23.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μ. Βρετανία-Ελλάδα 77-93: Στο ρελαντί… γκαζώνει για τα νοκ άουτ (vids+pics)

Η Εθνική ξεκινούσε από διαφορετική αφετηρία το ματς με τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που αποφασίστηκε να ξεκουραστεί μαζί με άλλους που «τράβηξαν κουπί» στην αρχή του Ευρωμπάσκετ, για να βρουν άλλοι, βασικότεροι παίκτες και όχι μόνο ρυθμό και ρόλο, με τη «γαλανόλευκη» να πατάει... όποτε θέλει το «γκάζι», να κάνει επίδειξη δύναμης με 93-77 και μαζί στο «3 στα 3», στο δρόμο για την πρωτιά προς τα νοκ άουτ, όπου πείθει με τον τρόπο της, ότι όλοι θα είναι έτοιμοι για τα κρίσιμα.

Με τον Καλάθη να βγάζει διάθεση στις πρώτες κατοχές και τους Παπανικολάου-Θανάση να έχουν επίσης... περίσσεια ενέργεια, η Εθνική φάνηκε να μπαίνει δυναμικά στο πρώτο τετράλεπτο (3-8), ωστόσο εκεί το γεγονός, ότι ο Ντόρσεϊ είχε αρχίσει «μουδιασμένα» και ο Ιτούδης από νωρίς προσπάθησε να βάλει στο παιχνίδι παίκτες που ψάχνουν ακόμη ρυθμό, όπως ο Παπαγιάννης, μας ανάγκασε να χρειαζόμαστε χρόνο μέχρι να συνδεθούμε, με συνέπεια οι Βρετανοί να απαντήσουν με σερί 12-0 χάρη σε διαδοχικά τους τρίποντα και να προηγηθούν (15-8 στο 5'). Κάπου εκεί, όμως, οι αλλαγές άρχισαν να πιάνουν κυρίως με τη μαχητικότητα και το μυαλό του Λούντζη, καθώς και την όρεξη του Σλούκα να σκοράρει, με αποτέλεσμα το δικό μας 0-16 να δείξει ποιος κάνει κουμάντο, προτού με δύσκολο καλάθι του ο Νέλσον διαμορφώσει το 17-24 της πρώτης περιόδου.

Ακολουθώντας την ίδια συνταγή, η «γαλανόλευκη» ανέβασε το δείκτη του σκορ σε διψήφιο νούμερο, με ένα τρίποντο του Παπανικολάου να «σφραγίζει» ένα εξαιρετικό διάστημα με συνολικό επιμέρους 2-21, που μας έφερε μπροστά με +12 (17-29 στο 12'). Όσο μπορούσαμε ακόμη να σκοράρουμε, με τον Παπαγιάννη μάλιστα να μπαίνει στην εξίσωση με ένα εξαιρετικό κάρφωμα για το 28-37 στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου, όλα έμοιαζαν καλώς καμωμένα, ώσπου σταματήσαμε να έχουμσ σημείο αναφοράς στην επίθεση και τα ελαττώματα της χαλαρής μας άμυνας έδωσαν τη δυνατότητα στους Βρετανούς να βρουν ρυθμό, με τον Χέσον και τον Σόκο να συνεργάζονται εξαιρετικά, τον Μόκφορντ να τους βοηθά με το μακρινό του σουτ και τους παίκτες του Ρέινκινγκ να μειώνουν στο τρίποντο στο ημίχρονο με συνολικό επιμέρους 26-17 μετρώντας από το προαναφερθέν 17-29, που έδειξε πως δε θα τα παρατούσαν (43-46).

Ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι, οι Βρετανοί μας πλησίασαν κι άλλο, με ένα γκολ-φάουλ του Σόκο να μειώνει τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (50-51 στο 24'), ανησυχώντας την ελληνική πλευρά, που δεν έδειχνε αντίδραση, αλλά ούτε και να έχει ρυθμό, στην προσπάθεια να βρει μια πεντάδα που να αποδίδει. Όλα, όμως, αποδείχθηκαν θέμα «ξεσπάσματος» για την Εθνική, με την παρουσία του Παπαγιάννη στη ρακέτα να απεικονίζει επιτέλους τον «πύργο» που θέλουμε και να δίνει το έναυσμα για ένα επιμέρους 4-14, στο οποίο ο Σλούκας ενεργοποιήθηκε ξανά, ο Παπαπέτρου «έδεσε» την άμυνα με τον Παπανικολάου και έδωσε λύσεις μπροστά, ενώ ο Λαρεντζάκης πρόσθετε περισσότερη πολυπλοκότητα (56-67 στο 28'), με τη διαφορά να ανεβαίνει και στο +13 από παλικαρίσιο γκολ-φάουλ του «Λάρυ», προτού ο Νέλσον με όμορφη ενέργεια διαμορφώσει το 60-71 της τρίτης περιόδου.

Ο Ιτούδης κράτησε το rotation αυτό, που ανέβασε τη διαφορά στην τρίτη περίοδο, ώστε να συνεχιστούν οι συνεργασίες Σλούκα-Παπαγιάννη και οι υπόλοιποι παίκτες να δίνουν επίσης λύσεις, συμβάλλοντας και στην άμυνα με ηγέτη του Παπανικολάου, αν και το πρώτο ξεχώρισε έως τα μέσα του τελευταίου δεκαλέπτου, με τον ψηλό μας να τελειώνει φάσεις και να στέλνει εξαιρετικά μηνύματα για τη συνέχεια, φέρνοντας το ματς σε απόσταση 18 πόντων σε εκείνο το σημείο (66-84). Χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα το σκηνικό, ο πήχης έφτασε και πάνω από το +20, με την Εθνική να κάνει ό,τι θέλει στο παρκέ και χωρίς να φτάσει στα «κόκκινα» στην απόδοσή της, δείχνοντας ισχυρή εν όψει των νοκ άουτ, τα οποία ήδη σκέφτεται.

Δεκάλεπτα: 17-24, 43-46, 60-71, 77-93

ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΕΑ: Το γεγονός, ότι η Εθνική θέλησε να μοιράσει τον χρόνο στους παίκτες της, φάνηκε από το γεγονός, ότι μοιράστηκαν και τις επιθέσεις σε «βάθος» χρόνου, με τέσσερις παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων και τον Νικ Καλάθη να τον πλησιάζει με εννέα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το ότι κερδίσαμε παίκτες για τη συνέχεια, με τον Κώστα Σλούκα να παίρνει προσπάθειες και να είναι ορεξάτος με 21 πόντους (3/4 δ., 5/6 τρ.), τρία ριμπάουντ, πέντε ασίστ και δύο λάθη σε πάνω από 21.5 λεπτά συμμετοχής, ενώ στα πάνω από 19.5 λεπτά του ο Γιώργος Παπαγιάννης είχε 17 πόντους με έξι ριμπάουντ, μία ασίστ, δύο λάθη και ένα μπλοκ. Άξια αναφοράς είναι η συμβολή των Μιχάλη Λούντζη (10 π., 2 ρ., 5 ασ.) και Γιαννούλη Λαρεντζάκη (7 π., 2 ρ.), που ήρθαν από τον πάγκο και «φώναξαν», ότι θέλουν ρόλο, με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι μια σταθερή αξία με 10 πόντους, επτά ριμπάουντ, πέντε ασίστ, τέσσερα κλεψίματα και δύο μπλοκ για δύο λάθη σε σχεδόν 27.5 λεπτά.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Κάποιες φορές τα πράγματα είναι απλά. Είχαμε πολύ καλά ποσοστά με 62% στα δίποντα και 41% στα τρίποντα έναντι 48% και 30% αντίστοιχα των Βρετανών, ενώ μοιράσαμε πολύ καλύτερα με 27-12 στην αναλογία ασίστ λαθών έναντι 24-16 των αντιπάλων μας, κλέβοντας και 11 μπάλες αντί οκτώ δικών τους.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ