πράσινων" με 77-72 και προκρίθηκαν στο τελικό, όπου αντιμετώπισαν την Μπανταλόνα, η οποία είχε αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στον δικό της εμφύλιο. Στον τελικό η ομάδα Ιωαννίδη πήγε με τον ρόλο του φαβορί αλλά δεν το επιβεβαίωσε, μένοντας στα τελευταία 7' λεπτά του αγώνα άποντη με αποτέλεσμα να χάσει στη διαφορά ενός διπόντου από τους Καταλανούς με 59-57.
1994-95: Σαραγόσα
Αμέσως την επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ξανά έδωσε το παρόν στα ημιτελικά της διοργάνωσης με την ίδια ακριβώς συνθήκη, ελληνικός εμφύλιος. Οι Πειραιώτες επικράτησαν ξανά του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά με 58-52, σε ένα παιχνίδι που ήλεγχαν οι "πράσινοι", αλλά ο Τζόνσον και ο Τόμιτς είχαν άλλη άποψη στο φινάλε. Στον τελικό συνάντησε την Ρεάλ Μαδρίτης η οποία ήταν ανώτερη σχεδόν καθ΄ όλη την διάρκεια του τελικού επικρατώντας του Ολυμπιακού με 73-61.
1996-97: Ρώμη
Ο Ολυμπιακός θα "πάρει" ρεπό την σεζόν 95-96 και θα επιστρέψει σε Final Four το 96-97, όπου αυτή τη φορά θα "φτάσει" στη Γη της Επαγγελίας. Στον ημιτελικό η ομάδα πια... του θρυλικού Ίβκοβιτς θα αντιμετωπίσει την Ολίμπια Λιουμπιάνα, την οποία και απέκλεισε πιο άνετα απ' ότι δείχνει το τελικό σκορ του αγώνα, το 74-65. Οι ερυθρόλευκοι στον τελικό βρήκαν απέναντι την επίσης άτιτλη εκείνη την περίοδο Μπαρτσελόνα, όμως δεν της άφησαν κανένα περιθώριο να φανταστεί ότι μπορεί να σταματήσει την ανομβία της, κερδίζοντάς τη με 73-58. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Ντέιβιντ Ρίβερς, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή με δύο αδιανόητες εμφανίσεις σε ημιτελικό και τελικό πετυχαίνοντας 28 και 26 πόντους αντίστοιχα, νούμερα που για την εποχή δεν μπορούσες εύκολα να φανταστείς.
1998-1999: Μόναχο
Ένα χρόνο πριν το Μιλένιουμ -την "καταστροφή" του πλανήτη για κάποιους- ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στο Μόναχο για το Final Four και εκεί θα βρει απέναντί του τη Ζάλγκιρις. Οι Λιθουανοί εκείνη την εποχή έπαιζαν πολύ σύγχρονο μπάσκετ και οι Πειραιώτες δεν μπορούσαν να τους ακολουθήσουν στο ρυθμό με αποτέλεσμα να χάσουν με 87-71. Κάπως έτσι έκλεισε μια οχταετία που μονίμως πρωταγωνιστούσαν και ας πήραν μόνο ένα τρόπαιο.
2008-09: ΒερολίνοΗ επιστροφή, η οποία δεν ήταν και τόσο γλυκιά στα Final Four. Μετά από δέκα χρόνια απουσίας από τα μεγάλα σαλόνια ο Ολυμπιακός επέστρεψε στα ημιτελικά της EuroLeague εκεί που το είχε αφήσει προ δεκαετίας, ξανά σε γερμανικό έδαφος, στο Βερολίνο. Η "ερυθρόλευκη" ΚΑΕ πια είχε περάσει στην νέα της εποχή, στα χέρια των αδερφών Αγγελόπουλων. Εκεί θα συναντήσει όπως και την πρώτη του φορά το 94 τον "αιώνιο" αντίπαλό του, τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έχασε με 84-82 απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ενδεχομένως να είχε ένα από τα κορυφαία ρόστερ της ιστορίας του, με το οποίο κατέκτησε και την κορυφή της Ευρώπης για πέμπτη φορά.
2009-10: Παρίσι
Η επιβεβαίωση πως η επιστροφή στo Final Four της προηγούμενης χρονιάς δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα, αλλά η αρχή της επανεγκαθίδρυσής του στα κορυφαία σκαλιά της Ευρώπης. Στα ημιτελικά κονταροχτυπήθηκε με την Παρτιζάν, με την οποία δυσκολεύτηκε πάρα πολύ, αλλά ο Τσίλντρες σε μία φάση βγαλμένη από ταινία έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, στην οποία μετέτρεψε το πολύ κακό τρίποντο του Τεόντοσιτς σε alley-oop κάρφωμα. Εν τέλει οι Πειραιώτες επικράτησαν των Παρτιζάνων στην παράταση με 83-80. Ωστόσο, στον τελικό ήταν διαφορετική υπόθεση, καθώς συνάντησε την Μπαρτσελόνα στα καλύτερά της με προπονητή τον Πασκουάλ και τον κορυφαίο της αθλητή τον Ναβάρο. Οι "μπλαουγκράνα" δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους "ερυθρόλευκους" επικρατώντας με 86-68.
2011-12: Κωνσταντινούπολη
Στην Πόλη... που συνήθως γίνονται τα θαύματα. Μετά την απουσία ενός έτους τη σεζόν 11-12 με ηγέτη Βασίλη Σπανούλη πια και προπονητή τον Ίβκοβιτς επιστρέφει στο Final Four ως το απόλυτο αουτσάιντερ, ωστόσο οι Πειραιώτες είχαν άλλη άποψη. Στον ημιτελικό βρήκε απέναντί του την Μπαρτσελόνα που θα του έφερνε θύμησες. Σε ένα σφιχτό παιχνίδι, όπως θα άρμοζε σε ένα αουτσάιντερ, οι Πειραιώτες πήραν την πρόκριση επί των Καταλανών με 68-64 έχοντας κορυφαίο τον αρχηγό τους, τον Βασίλη Σπανούλη. Βέβαια το θαύμα δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα. Στον τελικό συνάντησε την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ η οποία βρισκόταν μπροστά στο σκορ με 19 πόντους στην τρίτη περίοδο. Και σαν άλλη Λίβερπουλ (τελικός Champions League 2005) στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός επέστρεψε και έριξε στο καναβάτσο τη ρώσικη αρκούδα με το αξέχαστο πεταχτάρι-buzzer beater σημειώνοντας το τελικό 62-61 δια χειρός Γιώργου Πρίντεζη και ολοκληρώνοντας το θαύμα της Πόλης. Εκείνη τη μέρα ο Ολυμπιακός αλλάξε επίπεδο στο ευρωπαϊκό στερέωμα... "μεγάλωσε".
2012-13: Λονδίνο
Και αμέσως την επόμενη χρονιά ήρθε η απόδειξη της "γιγάντωσης", με αλλαγή προπονητή, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο τιμόνι κάνοντας το back to back. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Final Four της EuroLeague στο Λονδίνο. Απέναντί του; Ξανά η ΤΣΣΚΑ. Όμως, αυτή την φορά δεν υπήρξε "κλεφτοπόλεμος", αλλά άπλετη ανωτερότητα παίζοντας σε όλο το Final Four εκπληκτικό μπάσκετ. Αρχικά, στον ημιτελικό επικράτησε των Ρώσων με 69-52, δίχως να ζοριστεί. Και στον τελικό... συνάντησε την Βασίλισσα, όπου παρακολουθήσαμε μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχει δώσει ποτέ ο Βασίλης Σπανούλης στην καριέρα του από τα 6.75, επικρατώντας στο τέλος με 100-88.
2014-15: ΜαδρίτηΔύο χρόνια μετά, σχεδόν... στο ίδιο έργο θεατές. Οι πρωταγωνιστές οι ίδιοι αλλά δυστυχώς για τον Ολυμπιακό είχε διαφορετική κατάληξη αυτή τη φορά στη Μαδρίτη. Στα ημιτελικά του Final Four ξανά η ΤΣΣΚΑ και ξανά υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των Πειραιωτών "σκοτώνοντάς" τη ο Βασίλης Σπανούλης -ποιος άλλος- στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα με τέσσερα συνεχόμενα εύστοχα σουτ (τα προηγούμενα 9 σουτ του ήταν χαμένα). Ωστόσο, το ταξίδι δεν είχε την ευτυχή κατάληξη στον τελικό απέναντι στους οικοδεσπότες, τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία επικράτησε του Ολυμπιακού με 78-59 κατακτώντας το τρόπαιο μετά από 20 χρόνια αφλογιστίας.
2016-17: Κωνσταντινούπολη
To 2017 επέστρεψε πάλι... στο τόπο του "εγκλήματος". Στον ημιτελικό του Final Four της Πόλης πάλι απέναντι του θα έβρισκε την ομάδα που της είχε "πάρει" τον αέρα σε ημιτελικά και τελικά της διοργάνωσης, την ΤΣΣΚΑ. Η κατάληξη δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική απέναντι στη ρώσικη αρκούδα, καθώς επικράτησε ο Ολυμπιακός με 82-78 παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό που την περίμενε η οικοδέσποινα Φενερμπαχτσέ. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν μπορούσαν να φρενάρουν την ορμή της Φενέρ από το να κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο που θα κατακτούσε τούρκικη ομάδα στην ιστορία της EuroLeague, ειδικά μπροστά στο κοινό της. Με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να χάσουν με 80-64 στο τελικό.
Η προσπάθεια για επιστροφή στην κορυφή δημιούργησε απωθημένο
2021-22 Βελιγράδι
Μετά από πέντε χρόνια απουσίας του Ολυμπιακού από το Final Four της EuroLeague επέστρεψε σε αυτό του Βελιγραδίου. Έχοντας παίξει πολύ ωραίο μπάσκετ όλη τη χρονιά και με φρέσκο αέρα, στην επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα, έπεσε στα ημιτελικά πάνω στην κάτοχο του τροπαίου, την Αναντολού Εφές. Το παιχνίδι στη Σταρκ Αρένα κύλησε με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ. Kαι με το παιχνίδι ισόπαλο στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα ο Μίσιτς άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στις μνήμες όλων των Ολυμπιακών με το τρίποντο "μαχαιρία" κάνοντας το τελικό 77-74, που έστειλε του Τούρκους στον τελικό για το back to back.
2022-23 Κάουνας
Την αμέσως επόμενη χρονιά ο Ολυμπιακός ήταν ακόμα καλύτερος πήγε στο Final Four του Κάουνας ως το φαβορί να σηκώσει το τρόπαιο. Στον ημιτελικό συνάντησε την Μονακό και με τον γνωστό του μπάσκετ αυτής της διετίας πέρασε με ηρεμία στο τελικό με σκορ 76-62.
Στον τελικό ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την Βασίλισσα (είχε προηγηθεί ισπανικός εμφύλιος με την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά) για να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο σε ένα παιχνίδι που ήταν ανώτερος της Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε ένα δίλεπτο μπλακ άουτ των ερυθρολεύκων και οι Μαδριλένοι το εκμεταλλεύτηκαν.
Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, συγκεκριμένα 12.7 δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο +1, 78-77, αλλά ο Γιούλ είχε άλλη άποψη. Από τις αλλαγές της άμυνας των ερυθρολεύκων ο Ισπανός γκαρντ κατέληξε απέναντι στον Φαλ και στην εκπληκτική άμυνα του Γάλλου πέτυχε ένα αδιανόητο σουτ από μέση απόσταση. Η μπάλα είχες την αίσθηση ότι έφτασε στην στρατόσφαιρα για να αποφύγει το τεράστιο κορμί του Φαλ, αλλά αυτή προσγειώθηκε μέσα στο καλάθι των Πειραιωτών. Και κάπως έτσι έχασαν με 79-78.
2023-24 Βερολίνο
Το τελευταίο και πιο πρόσφατο Final Four των ερυθρολεύκων ήταν το περσινό που διεξήχθη στο Βερολίνο. Αυτό που σήμανε την επιστροφή του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη με την κατάκτησή του. Ο Ολυμπιακός πέρυσι οριακά έφτασε ασθμαίνοντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης και δεν μπορούσε να επιβληθεί της Ρεάλ Μαδρίτης χάνοντας με 87-76.
Η στιγμή της εξιλέωσης;
Οι τέσσερις συνεχόμενες προκρίσεις στo Final Four της EuroLeague για τον Ολυμπιακό, χωρίς να έχει καταφέρει να κατακτήσει ένα, ενώ έχει παίξει τόσο όμορφο μπάσκετ έχει δημιουργήσει ένα απωθημένο.
Μένει να δούμε αν αυτό το απωθημένο θα καταφέρει να το αποβάλλει φέτος στο Άμπου Ντάμπι με την κατάκτηση του τροπαίου και επέλθει η εξιλέωση.