13.8 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μεσσηνιακή Άνοιξη (vids)

Οι μεσσηνιακές ομάδες κάνουν επιτέλους την φωνή τους... να ακουστεί στις εθνικές κατηγορίες και το Basketa.gr αναλύει το πώς έφτασαν σε επιδόσεις, που για τα δεδομένα της περιοχής δείχνουν ένα μήνυμα για την επόμενη μέρα, εν όψει ενός νέου ρεκόρ.

Η Μεσσηνία είναι γνωστή για διαφορετικές παρουσίες της στον ελληνικό αθλητισμό. Από το στίβο, την εποχή του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα, και τις όποιες επιτυχίες του κλασικού αθλητισμού μέσα από τον Μεσσηνιακό, τον αρχαιότερο ελληνικό σύλλογο με ίδρυση το 1888, έως τις επιτυχίες της Καλαμάτας, γνωστής ως «Μαύρης Θύελλας», στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, φτάνοντας μέχρι και στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Στο μπάσκετ οι επιτυχίες είναι μετρημένες. Περισσότερο έχει να παρουσιάσει σπουδαίους παίκτες, που ξεκίνησαν από την περιοχή και έγραψαν την ιστορία τους, με κορυφαίες περιπτώσεις τον μέχρι πρότινος πρώτο σκόρερ της Basket League Νίκο Χατζή, τον Νίκο Παπανικολόπουλο και αρκετούς ακόμη. Από ομάδες, όμως, που να ξεχώρισαν στο ελληνικό μπάσκετ, όπως άλλες επαρχιακές πόλεις, δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια παράδοση.

Ο Ποσειδώνας ήταν η πρώτη ομάδα, που εμφανίστηκε στις εθνικές κατηγορίες το 1984 και, εν συνεχεία, έκανε τη διαδρομή της από το 1987 έως το 2008 αδιαλλείπτως σε Β’ και Γ’ Εθνική, παίρνοντας τίτλους, αναδεικνύοντας σημαντικές προσωπικότητες κι έχοντας πάντοτε μια ανταγωνιστική παρουσία. Από τη διάλυσή του και ύστερα, όμως, αναζητείται ένας τρόπος να… σταματήσει το ασανσέρ των ανόδων και υποβιβασμών, είτε στα ανδρικά είτε στα γυναικεία πρωταθλήματα, δίνοντας όραμα στην περιοχή. Γιατί, κυρίως, αυτό είναι που της λείπει.

Η Καλαμάτα ’80, ο ΓΣ Μεσσήνης και ο Άτλας είναι τρεις ακόμη ομάδες, που εμφανίστηκαν στη Γ’ Εθνική και δε στέριωσαν, παρά μονάχα η πρώτη για τη διετία 2012-2014. Τώρα, όμως, αυτό το όραμα μοιάζει να δίνεται από τους μεσσηνιακούς συλλόγους, των οποίων οι εκπρόσωποι είναι αποφασισμένοι να γίνει επιτέλους ένα «βήμα» παραπάνω, όσο μπορούν να το αντέξουν με τις δικές τους δυνάμεις.

Αυτό φαίνεται από το γεγονός, ότι τις τελευταίες δύο χρονιές έγραψαν ιστορία με ρεκόρ μοναδικά για την ιστορία της Μεσσηνίας. Τη διετία αυτή, λοιπόν, ήταν η πρώτη φορά, όπου αγωνίστηκαν τρεις μεσσηνιακές ομάδες στις εθνικές κατηγορίες (Καλαμάτα και Δίων στη Γ’ Εθνική, Άρις Καλαμάτας στην Α2 Γυναικών), ενώ με την παραμονή τους και τη διαφαινόμενη άνοδο ακόμη μίας (Καλαμάτα ’80 από την Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ) του χρόνου για πρώτη φορά θα είναι τέσσερις, δημιουργώντας έτσι μια Μεσσηνιακή Άνοιξη…

Καλαμάτα: Είναι άλλο να είσαι «Μαύρη Θύελλα»

Η Καλαμάτα πρόβαλε τη σεζόν 2015-2016 για πρώτη φορά, με τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν την ιδέα του Παναθηναϊκού Καλαμάτας και να προσφέρουν το όραμα της μπασκετικής «Μαύρης Θύελλας», ώστε να προσφερθεί παράλληλα προοπτική στο μεσσηνιακό μπάσκετ. Πολύ γρήγορα κέρδισε την αγάπη του κόσμου της ποδοσφαιρικής ομάδας, ο οποίος την αγκάλιασε, και συγκεντρώνοντας τους περισσότερους εκ των κορυφαίων παικτών της περιοχής, σε κάθε συμμετοχή της στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ πήρε και την άνοδο, δείχνοντας πως ανήκει σε άλλο κόσμο.

Και σε εκείνον, όμως, δηλαδή των εθνικών κατηγοριών, έπρεπε να αποδείξει πως άξιζε να βρίσκεται. Δεν το κατάφερε το 2017 και το 2019, πέφτοντας ξανά στην ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, παρότι αποτέλεσε πόλος έλξης είτε για Μεσσήνιους που είχαν βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, όπως ο Μπάκας, ή άλλους παίκτες με μεγάλες παραστάσεις, όπως ο Γκοντόπουλος.

Συνεχίζοντας, όμως, με τη σοβαρότητα και το όραμα που τη διέκρινε από την αρχή, δίνοντας παράλληλα στον Παύλο Νώντα τα «κλειδιά», κατάφερε όχι μόνο να γυρίσει άμεσα στη Γ’ Εθνική, αλλά και να κάνει φέτος μια σημαντική πορεία για τα μεσσηνιακά δεδομένα με ρεκόρ 10-8, κάνοντας επιτέλους το επόμενο «βήμα». Δίνοντας την ευκαιρία σε παίκτες με δίψα να διακριθούν, όπως ο Μπούσι, ο Σαλάι, ο Νάκης και άλλοι, με ορισμένους «μπαρουτοκαπνισμένους» στο πλευρό τους, όπως ο Μπάκας και ο Περρωτής, το… μεσσηνιακό ασανσέρ επιτέλους σταμάτησε με τρόπο, που δείχνει πως μπορούν να γίνουν κι άλλα «βήματα».

Δίων Κυπαρισσίας: Με τη λεβεντιά του

Η ομάδα της Κυπαρισσίας εμφανίστηκε πιο έντονα στην καθημερινότητά μας, όταν έκανε την κίνηση να αποκτήσει τον Αντώνη Κούτρη προ τετραετίας, όταν εκείνος αποχωρούσε από την Καλαμάτα. Η πρόσληψη αυτή έδειξε πως υπάρχουν όνειρα στην περιοχή, πείθοντας έναν τεχνικό που μετρούσε ήδη αρκετές ανόδους με ομάδες της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, να εκφράσει τις επιδιώξεις ακόμη μίας, αλλά χωρίς εκείνη να μείνει εκεί.

Με τη σεζόν 2019-2020 να διακόπτεται λόγω κορονοϊού, η ισοβαθμία με την Καλαμάτα στο τοπικό πρωτάθλημα οδήγησε τον Δίωνα στη Γ’ Εθνική, όπου ήρθε η μεγάλη πρόκληση. Κατάφερε, με τη σειρά του, να επαναπατρίσει παίκτες, κυρίως νέους, που απέκτησαν παραστάσεις στις εθνικές κατηγορίες, όπως ο Πολιτόπουλος και ο Καραγιαννίδης, ενώ αρκετά ονόματα βρέθηκαν στο στόχαστρο, γεγονός που φανέρωσε πως η ομάδα είχε έρθει, για να μείνει.

Η κίνηση, που το απέδειξε πραγματικά, ήταν της πρόσληψης του Χρήστου Μυριούνη την φετινή σεζόν, όταν έμοιαζαν πολύ δύσκολα. Δίνοντας επίσης την ευκαιρία σε παίκτες με προοπτική, αφού ηγέτης έγινε ο μόλις 21χρονος Σταύρος Καμαρινός, και βάζοντας δύναμη και… ψυχικά αποθέματα, ο Δίων κατάφερε την τελευταία αγωνιστική, με τρόπο που θυμίζει εποποιία, να παραμείνει στη Γ’ Εθνική, ελπίζοντας πως έκανε μονάχα την αρχή.

Άρις Καλαμάτας: Γράφοντας ιστορία

Από το ξεκίνημα της Α2 Γυναικών, πολύ λίγες είναι οι παρουσίες μεσσηνιακών ομάδων στην κατηγορία, με την ιστορία τους στον κόσμο των γυναικών, γενικά, να μην έχει πολλά να μας παρουσιάσει. Η φετινή σεζόν, όμως, έμελλε να είναι ιστορική χάρη στην ομάδα, που εκπροσωπεί τον έναν εκ των δύο ποταμών που περνούν την Καλαμάτα, τον Άρι.

Η ομάδα εμπιστεύτηκε τις τύχες της στα χέρια ενός ανθρώπου, που… έχει φάει τα δικά του χρόνια στην προσπάθεια, είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής, να στηρίξει την ανάπτυξη του μεσσηνιακού μπάσκετ. Ο Μιχάλης Μπακογιάννης ανέλαβε τον Άρι, λοιπόν, με στόχο να επενδύσει, σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες της περιοχής, στα τμήματα που αφορούν τις γυναίκες. Πολύ σύντομα, κατέγραψε συμμετοχές τόσο στην Α2 Γυναικών όσο και στα πρωταθλήματα νεότερων ηλικιών, με τη μεγάλη ομάδα άλλωστε να στελεχώνεται από νέα κορίτσια, προερχόμενα από τα τμήματα υποδομής, με έναν πολύ μικρό μέσο όρο ηλικίας.

Αυτή ήταν και η συνταγή, για να πετύχει η ομάδα. Χάρη σε μια πολύ καλή χρονιά στον 1ο όμιλο της Α2 Γυναικών, που «σφραγίστηκε» από μια εκπληκτική νίκη επί του Ιστορικού Πανιωνίου στο «Ανδρέας Βαρίκας», ο Άρις έγινε η πρώτη γυναικεία μεσσηνιακή ομάδα, που καταφέρνει να εξασφαλίσει την παραμονή της μετά την άνοδο με ρεκόρ 6-12 για την 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα, σε άλλο ένα σημάδι πως το μεσσηνιακό μπάσκετ ανεβαίνει.

ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ: Οι «Λύκοι»… αλυχτούν ξανά

Η Μεσσηνία, λοιπόν, είναι ένα «βήμα» από το να γράψει ιστορία με τέσσερις τουλάχιστον ομάδες στις εθνικές κατηγπρίες, επίτευμα που πριν από πολύ λίγα χρόνια κανείς δε θα φανταζόταν. Μετά την Καλαμάτα, τον Δίωνα και τον Άρι, τρεις είναι οι ομάδες της περιοχής που ερίζουν για τον τίτλο της Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, αφού ουσιαστικά η τετράδα έχει «κλειδώσει».

Η Καλαμάτα ΄80, παρουσιάζοντας με τη σειρά της ένα πολύ νεανικό σύνολο από εξαιρετικές φουρνιές ταλαντούχων παικτών υπό τον Αλέξη Κορογώνα, προηγείται με ρεκόρ 17-1 κι έχοντας διατηρήσει νωρίτερα αήττητη πορεία 17 αγώνων, προτού σημειώσει την πρώτη απώλεια της σεζόν στις 9 Απριλίου στους Γαργαλιάνους. Το σύνολο του Αντώνη Κούτρη, από την πλευρά του, με την επένδυση επίσης στα νιάτα και το μέλλον τους, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου τεχνικού, δείχνει πως έχει όνειρα για το μέλλον σε μια γενική ανάπτυξη του μπάσκετ στην Τριφυλλία, αν σκεφτεί κανείς πως στην περιοχή υπάρχει και ο Δίων.

Ο ΓΣ Γαργαλιάνων μετρά ρεκόρ 14-5 και ο ΓΣ Μεσσήνης, μια σταθερή δύναμη του μεσσηνιακού μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια, με τέσσερις συμμετοχές στη Γ’ Εθνική και πρώτη τη σεζόν 2002-2003, στις δόξες ακόμη του Ποσειδώνα, ακολουθεί με 13-5 και είναι πάντοτε υπολογίσιμος. Οι τρεις μεσσηνιακές ομάδες έχουν… περικυκλώσει τον Πολύβιο, μόνο εκπρόσωπο της Αρκαδίας στη διαφαινόμενη τετράδα των playoffs, που τουλάχιστον έχει το προβάδισμα για τους τελικούς με ρεκόρ 15-4 και δύο νίκες επί των Γαργαλιάνων, αν και δύσκολη η κυριαρχία της Καλαμάτας ’80 θα αμφισβητηθεί, με το «βάρος» να πέφτει στους «Λύκους» για ένα συνολικό ισχυρό μήνυμα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ