31 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Οι +31,2 πόντοι άλλαξαν την κοσμοθεωρία των ντέρμπι (pics, vids)

Συγκρίνοντας τρία παιχνίδια κανονικής περιόδου με δύο τελικούς είναι σαν να βάζεις στην ίδια ζυγαριά μήλα με ψάρια. Γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει συγκρίσιμα μεγέθη τα τρία πρώτα ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στο Πρωτάθλημα, για την κανονική περίοδο και το Top6, με τους δύο πρώτους τελικούς των playoffs. Μπορούν ωστόσο να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι έχει αλλάξει για τις δύο ομάδες, προς το καλύτερο και προς το χειρότερο.


Αυτό που ξεχωρίζει δια γυμνού οφθαλμού, είναι ότι οι δύο πρώτοι τελικοί πήγαν απρόσμενα ψηλά στο σκορ. Πολύ ψηλότερα από τα αντίστοιχα ματς της κανονικής περιόδου και του Top 6, παρότι το αντίθετο θα ήταν απολύτως φυσιολογικό. Ψηλότερα σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να προσφέρουν ένα ιστορικό ρεκόρ!


Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σημείωσαν συνολικά 351 πόντους στο Game 1 και στο Game 2, επίδοση που συνιστά μάλιστα ρεκόρ για τις 21 σειρές τελικών της μεταξύ τους ιστορίας. Η προηγούμενη μεγαλύτερη, συνολικά παραγωγικότητα ήταν κατά 26 πόντους χαμηλότερη, το 2001. Τότε οι δύο «αιώνιοι» είχαν σημειώσει στους δύο πρώτους τελικούς συνολικά 325 πόντους ενώ 11 χρόνια αργότερα, το 2012, είχαν 322 πόντους. Είναι μία απόδειξη ότι οι δύο πρώτοι τελικοί της φετινής σειράς, άλλαξαν τη μεταξύ των δύο ομάδων κοσμοθεωρία. Αυτό όμως ισχύει και τη σειρά αγώνων τους στη φετινή σεζόν στο Πρωτάθλημα.


Οι δύο τελικοί είχαν μέσο όρο 175,5 πόντων, επίδοση πολύ μακριά από εκείνη που είχαν οι δύο ομάδες στα ματς της κανονικής περιόδου και του Top6. Σε εκείνα τα τρία παιχνίδια ο μέσος όρος της επιθετικής παραγωγικότητας τους ήταν κατά 31,2 πόντους χαμηλότερη από των τελικών, μόλις στους 144,3 πόντους!


Ο Ολυμπιακός είχε μέσο όρο 68,33 πόντων στα τρία πρώτα ντέρμπι του φετινού Πρωταθλήματος τα οποία και έχασε. Σημείωσε 80 στο ΟΑΚΑ για την κανονική περίοδο αλλά έμεινε στους 54 στο ΣΕΦ, στο ματς του πρώτου γύρου και περιορίστηκε στους 71 στο παιχνίδι του Top6. Οι 68,33 πόντοι όμως έγιναν στους δύο τελικούς 90,5. Δεν πρόκειται απλά για αύξηση αλλά για εκτόξευση, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι η κρισιμότητα των τελικών είναι μεγαλύτερη.


Με λίγα λόγια ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε σε ένα παθητικό λίγο πάνω από τους 90 που, κρίνοντας συνολικά από τη σεζόν του, είναι καταδικαστικό. Δέχτηκε 89 στο ΟΑΚΑ και 92 στο ΣΕΦ, σε ένα αμυντικό όριο στο οποίο έφτασε μόνο πέντε φορές στα 41 παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα! Από αυτά μάλιστα έχασε τα τέσσερα. Η μόνη φορά που νίκησε στην Ευρωλίγκα παρότι δέχτηκε 89+ πόντους ήταν στο Μονακό όταν νίκησε με το τρίποντο του Γκριγκόνις με 91-90.


Έλλειμμα ενέργειας στην άμυνα

ή απλή… ρέντα στα τρίποντα;


Δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μπορεί να υπάρχει και συνδυασμός των δύο παραμέτρων, ωστόσο το σίγουρο είναι το εξής: Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός εκτόξευσαν τα ποσοστά τους από την περίμετρο στους δύο τελικούς και σε σύγκριση με εκείνα που είχαν στα μεταξύ τους παιχνίδια στην κανονική περίοδο και στο Top6

 

 

Ό,τι κι αν είναι αυτό που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση, αν δηλαδή τα υψηλά ποσοστά από τις δύο περιφέρειες είναι αποτέλεσμα ελλείμματος των αμυνών ή αν απλά πρόκειται για ρέντα της ημέρας –ή των δύο ημερών στην προκειμένη περίπτωση- το βέβαιο είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε 18/47 τρίποντα στους δύο τελικούς έναντι των 21/68 που είχε στα τρία πρώτα ντέρμπι του φετινού Πρωταθλήματος, ενώ ο Παναθηναϊκός μέτρησε 26/60 τρίποντα στους ως τώρα τελικούς και 20/75 στα ντέρμπι της κανονικής περιόδου και του Top6. Είναι κι αυτός ένας σημαντικός λόγος της μεγάλης επιθετικής παραγωγικότητας των δύο φιναλίστ. Κάτι που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον, ευνόησε τον Ολυμπιακό.

 

 


Οι δεύτερες επιθέσεις δεν είναι για τα ψιλά


Σκαλίζοντας τα ψιλά της στατιστικής των δύο τελικών, αναδεικνύεται μία σημαντική διαφορά που δεν θα έπρεπε να περνάει στα… ψιλά. Παρότι οι δύο φιναλίστ ήταν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα στα επιθετικά ριμπάουντ (22 ο Ολυμπιακός, 19 ο Παναθηναϊκός), η διαφορά στην ουσία που τους προσέφεραν οι δεύτερες επιθέσεις, δεν γίνεται να αγνοηθεί.


Για δύο αγώνες που κρίθηκαν με διαφορές πέντε και έξι πόντων αντίστοιχα, στις λεπτομέρειες δηλαδή, η διαφορά των 21 πόντων από επιθετικά ριμπάουντ μόνο λεπτομέρεια δεν είναι. Ο Ολυμπιακός σημείωσε με αυτόν τον τρόπο…


*Το 23,59% των πόντων του στο ΟΑΚΑ (21/89).


*Το 19,56% των πόντων του στο ΣΕΦ (18/92).


Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός σημείωσε…


*Το 8,33% των πόντων του στο ΟΑΚΑ (7/84).


*Το 12,79% των πόντων του στο ΣΕΦ (11/86).


Ο Ολυμπιακός δηλαδή σημείωσε 39 και ο Παναθηναϊκός 18 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ. Αυτή η διαφορά αναδεικνύεται με εντονότερο τρόπο, αν σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είχε στα προηγούμενα 31 παιχνίδια του στο Πρωτάθλημα, μέσο όρο 12,43 πόντων και ο Παναθηναϊκός 10,36.

 

 

 

Ο Ουίλιαμς-Γκος X-Factor των δύο τελικών


Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι κυριαρχικός, υπερκαλύπτοντας την απουσία του Φαλ αφού στους δύο πρώτους τελικούς «έγραψε» 29 πόντους και 22 ριμπάουντ. Ο Κάνααν και ο Πίτερς είναι εκεί, με τον τρόπο τους, όποτε απαιτείται. Ο Παπανικολάου είναι η «κόλλα» που ενώνει τους υπόλοιπους. Αυτός όμως που χωρίς δεύτερη σκέψη κερδίζει τον τίτλο του X-Factor των «ερυθρόλευκων» είναι ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος.


Ο Αμερικανός έχει κερδίσει με το σπαθί του τον χαρακτηρισμό «παίκτης των μεγάλων αγώνων» αλλά στα δύο πρώτα ματς της σειράς των τελικών έκανε ένα step up που είναι σχεδόν ανεκτίμητο για τον Ολυμπιακό. Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας…


Game 1: 16 πόντοι, 5/5 βολές, 4/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 κερδισμένα φάουλ, 0 λάθη, 26 ranking σε 25:55.


Game 2: 19 πόντοι, 5/5 βολές, 4/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κερδισμένα φάουλ, 4 λάθη, 17 ranking σε 24:33.

 


Ο Ουίλιαμς-Γκος υπενθυμίζει όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν τον Μπαρτζώκα να αποφασίσει να τον επαναφέρει στον Ολυμπιακό. Πιο έμπειρος πια και πάντα ποιοτικός. Με ή χωρίς τον Ουόκαπ δίπλα του, εξαργυρώνει και το τελευταίο δευτερόλεπτο συμμετοχής του στο παρκέ. Δεν είναι άλλωστε μόνο αυτά που δείχνει η στατιστική, αφού το «καθαρό» μυαλό που δίνει στο παιχνίδι της ομάδας του, η σωστή απόφαση σε κάθε σχεδόν περίσταση και βέβαια η άμυνα, είναι στοιχεία πολύ μεγαλύτερα ακόμη και από αυτά που μπορεί να δείξει το χαρτί της στατιστικής.


Γενικότερα όμως ο Αμερικανός δείχνει ότι έχει τον τρόπο του στα ντέρμπι. Οι δύο τελικοί ήταν η συνέχεια των εμφανίσεων του στα ντέρμπι του Πρωταθλήματος, αφού ανάλογους αριθμούς είχε και στα τρία προηγούμενα….

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ