11 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ντικούδης: «Το πρόγραμμα “διπλή καριέρα” προετοιμάζει τους αθλητές για την επόμενη μέρα»

Η διοίκηση της ΕΟΚ ασχολείται πολύπλευρα με τις Εθνικές ομάδες και πέρα από την αγωνιστική μέριμνα, προσπαθεί να βοηθήσει από νωρίς του νεαρούς αθλητές για την επόμενη μέρα της ζωής τους, μετά την ενεργό δράση.

Το πρόγραμμα "Διπλή καριέρα" άρχισε να κοινοποιείται, με την Εθνική νέων ανδρών να είναι η πρώτη που έλαβε γνώση και άλλες να είναι στη σειρά και ο υπέυθυνος των Εθνικών ομάδων από τη διοίκηση, ο Δήμος Ντικούδης ο οποίος έχει ζήσει αυτή τη μετάβαση, από πρωτοκλασάτος αθλητής στην... επόμενη ημέρα, μίλησε στο ΕΟΚ WebRadio για τη στόχευση αυτού του πρωτοποριακού προγράμματος και τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πρόγραμμα «Διπλή καριέρα»: «Ένα κύριο μέλημα της διοίκησης από πέρυσι είναι να εκσυγχρονίσουμε τις εθνικές ομάδες τόσο σε προπονητικά staff, όσο και σε ιατρικά staff, συνθήκες προπόνησης, ταξιδιών και τα λοιπά. Φέτος πάμε ένα βήμα παραπέρα και θεσπίσαμε αυτό το πρόγραμμα, όπου θα κάνουμε παρουσιάσεις-ενημερώσεις στα παιδιά των εθνικών ομάδων αρχικά για το κομμάτι της διπλής καριέρας, των σπουδών, του πόσο σπουδαίο είναι να ετοιμάζεσαι για τη στιγμή που θα σταματήσεις να παίζει μπάσκετ. Ειδικά στα παιδιά αυτά κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί σε πόσα χρόνια θα γίνουν επαγγελματίες, αν θα γίνουν και τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καριέρα τους. Επομένως, ένα τέτοιο πρόγραμμα όπου γίνονται παρουσιάσεις, δίνει κατευθύνσεις, εφόδια, λύνει απορίες και «ταρακουνά» κάποια παιδιά γι’ αυτό που έρχεται. Θα περιμένουν πράγματα που είναι δύσκολα και είναι καλό να τούς δίνεις κάποιες κατευθύνσεις. Ξεκινήσαμε με την Εθνική Νέων και έχουμε κι άλλα πράγματα για το καλοκαίρι που θα διανύσουμε. Στο πρόγραμμα αυτό συμβάλλουν ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης με τον κύριο Δημήτρη Γαργαλιάνο, τον καθηγητή που έχουν δημιουργήσει τις παρουσιάσεις και όλο αυτό είναι με την αρωγή του ΟΠΑΠ και εννοείται υπό την αιγίδα της ΕΟΚ».

Για το αν υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλα παιδιά εκτός εθνικών ομάδων: «Υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί το πρόγραμμα αυτό και η ενημέρωση αυτή. Η “παγίδα” με τα παιδιά των εθνικών ομάδων είναι ότι όταν φτάσεις στην Εθνική έχεις την εντύπωση ότι θα κάνεις καριέρα, ότι είσαι elite, ότι θα είσαι τα επόμενα 15 χρόνια σε έναν top σύλλογο και δε χρειάζεται να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Γι’ αυτό ξεκινάμε από εκεί. Όσον αφορά τα κορίτσια, νομίζω ότι είναι ίσως λίγο πιο συνειδητοποιημένα στο κομμάτι αυτό. Είναι διαφορετική η δομή του επαγγελματικού μπάσκετ γυναικών με το αντίστοιχο των ανδρών. Απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί εγώ στοχεύουν πιο πολύ στις σπουδές, να πάνε στην Αμερική και ξέρουν ποιο είναι το μέλλον τους, ακόμη κι αν γίνουν επαγγελματίες».

Για το αν έχει κάποια ομοιότητα με το πρόγραμμα της FIBA: «Το πρόγραμμα της FIBA απευθύνεται σε βετεράνους καλαθοσφαιριστές, το οποίο τούς παρέχει μια εκπαίδευση στο να μείνουν σε κομμάτια του μπάσκετ. Εμάς είναι πολύ μεγαλύτερη η γκάμα και το σκεπτικό μας στην παρουσίαση αυτή, δεν παροτρύνει έναν αθλητή να μείνει απαραίτητα στο μπάσκετ. Τον «σπρώχνουμε» να «ανοίξει» τους ορίζοντές του και να ψάξει κάτι άλλο, γιατί κάποια στιγμή ενδεχομένως χρειαστεί να κάνει κάτι άλλο».

O υπεύθυνος της διοίκησης της ΕΟΚ για τις Εθνικές ομάδες, μίλησε και για τη δουλειά που γίνεται στις "μικρές" εθνικές και τις προοπτικές που υπάρχουν:

Για τη εκδήλωση της ΕΟΚ (14/06) με σύνθημα «Το μπάσκετ είναι στο αίμα μας»: «Σήμερα η μέρα είχε μεγάλη σημασία και για το κομμάτι του εθελοντισμού. Συναντηθήκαμε με ανθρώπους με τους οποίους μεγαλώσαμε, τους είχαμε ινδάλματα το 1987, ήταν αυτοί που έφεραν το μπάσκετ στις καρδιές των Ελλήνων. Το είδες και στον κόσμο που βρέθηκε εδώ σήμερα πόσο πολύ χαίρεται να βλέπει αθλητές που ‘χουν φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας, που έχουν προσφέρει. Νομίζω ήταν μια εκδήλωση γεμάτη χαρά, η οποία μάς χαροποίησε όλους ιδιαίτερα».

Για το «καυτό» καλοκαίρι που ακολουθεί για τις εθνικές ομάδες: «Οι βάσεις που έχουν μπει είναι πολύ σωστές, η διαδικασία ήταν αυτή ακριβώς που έπρεπε να γίνει. Οι εθνικές ομάδες μαζεύτηκαν πολύ νωρίτερα φέτος, πήγαν σε τουρνουά, έκαναν διήμερα-τριήμερα. Για ‘μας δεν είναι αυτοσκοπός ένα μετάλλιο, αλλά η σωστή διαδικασία, η αξιοκρατία και το να περάσουμε σωστές αρχές στα παιδιά αυτά που είναι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Περιμένουμε ένα καλοκαίρι με ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν οι ομάδες μας και έχουμε πολύ μέλλον μπροστά μας».

Για το αν υπάρχει ταλέντο στα παιδιά που ακολουθούν: «Πιστεύω ότι υπάρχουν παιδιά με πολύ μέλλον. Υπάρχουν ταλέντα, περιπτώσεις που αν προσεχθούν και οι ίδιοι προσέξουν τον εαυτό τους θα βρίσκονται και στην Εθνική Ανδρών σε μερικά χρόνια και θα κάνουν, πρώτα ο Θεός, μεγάλη καριέρα. Όντως υπάρχει υλικό και ενδιαφέρον. Καλοκαίρια όπως το περσινό, που είχε πολύ ενδιαφέρον με το μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα, «τραβάνε» παιδιά στο μπάσκετ, να μπαίνουν πιο ενεργά κάποια και μας αφήνει όλους πολύ αισιόδοξους».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ