Τα playoffs του ΝΒΑ ξεκίνησαν και το Basketa.gr... προτρέχει για να απαντήσει στο τι χρειάζονται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι Μιλγουόκι Μπακς, για να φτάσουν έως τους τελικούς, έχοντας πρώτα μια μεγάλη πρόκληση των Σέλτικς. που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν.
Το ΝΒΑ μπαίνει τώρα πια… στη σοβαρή του περίοδο και δεν είναι άλλη από τα playoffs. Οι Μιλγουόκι Μπακς βρήκαν μπροστά τους ως πρώτο αντίπαλο τους Μαϊάμι Χιτ και μπορεί να ηττήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες της Ανατολής που κάνουν πρωταθλητισμό και όσες βρίσκονται πιο πίσω.
Πολλές φορές, δε, υπάρχουν και αποστάσεις ανάμεσα στις ίδιες τις ομάδες, που κάνουν πρωταθλητισμό στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου ως προς την ανατολική περιφέρεια, κάτι που ισχύει και την φετινή σεζόν. Μπορεί να γινόμαστε… προπέτες, αλλά το βλέμμα του Γιάννη και της ομάδας του βρίσκεται μάλλον προς τη Βοστόνη. Εκεί, όπου οι Σέλτικς δείχνουν για ακόμη μια φορά ικανοί να φτάσουν έως το τέλος της διαδρομής, στέλνοντας με τους Χοκς ένα πρώτο μήνυμα. Το Basketa.gr εξηγεί το λόγο, που ήδη οι δύο ομάδες έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους μια, μάλλον αναπόφευκτη, νέα συνάντηση στους τελικούς της Ανατολής και το τι πρέπει να παρουσιάσει η παρέα του Γιάννη, ώστε να είναι εκείνη που θα διεκδικήσει στο τέλος το δαχτυλίδι.
Ένα «κλικ» μπροστά από αντιπάλους που έκαναν «βήματα» μπροστά
Ανάμεσα στις πρώτες πέντε ομάδες του ΝΒΑ σε ρεκόρ στους 82 αγώνες, θα βρούμε τέσσερις της Ανατολής. Αυτό δε σημαίνει κάτι απαραίτητα για την ισχύ των ομάδων της περιφέρειας, αφού παραδοσιακά η Δύση είναι πιο ανταγωνιστική. Κι εκεί, πέραν των Μπακς και των Σέλτικς, με διαφορά μόλις μιας νίκης, ο ένας στις 58 και ο άλλος στις 57, θα βρούμε στις 54 τους Σίξερς και στους 51 τους Καβαλίερς, μαζί με τους Γκρίζλις, με τους Νάγκετς ενδιάμεσα να μετρούν 53 επιτυχίες.
Οι Σίξερς μοιάζουν να είναι πιο νοικοκυρεμένοι από ποτέ, ο Τζοέλ Εμπίντ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, ο Τζέιμς Χάρντεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί το ρόλο, που του δίνει ο Ντοκ Ρίβερς, και γύρω τους υπάρχει μια αξιοσημείωτη υποστηρικτική ομάδα με παίκτες σαν τον Μάξεϊ, τον Κινγκ, τον Χάρις, τον Χάρελ, τον Τάκερ, τον ΜακΛάνγκ, τον Μέλτον και άλλους. Οι Καβαλίερς, από την πλευρά τους, δείχνουν να έχουν ξεπεράσει την άλλοτε… εμμονή να βλέπουν μπροστά τους τα φαντάσματα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, δημιουργώντας ένα πιο «σφιχτό» σύνολο, ώστε ο Τζέι Μπι Μπίκερσταφ ξέρει τι θα πάρει από το δίδυμο των Ντόνοβαν Μίτσελ και Ντάριους Γκάρλαντ, με τους Μόμπλεϊ, ΛεΒερτ, Άλεν, Οσμάν και όχι μόνο δίπλα τους.
Οι δύο ομάδες έχουν κάνει πολύ καλές προσπάθειες και θα είναι ανταγωνιστικές στους ημιτελικούς της Ανατολής, εφόσον περάσουν. Οι Μπακς και οι Σέλτικς, όμως, είχαν ήδη φροντίσει από το καλοκαίρι να βρίσκονται ένα «κλικ» πιο μπροστά. Η επιβλητικότητα του Γιάννη και η σταθερή τριάδα με Χόλιντεϊ και Μίντλετον στη μία πλευρά, μαζί με διαρκή ενίσχυση του ρόστερ με πλειάδα λύσεων από παίκτες, που κάτι δίνουν στο παιχνίδι του Μάικ Μπουντενχόλζερ, καθώς και η βοήθεια που έχει δοθεί στο «αχτύπητο» δίδυμο των Τέιτουμ-Μπράουν στην άλλη, «πατώντας» ήδη στα περσινά «βήματα» με τον Τζο Μάτσουλα να αποτελεί αποκάλυψη για το ΝΒΑ ως προπονητής, αναλαμβάνοντας εκτάκτως έναντι του Ίμε Ουντόκα, κρατά τις δύο κορυφαίες ομάδες της Ανατολής σε pole position.
Ο παράγοντας Μίντλετον, ο… πρώην που απειλεί και το ερωτηματικό του Γκαλινάρι
Η περσινή σειρά των Σέλτικς με τους Μπακς, που έφερε τους πρώτους νικητές στην… απόλυτη τρέλα, κάτι που επαναλήφθηκε και με τους Χιτ, προτού περάσουν στους τελικούς, κρίθηκε σε ένα σημαντικό βαθμό από την απουσία του Κρις Μίντλετον για τα «Ελάφια». Αν έπαιζε, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά και να βλέπαμε το σύλλογο του Ουισκόνσιν στους τελικούς έναντι των Ουόριορς.
Το αναφέρουμε, επειδή μάλλον αυτός θα είναι ο πιο καταλυτικός παράγοντας για το Μιλγουόκι απέναντι σε μια ομάδα, που σκοράρει καλύτερα (117.9 πόντους με 37.7% στα τρίποντα έναντι 116.9 πόντων με 36.8% στα τρίποντα), αμύνεται καλύτερα (111.4 πόντοι έναντι 113.3) και, γενικά, υπερτερεί στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Το μόνο στοιχείο, που μας φανερώνει πως όλα αυτά ίσως και να μη μετράνε σε αυτή την postseason, είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έχουν μόλις εννέα ήττες στις έδρες τους έως τώρα, κάτι που σημαίνει πως ένα οποιοδήποτε «μπρέικ» μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Οι Μπακς, λοιπόν, ευελπιστούν σε αυτή τη διαφοροποίηση σε σύγκριση με τον περσινό τους αποκλεισμό, θέλοντας να δουν έναν Μίντλετον σαν εκείνον, που συνέβαλε αποφασιστικά στο προ διετίας πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα, το σημαντικό φαίνεται να μην είναι ο περιορισμός του Τζέισον Τέιτουμ και ο Τζέιλεν Μπράουν, αλλά ένας πρώην παίκτης τους, που αποτέλεσε προϊόν «ληστείας» το καλοκαίρι, αφού οι Σέλτικς έδωσαν μηδαμινά ανταλλάγματα, για να τον αποκτήσουν.
Πρόκειται, φυσικά, για τον Μάλκολμ Μπρόγκντον, ο οποίος ήταν μάλλον το στοιχείο που έλειπε πέρυσι από τους Σέλτικς, ώστε να πάρουν εκείνοι τον τίτλο στους τελικούς, ξεμένοντας ουσιαστικά από λύσεις στην πορεία της σειράς με τους Ουόριους. Ο ίδιος προσφέρει μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας του ως τρίτος σκόρερ με 14.9 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα, σκοράροντας μάλιστα με το εκπληκτικό 44.4% στα τρίποντα κι έχοντας παράλληλα 4.5 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ για μονάχα 1.5 λάθος. Η παρουσία του, φυσικά, απελευθερώνει ακόμη περισσότερο τους Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν, για να κάνουν όσα γνωρίζουν πολύ καλά στο παρκέ.
Πολύ περισσότερο, δε, η συμβολή αυτή του Μπρόγκτον τον καθιστά τον ορισμό του 6ου παίκτη σε μια ομάδα, αλλά και δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα των «Κελτών», σε μια ομάδα όπου όλοι ξέρουν να αμύνονται και να επιτίθενται το ίδιο αποτελεσματικά, από τον πρώτο σκόρερ έως και τον τελευταίο στο rotation. Το ζήτημα, λοιπόν, για τους Μπακς είναι να περιορίσουν αυτό το ρόλο, που διαδραματίζει ο Μπρόγκτον, με τον Γιάννη ίσως να γνωρίζει τι χρειάζεται, για να «αφοπλιστεί» ο πρώην συμπαίκτης του και να επικεντρωθεί, επομένως, στους δύο σούπερ σταρ.
Ένας ακόμη «αστερίσκος» αποτελεί και η περίπτωση του Ντανίλο Γκαλινάρι, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει μετά το «βαρύ» τραυματισμό του. Αν δεν το κάνει στη σειρά με τους Χοκς, μάλλον η επιστροφή του θα έρθει στο δεύτερο γύρο, όπου με την Φιλαδέλφεια πιθανή αντίπαλο θα μπορούσε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του εν όψει τελικών περιφέρειας. Εκεί μένει να φανεί και το κατά πόσο, ειδικά επιθετικά, μπορεί να θέσει επιπλέον προβληματισμούς στους Μπακς, ανάλογα και με το σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται.
Μπορεί να είμαστε ακόμη μακριά, αλλά σίγουρα οι δύο ομάδες θα σκέφτονται μακροπρόθεσμα ένα μεταξύ τους συναπάντημα, αφού στην Ανατολή είναι τα φαβορί. Και για να περάσει ο Γιάννης στους τελικούς, αυτή την φορά, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει και να «χαλάσει» τον τρόπο, με τον οποίο οι Σέλτικς σκέφτονται…