18.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

O αρχιτέκτονας του θριάμβου (pics + vids)

Όλη η μπασκετική Ευρώπη απόλαυσε την Εθνική Σλοβενίας στο Ευρωμπάσκετ και υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Γκόραν Ντράγκιτς. Ενός παίκτη που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον θαυμάζουμε συχνά, διότι διακρίνεται εδώ και χρόνια στο ΝΒΑ, φρόντισε όμως να μας χαρίσει ανεπανάληπτες μπασκετικές στιγμές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και να μας θυμίσει ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους Ευρωπαίους παίκτες. 

Ενός παιδιού που ήθελε να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική, τον κέρδισε όμως το μπάσκετ και έμελλε τελικά να γίνει ο αρχιτέκτονας ενός από τους πιο μεγάλους θριάμβους, που συντελέστηκαν ποτέ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το χρυσό της Σλοβενίας στο φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Το basketa.gr παρουσιάζει τον Γκόραν Ντράγκιτς.

1) Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1986 στη Λουμπλιάνα. Είναι κι αυτός τέκνο Σλοβένας μητέρας και Σέρβου πατέρα, όπως πολλοί άλλοι Σλοβένοι αστέρες του μπάσκετ (Νεστέροβιτς, Ντόντσιτς κλπ.).

2) Μεγάλωσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στη Λουμπλιάνα. Όπως ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του, το διαμέρισμα είχε δύο υπνοδωμάτια. Στο ένα κοιμούνταν οι γονείς του και το άλλο το μοιραζόταν μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Ζόραν, που έμελλε κι αυτός να γίνει σπουδαίος μπασκετμπολίστας.

3) Μικρός ασχολήθηκε πρώτα με το ποδόσφαιρο. Ήταν μάλιστα καλός και ονειρευόταν να γίνει μεγάλος σταρ, ώσπου μια μέρα χτύπησε άσχημα στη διάρκεια ενός αγώνα. Έσπασε το πόδι του, πράγμα που κατατρόμαξε τη μητέρα του και την ώθησε στην απόφαση να τον πείσει να αλλάξει άθλημα. Εκείνη στα νιάτα της είχε παίξει μπάσκετ, οπότε της ήταν πιο εύκολο να τον οδηγήσει στο άθλημα που αυτή ήθελε.

4) Μικρός είχε ένα ακόμα πάθος. Την αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση. Δεν μπόρεσε να σπουδάσει, διότι στο μεταξύ τον είχε κερδίσει το μπάσκετ, όμως αυτό το... ψώνιο του έχει μείνει μέχρι και σήμερα. Σε όποια πόλη κι αν ζει, φροντίζει πάντα να την περπατάει καλά, ώστε να βλέπει το αρχιτεκτονικό ύφος των σπιτιών και άλλες λεπτομέρειες από τη διακόσμησή τους και να παίρνει ιδέες.

5) Όταν άρχισε να παίζει μπάσκετ, αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό. Παθιάστηκε τόσο πολύ, ώστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ξυπνούσε στις 3 τα ξημερώματα για να βλέπει αγώνες του ΝΒΑ. "Την άλλη μέρα στο σχολείο, βέβαια, ήμουν... πτώμα", παραδέχθηκε αργότερα.

6) Πρώτη ομάδα του ήταν η Ιλίρια της Λουμπλιάνα, ενώ σε ηλικία 18 ετών πήρε μεταγραφή στη Σλόβαν, που θεωρείται μια από τις ομάδες που κάνουν την καλύτερη δουλειά στα τμήματα υποδομής σε όλη τη Σλοβενία. Στην πρώτη του χρονιά με τη Σλόβαν, αναδείχθηκε ρούκι της χρονιάς 2005 στο πρωτάθλημα της χώρας, δείχνοντας από πολύ νωρίς τις διαθέσεις του.

7) Από τη Σλόβαν πήρε μεταγραφή στην Μπασκόνια (που το 2006 λεγόταν ακόμα Ταού), αλλά δεν έπαιξε σε αυτήν πριν γίνει καταξιωμένος παίκτης του ΝΒΑ και φορέσει για λίγες εβδομάδες τη φανέλα της το 2011, στη διάρκεια του λοκ άουτ. Αυτό είναι ένα μυστήριο της ιστορίας, δεδομένης μάλιστα της εξέλιξής του. Η Ταού τον έδωσε δανεικό πρώτα στη Μούρθια και μετά στην Ολίμπια Λουμπλιάνας και το καλοκαίρι του 2008 επέλεγη στο ντραφτ του ΝΒΑ, όπου εν τέλει έμεινε.

8) Η ομάδα που τον επέλεξε στο ντραφτ ήταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς στο νούμερο 45. Το ίδιο κιόλας βράδυ, όμως, τον έστειλαν στο Φίνιξ για να πάρουν τον γνωστό μας από το σχετικά πρόσφατο πέρασμά του από την ΑΕΚ, Μαλίκ Χέρστον. Οι Σανς ήθελαν έναν αναπληρωματικό του μεγάλου Στιβ Νας, που τότε μεγαλουργούσε, και αποφάσισαν να ποντάρουν στον νεαρο Σλοβένο. Τα βρήκαν με την Ταού στο οικονομικό και τον κράτησαν.

9) Το μεγάλο ίνδαλμά του ήταν ο Ράσο Νεστέροβιτς. Ο διεθνής Σλοβένος σέντερ, που φόρεσε στο παρλεθόν και τη φανέλα του Ολυμπιακού, έκανε καριέρα στο ΝΒΑ κι εκείνη τη χρονιά αγωνιζόταν στους Ιντιάνα Πέισερς. Έτσι, εκτός των άλλων, βοήθησε πολύ τον νεαρό Γκόραν στην προσαρμογή του. "Κάθε φορά που χρειαζόμουν κάτι, του τηλεφωνούσα και του ζητούσα βοήθεια. Με βοήθησε πάρα πολύ", παραδέχθηκε κάποια στιγμή ο Γκόραν.

10) Η πρώτη χρονιά του στο ΝΒΑ ήταν δύσκολη και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα προσαρμογής πρώτη φορά μακριά από την Ευρώπη, σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον. Όμως από την επόμενη σεζόν, 2009-10, όλα άλλαξαν κι ο Γκόραν άρχισε να δείχνει ποιος πραγματικά είναι. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξαν δύο άνθρωποι. Ο ένας ήταν ο πρώτος προπονητής των Σανς, Άλβιν Τζέντρι. "Μου έλεγε συνεχώς ότι ακόμα κι αν έχανα ένα σουτ ή έκανα ένα λάθος, έπρεπε απλώς να συνεχίσω να παίζω το παιχνίδι μου. Αυτό βοήθησε πολύ την ψυχολογία μου", έλεγε αργότερα. Ο δεύτερος ήταν ο Ιβάν Κοκόσκοφ! Ναι, ο προπονητής του στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία. Τότε ο Κοκόσκοφ ήταν βοηθός του Τζέντρι στους Σανς και δούλεψε πάρα πολύ ατομικά με τον Γκόραν. Η καλή τους σχέση κρατάει από τότε κι αν πρόσφατα ο Γκόραν πήρε πίσω την απόφασή του να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να είναι παρών όσο είναι και ο Κοκόσκοφ σε αυτήν, οφείλεται κατά πολύ και σε εκείνη τη συνεργασία τους στους Σανς.

11) Τη σεζόν 2009-10 είχε γίνει πλέον βασικό εργαλείο στη μηχανή των Σανς, οι οποίοι προκρίθηκαν στα πλέι οφ. Και στον τρίτο αγώνα της ημιτελικής σειράς της Δύσης κόντρα στους Σαν Αντόνιο Σπερς, την ομάδα που τον είχε επιλέξει στο ντραφτ, αλλά δεν τον κράτησε, έκανε ένα από τα παιχνίδια της ζωής του. Σκόραρε 23 από τους 26 πόντους του με 5/5 τρίποντα στην τελευταία περίοδο και πέτυχε σχεδόν μόνος του αντροπή από το -18 επιτρέποντας στους Σανς να νικήσουν με 110-96! "Νομίζω ότι αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση από έναν παίκτη σε τελευταία περίοδο αγώνα πλέι οφ που έχω δει ποτέ μου", δήλωσε μετά από εκείνο τον αγώνα ο μεγάλος Γκαρντ Χιλ, που ήταν συμπαίκτης του σε εκείνη την ομάδα! Κι έχουν δει πολλά τα μάτια του, αν μη τι άλλο...

12) Τον Ιανουάριο του 2011 οι Σανς εντελώς ξαφνικά τον έδωσαν στο Χιούστον για να πάρουν τον Άαρον Μπρουκς πέντε λεπτά πριν λήξει η προθεσμία για τη χειμερινή περίοδο των ανταλλαγών στο ΝΒΑ! Ο Γκόραν έμαθε τα νέα από τον συμπαίκτη του, Στιβ Νας, και δήλωσε σοκαρισμένος. Δεν το περίμενε, άλλωστε ελάχιστοι ήταν αυτοί που περίμεναν τότε μια τέτοια εξέλιξη. Όμως το front office των Σανς πίστευε τότε ότι ο Γκόραν δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει επάξια τον Νας. Ο ρους των γεγονότων, όμως, τους διέψευσε πανηγυρικά, δεδομένου ότι ενάμιση χρόνο μετά τον πήραν πάλι πίσω!

13) Στους Ρόκετς είχε επίσης συμπληρωματικό ρόλο παίζοντας πίσω από τον σταρ πόιντ γκαρντ εκείνης της ομάδας, Κάιλ Λόουρι. Τούτο δεν τον βοηθούσε να εξελιχθεί όπως θα ήθελε, επομένως έπρεπε η μοίρα να βάλει το χέρι της. Τον Μάρτιο του 2012 ο Λόουρι έπαθε μόλυνση και χρειάστηκε να μείνει για κάποια παιχνίδια εκτός δράσης. Ο δρόμος είχε ανοίξει για τον Γκόραν και αποφάσισε να τον διαβεί. Έπαιξε 26 συνεχόμενα παιχνίδια σκοράροντας διψήφιο αριθμό πόντων, αναδείχθηκε μια φορά παίκτης της εβδομάδας στη Δυτική περιφέρεια και έκανε το ξέσπασμα που ήθελε. Το καλοκαίρι του 2012 έμενε free agent και οι Φίνιξ Σανς, που στο μεταξύ είχαν μετανιώσει για την απόφασή τους να τον αφήσουν να φύγει, τον πήραν πάλι πίσω. Του έδωσαν τετραετές συμβόλαιο έναντι 30 εκ. δολαρίων και μαζί τα κλειδιά της ομάδας, αφού ο Στιβ Νας έφυγε για τους Λέικερς.

14) Στη δεύτερη θητεία του στους Σανς (2012-15) ο Γκόραν καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους γκαρντ στο ΝΒΑ. Ειδικά από τη στιγμή που μετακινήθηκε σε θέση "2" παίζοντας δίπλα στον Έρικ Μπλέντσο, έκανε θαύματα. Στο απόγειό του έφτασε τη σεζόν 2013-14. Τελείωσε τη σεζόν σκοράροντας 20,3 πόντους κατά μέσο όρο και έγινε μόλις ο έκτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με πάνω από 20 πόντους και με ποσοστά μεγαλύτερα του 50% στα δίποντα και του 40% στα τρίποντα (οι άλλοι πέντε είναι ο τότε προπονητής του στους Σανς, Τζεφ Χόρνασεκ, και οι Ντράζεν Πέτροβιτς, Ντιρκ Νοβίτσκι, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ. Αν προσθέσετε και το ότι είχε πάνω από 5 ασίστ, θα διαπιστώσετε ότι μόνον οι Μπερντ, ΛεΜπρόν και Χόρνασεκ έχουν κάνει κάτι ανάλογο στην ιστορία! Εκείνη τη σεζόν αναδείχθηκε πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς και μέλος της τρίτης καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ.

15) Στις 19 Φεβρουαρίου του 2015 οι Σανς τον έδωσαν και πάλι, διότι βρισκόταν στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του και θα έφευγε το καλοκαίρι, οπότε δεν ήθελαν να τον χάσουν χωρίς ανταλλάγματα. Μαζί με τον αδελφό του, Ζόραν, πήγαν στο Μαϊάμι και οι Σανς πήραν τον Ντάνι Γκρέιντζερ από τους Χιτ και τον Τζον Σάλμονς από τους Πέλικανς, που επίσης ενεπλάκησαν στην ανταλλαγή. Στο Μαϊάμι ο Γκόραν συνεχίζει να παίζει σε κορυφαίο επίπεδο, είτε μαζί με τον Ντουέιν Ουέιντ (την πρώτη χρονιά) είτε χωρίς αυτόν (πέρυσι).

16) Ο Γκόραν χρεώθηκε με την πρώτη τεχνική ποινή του στο ΝΒΑ σε έναν αγώνα της σεζόν 2009-10 με αντίπαλο τους Λέικερς. Γιατί; Επειδή κόντεψε να έρθει στα χέρια με τον συμπατριώτη του Σάσα Βούγιατσιτς! "Είμασε από την ίδια χώρα, ήθελε να μου δείξει ότι είναι καλύτερος από μένα κι εγώ ότι είμαι καλύτερος από αυτόν! Έχουμε μεγάλη κόντρα, αυτό είναι όλο", δήλωσε μετά.

17) Μαζί με το αδελφό του, Ζόραν, και τα αδέλφια Μαρκίφ και Μάρκους Μόρις, είναι κάτοχοι ενός σπάνιου ρεκόρ στο ΝΒΑ. Είναι τα δύο μοναδικά ζευγάρια αδερφών, που έπαιξαν μαζί με την ίδια ομάδα, στον ίδιο αγώνα! Συνέβη σε ένα παιχνίδι που έγινε στις 2 Ιανουαρίου του 2015 μεταξύ των Φίνιξ Σανς, όπου έπαιζαν τότε και οι τέσσερις αυτοί παίκτες, εναντίον των Φιλαδέλφεια Σίξερς. Οι Σανς νίκησαν με 112-96.

18) Το καλοκαίρι του 2013 ο Γκόραν παντρεύτηκε την καλή του, Μάγια. Ο γάμος έγινε στις 23 Αυγούστου, εν μέσω της προετοιμασίας της Εθνικής Σλοβενίας για το Ευρωμπάσκετ. Την προηγούμενη ο Γκόραν έκανε κανονικά προπόνηση, μετά ζήτησε άδεια από τον τότε προπονητή, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, να φύγει μαζί με τον αδελφό του, Ζόραν, που επίσης ήταν διεθνής, παντρεύτηκε και την επομένη επέστρεψε κανονικά στις προπονήσεις! Λέγεται ότι ο γάμος ήταν εντυπωσιακός και σύμφωνα με κάποιες φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει, το ζευγάρι φόρεσε κορώνες. Σαν βασιλιάδες ένα πράγμα!

19) Πριν παντρευτεί τον Γκόραν η Μάγια Ντράγκιτς ήταν παρουσιάστρια και παραγωγός σε ένα τηλεοπτικό κανάλι της Σλοβακίας με εμβέλεια και στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στο γάμο τους ήταν ήδη έγκυος στο πρώτο παιδί τους, τον Ματέο, ο οποίος γεννήθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2013. Το καλοκαίρι του 2015 γεννήθηκε και η κορούλα του ζεύγους, Βικτόρια.

20) Η οικογένεια Ντράγκιτς είχε ένα σπίτι στο Φίνιξ, όσο ο Γκόραν έπαιζε στους Σανς, το οποίο πούλησε για να αγοράσει τον χειμώνα του 2016 ένα άλλο σπίτι αξίας 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μαϊάμι. Όμως το σπίτι, όπου προφανώς θα μετακομίσει η οικογένεια όταν ο ο Γκόραν σταματήσει να παίζει μπάσκετ, βρίσκεται στη Λουμπλιάνα, δέκα λεπτά δρόμο από το πατρικό σπίτι του. Το έχτισε ο ίδιος πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με τα ίδια του τα χέρια κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Ανέθεσε την κατασκευή του στην κατασκευαστική εταιρεία του πεθερού του και σε έναν αρχιτέκτονα, ενώ ο ίδιος συμμετείχε με μπόλικη χειρωνακτική εργασία: έσκαψε, γκρέμισε, κουβάλησε σακιά με τσιμέντο, τέτοια πράγματα! "Είναι το σπίτι μου, θα ζήσω σε αυτό. Και θέλω μια μέρα να πω στα παιδιά μου ότι ο μπαμπάς βοήθησε πολύ για να χτιστεί αυτό το σπίτι", εξήγησε. Κι επειδή δεν ξέχασε ποτέ το πάθος του για την αρχιτεκτονική, είχε άποψη και για τα σχέδια. Ο ίδιος είπε ότι το σπίτι έχει και κάποιες κολώνες αρχαιοελληνικής τεχνοτροπίας, γιατί όταν ήρθε ο Γκόραν μια φορά στην Αθήνα, ξετρελάθηκε με αυτές τις κολώνες ιωνικού και δωρικού ρυθμού που είδε!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ