Μετράμε λιγότερο από 48 ώρες για την έναρξη της 20ής σειράς τελικών του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και έχει τη σημασία του να διαπιστώσουμε ποια είναι τα «αποθέματα» εμπειρίας με τα οποία μπαίνουν οι δύο «αιώνιοι» σε αυτή τη σειρά αγώνων που θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Ποιος από τους δύο ξέρει καλύτερα τα κατατόπια;
Αφήνοντας στην άκρη το παρελθόν των δύο ομάδων αφού είναι προφανές ότι είναι κάτι σαν συνώνυμα των τελικών –ο Παναθηναϊκός θα είναι παρών στην 27η και ο Ολυμπιακός στην 23η από τις 30 σειρές τελικών- έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί και η… προϋπηρεσία των παικτών των δύο ομάδων στους αγώνες που βγάζουν πρωταθλητή. Δεν υπήρχε βέβαια αμφιβολία, αλλά ο Κώστας Παπανικολάου είναι ο πλέον έμπειρος, των σημερινών ρόστερ, σε αυτούς τους αγώνες.
Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν στη 12άδα του Ολυμπιακού, στον 1ο τελικό του 2010 χωρίς να αγωνιστεί. Το ντεμπούτο του στους τελικούς της Basket League έγινε έναν χρόνο μετά, στις 26 Μαΐου 2011 αλλά συνδυάστηκε με ήττα που ουσιαστικά αποδείχτηκε καταδικαστική για τον Ολυμπιακό. Ήταν στο game 1 των τελικών του 2011 στο οποίο ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 70-75, έχασε το πλεονέκτημα της έδρας και τελικά έχασε τον τίτλο με 1-3 νίκες. Σε εκείνο το παιχνίδι στο οποίο ο σημερινός αρχηγός του Ολυμπιακού πήρε το «βάπτισμα του πυρρός» στους τελικούς του Πρωταθλήματος ο Παπανικολάου είχε συμμετοχή 9:06 λεπτών με 0/1 δίποντο και 2 ριμπάουντ.
Ο Παπανικολάου έχει μπροστά του την 8η παρουσία του σε σειρά τελικών στην Basket League και από την Κυριακή, όταν και θα αρχίσει αυτή, θα έχει τις διπλάσιες από την 3η ομάδα της σχετικής λίστας, μετά δηλαδή τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, αφού τέσσερις παρουσίες στους τελικούς μετράει η ΑΕΚ. Στην προϋπηρεσία των επτά σειρών τελικών στις οποίες αγωνίστηκε, ο Κώστας Παπανικολάου έχει γράψει απόλυτα ισορροπημένα αποτελέσματα μετρώντας 14 νίκες και 14 ήττες!
Ο Σλούκας και οι «δευτεροετείς»
Η συνέχεια της λίστας των παικτών του Ολυμπιακού που έχουν εμπειρία στους τελικούς της Basket League, πέραν του πλέον «μπαρουτοκαπνισμένου» Παπανικολάου, είναι μοιρασμένη στα τρία. Ο Σλούκας, οι «δευτεροετείς» -εκείνοι δηλαδή που έκαναν ντεμπούτο πέρσι σε αυτούς τους αγώνες- και οι ρούκις, αυτοί που μπήκαν στο ρόστερ του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Κώστας Σλούκας αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε σειρά τελικών το 2012 όταν και πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο του στην Basket League. Ήταν 21 Μαΐου 2012 όταν ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα στη σειρά των πέντε αγώνων με τον Παναθηναϊκό, επικρατώντας με 84-78. Ο αείμνηστος Ντούσαν Ίβκοβιτς έριξε τον Σλούκα στο παρκέ για 8:44 και εκείνος «έγραψε» έναν πόντο και μία ασίστ.
Πίσω από τις επτά σειρές του Παπανικολάου και τις πέντε του Σλούκα, οι υπόλοιποι του ρόστερ του Ολυμπιακού είτε έχουν την εμπειρία της περσινής, αντίστοιχης σειράς, είτε θα πάρουν το «βάπτισμα του πυρρός» σε αυτήν που θα αρχίσει την Κυριακή.
Με δύο χρόνια καθυστέρηση ο Παππάς
Για τον φετινό Παναθηναϊκό δεν υπάρχει παίκτης με τα επίπεδα εμπειρίας του Παπανικολάου και του Σλούκα στους τελικούς. Έχει όμως μία τετράδα παικτών που γνωρίζουν καλά τα κατατόπια τους. Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του Δημήτρη Αγραβάνη που είναι ο μόνος από αυτούς των ρόστερ των φετινών ομάδων, που θα έχει παρουσία σε τελικούς και με τις δύο.
Ο Νίκος Παππάς πήρε απλά μία γεύση από τελικούς το 2014. Στις 22 Μαΐου 2014 ήταν στη 12άδα του Παναθηναϊκού στον πρώτο τελικό στον οποίο η ομάδα του επικράτησε με 59-56, κάνοντας το πρώτο βήμα προς το 3-2. Δεν πήρε ωστόσο χρόνο συμμετοχής από τον Φραγκίσκο Αλβέρτη που ήταν στον πάγκο των «πράσινων», σε ολόκληρη τη σεζόν. Ο Παππάς έπρεπε να περιμένει τη σειρά του 2016 για να πατήσει στο παρκέ για τους τελικούς των πλέι οφ. Είχε σημαντική συμβολή στο break του πρώτου αγώνα με τον Ολυμπιακό (81-83) με 10 πόντους σε 10 λεπτά συμμετοχής όμως οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με τρεις νίκες και πήραν τον τίτλο.
Το 2015 ήταν η σειρά του Λευτέρη Μποχωρίδη να κάνει ντεμπούτο στους τελικούς της Basket League, αγωνιζόμενος με τον Παναθηναϊκό σε μία σειρά την οποία έχασε από τον Ολυμπιακό με 0-3. Στο παιχνίδι που έγινε στις 7 Ιουνίου στο ΣΕΦ (76-70), ο Θεσσαλονικιός γκαρντ πήρε 8:12 λεπτά συμμετοχής από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο και «έγραψε» 5 πόντους, 1/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1 ριμπάουντ και 1 ασίστ.
Στην ίδια σειρά τελικών, εκείνη του 2015, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους αγώνες που αναδεικνύουν τον πρωταθλητή ο Δημήτρης Αγραβάνης. Είναι ο μόνος από τα ρόστερ των δύο ομάδων που θα έχει από το βράδυ της Κυριακής, παρουσία στους τελικούς τόσο με τον Ολυμπιακό, όσο και με τον Παναθηναϊκό. Έκανε ντεμπούτο σε αυτές τις σειρές αγώνων στις 7 Ιουνίου 2015 στην εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού με 76-70, έχοντας 0/3 δίποντα και μία ασίστ.
Ένα χρόνο μετά, ο Γιώργος Παπαγιάννης πήρε θέση στη 12άδα του Παναθηναϊκού για τον 2ο τελικό του 2016, χωρίς να χρησιμοποιηθεί από τον Αργύρη Πεδουλάκη. Το ντεμπούτο του όμως στους τελικούς της Basket League δεν άργησε πολύ. Χρησιμοποιήθηκε στο game 3 εκείνης της σειράς, στο οποίο ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο ΣΕΦ με 77-72. Ο Παπαγιάννης είχε σε 15:05 λεπτά συμμετοχής 9 πόντους με 1/1 βολή, 4/5 δίποντα και 5 ριμπάουντ, όλα επιθετικά.
Οι τελικοί του Παναθηναϊκού με τον Προμηθέα το 2019 έβαλαν σε αυτήν τη λίστα και τον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Ο διεθνής γκαρντ έκανε ντεμπούτο στους τελικούς, στις 10 Ιουνίου 2019 και στη νίκη των «πράσινων» με 103-77, έχοντας 8 πόντους με 1/2 βολές, 2/2 δίποντα και 1/2 τρίποντα σε μόλις 11:21 λεπτά συμμετοχής.
Τι κουβαλάνε λοιπόν στο δισάκι τους πριν τους φετινούς τελικούς οι παίκτες των ρόστερ των δύο φιναλίστ;