Τα 2/3 της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας συμπληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα και ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για ένα σοβαρό θέμα. Διότι πέρα από το ποιες ομάδες θα προκριθούν στα πλέι οφ, ποια θα είναι η κατάταξη και ποιοι θα πάρουν τις πρώτες τέσσερις θέσεις, που θα τους δώσουν το πλεονέκτημα έδρας, αξία έχει και το ποιος θα αναδειχθεί ο πολυτιμότερος παίκτης αυτής της κανονικής περιόδου. Μιλάμε για έναν "μαραθώνιο" 30 αγώνων, άρα ο MVP είναι ένας υπεραθλητής, ο οποίος έχει αντέξει στο πολύ κουραστικό πρόγραμμα κι έχει εμφανίσει πολύ καλές επιδόσεις βοηθώντας καθοριστικά την ομάδα του να διακριθεί. Δεν είναι και μικρό πράγμα.
Το δείγμα των 20 αγώνων ως τώρα δεν είναι καθόλου μικρό, αντιθέτως παρέχει αρκετά μεγάλη ασφάλεια ώστε να ξεχωρίσουμε εκείνους που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να κερδίσουν αυτό τον σημαντικό τίτλο. Αυτό κάναμε ως basketa.gr. Ερευνήσαμε τις στατιστικές επιδόσεις των παικτών, τις συνδυάσαμε με τη συνολική πορεία των ομάδων τους και τη δική τους συμμετοχή τους στις νίκες και καταλήξαμε σε επτά υποψηφίους. Τέσσερις από αυτούς μοιάζουν να είναι τα μεγάλα φαβορί. Κι οι άλλοι τρεις αουτσάιντερ.
ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ
ΑΛΕΞΕΪ ΣΒΕΝΤ (ΚΙΜΚΙ)
Η Κίμκι είναι ίσως η πιο... one-man-show ομάδα της φετινής Ευρωλίγκας. Κι αυτό το σόου το τρέχει ο Αλεξέι Σβεντ. Όλη η επιθετική λειτουργία της ομάδας περιστρέφεται γύρω του, καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας τού έχει δώσει τα κλειδιά πάνω στο παρκέ, κι αυτός ανταποκρίνεται άριστα, αν κρίνει κανείς από το ότι η Κίμκι βρίσκεται αυτή τη στιγμή μέσα στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας, που οδηγεί στα πλέι οφ. Είναι ο πρώτος σκόρερ (22,1π.), ο πρώτος πασέρ (4,5ασ.) και ο πρώτος "κλέφτης" (1,4κλ.) της ομάδας του, ενώ κάνει μακράν τα περισσότερα σουτ εντός παιδιάς από κάθε άλλον συμπαίκτη του σε κάθε αγώνα (17,7). Έχει παίξει, επίσης, κρίσιμο και πρωταγωνιστικό ρόλο στις 10 από τις 11 νίκες της ομάδας του ως τώρα, με κορυφαίες τις εμφανίσεις που έχει κάνει στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (29π., 5ρ., 4ασ.), στο Μιλάνο (29π., 4ασ.) και στη Γερμανία απέναντι στην Μπάμπεργκ (28π., 6ασ.).
Κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, καθώς είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ όλης της Ευρωλίγκας (σκοράρει 5 πόντους περισσότερους από τον δεύτερο Ντόντσιτς) και παρότι έχει τον τρίτο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (19,80), βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των δύο από τις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες (1ος σκόρερ, 6ος στα κλεψίματα), ενώ είναι 11ος στις ασίστ.
ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ (ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ)
Το παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνεχίζει με φόρα από όσα έκανε πέρυσι, αλλά κυρίως στο Ευρωμπάσκετ του Σεπτεμβρίου, και στα 19 χρόνια του έχει αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποιώντας την καλύτερη, με διαφορά, σεζόν της σύντομης ως τώρα καριέρας του. Είναι πρώτος σκόρερ (17,3π.), πρώτος πασέρ (4,5ασ.), τρίτος ριμπάουντερ (5,4ρ.) και 2ος "κλέφτης" (1,1κλ.) της ομάδας του, ενώ πραγματοποιεί τα περισσότερα σουτ από κάθε άλλο συμπαίκτη του σε κάθε αγώνα (11). Με αυτόν στο κουμάντο η Ρεάλ βρίσκεται σε θέση ισχύος για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ έχοντας πετύχει ως τώρα 13 νίκες, στις 6 εκ των οποίων ο Ντόντσιτς έπαιξε κρίσιμο και πρωταγωνιστικό ρόλο. Κορυφαία εμφάνισή του ήταν αυτή στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Φενερμπαχτσέ, όπου έχασε το τριπλ νταμπλ για μόλις δύο ριμπάουντ (20π., 8ρ., 10ασ.), αλλά παρ' όλα αυτά "κλείδωσε" τη νίκη της Ρεάλ (79-77) με 4 κρίσιμες βολές στο τέλος. Εξαιρετικός ήταν και στο Κάουνας απέναντι στη Ζαλγκίρις (28π., 9ρ. 4ασ.), αλλά και κόντρα στο Μιλάνο στη Μαδρίτη (27π., 8ρ., 5ασ., 3κλ.).
Έχει τον καλύτερο δείκτη αξιολόγησης στην Ευρωλίγκα (23,95), ενώ βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των δύο από τις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες (2ος σκόρερ και 10ος στις ασίστ).
ΝΑΝΤΟ ΝΤΕ ΚΟΛΟ (ΤΣΣΚΑ)
Από τότε που επέστρεψε από το ΝΒΑ και φόρεσε τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη και φροντίζει κάθε χρόνο να το αποδεικνύει. Είναι και φέτος ο παίκτης-κλειδί της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη, που προελαύνει ως τώρα έχοντας το καλύτερο ρεκόρ (16-4) και τις περισσότερες πιθανότητες να τερματίσει στην πρώτη θέση στην κανονική περίοδο. Είναι ο πρώτος σκόρερ (16,8π.), ο πρώτος "κλέφτης" (1,5κλ.) και ο δεύτερος πασέρ (4ασ.), ενώ σουτάρει τα περισσότερα σουτ εντός παιδιάς από κάθε άλλο συμπαίκτη του (10,3). Η ΤΣΣΚΑ έχει πετύχει 16 νίκες ως τώρα και ο Γάλλος έχει παίξει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε 8 από αυτές, με κορυφαίες εμφανίσεις του αυτές κόντρα στη Ζαλγκίρις (25π., 10ασ.) και τη Μακάμπι (26π., 6ασ.) στη Μόσχα, αλλά και εναντίον του Μιλάνου, όπου σκόραρε τους 13 από τους 19 πόντους του στην κρίσιμη τελευταία περίοδο.
Έχει τον δεύτερο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (20,70) και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των δύο από τις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες (3ος σκόρερ και 4ος στα κλεψίματα).
ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)
Δίνει φέτος την απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί την τελευταία διετία τους φίλους του Παναθηναϊκού: υπάρχει ηγέτης μετά τον Διαμαντίδη; Υπάρχει, λοιπόν! Ο Νικ Καλάθης κάνει φέτος τα παιχνίδια της ζωής του, έχει πάρει το "τριφύλλι" και το έχει βάλει σε τροχιά πλέι οφ (τουλάχιστον...) και κλείνει το στόμα όσων τον αμφισβήτησαν το προηγούμενο διάστημα. Είναι πρώτος σκόρερ (13,9π.), πρώτος πασέρ (8,4π.) και πρώτος "κλέφτης" (1,7κλ.), αλλά και ο 3ος ριμπάουντερ (3,9ρ.) της ομάδας, ενώ σουτάρει τα περισσότερα σουτ εντός παιδιάς από κάθε άλλο συμπαίκτη του (11,7). Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει 13 νίκες ως τώρα, 6 εκ των οποίων έφεραν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Καλάθη. Στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Εφές άγγιξε το τριπλ νταμπλ με την πληρέστερη εμφάνισή του μέχρι σήμερα (29π., 9ρ., 10 ασ.), αλλά και το τρίποντο 48'' πριν από το τέλος, που ουσιαστικά "κλείδωσε" τη νίκη, στο ΟΑΚΑ με την Μπάμπεργκ είχε 23π. 4ρ. και 6 ασ. και φυσικά την Πέμπτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ με τη Ζαλγκίρις πέτυχε το νικητήριο καλάθι σε μια βραδιά που και πάλι βρέθηκε πολύ κοντά στο τριπλ νταμπλ (14π., 8ρ., 9ασ.).
Είναι ο καλύτερος πασέρ της διοργάνωσης με 8,4 ασίστ και παρότι έχει τον 5ο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (18,65), βρίσκεται μέσα στη δεκάδα των δύο από τις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες (1ος στις ασίστ, 2ος στα κλεψίματα), ενώ είναι και 11ος στους σκόρερ.
ΤΑ ΑΟΥΤΣΑΪΝΤΕΡ
ΤΟΡΝΙΚΕ ΣΕΝΓΚΕΛΙΑ (ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ)
Τα τελευταία δύο χρόνια η Μπασκόνια έχασε μια σειρά παικτών που είχαν ηγετική φυσιογνωμία και την είχαν κουβαλήσει στις πλάτες τους, οπότε φέτος ήρθε η σειρά του να βγει μπροστά. Και τα καταφέρνει μια χαρά. Είναι ο πρώτος σκόρερ (14,7π.), πρώτος ριμπάουντερ (6,2ρ.), πρώτος "κλέφτης" (0,8κλ.) και πρώτος σε προσπάθειες εντός παιδιάς (9,5) μιας ομάδας, που παλεύει να μπει στα πλέι οφ. Η Μπασκόνια έχει πετύχει 9 νίκες ως τώρα και σε τρεις από αυτές ο Σενγκέλια ήταν το "κλειδί". Κόντρα στην Μπαρτσελόνα είχε 24π και 6ρ., ενώ στο Βελιγράδι έβαλε 16 πόντους στον Ερυθρό Αστέρα και πέτυχε και το καλάθι με το οποίο 17'' πριν από το τέλος διασφάλισε τη νίκη της ομάδας του.
Έχει τον τέταρτο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (19,10) στην Ευρωλίγκα και βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα των δύο από τις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες (8ος σκόρερ και 4ος ριμπάουντερ, κάνοντας την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του.
ΚΕΒΙΝ ΠΑΝΓΚΟΣ (ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ)
Είναι μια από τις αποκαλύψεις της φετινής χρονιάς, δεδομένου ότι η επαγγελματική εμπειρία του είναι περιορισμένη. Ένα χρόνο στην Γκραν Κανάρια κι άλλον ένα χρόνο στη Ζαλγκίρις είχε παίξει από τότε που αποφοίτησε από το Γκόνζαγκα, ωστόσο φέτος παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και είναι από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει κλέψει την παράσταση και βαδίζει ολοταχώς προς τα πλέι οφ. Είναι πρώτος σκόρερ (12,5π.), πρώτος πασέρ (6,2ασ.), πρώτος "κλέφτης" (0,9) και τέταρτος ριμπάουντερ (2,9ρ.) της ομάδας, ενώ κάνει τα περισσότερα σουτ εντός παιδιάς από κάθε άλλον συμπαίκτη του (10). Η Ζαλγκίρις οφείλει τις μισές από τις 12 νίκες της κυρίως σε αυτόν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, "σκότωσε" και τις δύο ελληνικές ομάδες στο Κάουνας. Είχε 12π. και 11ασ. εναντίον του Παναθηναϊκού και 14π., 7ασ. και κρίσιμες λύσεις στα τελευταία λεπτά εναντίον του Ολυμπιακού.
Έχει μόλις τον 20ο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (13,40), αλλά είναι ο τρίτος καλύτερος πασέρ της διοργάνωσης.
ΓΙΑΝ ΒΕΣΕΛΙ (ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ)
Σε μια ομάδα με μεγάλο βάθος, πολλή ποιότητα και μεγάλη ισορροπία στο παιχνίδι της, διακρίνεται ιδιαίτερα φέτος και σε ένα μεγάλο βαθμό παίζει και για τον Έκπε Ούντο, που ήταν πέρυσι το ιδανικό συμπλήρωμά του. Είναι πρώτος σκόρερ (13,5π.) και πρώτος μπλοκέρ (1κοψ.), δεύτερος ριμπάουντερ (4,9ρ.), δεύτερος "κλέφτης" (0,9κλ.) και πέμπτος πασέρ (1,6), ενώ μετά τον Ουαναμέικερ παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες ανά αγώνα (8,6) σε μια Φενερμπαχτσέ, η οποία και φέτος βρίσκεται σε τροχιά πλέι οφ και φάιναλ φορ. Έχει πετύχει ως τώρα 14 νίκες, από τις οποίες τις τρεις "υπέγραψε" ο Βέσελι. Κορυφαία εμφάνισή του ήταν το... έπος της Μόσχας, όπου με 31 πόντους και 5 ριμπάουντ κέρδισε σχεδόν μόνος του την ΤΣΣΚΑ.
Έχει τον 6ο καλύτερο δείκτη αξιολόγησης (17,16), ενώ είναι ο 7ος καλύτερος μπλοκέρ της διοργάνωσης.