16.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

O “Σουηδός” που απειλεί την Ελλάδα! (vids)

Η "ρωσική αρκούδα", που φράζει το δρόμο της Εθνικής μας προς τα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, έχει ονοματεπώνυμο. Αλεξέι Σβεντ! Ο άξονας γύρω από τον οποίον κινείται όλη η Εθνική Ρωσίας, ο παίκτης που κάνει τα πάντα πάνω στο παρκέ και έχει αναδειχθεί σε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές αυτού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το basketa.gr έκανε μια μικρή βουτιά στο παρελθόν του, μάζεψε μερικά στοιχεία γύρω από τη ζωή και την καριέρα του και τα παρουσιάζει για να τον γνωρίσουμε όλοι λίγο καλύτερα. Άλλωστε, όσο πιο καλά γνωρίζεις τον εχθρό, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις...

1)Γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1988 στην πόλη Μπέλγκοροντ, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Στα ελληνικά το όνομά της σημαίνει "λευκή πόλη", ακριβώς το ίδιο με μια άλλη σλαβική πόλη, το Βελιγράδι! Θα μπορούσε, δηλαδή, να πει κανείς ότι κατάγεται από το Βελιγράδι τη Ρωσίας...

2)Το όνομα Σβεντ μεταφράζεται στα ελληνικά ως "Σουηδός"! Παρ' όλα αυτά μέχρι από λίγα χρόνια δεν είχε πάει ποτέ στη Σουηδία, όπως ο ίδιος είχε ομολογήσει σε συνέντευξή του.

3)Το μπασκετικό DNA της οικογένειάς του είναι τόσο ισχυρό, που ο ίδιος δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει οτιδήποτε άλλο, εκτός από μπασκετμπολίστας. Ο πατέρας του, Βίκτορ Νικολάγεβιτς Σβεντ, είναι επί πολλά χρόνια προπονητής σε διάφορες ρωσικές ομάδες. Αναπόφευκτα, ήταν ο και ο προπονητής που τον μύησε στα μυστικά του αθλήματος, πρώτος απ' όλους τους άλλους. Η μητέρα του επίσης είχε παίξει μπάσκετ και στη συνέχεια έγινε προπονήτρια, ενώ η μεγάλη αδελφή του, Ευγενία Νικόνοβα, ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Ρωσίας το διάστημα 1995-2001. Αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1998 και έπαιξε σε δύο ολυμπιακά τουρνουά, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϊ. Έχει μία ακόμα αδελφή, τη Βικτόρια, που αναδείχθηκε στο παρελθόν πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία των κορασίδων και στη συνέχεια σπούδασε στις ΗΠΑ.

4)Στα 14 χρόνια είχε πάρει πια απόφαση να ασχοληθεί σοβαρά με το μπάσκετ, γι' αυτό έφυγε από το Μπέλγκοροντ για να πάει στην Αγ. Πετρούπολη. Στην τοπική Σπαρτάκ δούλευε τότε ο Ανατόλι Στάινμποκ, ένας προπονητής με σπουδαίο όνομα στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία αργότερα, καθώς από τα χέρια του έχουν περάσει αθλητές όπως ο Σεργκέι Ταρακάνοφ, ο Βασίλι Καράσεφ και ο Αντρέι Κιριλένκο. Ο Σβεντ πίστεψε ότι με αυτό τον προπονητή θα μπορούσε να κάνει το άλμα προς τα μπρος και δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Αργότερα πάντως παραδέχθηκε ότι πιο πολύ κι από τον Στάινμποκ, εκείνο που τον βοήθησε να εξελιχθεί ήταν ότι έφυγε μακριά από τους γονείς του και αναγκάστηκε σε μικρή ηλικία να... πέσει στα βαθιά και να κολυμπήσει.

5)Στην Αγ. Πετρούπολη ζούσε και πήγαινε σχολείο σε ένα οικοτροφείο, από το οποίο λάμβανε κι ένα μηνιαίο επίδομα 50 δολαρίων. Αυτό το χρησιμοποιούσε για να αγοράζει βιντεοπαιχνίδια, τα οποία ακόμα και σήμερα, όπως παραδέχεται ο ίδιος, είναι το πάθος του. Κατά διαστήματα έκανε και τον ντελιβερά για να βγάζει κάποιο έξτρα χαρτζιλίκι, το οποίο, όπως έχει πει, ξόδευε για να αγοράζει σοκολάτες και άλλα άχρηστα μικροπράγματα.

6)Έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του σε ηλικία 17 ετών, όταν εντάχθηκε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στην οποία προπονητής τότε ήταν ο Ετόρε Μεσίνα και μεγάλος σταρ ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Στις 4 Νοεμβρίου 2006 έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της σε έναν αγώνα με την Ουράλ Γκρέιτ για το πρωτάθλημα, ενώ στις 17 Ιανουαρίου 2007 έπαιξε για πρώτη φορά και στην Ευρωλίγκα σε έναν αγώνα κόντρα στη Ζαλγκίρις. Στην ΤΣΣΚΑ, πάντως, είχε να αντιμετωπίσει τεράστιο ανταγωνισμό, αφού τότε υπήρχαν στη θέση του, εκτός από τον Παπαλουκά, και παίκτες όπως ο Τζέι Αρ Χόλντεν και ο Τράγιαν Λάνγκντον, οπότε τον Φεβρουάριο του 2007 δόθηκε δανεικός στην Κίμκι. Έτσι δεν ήρθε στην Αθήνα για να παίξει στο φάιναλ φορ και να χάσει στον τελικό από τον Παναθηναϊκό. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, ήταν στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ μαζί με τους Παπαλουκά και Ζήση, πήγε στη Μαδρίτη και σήκωσε την κούπα στο φάιναλ φορ, άσχετα αν δεν έπαιξε καθόλου ούτε στον ημιτελικό ούτε στον τελικό. 

7)Τον Δεκέμβρη του 2009 δόθηκε ξανά δανεικός στην Ντιναμό Μόσχας, αφού δυσκολευόταν να βρει χρόνο συμμετοχής στην ΤΣΣΚΑ. Το καλοκαίρι του 2010 επέστρεψε, χρειάστηκε ωστόσο έναν ακόμα χρόνο για να καθιερωθεί στην ΤΣΣΚΑ. Τη σεζόν 2011-12 ήταν πια ένας από τους καλύτερους παίκτες της και μαζί της έφτασε στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη, όπου βίωσε τον εφιάλτη που προκάλεσε σε όλους τους Ρώσους το "πεταχτάρι" του Γιώργου Πρίντεζη στην εκπνοή. Το συμπέρασμα από όλα αυτά, πάντως, είναι ότι στην ΤΣΣΚΑ έμεινε έξι ολόκληρα χρόνια, αλλά μπάσκετ της προκοπής έπαιξε μόνον ένα. Το τελευταίο του. Μετά τη σεζόν 2011-12 έφυγε για το ΝΒΑ αξιοποιώντας τον σχετικό όρο που είχε στο συμβόλαιό του.

8)Πριν φύγει για το ΝΒΑ, ωστόσο, κι ενώ ήταν παίκτης της ΤΣΣΚΑ, είχε γνωρίσει στη Μόσχα τη σύντροφό του. Η Ναστάζια Ζιαντιντίνοβα ήταν μία από τις cheerleaders της ΤΣΣΚΑ και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, την πρόσεξε πρώτα εκείνος έχοντας μείνει εντυπωσιασμένος από τις χορευτικές ικανότητές της. Μετά τον πρόσεξε κι αυτή κι έτσι το ειδύλλιο δεν άργησε να πλεχτεί, κόστισε όμως στην όμορφη Ναστάζια ή Νάστια τη δουλειά της στην ομάδα των cheerleaders. Ο εσωτερικός κανονισμός της ΤΣΣΚΑ απαγόρευε στις χορεύτριες να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με παίκτες, επομένως όταν δημοσιοποιήθηκε το ειδύλλιο μέσω κάποιων φωτογραφιών του ζευγαριού, που διέρρευσαν, αυτή έπρεπε απλώς να αναζητήσει άλλη δουλειά.

9)Στις 25 Ιουλίου 2012 υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους Μινεσότα Τίμπεργουλφς και λίγες εβδομάδες αργότερα έκανε καταπληκτικές εμφανίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου βοηθώντας αποφασιστικά τη Ρωσία να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο. Ο ίδιος λέει σήμερα πως η εμφάνισή του στον μικρό τελικό με την Αργεντινή, όπου είχε 25 πόντους με 6/11 τρίποντα, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ, παραμένει από τις καλύτερες που έχει κάνει ποτέ.

10)Στη Μινεσότα ήταν τυχερός που βρήκε τότε τον Αντρέι Κιριλένκο, με τον οποίον ήταν συμπαίκτες και την προηγούμενη σεζόν στην ΤΣΣΚΑ. "Κόλλησε" αμέσως μαζί του, διότι ο Κιριλένκο, ως παλιός στο ΝΒΑ, γνώριζε όλα τα κατατόπια και ανέλαβε να τον καθοδηγήσει. "Τον ακολουθούσα παντού, σχεδόν σαν σκύλος! Όταν χρειαζόμουν συμβουλές σχετικά με το διαμέρισμα που έπρεπε να νοικιάσω, το αυτοκίνητο που έπρεπε να αγοράσω, τα έπιπλα, τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, τα πάντα, ρωτούσα αυτά. Ο Αντρέι ήταν μεγάλος μέντορας για μένα και η βοήθειά του πολύτιμη", έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.

11)Στη Μινεσότα έμεινε δύο χρόνια παίζοντας καλά, αλλά χωρίς να βγάλει και... μάτια, ενώ τη σεζόν 2014-15, που ήταν και η τελευταία του στο ΝΒΑ, κατάφερε να παίξει σε τρεις διαφορετικές ομάδες! Πρώτα στη Φιλαδέλφεια, όπου πήγε ως κομμάτι τις τριπλής ανταλλαγής μεταξύ Σίξερς, Καβαλίερς και Τίμπεργουλφς, που έφερε τον Κέβιν Λαβ στο Κλίβελαντ. Στη συνέχεια στο Χιούστον, όπου πήγε ως κομμάτι άλλης τριπλής ανταλλαγής μεταξύ Ρόκετς, Σίξερς και Τίμπεργουλβς. Και τέλος στη Νέα Υόρκη, όπου πήγε ως αντάλλαγμα για την απόκτηση από τους Ρόκετς του Πάμπλο Πριχιόνι.

12)Παραδόξως, τις καλύτερες εμφανίσεις του στο ΝΒΑ τις έκανε στα 16 τελευταία παιχνίδια του εκεί, οπότε φόρεσε τη φανέλα της ομάδας της Νέας Υόρκης. Στους σχεδόν διαλυμένους Νικς βρήκε την ευκαιρία να παίξει πιο απελευθερωμένα και να αναδείξει το ταλέντο του σκοράροντας 14,8 πόντους, μοιράζοντας 3,6 ασίσ και μαζεύοντας 4,6 ριμπάουντ. Εκτός όμως από όλα αυτά, με τη φανέλα των Νικς έκανε σε ένα παιχνίδι κόντρα στους Πίστονς και αυτό που χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο σουτ στην ιστορία του μπάσκετ! Στην Αμερική έγινε πολύς ντόρος με αυτό και έπεσε πολύ γέλιο. Δείτε και θα καταλάβετε...

13)Πηγαίνοντας στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο του 2015 έγινε κάτοχος ενός ιδιότυπου ρεκόρ. Ήταν και παρέμεινε ο μοναδικός παίκτης τον οποίον απέκτησε ο Φιλ Τζάκσον στη θητεία του ως πρόεδρος των Νικς κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο! Ιδού λοιπόν ποια ήταν η γνώμη του θρυλικού "Ζεν Μάστερ" για τον Αλεξέι Σβεντ: "Πότε δεν ξέρεις τι πρόκειται να κάνει όταν έχει την μπάλα στα χέρια του. Είναι απρόβλεπτος όταν πάει προς το καλάθι κι έχει φοβερή πάσα μέσα στο ζωγραφιστό. Είναι ασταθής σουτέρ, γιατί σουτάρει από χαμηλά, γι' αυτό τα περισσότερα άστοχα σουτ του βρίσκουν στο μπροστινό μέρος της στεφάνης. Επίσης, δεν είναι πολύ δυνατός, οπότε το παραμικρό σπρώξιμο μπορεί να τον εκτροχιάσει".

14)Το καλοκαίρι του 2015 η Κίμκι του πρόσφερε ένα... σκασμό λεφτά για να τον δελεάσει προκειμένου να επιστρέψει στη Ρωσία. Για την ακρίβεια, τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη σε όλη την Ευρώπη προσφέροντάς του τριετές συμβόλαιο έναντι συνολικών καθαρών αποδοχών 10,2 εκ. Ευρώ και φυσικά κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του. Τώρα παίρνει ακόμα περισσότερα, αφού πριν από λίγες εβδομάδες η Κίμκι επέκτεινε αυτό το συμβόλαιο μέχρι το 2020 βελτιώνοντας κι άλλο τις αποδοχές του.

15)Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο έκανε μπάσιμο στο χώρο της μόδας λανσάροντας στη Ρωσία τη δική του φίρμα ρούχων. Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκεται ο φίλος του, Πάβελ Φακέεεφ, που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας στη Ρωσία. Ο ίδιος πάντως δεν είχε αφήσει και πολύ καλές εντυπώσεις για το γούστο του στις ΗΠΑ, ειδικά με τα χτενίσματά του, που πολλές φορές χαρακτηρίζονταν παλιομοδίτικα. Ή εκκεντρικά σε βαθμό... κακουργήματος, όπως το παρακάτω...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ