11.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ντράζεν Πέτροβιτς: 29 χρόνια από τη μέρα που έφυγε ο “Μότσαρτ” (pics+vids)

Πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια. Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιουνίου του 1993, όταν ο χρόνος "πάγωσε" για τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο "Μότσαρτ" του παγκόσμιου μπάσκετ έφυγε μία μέρα σαν σήμερα από τη ζωή και το basketa.gr δεν ξεχνά τον άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμά του όσο λίγοι στην ιστορία του αθλήματος. 

Στο Σίμπενικ της Κροατίας γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1964, ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Εκεί έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του μπάλα του μπάσκετ, κάνοντας παράλληλα τα πρώτα του βήματα, στο άθλημα που μετέπειτα θα μεγαλουργούσε και θα χάραζε μία σπουδαία πορεία.

Η εκτόξευση από την Σίμπενικ στον "μαγικό" κόσμο του NBA

Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί. Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο νεαρός Ντράζεν αποτελούσε ήδη μέλος της ανδρικής ομάδας της Σιμπένκα, την οποία υπηρέτησε και ως αρχηγός σε ηλικία μόλις 19 χρόνων το 1983. Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στο Ζάγκρεμπ και στην Τσιμπόνα. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και ο Πέτροβιτς είχε πάρει τον δρόμο προς την κορυφή. Μία τετραετία στην Τσιμπόνα και επόμενος σταθμός η Ρεάλ Μαδρίτης. Έναν χρόνο παρέμεινε στην Ισπανία ο "Μότσαρτ", πριν κάνει το υπερατλαντικό βήμα για να βρεθεί στο NBA. Πρώτος σταθμός οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, τη φανέλα των οποίων φόρεσε για δύο χρόνια. Ο επόμενος, έμελλε να είναι και ο τελευταίος για τον Ντράζεν. Οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς ήταν η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε πριν το μοιραίο δυστύχημα.

Το τραγικό δυστύχημα

Το απόγευμα της 7ης Ιουνίου του 1993, ο Πέτροβιτς, έχοντας αποφασίσει να μην ακολουθήσει την αποστολή της Εθνικής Κροατίας που βρισκόταν στην Πολωνία για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, επέστρεφε οδικώς για το Ζάγκρεμπ. Ο ίδιος, επιβάτης στο αυτοκίνητο που ταξίδευε μαζί με την αρραβωνιαστικιά του και μία Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια, σκοτώθηκε ενώ κοιμόταν, χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, όταν το όχημα προσέκρουσε σε φορτηγό, με την ορατότητα του δρόμου να είναι κακή. Ήταν μόλις 28 ετών...

Οι μετά θάνατον τιμές και το μουσείο Drazen Petrovic

Μετά τον θάνατο του Ντράζεν το γήπεδο της Τσιμπόνα Ζάγκκρεμπ πήρε το όνομά του, όπως το ίδιο συνέβη και σε μία πλατεία της πόλης.

Οι Νετς απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 3 που φορούσε ο αδικοχαμένος αθλητής, ενώ έγινε μέλος του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame και FIBA Hall of Fame το 2002 και 2007 αντίστοιχα.

Το 2006, δεκατρία χρόνια, αφότου ο Πέτροβιτς έφυγε από τη ζωή, έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου προς τιμήν του, με αντικείμενα από την πλούσια καριέρα του να το κοσμούν, όπως και το άγαλμα του "Μότσαρτ" έτοιμου να σουτάρει, που βρίσκεται έξω από το μουσείο.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ