Όταν το καλοκαίρι ο Άρης πήρε τη συνειδητή αλλά και αναπόφευκτη απόφαση να ανακατέψει την τράπουλα και να ψάξει για τα επόμενα «κελεπούρια» μετά από αυτά που εμφάνισε στην προηγούμενη σεζόν και που ανέβασαν την αξία τους στην αγορά (Κάουαν, Τζούστον), κατέληξε σε περιπτώσεις ξένων παικτών που άρχισαν ήδη να δείχνουν τι μπορούν να κάνουν. Ο Άρης μέσα από ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα έκανε το 3-2 και μέσα από αυτό υπάρχουν ασφαλώς παίκτες που ξεχωρίζουν. Ο Τσέβεζ Γκούντγουϊν είναι ένας από αυτούς και φαίνεται ότι θα προστεθεί σε μία ξεχωριστή λίστα την οποία μπορεί να «επισυνάψει» στο βιογραφικό του ο Γιάννης Καστρίτης.
Στη διαδρομή του στην Basket League, ο προπονητής του Άρη κατάφερε να αναδείξει μια σειρά ξένων παικτών που συστήθηκαν στο ελληνικό κοινό μέσα από δικές του ομάδες…
*Ο Ντέβον Βαν Όστρουμ με τον Αρκαδικό του 2015-16.
*Ο Ολεξάντερ Λίποβι και ο Κέλσι Μπάρλοου με τα Τρίκαλα του 2016-17.
*Ο Λένζελ Σμιθ, ο Τέντι Οκερέαφορ και ο Τζεκουάν Λιούις στην Κύμη της διετίας 2017-19.
*Ο Ολιβιέ Χάνλαν και ο Τζαμάλ Σούλερ στον Ηρακλή της σεζόν 2019-20.
*Ο Άντονι Κάουαν και ο Έρικ Λόκετ στον Άρη της περιόδου 2021-22.
Όλοι αυτοί ήταν παίκτες χωρίς μεγάλο βιογραφικό που ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναδείχτηκαν και εξέλιξαν την καριέρα τους. Υπάρχει όμως μία ακόμη λίστα ξένων παικτών με κοινό παρανομαστή το τρίπτυχο: Ψηλοί, rookies στην Ελλάδα και… κελεπούρια που επιλέχθηκαν από τον Γιάννη Καστρίτη και ανέβασαν τις «μετοχές» τους, φτιάχνοντας το όνομα και την καριέρα τους. Ποιοι ήταν, από πού προέρχονταν, πού έπαιξαν, πόσο καλά τα πήγαν στην Ελλάδα και πώς εξελίχθηκε η καριέρα τους;
Μάικλ Κάιζερ: Από την Κύμη στην ACB
2017-18: Τον Νοέμβριο του 2017, ο Γιάννης Καστρίτης επέλεξε για λογαριασμό της Κύμης τον Μάικλ Κάιζερ που προερχόταν από την Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Ο Αμερικανός στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα –στη συνέχεια έπαιξε και στον Άρη- είχε 6,68 πόντους, με 62,63% στα δίποντα 5 ριμπάουντ και 1,77 κοψίματα.
Στα 30 του πια ο Αμερικανός σέντερ έχει περάσει από τη Λετονία, το Ισραήλ όπου με τις εμφανίσεις που έκανε με τη Χάποελ Χολόν κέρδισε μια θέση στους κορυφαίους σέντερ του BCL και φέτος βρήκε μία θέση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, την ACB με την Μπιλμπάο. Σε επτά ματς των Βάσκων στο Πρωτάθλημα έχει 8,6 πόντους με 50% στα δίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1,6 τάπες.
Κρις Χόρτον: «Έλαμψε» στη Γαλλία
2018-19: Στη δεύτερη σεζόν του στην Κύμη, ο Καστρίτης επέλεξε έναν ακόμη άγνωστο ψηλό που αποδείχτηκε «λίρα 100». Ήταν ο Κρις Χόρτον που προερχόταν από την ουγγρική Άλμπα Φέχερβαρ. Ο Αμερικανός έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στην Basket League έχοντας 13,6 πόντους με 57,76% στα δίποντα, 9,13 ριμπάουντ, 1,69 κλεψίματα και 1,56 κοψίματα.
Μετά την πολύ πετυχημένη παρουσία του στο ελληνικό Πρωτάθλημα, ο Χόρτον «πολιτογραφήθηκε» Γάλλος αφού έπαιξε στην LNB τρεις σερί σεζόν με τις Σολέ, Γκραβελίν και Ναντέρ. Στην περσινή σεζόν μάλιστα αναδείχτηκε κορυφαίος ριμπάουντερ, κορυφαίος μπλοκέρ και μέλος της καλύτερης πεντάδας του Πρωταθλήματος, επιδόσεις που του έδωσαν συμβόλαιο στη Χάποελ Τελ Αβίβ. Σε τρία παιχνίδια της ισραηλινής λίγκας έχει 15,67 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2,67 τάπες ενώ σε τρία ματς του Eurocup έχε 7,33 πόντους, 9,67 ριμπάουντ και 1 τάπα κατά μέσο όρο.
Άλεξ Ντέιβις: Έγινε «Ιάπωνας»
2019-20: Όπως ο Κάιζερ και Χόρτον, έτσι και ο Άλεξ Ντέιβις τον οποίο επέλεξε ο Γιάννης Καστρίτης για τον Ηρακλή, δεν είχε πίσω του ένα αξιοσημείωτο βιογραφικό. Μετά την G League βρέθηκε στη Βουλγαρία και από εκεί για δύο χρόνια στη Νίμπουρκ. Στον Ηρακλή έκανε εξαιρετικά παιχνίδια με 11,2 πόντους, 67,39% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα, 5,4 ριμπάουντ και 1,35 κοψίματα.
Στα 30 του χρόνια, ο Τεξανός σέντερ επέλεξε μετά τον Ηρακλή να αφήσει την Ευρώπη καθώς διανύει πλέον την τρίτη σεζόν του στην Ιαπωνία.
Σακούρ Τζούστον: Ήρθε για να μείνει
2021-22: Ο Άρης της περασμένης σεζόν δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τον Γιάννη Καστρίτη να «ψαρεύει» έναν ψηλό… «κελεπούρι». Έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Σακούρ Τζούστον του οποίου η μόνη προϋπηρεσία ήταν μερικοί μήνες στους Memphis Hustle στην G League. Με τον Άρη όμως έκανε μία εξαιρετική σεζόν έχοντας 9,76 πόντους με 66,44% δίποντα, 4,8 ριμπάουντ, 1,4 κλεψίματα και 0,6 κοψίματα.
Έτσι άνοιξε η πόρτα του Περιστερίου του Βασίλη Σπανούλη με ένα καλύτερο, ασφαλώς, συμβόλαιο. Ο MVP της εβδομάδας που πέρασε, έχει σε πέντε ματς της Basket League με το Περιστέρι 10,2 πόντους με 100% στις βολές και 66,66& στα δίποντα, 5,4 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ και 0,6 κλεψίματα.
Ο Γκούντγουϊν γράφει τη συνέχεια
Στον δικό τους δρόμο δείχνει ικανός να βαδίζει ο Γκούντγουϊν. Ο Αμερικανός έρχεται από το κολέγιο USC και στις πρώτες πέντε αγωνιστικές έχει double-double μέσους όρους με 15,2 πόντους και 10,2 ριμπάουντ, εκτελώντας με 64,15% στα δίποντα. Ο 24χρονος σέντερ είναι σε απόλυτους αριθμούς…
*6ος σκόρερ (76)
*1ος σε εύστοχα δίποντα (34)
*4ος στα αμυντικά ριμπάουντ (27)
*1ος στα επιθετικά ριμπάουντ (24)
*2ος στα συνολικά ριμπάουντ (51)
*4ος στο ranking (104).
Photo Credits Eurokinissi