13.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Ολυμπιακοί Αγώνες – Group B: Η Γαλλία, η Γερμανία και οι… άλλες (vids)

Η έναρξη του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ είναι προ των πυλών, με τις 12 ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) να είναι πανέτοιμες για να ριχτούν στη «μάχη» της κατάκτησης ενός μεταλλίου.

Το basketa.gr παρουσιάζει το προφίλ των τεσσάρων ομάδων του 2ου ομίλου, εκεί όπου υπάρχουν τα δύο ξεκάθαρα φαβορί και οι δύο που ακολουθούν.

 

ΤΟ ΦΑΒΟΡΙ: Γαλλία

 

Έχοντας ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην ιστορία της σε μεγάλες διοργανώσεις, η Γαλλία φιλοδοξεί να φτάσει αυτήν τη φορά εκεί που δεν έχει καταφέρει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες: μέχρι το τέλος της διαδρομής. Μια ομάδα που διαθέτει πληθώρα αστέρων και NBAers, καθώς και πολλή αθλητικότητα (όπως κάθε… Γαλλία), ταλέντο και εμπειρία, «όπλα» τα οποία μπορούν να της προσφέρουν πολλά σε αυτό το ολυμπιακό τουρνουά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα απ’ τις ΗΠΑ δύο φορές (1984, 1996), καμία άλλη χώρα δεν έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως οικοδέσποινα. Είναι ικανή να «σπάσει» την παράδοση; Θα φανεί στο παρκέ.

 

ΤΟ «ΑΣΤΕΡΙ»: Σε μια ομάδα που οι stars είναι… αμέτρητοι, ξεχωρίζει το όνομα του Βίκτορ Γουεμπανιαμά. Ο Γάλλος ψηλός είναι ίσως το μεγαλύτερο prospect που έβγαλε ποτέ η Γαλλία (προορίζεται να… κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο ΝΒΑ) και στη rookie σεζόν του απέδειξε πολλά. Πήρε το βραβείο του Rookie Of The Year, ενώ συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη αμυντική πεντάδα του ΝΒΑ, καθώς και στην καλύτερη πεντάδα των rookies. Βεβαίως, ήταν και κορυφαίος μπλοκέρ της λίγκας (3.6 κατά μέσο όρο), ενώ μέτρησε 21.4 πόντους, 10.6 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε 29.7 λεπτά συμμετοχής.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Χρόνια στο… κουρμπέτι, ο Βενσάν Κολέ βρίσκεται επί 15 συναπτά έτη στον πάγκο της Εθνικής Γαλλίας, με την οποία έχει κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ (2013), τρία ασημένια (2020 Ολυμπιακοί Αγώνες, 2011 και 2022 Ευρωμπάσκετ) και τρία χάλκινα (2015 Ευρωμπάσκετ, 2014 και 2019 Παγκόσμιο). Ο άνθρωπος που οδήγησε του «Μπλε» μέχρι τον τελικό της προηγούμενης Ολυμπιάδας, χωρίς να καταφέρει τον τίτλο απέναντι στην πανίσχυρη Team USA, παρ’ όλα αυτά έχει το «know how» απ’ όλα αυτά τα χρόνια για το πώς μπορεί να καθοδηγήσει την ομάδα του προς την καταξίωση.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: Παρά το τεράστιο όνομά της, η Γαλλία έχει βρεθεί σχεδόν στους… μισούς Ολυμπιακούς Αγώνες έως και σήμερα, πράγμα που δείχνει και τη δυσκολία τού να προκριθείς εκεί. Συγκεκριμένα, οι «Μπλε» έχουν 11 συμμετοχές σε 21 διοργανώσεις, χωρίς καμία από αυτές να είναι λόγω του ότι ήταν οικοδεσπότες (όπως φέτος), έχοντας κατακτήσει τρεις φορές μετάλλιο, όλα ασημένια (1948, 2000, 2020).

 

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024: Η Γαλλία είναι η οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε συμμετέχει αυτόματα στο τουρνουά.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Άντριου Αλμπισί (Γκραν Κανάρια), Μπιλάλ Κουλιμπαλί (Ουάσινγκτον Γουίζαρντς), Ματ Στραζέλ (Μονακό), Νικολά Μπατούμ (Λος Άντζελες Κλίπερς), Νάντο Ντε Κολό (Βιλερμπάν), Φρανκ Ντιλικινά (Παρτίζαν), Αϊζέια Κορντινιέ (Βίρτους Μπολόνια), Εβάν Φουρνιέ (NBA Free Agent), Βικτόρ Γουεμπανιαμά (Σαν Αντόνιο Σπερς), Γκερσόν Γιαμπουσελέ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ματίας Λεσόρ (Παναθηναϊκός) και Ρούντι Γκομπέρ (Μινεσότα Τίμπεργουλβς).

ΟΙ -ΑΗΤΤΗΤΟΙ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ: Γερμανία

 

Η Γερμανία κατάφερε να κάνει τη μεγάλη «έκπληξη» στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2023 και κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, χωρίς μάλιστα να ηττηθεί ούτε μια φορά, ξεπερνώντας «εμπόδια» όπως οι ΗΠΑ (ημιτελικός) και η Σερβία (τελικός), έχοντας νωρίτερα περάσει ως 1οι από όμιλο με Σλοβενία-Αυστραλία. «Κουβαλώντας» λοιπόν τον τίτλο του «Παγκόσμιου πρωταθλητή», το «μπαρουτοκαπνισμένο» σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ έρχεται στο Παρίσι για να κάνει τη μεγάλη… έκρηξη και να διεκδικήσει μια ακόμη μεγάλη διάκριση, πράγμα που κάλλιστα μπορεί να καταφέρει.

 

ΤΟ «ΑΣΤΕΡΙ»: Αρκετά είναι τα μεγάλα ονόματα και στη Γερμανία, ωστόσο αν θέλεις να ξεχωρίσεις ένα θα το κάνεις ανάμεσα από δύο: Ντένις Σρέντερ ή Φραντζ Βάγκνερ. Η αλήθεια είναι πως η επιλογή είναι δύσκολη, ωστόσο τα στατιστικά το κάνουν ξεκάθαρο: Ντένις Σρέντερ. Σε μια ομάδα γεμάτη «αστέρια», ο παίκτης των Μπρούκλιν Νετς έχει καταφέρει να «λάμψει» περισσότερο στα προηγούμενα δύο τουρνουά και δικαιολογημένα έχει τον ρόλο του να… κινεί τα νήματα σε ένα τρομερά καλοδουλεμένο σύνολο. Δίχως αμφιβολία, ο «Den» είναι ο παίκτης που θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και θα ελέγξει τα πάντα στο παρκέ για την ομάδα του και προφανώς συνεχώς θα εξαρτώνται πολλά απ’ τη δική του απόδοση.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο νέος προπονητής της Μπάγερν, Γκόρντον Χέρμπερτ, ανέλαβε τη Γερμανία το 2021. Πρώτη του διοργάνωση το Ευρωμπάσκετ 2022 που διεξήχθη στη χώρα του, με την ομάδα του να κατακτάει την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο, έχοντας ηττηθεί στο… νήμα απ’ την Ισπανία στον ημιτελικό. Έναν χρόνο μετά, έχοντας ως παρακαταθήκη το χάλκινο στο Πανευρωπαϊκό, ο άλλοτε προπονητής του Άρη με το ίδιο σύνολο -και τον Μόριτζ Βάγκνερ παρόντα- οδηγεί τη «Mannschaft» στο χρυσό μετάλλιο του Μουντομπάσκετ και έρχεται στην Ολυμπιάδα με φιλοδοξίες να το πάει ακόμη… παραπέρα.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: Η Γερμανία μετράει 7 παρουσίες σε 21 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (μία ως οικοδέσποινα, το 1972), χωρίς να έχει κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Ψηλότερη θέση της η 7η, το 1992 στην Ισπανία.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024: Ως πρωταθλήτρια κόσμου δε χωρούσε αμφισβήτηση ότι θα έπρεπε να βρισκόταν στο Παρίσι για να διεκδικήσει άλλη μια τεράστια επιτυχία.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Άιζακ Μπόνγκα (Μπάγερν), Όσκαρ Ντα Σίλβα (Μπάγερν), Νιλς Γκιφάι (Μπάγερν), Μάοντο Λο (Αρμάνι Μιλάνο), Αντρέας Ομπστ (Μπάγερν), Ντένις Σρούντερ (Μπρούκλιν Νετς), Ντάνιελ Τάις (Λος Άντζελες Κλίπερς), Γιοχάνες Τίμαν (Γκούνμα Κρέιν Θάντερς), Γιοχάνες Φόιγκτμαν (Αρμάνι Μιλάνο), Φραντζ Βάγκνερ (Ορλαντο Μάτζικ), Μόριτζ Βάγκνερ (Ορλαντο Μάτζικ), Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ (Μπάγερν).

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ: Βραζιλία

 

Η Βραζιλία μπήκε ως αουτσάιντερ στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ρίγας, παρ’ όλα αυτά τα κατάφερε. Αφού πέρασε ως 1η απ’ τον όμιλο με Καμερούν και Μαυροβούνιο, έβγαλε απ’ τη μέση τις Φιλιππίνες και στη συνέχεια ανέτρεψε τα προγνωστικά στον τελικό, «ισοπεδώνοντας» τη Λετονία για να φτάσει στο Παρίσι. Τα πράγματα τώρα δε θα είναι καθόλου εύκολα και άπαντες στις τάξεις της το γνωρίζουν. Ο στόχος; Η πρόκριση απ’ τον όμιλο πιθανότατα ως μία απ’ τις δύο καλύτερες τρίτες. Μένει να δούμε αν θα το πετύχει.

 

ΤΟ «ΑΣΤΕΡΙ»: Ο Μπρούνο Καμπόκλο αδιαμφισβήτητα είναι ο παίκτης στον οποίον βασίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της επιθετικής λειτουργίας της Βραζιλίας, αλλά και αμυντικά στη ρακέτα. Έκανε θραύση στο Προολυμπιακό της Λετονίας, μετρώντας 17.8 πόντους,  7 ριμπάουντ, 2 μπλοκ και +22.5 στο σύστημα αξιολόγησης κατά μέσο όρο σε 29.2 λεπτά συμμετοχής και έρχεται με… τσαμπουκά στην Ολυμπιάδα για να τα βάλει με τα… θηρία στη ρακέτα.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Δεν είναι η πρώτη θητεία του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς στον βραζιλιάνικο πάγκο. Ο Κροάτης προπονητής είχε ξαναβρεθεί στο «τιμόνι» της Εθνικής Βραζιλίας για μια τετραετία (2017-21), έχοντας πετύχει 26 νίκες σε 33 αγώνες και έχοντας οδηγήσει την ομάδα του σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (2019). Τον Απρίλιο 2024 ξανανέλαβε την ομάδα της Λατινικής Αμερικής, με στόχο να τη φτάσει έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κατάφερε, πηγαίνοντας στο Παρίσι για το καλύτερο δυνατό.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: Η Βραζιλία δίνει συνεχώς το παρών σε Ολυμπιάδες, μετρώντας 16 παρουσίας σε 21 διοργανώσεις (μία φορά ως οικοδέσποινα, το 2016). Έχει κατακτήσει τρία μετάλλια, τα οποία χρονολογούνται παραπάνω από μισό αιώνα πριν (1948, 1960, 1964), χωρίς από τότε να έχει πετύχει κάποια ανάλογη ή και καλύτερη επιτυχία.

 

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024: Η Βραζιλία συμμετείχε στο Προολυμπιακό τουρνουά της Ρίγας, εκεί όπου τερμάτισε 1η απ’ τον όμιλο, απέκλεισε τις Φιλιππίνες στα ημιτελικά και κέρδισε με άνεση στον τελικό την οικοδέσποινα Λετονία.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Μαρσελίνιο Χουέρτας (Τενερίφη), Γιάγκο Ντος Σάντος (Ερυθρός Αστέρας), Ραούλ Νέτο (Φενέρμπαχτσε), Τζορτζίνιο Ντε Πάουλα (Φράνκα), Βίτορ Μπενίτε (Παλένθια), Λέο Μέιντλ (Αλβάρκ Τόκιο), Γκούι Σάντος (Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς), Ντίντι Λουζάντα (Φλαμένγκο), Μπρούνο Καμπόκλο (Παρτίζαν), Ζοάο Καρντόσο (Μέμφις Γκρίζλις), Λούκας Ντίας (Φράνκα), Κρίστιαν Φελίσιο (Γρανάδα).

ΜΕ ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΩΝ ΣΤΑΡ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Ιαπωνία

 

Ας είμαστε ρεαλιστές, η Ιαπωνία δεν έχει μεγάλες φιλοδοξίες σε αυτό το τουρνουά. Παρ’ όλα αυτά, ο Ρούι Χατσιμούρα έδωσε το παρών στο μεγάλο όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων και με τον Γιούτα Γουατανάμπε παρόντα, δηλαδή και με τους δύο αστέρες της, θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο και να διεκδικήσει μια νίκη επί της Βραζιλίας, μήπως κατάφερε για το όνειρο της πρόκρισης στους «8» ως μία απ’ τις δύο καλύτερες τρίτες.

 

ΤΟ «ΑΣΤΕΡΙ»: Δύο είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν στην Ιαπωνία και αναφέρθηκαν πάνω. Ο Ρούι Χατσιμούρα, όμως, είναι το μεγάλο όνομα αυτής της ομάδας και δικαιολογημένα, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη με βασικό ρόλο στους Λος Άντζελες Λέικερς (έστω και ερχόμενος απ’ τον πάγκο) και τον παίκτη που έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες στην Εθνική. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 απουσίαζε, ωστόσο σε αυτήν την Ολυμπιάδα θα είναι και νιώθει πανέτοιμος να (ξανα)γίνει ο «ηγέτης» της ασιατικής ομάδας.

 

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Τομ Χόβασι βρίσκεται απ’ το 2021 στον πάγκο της Εθνικής Ιαπωνίας, μετρώντας αμέσως πριν μία τετραετία στον πάγκο της ομάδα γυναικών της Ιαπωνίας. Με την ανδρική ομάδα δεν έχει κατακτήσει κάποιο μετάλλιο, παρ’ όλα αυτά ήταν στο «τιμόνι» της στο FIBA Asia Cup (σταμάτησε η πορεία στα προημιτελικά) και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ: Η ομάδα της ασιατικής ηπείρου δεν έχει πολλές παρουσίες σε Ολυμπιάδες. Μετράει μόλις 8 συμμετοχές σε 21 διοργανώσεις, με τις δύο εξ αυτών να τις έχει ως οικοδέσποινα. Ψηλότερη θέση που έχει κατακτήσει σε αυτούς, η 9η το μακρινό 1936 στη Γερμανία.

 

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 2024: H Ιαπωνία τερμάτισε στη 19η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, παρ’ όλα αυτά προκρίθηκε στο Παρίσι ως η κορυφαία ομάδα απ’ την Ασία στην τελική κατάταξη του τουρνουά των Φιλιππίνων.

 

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ: Γιούκι Τογκάσι (Τσίμπα Τζετς), Ακίκα Τζέικομπς (University of Hawaii), Γιούκι Καουαμούρα (Γιοκοχάμα), Μακότο Χιετζίμα (Ουτσονομίγια), Κάι Τόους (Αλβάρκ Τόκιο), Ρούι Χατσιμούρα (Λος Άντζελες Λέικερς), Γιούτα Γουατανάμπε (Τσίμπα Τζετς), Γιουντάι Μπάμπα (Ναγκασάκι Βέλκα), Τζος Χόκινσον (Σαν Ρόκερς Σιμπούγια), Κεϊσέι Τομινάνγκα (Ιντιάνα Πέισερς), Χαφ Γουατανάμπε (Ριούκιου Γκόλντεν Κινγκς), Χιροτάκα Γιόσι (Αλβάρκ Τόκιο).



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ