Εξ ορισμού για τα δεδομένα των ελληνικών ομάδων, ένας επίσημος αγώνας που μάλιστα κρίνει και έναν στόχο μόλις στις 18 Σεπτεμβρίου, είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση. Θυμίζει τη διαδικασία στην οποία συνήθως αποτυγχάνουν οι ομάδες του ποδοσφαίρου που αδυνατούν να παρουσιαστούν έτοιμες σε ένα τόσο πρώιμο στάδιο.
Η διαδικασία των προκριματικών, ευτυχώς, δεν είναι τόσο συνηθισμένη στις διοργανώσεις του μπάσκετ ως προς τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων, όμως σε σχέση με εκείνα του BCL, αποδεικνύονται ένας κακοτράχαλος δρόμος. Είναι μικρό μεν το δείγμα γραφής όμως τόσο κακό που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ειδικά από τον ΠΑΟΚ που καλείται να βάλει σήμερα και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το Σάββατο, να βάλει τέλος σε ένα «μαύρο» σερί στη διοργάνωση. Ο Άρης το 2018, ο Ηρακλής το 2020 και το Περιστέρι το 2021, έψαξαν να βρουν τον δρόμο προς τους ομίλους της μέσα από τα προκριματικά χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Η καταστροφή ήρθε από τη γραμμή του φάουλ
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο Άρης, με τον Βαγγέλη Αγγέλου στον πάγκο, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που υποχρεώθηκε να δοκιμάσει τις δυνάμεις και κυρίως τον βαθμό ετοιμότητας της, μέσα από μία διαφορετικής μορφής προκριματικά αφού οι σειρές διεξάγονταν σε διπλούς αγώνες, εντός και εκτός έδρας. Στην 2η φάση –πέρασε χωρίς αγώνες την 1η- το εμπόδιο της Ντιναμό Τιφλίδας ήταν χαμηλό. Τη νίκησε εκτός με 90-64, έχοντας τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και πρώτο τον Λευτέρη Μποχωρίδη που είχε 18 και εντός με 92-54, παίρνοντας 14 από τον Ραμόν Χάρις.
Τα ματς της 3ης φάσης όμως εξελίχθηκαν με απρόσμενο τρόπο. Ο Άρης νίκησε τη Νίζνι Νόβγκοροντ εκτός έδρας με 65-63 έχοντας πρώτο σκόρερ τον Γκάρι Μπελ με 17 πόντους, όμως αυτό δεν αποδείχτηκε το πρώτο βήμα για την πρόκριση. Η Νίζνι του μετέπειτα παίκτη του, Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς, επικράτησε του Άρη μέσα στο «Παλέ» με 62-51 και τον απέκλεισε.
Σε μια σεζόν στο τέλος της οποίας είχε 60,6% στις βολές για το Πρωτάθλημα, ο Άρης σε εκείνο το κρίσιμο ματς μέτρησε 17/34, με τον Γκάτι ΜακΓκί να «γράφει» 6/14…
Ματς-ροντέο και άδοξο τέλος στην Κύπρο για τον Ηρακλή
Έναν χρόνο μετά η μορφή των προκριματικών του BCL ήταν διαφορετική αφού από τους νοκ άουτ αγώνας, πέρασαν στους ομίλους κάτι που συνεχίζεται ως τώρα. Ο Ηρακλής πήγε λοιπόν του Σεπτέμβριο του 2020 με μεγάλες προσδοκίες στην Κύπρο ωστόσο δεν κατάφερε να τις δικαιώσει.
Με τον Βαγγέλη Ζιάγκο στον πάγκο και εννιά νέα πρόσωπα, δεν μπόρεσε να φανεί έτοιμος, παρότι διεκδίκησε μέχρι το τέλος της νίκη απέναντι στον Κεραυνό Στροβόλου από τον οποίο ηττήθηκε με 96-94, σε ένα ματς… ροντέο που κρίθηκε στην παράταση και στη διάρκεια του οποίου η νίκη άλλαξε πολλές φορές χέρια.
Ο Ηρακλής ηττήθηκε σε ένα παιχνίδι στο οποίο είχε 19 περισσότερα ριμπάουντ (32-51) κυρίως γιατί δέχτηκε 18 τρίποντα και μάλιστα με ποσοστό 51,4% (18/35). Ο Ολιβιέ Χάνλαν είχε 24 πόντους ενώ Μάικ Μουρ και ο Εντ Ντάνιελ έφτασαν σε double-double.
Στο Περιστέρι μάθαμε ότι υπάρχει ρουμανικό μπάσκετ
Επί δεκαετίες το ρουμανικό μπάσκετ ήταν σχεδόν στα αζήτητα. Δεν μπορεί κανείς παρά να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μέρος της άγονης γραμμής του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η Κλουζ στην πραγματικότητα την έβαλε στον χάρτη, τουλάχιστον για τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής και μένει να φανεί αν η Οραντέα την οποία αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ, μπορεί να αποτελέσει έναν δεύτερο πόλο.
Η Κλουζ πάντως τον Σεπτέμβριο του 2021 σόκαρε το Περιστέρι που φτιάχτηκε για να βρεθεί στους ομίλους και με αυτό το σκεπτικό διεκδίκησε και πήρε έναν προκριματικό όμιλο. Με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στον πάγκο και στο ρόστερ του έμπειρους παίκτες (Κατσίβελης, Μίλερ, Μορέιρα, Πέτεγουεϊ, Χρυσικόπουλος, Χάγκινς, Σαλούστρος), το Περιστέρι δεν μπήκε (13-20 στην πρώτη) και δεν τελείωσε καλά το παιχνίδι (15-23 στην τέταρτη περίοδο), για να ηττηθεί με 74-84.
Ο Γιανίκ Μορέιρα είχε 18 πόντους και πέντε ριμπάουντ, ενώ 14 πόντους είχε ο Ίαν Μίλερ.
Ο ΠΑΟΚ γυρίζει τον χρόνο στο 2011
Ο ΠΑΟΚ θα μπει για πρώτη φορά στη διαδικασία προκριματικών αγώνων στο BCL, όμως ως οργανισμός τους ξέρει καλά. Έπαιξε κάμποσους τέτοιους στα παλιότερα χρόνια της FIBA αλλά η τελευταία φορά που βρέθηκε σε μία τέτοια θέση ήταν για την Ευρωλίγκα. Στην τελευταία φορά που μία ελληνική ομάδα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση στους ομίλους της διοργάνωσης, πέραν δηλαδή του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που έχουν… ισόβια συμβόλαια.
Μετά από ένα καλοκαίρι στο οποίο έζησε στους ρυθμούς του σταρ του ΝΒΑ Κόρεϊ Μαγκέτι που τελικώς δεν φόρεσε τη φανέλα του, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε με ένα μέτριο ρόστερ που δεν είχε σοβαρές απαιτήσεις. Αντιμετώπισε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 τη Γαλατασαράι και στο πρώτο ημίχρονο την κοίταξε στα μάτια αφού πήγε στα αποδυτήρια υπολειπόμενη κατά δύο πόντους (32-34). Πίσω όμως από τους Μάρκους Γκόρι (17π, 6ρ.), Γιάννη Καλαμπόκη (16π.), Ρασάντ Ράιτ (11π, 4ρ, 3ασ.) και Δήμο Ντικούδη (10π, 8ρ.) ήταν το… χάος. Ο ΠΑΟΚ δεν ακολούθησε περισσότερο τη Γαλατά και ηττήθηκε με 77-64.