30.2 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μάσιμο Κανσελιέρι: Ο… δηλωμένος ροκ τρελός που ζει για την πρόκληση (vids)

Ο Μάσιμο Κανσελιέρι είναι ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ και το Basketa.gr παρουσιάζει την πορεία του Ιταλού κόουτς μέσα από πεπραγμένα και δικά του λόγια, διαλέγοντας τα «αχαρτογράφητα νερά» μιας άγνωστης στον ίδιο χώρας για ακόμη μια φορά.

«Για να επιβιώσεις από το άγχος, πρέπει κάποιες φορές να είσαι τρελός», είχε αναφέρει πριν από μια διετία, όντας τότε προπονητής στη Λιμόζ. Και, πράγματι, η δική του ιστορία ξεκινά, όταν ένας... εξίσου τρελός φίλος του, του είπε πως αν δε γινόταν προπονητής, θα τον δολοφονούσε.

Δεν εννοούσε, προφανώς, σοβαρά κάτι τέτοιο ο φίλος του... δηλωμένου ροκ Μάσιμο Κανσελιέρι, ωστόσο με αυτό τον τρόπο κατάφερε να τον «σπρώξει» από τις σπουδές του στο δρόμο της προπονητικής, όταν ασχολείτο, στα 22 του χρόνια το 1994, με την ομάδα γυναικών της Σαν Ραφαέλε στην χώρα του. Εκείνη την εποχή, άλλωστε, ο Μάσιμο σπούδαζε κλασική λογοτεχνία στη Ρώμη και, όταν του προέκυψε η πρόταση από την ίδια ομάδα, για να γίνει βοηθός στο ανδρικό τμήμα, που έπαιζε τότε στην τρίτη κατηγορία, με ένα πολύ φιλόδοξο πρότζεκτ.

Από εκείνη τη στιγμή, που αποφάσισε πως ο δρόμος της προπονητικής του ταίριαζε πιο πολύ, ο Μάσιμο ζούσε διαρκώς με την πρόκληση, φτάνοντας να κοουτσάρει για πρώτη φορά στα μέρη μας, με τον ΠΑΟΚ να πραγματοποιεί την έκπληξη. Το Basketa.gr παρουσιάζει την πορεία του Ιταλού τεχνικού, ο οποίος στα 52 του διαλέγει τα «αχαρτογράφητα νερά», για τα δεδομένα του, για ακόμη μια φορά.

Η άνοδος μέχρι την εμπιστοσύνη της Αρμάνι και η τριετία στη Γαλλία

Τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν φανεί από νωρίς στη Σαν Ραφαέλε, φέρνοντας τα τμήματα υποδομής της ομάδας σε ένα σημείο, όπου αποτέλεσαν θέμα συζήτησης, με συμμετοχές σε τελικούς, που φανέρωναν και τη δική του ανοδική πορεία, για να αναλάβει λίγο αργότερα την ανδρική ομάδα και να την οδηγήσει στην Α2 Ιταλία τη σεζόν 1999-2000, στην πρώτη δουλειά του σε αυτό το επίπεδο.

Θα χρειαζόταν να περιμένει πέντε ακόμη χρόνια, ώστε να αναλάβει ξανά ρόλο πρώτου προπονητή. Πρώτα πέρασε από το Τέραμο, τη γενέτειρά του, και συνέχισε στη Μοντεκατίνι, την οποία κατηύθυνε κι έστειλε στα playoffs της δεύτερης κατηγορίας τη σεζόν 2005-2006, σε άλλη μια χρονιά, όπου κατάφερε να παρουσιάσει ένα δείγμα, το οποίο στην πορεία δε θα περνούσε απαρατήρητο.

Μετά από μια νέα τριετία στην Μπιέλα ως βοηθός, πήρε την ευκαιρία πρώτα στη Βερόλι και ύστερα ξανά στην Μπιέλα, με τετραετία συνολικά ως πρώτος προπονητής. Στην πρώτη, μάλιστα, κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση, αντικαθιστώντας τον Αντρέα Τρινκιέρι, που έκανε το πρώτο του σημαντικό «βήμα» στην Καντού, ωστόσο και η δική του τετραετία θα έδινε... ψήφο εμπιστοσύνης στην πρωτεύουσα της μόδας.

Με τον Λούκα Μπάνκι στον πάγκο, το 2013 η Αρμάνι Μιλάνο του έδωσε θέση στο τεχνικό επιτελείο, την οποία διατήρησε για μια εξαετία, περνώντας και από το πλευρό του Γιασμίν Ρέπεσα και του Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Όταν ένας άνθρωπος μένει για τόσο καιρό στο πλευρό διαφόρων προπονητών σε ένα μεγάλο σύλλογο, τότε σίγουρα υπάρχει λόγος και αυτό θα ανακαλύπταμε αργότερα, όταν μετά τη διετία του στην Α2 Ιταλίας με τη Ραβένα, διάλεξε τη... μετανάστευση στη Γαλλία.

Με τη Λιμόζ άρχισε να κάνει το όνομά του να ακούγεται πιο έντονα στο Basketball Champions League, όπου συστήθηκε ακόμη καλύτερα ως πρώτος προπονητής στο κοινό. Το ίδιο έκανε και με τη Στρασμπούρ τη σεζόν, που πέρασε, χάνοντας οριακά σε τριπλή ισοβαθμία με Τόφας και Σολέ την πρόκριση στην οκτάδα του BCL. Και πάλι, όμως, η εμπειρία ήταν τέτοια, που μάλλον ήθελε... να την ξαναζήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό, πολύ πιο πιεστικό περιβάλλον στην χώρα μας.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, έκανε την έκπληξη με τον πρώτο Ιταλό τεχνικό της ιστορίας του, με προπονητές από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία να έχουν περάσει προηγουμένως από το «Δικέφαλο του Βορρά». Μένει να φανεί, αν το ρίσκο με άλλον έναν... δηλωμένο, με τον τρόπο του, τρελό από τη γειτονική χώρα, θα σημειώσει επιτυχία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ