32.3 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Οι δύο αρχές ήταν τελικά το ήμισυ του παντός

Οι ημιτελικοί του Final4 τελείωσαν , ο Παναθηναϊκός τα κατάφερε , ο Ολυμπιακός όχι. Η Ελλάδα έχει εκπρόσωπο στον τελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης για 3η συνεχόμενη φορά. Θα γράψω συνοπτικά καθώς αυτές τις μέρες υπάρχει “βομβαρδισμός” πληροφοριών , για τα σημεία κλειδιά των 2 ημιτελικών.

 

Με το "μαχαίρι στα δόντια"

Όπως και στο άλλο παιχνίδι το οποίο θα συζητήσουμε μετά , το πώς μπήκε μέσα μια από τις δυο ομάδες ήταν πολύ σημαντικό. Οι "πράσινοι" μπήκαν με το “μαχαίρι” στα δόντια και κατάφεραν να πάρουν από την αρχή προβάδισμα στο σκορ. Ο Nunn ,ο Lessort και οι άλλοι πραγματικά έδειξαν ότι σε αυτό το παιχνίδι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα. Μιλώντας σε τεχνικό επίπεδο θα ξεχωρίσω τα παρακάτω:

  • Το πόσο κεντραρισμένος ήταν ο Παναθηναικός στην άμυνα , αποτυπώνεται και από την αμυντική φιλοσοφία του Ataman να παίξει επιθετικά στην σκριν στην μπάλα εναντίον παικτών όπως ο Καλάθης , ο οποίος θεωρητικά δεν έχει σκορ μετά από ντρίμπλα. Η λογική του Παναθηναϊκού ήταν μια ομάδα που θέλει να τρέξει τα συστήματα και να έχει αρκετές πάσες να μην εκτελέσει ποτέ. Θυμόμαστε την φάση που ο Lessort βγήκε επιθετικά και ανάγκασε τον Καλάθη να χάσει την μπάλα μόνος του στο πρώτο δεκάλεπτο.
  • Ίσως ο πιο κομβικός παίκτης για να μπει η βάση της νίκης ήταν ο Grant και θα το εξηγήσω αμέσως : ο αντίπαλος περιφερειακός που έπρεπε να βραχυκυκλωθεί ήταν ο σκόρερ της ομάδας Wilbekin , ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 1-10 σουτ και 4 λάθη. Οι πράσινοι με τον Grant από την πρώτη φάση μετά το τζάμπολ πέρασαν το μήνυμα στον παίκτη της Fener … τρομερό κυνήγι στο play που είχε σχεδιάσει ο προπονητής των Τούρκων και κλέψιμο της μπάλας. Επίσης σε μια γκάμα επιθέσεων με σκριν μακριά από την μπάλα οι πράσινοι ήταν πάρα πολύ διαβασμένοι καθώς άλλαζαν με τον Lessort και έτσι ποτέ ο Wilbekin δεν αντίκρισε το “φως”. Εδώ για έναν σκόρερ όπως ο Αμερικάνος , παίζει ρόλο ίσως ότι ήταν και το πρώτο του final 4 και δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στην ψυχολογία του αγώνα. Αν όμως υποθέσουμε ότι “αυτά ήταν γνωστά” για τον Grant , ξεκίνησε στην αρχή και έβγαλε το πρώτο επιθετικό βάρος με σουτ και καλάθια και στο μπροστά μέρος. Πρέπει να πω ότι πήρε τις πρώτες προσπάθειες σημαδεύοντας τον προσωπικό του αντίπαλο στην άμυνα … τον κακό αμυντικό όπως θεώρησε ο Παναθηναϊκός Wilbekin. Στα δικά μου μάτια ήταν ο άνθρωπος που θα ξεχωρίσω ελαφρώς γιατί είναι σημαντικό στην αρχή των αγώνων αυτών κάποιος να μπει να κάνει την αρχή και να ξεκλειδώσει την ψυχολογία της ομάδας.
  • Ο Nunn είχε να αντιμετωπίσει την ασφυκτική άμυνα του Καλάθη. Πραγματικά όμως και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο , πήρε έστω και το παραμικρό πράγμα που του έδωσε η αντίπαλη άμυνα. Εννοείται πως όπως σε κάθε ματς , έβαλε πολύ δύσκολα καλάθια και σίγουρα έχει ενδιαφέρον να φορούσε έναν καρδιογράφο για να καταγράφει αν ανεβάζει ποτέ σφυγμούς ο συγκεκριμένος παίκτης. Πραγματικά ο συγκεκριμένος είναι ίσως ότι καλύτερο έχουμε δει σε μεταγραφή από το ΝΒΑ προς την Ευρώπη. Η Fener προσπάθησε να παίξει επιθετική άμυνα επάνω του , ο μόνος που μπόρεσε κάπως να σταματήσει τον Nunn ήταν ο Καλάθης.
  • Είχα γράψει πριν από το παιχνίδι πόσο σημαντική ήταν η μάχη στην θέση των σέντερ. Εκεί η Fener θεωρώ πως με την μη συμμετοχή του ανέτοιμου κατά την άποψη του προπονητή του Motley έχασε 2 παίκτες … και εξηγώ. Οι Τούρκοι είχαν παιχνίδι στο ποστ από τον Motley και τον Hayes. Στον αγώνα ο Jasikevicius έριξε και τον Sanli και τον Παπαγιάννη. Τον Έλληνα παίκτη έδειξε ότι δεν τον υπολόγιζε καθόλου καθώς μόλις έκανε 1-2 λάθη σε άμυνα και επίθεση τον έβγαλε και δεν τον έβαλε μέσα ξανά ποτέ. Με τον Sanli το πάλεψε κάπως παραπάνω αλλά ο παράγοντας Lessort ήταν πάντα ένα θέμα , έτσι επέλεξε να πάει τον Hayes στην θέση πέντε , χάνοντας και ένα καλό 3-4 παίκτη από την ομάδα του και μαζί το παιχνίδι στο ποστ καθώς ο Hayes δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει εκεί αβαντάζ με τον Lessort.

Αυτά είναι κάποια σημεία που εγώ βάζω λίγο πιο μπροστά από άλλα για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει στον τελικό με όπλο σίγουρα την άμυνα του αλλά το πιο μεγάλο προσόν είναι η προσωπικότητα της ομάδας και των ηγετών της. Έχει παίκτες που μπορεί να λειτουργήσουν για την ομάδα σαν σύνολο αλλά και ατομικά όταν αυτό θα χρειαστεί για να ξεμπλοκάρουν την διαδικασία εάν και εφόσον χρειαστεί.

 

Δε μπόρεσε να αμυνθεί στους χειριστές της Ρεάλ

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε απέναντι στην Real Madrid και όπως έγραψα εχτές δεν πέρασε την “περσινή πίστα”.

Νομίζω ότι η ανάλυση αυτού του παιχνιδιού είναι αρκετά πιο απλή. Είχα γράψει εχτές ότι το συγκριμένο παιχνίδι παίζεται με “ανοιχτά χαρτιά” σε μεγάλο βαθμό καθώς οι 2 ομάδες δεν θα κάνουν ποτέ αλχημείες τύπου Hayes στην θέση 5 , όπως είδαμε στο προηγούμενο ημιτελικό. Το πρώτο καλάθι του αγώνα σε αυτό το παιχνίδι δείχνει το πνεύμα που μπήκαν και οι 2 ομάδες στο παρκέ. Μετά από μια επίθεση σκοτωμένη καθώς η Real έδινε το σουτ στον χειριστή αλλά κανένας δεν το έπαιρνε , είχαμε ένα σκοτωμένο σουτ στην λήξη επίθεσης και στον αιφνιδιασμό με πολύ κακές αποφάσεις στο αμυντικό transition δέχτηκαν οι κόκκινοι ένα κάρφωμα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν μπαίνεις σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι να βρεθείς τόσο πίσω στο σκορ. Το ερώτημα είναι για πιο λόγο σοκαρίστηκε τόσο πολύ η ομάδα με τα πρώτα εύστοχα σουτ της Real. Αυτό είναι ένα θέμα που θα τους απασχολήσει σίγουρα τις επόμενες μέρες και ενώ πλησιάζουν οι τελικοί του Ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Ολυμπιακός έχασε το παιχνίδι πολύ ξεκάθαρα γιατί αρχικά δεν μπόρεσε να αμυνθεί ποτέ τους χειριστές της Real , καθώς όπως είπα και εχτές η παρουσία του Tavares βάζει στην διαδικασία πολλά προβλήματα στις αμυντικές αλλά και τις επιθετικές σου αποφάσεις. Ο Ολυμπιακός προσπάθησε στην αρχή με άμυνα 2 εναντίον 2 αλλά όπως είπαμε εναντίον της Real αυτό είναι θέμα. Όπως και στην συνέχεια όταν άρχισε να αλλάζει σε κάποια στιγμή δεν πήγε καθόλου καλά και αυτό.

Θέλω να σταθώ κυρίως όμως στο επιθετικό του πρόβλημα καθώς όσο εσύ δεν βάζεις , ο αντίπαλος έχει την ψυχολογία να συνεχίσει και να ευστοχεί.

Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε παραπάνω για αυτό το παιχνίδι , έγινε περίπου ότι είχε γίνει στα παιχνίδια στην regular season καθώς τακτικά οι Ισπανοί ματσάρουν καλά με έναν αντίπαλο όπως είναι ο Ολυμπιακός. Εδώ τελείωσε το ευρωπαϊκό ταξίδι των "ερυθρόλευκων"  και με την σειρά τους θα κάνουν αποτίμηση της όλης κατάστασης για να είναι έτοιμοι πρώτα για την συνέχεια του Ελληνικού πρωταθλήματος.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ