12.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ντικούδης: «Το Rising Stars καινοτομεί, αναπτύσσεται και ωφελεί τα παιδιά»

Το Rising Stars επιστρέφει στη δράση αυτή την εβδομάδα, με το γήπεδο της Ραφήνας να φιλοξενεί τους πολύ ενδιαφέροντες αγώνες, με τη συμμετοχή Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Περιστερίου και μικτής Νότου από την Παρασκευή 28/10 μέχρι και την Κυριακή 30/10. Ο υπεύθυνος Εθνικών ομάδων της διοίκησης της ΕΟΚ, Δήμος Ντικούδης, μίλησε στο ΕΟΚ Web Radio για τη διοργάνωση που εδραιώνεται και μεγαλώνει, αλλά και συνολικά για το αναπτυξιακό πλάνο.

Αναλυτικά είπε:

Για το Rising Stars: «Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον τουρνουά, γιατί τα παιδιά στο επίπεδο της εφηβικής ηλικίας παίζουν και περισσότερα παιχνίδια, αλλά και πιο ανταγωνιστικά, πράγμα που τους ωφελεί πάρα πολύ. Η πρώτη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι έχουμε και τις δύο μεικτές βορρά και νότου, άρα επιπλέον παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να συμμετέχουν και να κοντραριστούν. Μέσω της μεικτής βορρά και νότου θέλουμε να μπουν παιδιά που παίζουν σε πιο μικρές ομάδες και ακαδημίες και να βγουν τα παιδιά αυτά στη διαδικασία του Rising Stars, να παίξουν δυνατά παιχνίδια, να φανούν, να τα δουν οι προπονητές. Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι οι ξένες ομάδες. Είναι κάτι καινοτόμο και είναι σημαντικό να βλέπουμε διαφορετικές κουλτούρες μπάσκετ, να γίνονται κάποιες συζητήσεις στον τρόπο δουλειάς στις άλλες χώρες και να παίρνουν τα οφέλη απ’ αυτήν τη διαδικασία».

Για τη μελλοντική ανάπτυξη του Rising Stars: «Το Rising Stars μπορεί αν επεκταθεί κι άλλο, να πάει στις 16 ομάδες. Μπορούν να έρθουν και πολύ μεγάλες ακαδημίες, όπως για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης του χρόνου. Θέλουμε να ‘χει μεγάλη δημοσιότητα, πολύ κόσμο στα γήπεδα. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το γηπεδικό, άλλες διοργανώσεις, παιδιά που συμμετέχουν παράλληλα και σ’ ανδρικές ομάδες, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να το φτάσουμε σ’ ένα μοντέλο κοντά στο Adidas Next Generation, αλλά ελληνικό, με συμμετοχή ξένων ομάδων σαν guest star».

Για το μεικτό πρωτάθλημα Ενώσεων: «Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και δίνει την ευκαιρία σε προπονητές και παίκτες να κοντραριστούν με αντίστοιχους άλλων πόλεων. Έτσι, καταλαβαίνουν πού βρίσκονται, τεστάρουν τις δυνάμεις τους, αρχίζουν και το βλέπουν λίγο πιο σοβαρά το μπάσκετ παίζοντας στις μεικτές. Αρχής γενομένης από φέτος και απ’ του χρόνου που μπορεί να επεκταθεί περισσότερο, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην παραγωγική διαδικασία».

Για το αν έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες: «Θεωρώ ότι πανευρωπαϊκά πλέον το επίπεδο μπάσκετ είναι πάρα πολύ ψηλό σε πάρα πολλές χώρες και νομίζω ότι σε κάποια πράγματα υστερούμε. Δεν είμαι απαισιόδοξος, πιστεύω ότι έχουμε και το background και το έμφυτο ταλέντο σαν Έλληνες και την αγάπη για το μπάσκετ, όπου αν 2-3 χρόνια δουλέψουμε σοβαρά μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα στα youths και τις μικρές ηλικίες».

Για το στυλ παιχνιδιού που πρέπει ν’ ακολουθήσει το ελληνικό μπάσκετ: «Προσωπικά για ‘μένα είναι μονόδρομος, δε μπορείς να μην παίξεις αθλητικό και γρήγορο μπάσκετ στην εποχή που ζούμε. Παρακολουθώντας τα τουρνουά των μικρών εθνικών το καλοκαίρι, είδαμε ότι όλες οι ομάδες που ήταν αθλητικές και γρήγορές είχαν πάντα τύχη και ήταν επιτυχημένες. Για ‘μένα, το μπάσκετ των 60-65 πόντων και έμφαση στην άμυνα έχει “πεθάνει”».

Για το αναπτυξιακό κομμάτι της ΕΟΚ: «Στο αναπτυξιακό υπάρχουν υπεύθυνοι, ο Κώστας Τσαρτσαρής και ο Νίκος Σταυρόπουλος και πιστεύω ότι το staff αυτό θα εμπλουτιστεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει ένα δίκτυο περιφερειακών προπονητών οι οποίοι είναι σε όλη τη χώρα, ψάχνουν και βλέπουν τα παιδιά, πηγαίνουν στα σωματεία, μιλούν με τους προπονητές, κάνουν τις κλήσεις για τις μεικτές Ενώσεων και τα κλιμάκια, με αποκορύφωμα τις προ-εθνικές και ύστερα ο εθνικός προπονητής αναλαμβάνει την τελική 20άδα, την οδηγεί στην προετοιμασία και τέλος καλεί τα τελικά 16 παιδιά για την προετοιμασία της Εθνικής ομάδος που θα παίξει στο πανευρωπαϊκό της αντίστοιχης ηλικίας».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ