21.3 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Λουόλ Ντενγκ: Από πρόσφυγας, αστέρι του ΝΒΑ (pics+vids)

Ο Λουόλ Ντενγκ γίνεται σήμερα (16/4) 38 ετών και το Basketa.gr ετοίμασε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Αφρικανό πρώην ΝΒΑερ και νυν «αρχιτέκτονας» του μπασκετικού θαύματος του Σουδάν.

Στη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών οι οποίοι προέρχονταν από τη συγκεκριμένη Ήπειρο, ο Ντενγκ βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Δεν έφτασε το επίπεδο του πιθανότατα καλύτερου μπασκετμπολίστα από την Αφρική, του Χακίμ Ολάζουον. Επιπλέον, ίσως να μην αγαπήθηκε, όσο ο Ντικέμπε Μουτόμπο, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αποκαλύψει ότι αποτέλεσε τον αγαπημένο του αθλητή από το ΝΒΑ. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που «πίνουν νερό στο όνομά του» χάρη στις μπόλικες -και άκρως αξιέπαινες- φιλανθρωπικές του δράσεις...

Κρυβόταν κάτω από το κρεββάτι για να αποφύγει τις σφαίρες

Γεννημένος στην πόλη Wau του Νοτίου Σουδάν στις 16/4/1985 το μέλλον του δεν θα μπορούσε να προδιαγραφεί λαμπρό. Όταν ξεκίνησε ο ίδιος να περπατάει, στη χώρα του είχε ήδη ξεκινήσει ο δεύτερος εμφύλιος πόλεμος ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2005. Ο ίδιος θυμάται τα εξής: «Στο Σουδάν η κατάσταση βρισκόταν εντελώς εκτός ελέγχου. Τα παιδιά όταν γίνονταν 10 ετών τα έπαιρναν από τις οικογένειές τους και γίνονταν μέλη του στρατού. Κρυβόμασταν κάτω από το κρεββάτι για να αποφύγουμε τις σφαίρες».

Ο πατέρας του Άλντο, ήταν πολιτικός και υπήρχε πιθανότητα να γίνει στόχος. Το 1990, πήρε την οικογένειά του και μετακόμισαν αρχικά στην Αίγυπτο. Εκεί θα έμενε ο μικρός Λουόλ μέχρι τα εννιά του χρόνια, όταν η Μεγάλη Βρετανία έδωσε πολιτικό άσυλο στον πατέρα του με αποτέλεσμα να μετακομίσουν οικογενειακώς στην περιοχή Μπρίξτον του Νοτίου Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, γνωρίστηκε με τον Μανούτε Μπολ. Ο αείμνηστος Σουδανός είχε επιλεγεί στο νούμερο 31 του ντραφτ του 1985 κι έβλεπε τον κόσμο από τα 2,31μ, ενώ ανήκε κι αυτός στη φυλή Ντίνκα όπως και η οικογένεια Ντενγκ. Μάλιστα ο Μπολ έμαθε τα μυστικά του μπάσκετ στον αδερφό του Λουόλ, τον Αγιού Ντενγκ ο οποίος είχε γεννηθεί το 1978. Την ίδια στιγμή ο μικρός αδερφός της οικογένειας όχι απλά δεν ενδιαφερόταν αλλά: «Μισούσα το μπάσκετ παρά το γεγονός ότι με πίεζαν να το δοκιμάσω» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Στο Λονδίνο έπαθε... σοκ

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που προσγειώθηκα για πρώτη φορά στο Λονδίνο, στα εννιά μου χρόνια. Κοιτούσα γύρω μου κι έλεγα συνέχεια πόσο καθαρή είναι αυτή η χώρα», είχε τονίσει στο παρελθόν ο Ντενγκ για να προσθέσει σχετικά με τις διαφορές που είδε σε σχέση με την Αφρική: «Όλα έμοιαζαν να είναι φτιαγμένα από γυαλί. Στις χώρες που είχα ζήσει έβλεπα παντού τούβλα και τώρα όλα ήταν γυάλινα ενώ υπήρχαν και ηλεκτρικές σκάλες».

Και στην Αγγλία όμως θα έμενε για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Στα πέντε χρόνια που έζησε στο Λονδίνο πρόλαβε να αγαπήσει τόσο τη χώρα ούτως ώστε να δηλώνει: «Είμαι από το Νότιο Σουδάν αλλά αποκαλώ τον εαυτό μου Βρετανό. Η Αγγλία είναι το σπίτι μου». 

Εκεί, μπήκε και στον ίδιο το «μικρόβιο» του μπάσκετ έστω κι αν στην αρχή δεν το σκεφτόταν καν: «Όταν φτάσαμε στην Αγγλία δεν ήξερα ούτε μία λέξη από τη γλώσσα. Μιλούσα μόνο αραβικά και τη διάλεκτο του Σουδάν. Στο σχολείο έπαιζα ποδόσφαιρο κι έτσι απέκτησα φίλους, ενώ ο αγαπημένος μου ποδοσφαιριστής ήταν ο Κολομβιανός, Φαουστίνο Ασπρίγια».

Στα 12 του χρόνια είχε ήδη ύψος 1,88μ. και πείστηκε να δοκιμάσει στο μπάσκετ. Σε αυτό το σημείο αντιλήφθηκε ότι αυτό ήταν το μέλλον του: «Πήγα με τον αδερφό μου σε μία προπόνηση στο Μπρίξτον. Ο προπονητής υπέθεσε ότι ήμουν 15-16 χρονών, αλλά όταν του είπα την ηλικία μου ''τρελάθηκε''. Κάθε μέρα έλεγε στον αδερφό μου να πηγαίνω μαζί του προπόνηση. Εγώ αρχικά δεν ήθελα, καθώς προτιμούσα το ποδόσφαιρο. Στα 14 μου όμως έχοντας φτάσει τα 2,01μ. ήξερα ότι πρέπει να ασχοληθώ με το μπάσκετ και το πήρα στα σοβαρά».

«Απογείωση» στις ΗΠΑ

Μόλις στα 14 του έπρεπε να μπει ξανά στο αεροπλάνο για να μετακομίσει. Αυτή τη φορά όχι λόγω κάποιου πολέμου, αλλά για να ζήσει το όνειρό του στο μπάσκετ. Ήδη είχε προλάβει να ξεχωρίσει στην Ευρώπη οδηγώντας την Εθνική Παμπαίδων της Βρετανίας μέχρι την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος όπου μάλιστα είχε κερδίσει και το βραβείο του MVP. Η πρώτη του στάση ήταν η Ακαδημία Blair στο Νιου Τζέρσεϊ όπου βρέθηκε συμπαίκτης με τον μετέπειτα ΝΒΑερ Τσάρλι Βιλανουέβα. Στην τελευταία του χρονιά στο Λύκειο θεωρούταν μαζί με τον Λεμπρόν Τζέιμς ο πιο υποσχόμενος παίκτης στις ΗΠΑ... Ωστόσο, ενώ ο «Βασιλιάς» μπήκε αμέσως στο ντραφτ, εκείνος προτίμησε να αποδεχτεί την υποτροφία που του πρόσφερε το Ντιουκ του Μάικ Σιζέφσκι. Τα... σύνορα του κολεγιακού μπάσκετ δεν τον χωρούσαν κι έτσι μετά από μία χρονιά αποφάσισε να κάνει το άλμα για το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Λατρεία από -και για- τους Μπουλς

Το βράδυ της 24ης Ιουνίου του 2004 στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», ο Ντενγκ άκουσε από τον τότε Κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν το όνομά του, καθώς επιλέχτηκε από τους Φοίνιξ Σανς στην έβδομη θέση του ντραφτ. Όλοι γνώριζαν όμως ότι οι Σανς τον είχαν ήδη παραχωρήσει μέσω ανταλλαγής στους Σικάγο Μπουλς. Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα του στην «Πόλη των Ανέμων», εκεί όπου θα λάτρευε και θα λατρευόταν. Μέχρι τις 7/1/2014 θα αγωνιζόταν στην ομάδα του Ιλινόι και ο αριθμός «9» των «ταύρων» θα ταυτιζόταν μαζί του. Του Άι Γιαννιού πριν πέντε χρόνια, ο 29χρονος θα έπαιρνε το αεροπλάνο για να μετακομίσει στους Κλίβελαντ Καβαλίερς μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν. Ακολούθως το καλοκαίρι του 2014 έκανε το αντίθετο δρομολόγιο από τον Λεμπρόν Τζέιμς. Ο τελευταίος γύρισε στο Οχάιο, αλλά ο Ντενγκ πήγε στους Μαϊάμι Χιτ, όπου έμεινε μέχρι το 2016. Στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα των Λέικερς, ενώ η τελευταία ομάδα στην οποία αγωνίστηκε, ήταν οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Με τους «λύκους» έπαιξε σε 22 παιχνίδια πέρσι, ερχόμενος κυρίως από τον πάγκο. Τελικά έκλεισε την καριέρα του όπως ονειρευόταν. Αφού υπέγραψε συμβόλαιο με τους αγαπημένους του Μπουλς, στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόσυρσή του. Όχι κι άσχημα...

Η Ολυμπιάδα και η... Άρσεναλ

Το 2012 έζησε μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν μέλος της εθνικής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας, κάνοντας λόγο για ένα όνειρο ζωής το οποίο εκπλήρωσε, ενώ πανηγύρισε και μία νίκη.

Την αγάπη του για το ποδόσφαιρο δεν την ξέχασε ποτέ κι ακόμα και σήμερα παραδέχεται ότι είναι πιστός οπαδός της Άρσεναλ. Με τους «κανονιέρηδες» δέθηκε από την εποχή που ήταν παιδί και μεγάλωνε στο Μπρίξτον του Λονδίνου κι ακόμα και τώρα οι Άγγλοι ζητούν τη γνώμη του για την πορεία της ομάδας.

Οι αγαπημένοι του παίκτες ήταν οι Τιερί Ανρί, Ντένις Μπέργκαμπ, Μαρκ Όβερμαρς και ο σπουδαίος στράικερ Ίαν Ράιτ.

Πλέον το μόνο σίγουρο είναι ότι έχοντας κρεμάσει τη φανέλα του, ο Ντενγκ θα έχει όσο χρόνο θέλει για να παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα είτε από κοντά, είτε από μακριά. Και ποιος ξέρει, ίσως ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Στιβ Νας ο οποίος πλέον εκτελεί χρέη σχολιαστή σε αγώνες ποδοσφαίρου σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο!

Το μπασκετικό θαύμα του Νοτίου Σουδάν

Το Νότιο Σουδάν πριν από λίγο καιρό έγραψε ιστορία, καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας εξασφάλισε την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, προπονητής αλλά και... χρηματοδότης ο κύριος Λουόλ Ντενγκ.

Έχει γυρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και προσπαθεί να δημιουργήσει τις βάσεις για να την καταστήσει μπασκετική δύναμη στην Αφρική. Αν το πρότζεκτ του θα έχει μακροχρόνιο αποτέλεσμα ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Προς το παρόν όμως τα έχει καταφέρει περίφημα και σε αυτόν τον τομέα!

Απολαύστε τον Ντενγκ στα καλύτερά του:



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ