31.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ολυμπιακός: Οι πτυχές του επιθετικού προβλήματος που τον “πονάει”

Η ομάδα του Ολυμπιακού δεν τα πήγε καλά όπως όλοι γνωρίζουμε , χάνοντας και τα 2 παιχνίδια σε ισπανικό έδαφος. Μπαίνοντας απευθείας στο θέμα , στα μεγάλα κλαμπ ( και όχι μόνο στην Ελλάδα ) κάθε ήττα είναι μεγάλο θέμα προς συζήτηση , όπως επίσης να μην ξεχνάμε και κάθε νίκη. Όλοι σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν μια άποψη η οποία συνήθως είναι σωστή και είναι ένα μικρό κομμάτι του μεγάλου προβλήματος. Άλλωστε όπως λέμε η νίκη είναι συνδυασμός πολλών μικρών πραγμάτων. Ποτέ η επιτυχία δεν θα έρθει εάν κάνεις σωστά μόνο ένα πράγμα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πάντα είναι αρκετά δύσκολο να κεντράρει κανείς στο 1 πράγμα που θα έχει την μεγαλύτερη επιρροή στο αποτέλεσμα. Εκεί είναι η δυσκολία για έναν προπονητή , τι θα πει την επόμενη μέρα στην προπόνηση , που πρέπει να δουλέψει για να επέλθει η βελτίωση. Πρέπει να κεντράρει περισσότερο στην άμυνα ; Το πρόβλημα είναι στην επίθεση ; Μήπως τελικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και απλά είναι εδώ όλοι γκρινιάρηδες και κακομαθημένοι από προηγούμενες σεζόν ; Είναι ένας δύσκολος γρίφος τις περισσότερες φορές.

Στην περίπτωση του Ολυμπιακού λοιπόν στα δικά μου μάτια , τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Θα προσπαθήσω να δώσω όσο πιο απλά κάποια κλειδιά σε σχέση με την φετινή σεζόν για τους κόκκινους :

Επίθεση ή άμυνα;

Ο Ολυμπιακός στις νίκες σκοράρει 83.9 πόντους και στις ήττες 68.8 πόντους και δέχεται 73.9 στις νίκες και 75.5 στις ήττες.; Όταν κερδίζει λοιπόν είναι 5η επίθεση και 10 άμυνα και όταν χάνει είναι 13η επίθεση και 3η καλύτερη άμυνα.

Νομίζω δεν πρέπει να είναι κανένας επιστήμονας για να καταλάβει ότι στις φετινές του ήττες κυρίως το πρόβλημα είναι επιθετικό παρά αμυντικό κατά κανόνα. Πάμε παρακάτω

Σουτ θέσης

Πρέπει σε αυτό το σημείο να πω για πολλοστή φορά ότι:

1) το πέρσι κατατάσσεται στην όχι ιστορία αλλά προϊστορία καθώς έχει αλλάξει το roster σε τεράστιο βαθμό. Να τα ξαναλέμε τώρα τι έφυγε είναι πλέον κουραστικό.

2)Επίσης πρέπει να υπενθυμίσω ότι τα πιο αποτελεσματικά σουτ στον μπάσκετ είναι τα σουτ θέσης.

3)Η αποτελεσματικότητα στην επίθεση ( αλλά και την άμυνα) σε καταστάσεις σουτ θέσεων είναι κομβική για το αποτέλεσμα ενός αγώνα μπάσκετ.

4)Για να δημιουργήσει κάποιος σουτ θέσεις χρειάζεται είτε έναν πολύ καλό περιφερειακό χειριστή φόβητρο , οποίος όταν του κάνουν σκριν στην μπάλα θα τραβήξει πολλούς παίκτες επάνω του και θα πασάρει , είτε έναν ψηλό που όταν παίρνει την μπάλα κλείνουν όλοι.

Γνωρίζουμε ότι το μοντέλο που η ομάδα θέλει να αγωνίζεται είναι πολύ συγκεκριμένο. Τρέχει από τα περισσότερα σκριν στην μπάλα και μέσα από διαδικασίες drive and kick θέλει να βγάλει έναν παίκτη στο τρίποντο να εκτελέσει. Η ομάδα είναι πρώτη λοιπόν σε κατοχές σουτ θέσης με σχεδόν 29% από τις επιθέσεις να εκδηλώνονται με αυτό το μοντέλο. Η αποτελεσματικότητα της όμως είναι 9η. Σύμφωνα λοιπόν πάντα με το SYNERGY SPORT , στις νίκες σκοράρει 26.8 πόντους ενώ στις ήττες μόνο 18.5 , με το ποσοστό στα τρίποντα να πηγαίνει από το 41% στο 34.8%.

Ο Ολυμπιακός έχει ένα απλό και λογικό πλάνο λοιπόν , να δημιουργεί τα πιο αποτελεσματικά σουτ στο μπάσκετ , τα σουτ θέσης ενώ είναι 16ος ( 14ος σε αποτελεσματικότητα ) σε σουτ από ντρίμπλα , τα λεγόμενα δύσκολα σουτ. Για την ιστορία πανομοιότυπα είναι τα στατιστικά εδώ και ήδη κάποια χρόνια , προϊόν της φιλοσοφίας του προπονητή. Υπάρχουν όμως 2 αρνητικά θα έλεγα στατιστικά.

1)Εκεί που υπάρχει διαφορά είναι στο αναμενόμενο ποσοστό ευστοχίας βάση της θέσης των σουτ. Εκεί ο Ολυμπιακός είναι στην μέση της σχετικής κατάταξης.

2) Ο δείκτης ευκολίας των σουτ που δημιουργεί είναι χαμηλός … αυτό έχει άμεση συνάρτηση με την αποτελεσματικότητα. Με απλά λόγια δεν δημιουργεί τόσο ανοιχτά σουτ έκανε όσο στο παρελθόν καθώς είναι 15ος στην σχετική λίστα.

Άρα ο Ολυμπιακός δημιουργεί πάρα πολλά σουτ θέσης , χωρίς όμως να είναι οι συνθήκες τόσο καλές όσο πέρσι και με χαμηλότερα από τα αναμενόμενα ποσοστά.

Σουτ στα 4 τελευταία δευτερόλεπτα της κατοχής

Ο Ολυμπιακός όπως και άλλες σεζόν έχει μια πρωτιά στην συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι λογικό καθώς είμαι μια ομάδα που “δουλεύει” την κάθε κατοχή με πολλές πάσες , πολλές φορές η επιλογή γίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα της κατοχής. Φέτος μάλιστα υπάρχει ραγδαία αύξηση στα σουτ που εκδηλώνονται στα τελευταία 4 δευτερόλεπτα τις κατοχής.

Ας βάλουμε λοιπόν σαν ιδέα ότι την ώρα που τελειώνει μια κατοχή πόσο επιθετική αυτοπεποίθηση παίρνει μια ομάδα όταν αυτό το σουτ πάει μέσα. Φέτος ο Ολυμπιακός σε αυτήν την κατηγορία είναι 15ος σε σχέση με το τι θα περίμενε κανείς να πάει στο καλάθι βάση των επιλογών του. Αντίθετα πχ ήταν δεύτερος χωρίς να χρειάζεται να αναφέρω τα 2 ονόματα που είχαν την μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτή την πολύ σημαντική για μένα κατηγορία. Εδώ μπαίνει αυτό που ανέφερε και ο προπονητής ο οποίος και μόνο αυτός τους βλέπει καθημερινά … ότι πιστεύει στις δυνατότητες τους. Οι παίκτες όπως και η ομάδα είναι σε μια μόνιμη εξέλιξη.

Ηγέτης - μαέστρος

Κλείνοντας μια συζήτηση για τον μπασκετικό Ολυμπιακό , δεν μπορεί να μην ασχοληθεί κάποιος με την μόνιμη κουβέντα εδώ και μήνες. Τον παίκτη προσωπικότητα ο οποίος τον βλέπουν οι συμπαίκτες του να βάζει αυτά τα δύσκολα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα μια κατοχής και να δίνει ηρεμία στο σύνολο.

 Άλλοι τον λένε ηγέτη άλλοι τον λένε μαέστρο … ο καθένας μπορεί να τον λέει όπως θέλει αλλά το τι πρέπει να κάνει ένας τέτοιος παίκτης είναι συγκεκριμένο. Είναι ο παίκτης που θα “καθαρίσει την μπουγάδα” όπως λέγαμε παλιά. Μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες 2 χρονιές ο Ολυμπιακός πέρασε δια πυρός και σιδήρου στο final 4 με μεγάλα σουτ ( στο τέλος ) από τέτοιους παίκτες και εκεί ηττήθηκε με πάλι μεγάλα σουτ ( πάλι στο τέλος ) από αντίστοιχους παίκτες. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί. Αυτές οι συζητήσεις είναι που κάνουν το άθλημα το καλύτερο που υπάρχει. Η πιθανοί δρόμοι της νίκης είναι πάρα πολλοί , σημασία έχει να φέρεις το αποτέλεσμα με ότι έχεις στα χέρια σου.

Θόρυβος

Όλοι όσοι απλά σχολιάζουμε από έξω ( και εγώ ) είμαστε απλά “θόρυβος” τον οποίον συνήθως πρέπει να αγνοήσουν και να συνεχίσουν αυτό που έκαναν. Νομίζω ότι αυτή είναι και η ομορφιά του αθλήματος όπως είπα και πριν. Οι δρόμοι επιτυχίας αλλά και τις αποτυχίας είναι πολλαπλοί. Το θέμα είναι να μην παρεκκλίνεις εύκολα από το πλάνο σου. Στο τέλος της μέρας οι διαφορές στην Euroleague είναι τόσο μικρές που σε ένα μήνα ακριβώς μπορεί να κάνουμε μια εντελώς διαφορετική συζήτηση.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ