Ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς γίνεται σήμερα (9/6) 47 ετών και το Basketa.gr θυμάται τον Σέρβο που έγραψε τη δική του ιστορία στα παρκέ του ΝΒΑ και της Α1.
Με τον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας να επηρεάζει τον ίδιο και την οικογένειά του βρέθηκε στα 16 του χρόνια, το καλοκαίρι του 1993 στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, έχοντας προλάβει να αγωνιστεί για δύο σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα.
Στα 17 του μάλιστα πήρε και την ελληνική υπηκοότητα και το επίθετό του ήταν Κίνης.
Με τον ΠΑΟΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς του 1994 και το Κύπελλο Ελλάδας μία χρονιά αργότερα. Παράλληλα πήρε το βραβείο του MVP του ελληνικού πρωταθλήματος το 1998, ενώ ήταν ο πολυτιμότερος του All Star Game του 1997 αλλά και του 1998. Παράλληλα αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα, το 1998.
Η μεγαλύτερη στιγμή του στην Ελλάδα ήταν το τρίποντο στον τρίτο ημιτελικό με του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.
Ο ΠΑΟΚ έχασε στους τελικούς με 3-2 από τον Παναθηναϊκό, αλλά πλέον ο Πέτζα ήταν έτοιμος για το ταξίδι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Γράφοντας ιστορία στο ΝΒΑ
Άλλωστε από το καλοκαίρι του 1996 οι Σακραμέντο Κινγκς τον είχαν εμπιστευτεί στο νούμερο 14 του ντραφτ, βλέποντας το «θανατηφόρο» σουτ του.
Τις πρώτες δύο σεζόν ο Στογιάκοβιτς έμπαινε στο παρκέ από τον πάγκο, αλλά από τη στιγμή που του εμπιστεύτηκαν θέση βασικού έδειξε την αδιαμφισβήτητη κλάση του. Πλέον η ομάδα της Καλιφόρνια έχει αποσύρει τη φανέλα με τον αριθμό 16 προς τιμήν του!
Την τριετία 2002-04 επιλέχτηκε για το All Star Game. Μάλιστα το 2002 και το 2003 ήταν ο θριαμβευτής σε δύο διαδοχικούς διαγωνισμούς τριπόντων, ενώ το 2001 και το 2004 είχε χάσει στον τελικό! Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που επικράτησε σε κάποιο διαγωνισμό του All Star Weekend στο ΝΒΑ.
Το 2004 ήταν πιθανότατα η πιο καλή του σεζόν καθώς επιλέχτηκε και στη δεύτερη κορυφαία ομάδα του ΝΒΑ για την κανονική περίοδο, ενώ ήταν ο κορυφαίος σουτέρ τριών πόντων σε όλη τη λίγκα.
Έχοντας ήδη ταλαιπωρηθεί από προβλήματα τραυματισμού στη μέση και τα γόνατα τον Γενάρη του 2006 οι Κινγκς τον έστειλαν στους Ιντιάνα Πέισερς θεωρώντας ότι ο κύκλος του έκλεισε και παίρνοντας ως αντάλλαγμα τον Ρον Αρτέστ.
Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου κι αφού τα είχε πάει αρκετά καλά στους Πέισερς δοκίμασε την ελεύθερη αγορά και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τους Νιου Όρλεανς Χόρνετς!
Εκεί αναγεννήθηκε κι αποτέλεσε σταθερά για την ομάδα, ενώ είχε προπονητή τον Μπάιρον Σκοτ. Τον άνθρωπο με τον οποίο είχε τεθεί αντιμέτωπος στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος το 1998.
Στη Νέα Ορλεάνη ο Πέτζα βρήκε ξανά τον εαυτό του. Έκανε ρεκόρ πόντων σ' ένα παιχνίδι με 42 κόντρα στους Μπόμπκατς, ενώ σημείωσε και μία άλλη ιστορική επίδοση.
Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία ο οποίος ξεκίνησε έναν αγώνα σκοράροντας τους πρώτους 20 πόντους για την ομάδα του...
Το τέλος συνοδεύτηκε με το ένα και μοναδικό δαχτυλίδι...
Αφού πέρασε το χειμώνα του 2010 από τους Τορόντο Ράπτορς φορώντας τη φανέλα τους μόλις δύο φορές, οι Ντάλας Μάβερικς οι οποίοι στόχευαν στον τίτλο, τον εμπιστεύτηκαν για να τους βοηθήσει στην προσπάθειά τους, έχοντας δεύτερο ρόλο.
Ο Πέτζα δεν είχε ξεχάσει να σουτάρει και η συνεισφορά του ήταν σημαντική.
Στα πλέι οφ σκόραρε κατά μέσο όρο 7,1 πόντους, ενώ σε δύο αγώνες σημείωσε περισσότερους από 20!
Οι Μαβς επικράτησαν 4-2 στη σειρά των τελικών κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ του Λεμπρόν Τζέιμς και του Ντουέιν Ουέιντ και ο Στογιάκοβιτς γιόρτασε την κατάκτηση του μοναδικού του πρωταθλήματος.
Τα προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει την καριέρα του και στο τέλος του 2011 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.
Η Εθνική και η ζωή μετά το μπάσκετ
Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ο Στογιάκοβιτς ήταν πιστός στην εθνική ομάδα της χώρας του. Με αυτήν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας το 1999, αλλά και το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας δύο χρόνια αργότερα.
Όταν ανέβηκε στο Μουντομπάσκετ του 2002 στις ΗΠΑ, στην κορυφή του κόσμου, κερδίζοντας παράλληλα θέση και στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης πίστεψε ότι τα έχει ζήσει όλα. Το επόμενο καλοκαίρι, στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας, φόρεσε για τελευταία φορά σε μεγάλη διοργάνωση τη φανέλα με το εθνόσημο.
Από το μπάσκετ δεν απομακρύνθηκε ποτέ, καθώς έχει σημαντικό ρόλο στους Σακραμέντο Κινγκς, ενώ «τρέχει» και το ίδρυμα για παιδιά «Peja Stojaković Children's Foundation».
Ο ίδιος έχει τρία παιδιά τα οποία του χάρισε η σύζυγός του Αλέκα Καμηλά.
Τα χρόνια πέρασαν λοιπόν και έχουν συμπληρωθεί 25 από τότε που ξεκίνησε να γίνει γνωστός στην Ελλάδα ο Στογιάκοβιτς, αλλά παραμένει πιθανόν ο κορυφαίος σουτέρ που πάτησε τα παρκέ της Α1 κι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών στο ΝΒΑ.
Απολαύστε τον στα παρακάτω βίντεο: