Τελικά η επιλογή ξένων μπορεί να αποδειχτεί ζαριά για κάθε ομάδα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της, μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, αν δεν καθοριστεί, το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης σεζόν. Όχι πως είναι θέμα τύχης, αφού οι άνθρωποι που κάνουν αυτές τις επιλογές, τις «σκαλίζουν» -ή θα έπρεπε τουλάχιστον- όσο γίνεται πιο βαθιά για να βεβαιωθούν για την ορθότητα τους και να περιορίσουν στο μικρότερο δυνατό, το ποσοστό αποτυχίας. Είναι όμως ζαριά και ο Άρης ίσως μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δικαιώθηκε σχεδόν στο σύνολο των επιλογών των ξένων της στην περσινή σεζόν -Με τους Αμερικανούς Χάρελ, Γκάλινατ, Μπάνκστον, Σταρκ, Ριντ και τους εκτός ΗΠΑ Σανόγκο (Ακτή Ελεφαντοστού), Μπλούμπεργκς (Λετονία), Ντε Σόουζα (Ανγκόλα) και Καρ (Καναδάς)- και έκανε μία εξαιρετική πορεία, εντός και εκτός των συνόρων. Έμεινε όμως φέτος μακριά από ένα ποσοστό επιτυχίας που να μπορεί να χαρακτηριστεί καλό και έμεινε, ανεξαρτήτως του πώς θα κλείσει η σεζόν, μακριά από τα περσινά επίπεδα.
Οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχτηκαν χθες τον Σακούρ Τζούστον που θα βάλει τη φανέλα τους για δεύτερη φορά και θα γίνει παράλληλα ο 12ος Αμερικανός που θα αγωνιστεί με αυτήν στο φετινό Πρωτάθλημα. Υπό μία έννοια μπορεί να θεωρηθεί και ο 13ος ή και ο 14ος που πέρασε από τη φετινή ομάδα και βέβαια αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί «παράδειγμα προς αποφυγή». Είναι ένας αριθμός που, κακά τα ψέματα, δείχνει ότι ο σχεδιασμός του καλοκαιριού και οι επιλογές στην εξέλιξη της σεζόν, δικαιώθηκαν σε ελάχιστο βαθμό.
Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας…
*Μέσα στις αρχικές επιλογές του Άρη ήταν ο Μάικ Μάιλς που ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ακολούθησε την ομάδα στο Καρπενήσι όπου έκανε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της αλλά την εγκατέλειψε επιστρέφοντας στις ΗΠΑ.
*Μία διαφορετική κατηγορία Αμερικανών που πέρασαν από τον φετινό Άρη ήταν ο Ρόουλ Άλκινς και ο Ντόνοβαν Κλέι που ήρθαν με τη λογική της κάλυψης κάποια τρύπας με βραχύ χρονικό ορίζοντα. Ο Άλκινς έπαιξε σε δύο παιχνίδια της GBL και ένα του Eurocup, ενώ ο Κλέι δεν έπαιξε στο Πρωτάθλημα και έκανε πέντε συμμετοχές στην Ευρώπη, όπου μάλιστα είχε συνολικά έναν πόντο σε 34:28 λεπτά συμμετοχής.
Με αυτούς του τρεις η συνολική λίστα φτάνει τους 13 Αμερικανούς αφού με τα κιτρινόμαυρα έπαιξαν ή και εξακολουθούν να αγωνίζονται άλλοι 10. Από αυτούς μόνον τρεις άρχισαν τη σεζόν και συνεχίζουν να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Ο Τζος Ρόμπερτς, ο Ντιμόι Χοτζ και ο Τρέι Γούντμπερι. Η υπόλοιπη λίστα αποτελείται από τους…
*Σαρίφ Κούπερ
*Ντάρλεν Ουΐλις
*Ελ Τζέι Φιγκερόα
*Νέιτ Λαζέφσκι
*Λάντερς Νόλεϊ
*Τζέιμς Μπανκς
*Ντέιβιντ Ντε Τζούλιους
Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα αρνητικό ρεκόρ για τον Άρη που όχι μόνο δεν έφτασε ποτέ σε έναν τέτοιο αριθμό Αμερικανών στην ίδια σεζόν, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον πλησίασε ποτέ. Αυτό γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός παικτών από τις ΗΠΑ ήταν εκείνος των επτά.
Σε αυτόν έφτασε στις σεζόν…
2010-11
Πιέρ Πιρς
Μπράϊαντ Ντάνστον
Πι Τζέι Τάκερ (φωτό)
Μπόμπι Μπράουν
Τζον Τόμας
Μπρένταν Γουίντερς
Αντονι Κινγκ
2016-17
Τζάστιν Τζάκσον
Άντουαν Σκοτ
Ουίλ Κάμινγκς (φωτό)
Μάικλ Τζένκινς (φωτό)
Ντέβιν Μαρμπλ
Έρικ Μπάκνερ
Τζαμόν Λούκας Γκόρντον
2017-18
Ομάρ Προύιτ
Γκάρι Μπελ (φωτό)
Κουάμε Βον
Μπρεντ Πέτγουεϊ
Ντεμέτρις Μοράντ
Κιθ Μπένσον
Κάιλ Ουίβερ
Photo Credits Eurokinissi