30.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Μακάμπι θα βάλει το πόδι στο… φρένο (vids)

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε και μάλιστα με μια πορεία εξαιρετική , τερματίζοντας στην 2η θέση. Είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει σε final 4 μετά το 2012. Αντίπαλος του η Maccabi , μια ομάδα που την προπονεί ο γνώριμος για το τριφύλλι Oded Kattash. Εννοείται ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε πως το γεγονός ότι τελείωσε στην 7 θέση μετά τα play-in , δεν σημαίνει τίποτα για την δυσκολία της σειράς. Σε κάθε περίπτωση σαφώς και είναι καλύτερο να παίζεις με τον 7ο παρά με κάποιον άλλο … έχοντας υπόψιν και την συνθήκη ότι αγωνίζεται μακριά από την φυσική του έδρα.

Αν θα πρέπει να πούμε μια λέξη που χαρακτηρίζει το όλο στιλ της ομάδας από το Ισραήλ είναι η εξής : ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Ειδικά όταν μιλάμε λοιπόν για μια σειρά αγώνων , η διαχείριση της θα παίξει σε αυτήν την σειρά σημαντικότατο ρόλο.

Πάμε να δούμε τρία σημεία “κλειδιά” που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τουλάχιστον στην αφετηρία της σειράς , αντιλαμβανόμενοι ότι πολλά πράγματα αλλάζουν από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Τούρμπο

Η Maccabi είναι η πρώτη ομάδα σε κατοχές στην Euroleague. Συμπληρωματικά επίσης εκτελεί όσο κανείς άλλος στα πρώτα 4 δευτερόλεπτα. Είναι 2η στην σχετική λίστα με 14 πόντους σε κάθε παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό να είναι 17ος με 8.4. Το όλο αυτό σκηνικό επιβεβαιώνεται χρησιμοποιώντας πάντα το SYNERGY SPORTS από το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε επιθέσεις μισού γηπέδου περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα ενώ η Μακάμπι είναι σχεδόν στο τέλος σε αυτήν την κατηγορία. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι εκτός από το ότι πατάνε το “τούρμπο” μόλις η μπάλα φτάσει στα χέρια τους από το ριμπάουντ , είναι και πολύ ψηλά στην λίστα με τα κλεψίματα ανά κατοχές (4η).

Συνεπώς εδώ είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος των πράσινων … να ανακόψουν τον ρυθμό που τόσο θέλει να ανεβάσει η Maccabi και να μην δεχτούν εύκολους πόντους στην μετάβαση , κάτι στο οποίο θα παίξουν τεράστιο λόγο οι επιθετικές αποφάσεις. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν οι περισσότερες με καλή αμυντική ισορροπία και το πιο βασικό δεν πρέπει να δεχτεί κλέψιμο το οποίο θα οδηγήσει σε “φτηνούς” πόντους.

Χαρακτηριστική η παρακάτω φάση , που στην προσπάθεια να σώσει την κατοχή ο παίκτης του Παναθηναϊκού , την πετάει σε αντίπαλα χέρια δίνοντας 2 εύκολους πόντους στον αντίπαλο.

Άμυνα στους χειριστές

Εδώ είναι το επόμενο μεγάλο ζητούμενο για το τριφύλλι. Να μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός φέτος πήρε την δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια , έχοντας σαν αρετή κάτι που ίσως κανένας δεν είχε προβλέψει το προηγούμενο καλοκαίρι όταν ανακοίνωνε την μια μεγάλη μεταγραφή μετά την άλλη : την αποτελεσματική άμυνα. Σε αυτήν λοιπόν την σειρά καλείτε να κάνει ακριβώς αυτό , παίζοντας με μια ομάδα που στηρίχτηκε στο ακριβώς ανάποδο : στην επίθεση.

Η Maccabi λοιπόν έχει 2 από τους πιο αποτελεσματικούς περιφερειακούς στην Euro-league , τους Brown και Baldwin. Πάνω σε αυτούς λοιπόν στηρίζεται κυρίως το επιθετικό τους οικοδόμημα. Εδώ πρέπει να πω ότι οι χειριστές τους συνολικά σουτάρουν τα 3α περισσότερα τρίποντα μετά από σκριν στην μπάλα. Στο πρόσφατο παιχνίδι είχαν συνολικά το εξωπραγματικό 19/36 σουτ πίσω από την γραμμή . Στο παιχνίδι στο Βελιγράδι λοιπόν είχαν 25 αντί για 18 πόντους που παίρνουν από τους χειριστές κατά μέσο όρο και μάλιστα με διπλάσια αποτελεσματικότητα. Άρα σε εκείνο το παιχνίδι το αμυντικό πλάνο δεν λειτούργησε στον βαθμό που είχε λειτουργήσει σε προηγούμενα παιχνίδια.

Στο παρακάτω κλιπ βλέπουμε από το μεταξύ τους παιχνίδι πως και ο Blatt είχε δημιουργήσει πρόβλημα με σουτ από ντρίμπλα στον Παναθηναϊκό … μια φάση σχεδιασμένη στο να εκμεταλλευτεί ακριβώς αυτήν την ικανότητα του.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι ενώ δεν είναι μόνο ότι οι 2 βασικοί περιφερειακοί σουτάρουν καλά, αλλά εκμεταλλεύονται στο έπακρο όταν χρειαστεί τον σεβασμό που τους δείχνει η άμυνα δημιουργώντας και ανοιχτά σουτ θέσης αλλά κυρίως και τελειώματα με τους ψηλούς. Είναι η πρώτη ομάδα που σε πάσες προς τον παίκτη που στήνει το σκριν στην μπάλα με παίκτες ικανότατους στα τελειώματα μέσα στο καλάθι όπως ο Nebo και ο Rivero με δίποντα αλλά και οι Web , Cohen , Sorkin , Colson που μπορούν να εκτελέσουν από το τρίποντο. Πολλές φορές λοιπόν ίσως χρειαστεί σε αυτά τα σκριν να έχουμε αλλαγές και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στο επόμενο “κλειδί”.

Επιθετικά ριμπάουντ

Κλείνω την τριάδα των κλειδιών με τον πολύ σημαντικό τομέα των ριμπάουντ. Η Μακάμπι ήταν η πρώτη ομάδα σε επιθετικά ριμπάουντ στην Euroleague , παίρνοντας 8 πόντους κατά μέσο όρο από “δεύτερες ευκαιρίες”. Νομίζω ότι το να μην δίνεις δεύτερες ευκαιρίες στον αντίπαλο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Ο Παναθηναϊκός σε κάποια παιχνίδια και με συγκεκριμένα σχήματα έδειξε ότι μπορεί να έχει πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο χέρι του

Μίλησα για τα 3 πιο σημαντικά κλειδιά - όπλα της Maccabi , όμως στο τέλος της μέρας πρέπει να καταλάβουμε ότι τα περισσότερα εξαρτώνται από τον ίδιο τον Παναθηναϊκό. Να μην ξεχνάμε ότι δεν τερμάτισε τυχαία στην δεύτερη θέση. Οι πράσινοι έχουν την ομάδα που τρέχει λοιπόν με την σειρά της τα 3α περισσότερα σκριν στην μπάλα , αλλά με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ότι η Maccabi. Εδώ πρέπει να προσθέσω ότι η Maccabi είναι η χειρότερη ομάδα αμυντικά σε αυτόν τον τομέα. Για τον Παναθηναϊκό αυτήν την στιγμή το πρόβλημα μπορεί να προκύψει από ένα και μόνο ένα πράγμα : το πόσοι πολλοί παίκτες θα συνεισφέρουν σε αυτήν την πρόκριση. Έχει πολύ μικρότερο rotation από τον αντίπαλο του και προσωπικά το πως θα ανταποκριθούν οι παίκτες του πάγκου σε αυτήν την σειρά θα κρίνει κατά την άποψη μου πάρα πολλά. Η δυνατή τους μετάβαση αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ στηρίζονται κυρίως στα ενεργειακά αποθέματα.

Σύνοψη

Γενικά πριν από αυτά τα παιχνίδια και έχοντας στο μυαλό μας την όλη εικόνα της σεζόν , δεν υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά σε σχέση με το τι περιμένουμε από τον αντίπαλο. Πάνω κάτω στο πρώτο παιχνίδι ξέρουμε τι θα δούμε και τι να περιμένουμε. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει λοιπόν στο ίδιο το πρώτο παιχνίδι και στα ερωτηματικά που θα θέσει αυτό ως προς την εξέλιξη της σειράς. Καλή τύχη στην ομάδα του Παναθηναϊκού με την ελπίδα να είναι στο Βερολίνο σε περίπου ένα μήνα από τώρα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ