11.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Κολοσσός 2012 vs Κολοσσός 2022: Θέλει να τρυπήσει το ταβάνι του (pics, vids)

Μπορεί να μην έβγαλε… μάτια κόντρα στον Άρη αφού το μεγάλο διάστημα της διακοπής άφησε και πάνω του τα σημάδια της, ωστόσο ο Κολοσσός έκανε για μία ακόμη φορά τη δουλειά στο γήπεδο του. Στη Ρόδο «χτίζει» μια πορεία που τον οδηγεί… καρφί στην τετράδα για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Γι’ αυτό και οι συγκρίσεις με την ομάδα του 2012 είναι αναπόφευκτες.

 


Ποιος ήταν ο Κολοσσός της σεζόν 2011-12, τι κατάφερε και ποιος υπερτερεί στην άτυπη σύγκριση με τη φετινή ομάδα;

 


Με Φραγκιά, ελληνικό κορμό και εύστοχες επιλογές Αμερικανών

 


Ο Κολοσσός προερχόταν από τρεις σερί παρουσίες στα πλέι οφ όμως το καλοκαίρι του 2011 έχτισε μια ομάδα που αποδείχτηκε η καλύτερη της ιστορίας του. Με τον Βασίλη Φραγκιά να επιστρέφει στον πάγκο του –ήταν εκείνος που τον κοουτσάρισε στα πρώτα παιχνίδια της ιστορίας του στην Basket League, στη σεζόν 2005-06- ο Κολοσσός απέφυγε τις… υπερβολές.

 


Έφτιαξε μια ομάδα βασιζόμενη σε σημαντικό βαθμό στον κορμό που είχε ήδη χτίσει με τους Τσάμη, Γεωργαλή, Ασημακόπουλο, Χαρίση και Πάνο. Έβαλε όμως παράλληλα στο ρόστερ τον πολύπειρο Γιώργο Καλαϊτζή που προερχόταν από τον Πανελλήνιο, τον Νίκο Λιακόπουλο και μια τριάδα Αμερικανών στους οποίους έπεσε διάνα. Ήταν ο Μάρκους Χάτεν, ο Ρούμπεν Μπόικιν και ο Σκότι Χόπσον. Παράλληλα, λίγο μετά την έναρξη της σεζόν πρόσθεσαν στο ενεργητικό τους και τον Δημήτρη Κομποδιέτα στη μοναδική παρέμβαση στο ρόστερ τους σε όλη τη σεζόν.

 


Όπως η φετινή ομάδα, έτσι και ο Κολοσσός της περιόδου 2011-12 στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην έδρα του. Από τη Ρόδο πέρασαν μόνο ο Παναθηναϊκός (71-81) και ο Ολυμπιακός (64-78) για την κανονική περίοδο. Στο τέλος του δρόμου είχε ρεκόρ 10-2 στο Βενετόκλειο και συνολικά το 16-8 που του χάρισε την 3η θέση. Αυτό είναι το ταβάνι που θα επιχειρήσει να φτάσει ή και να τρυπήσει ως το τέλος της φετινής κανονικής περιόδου.

 

 


Σε εκείνη τη σεζόν, την κορυφαία της ιστορίας του, ο Κολοσσός τερμάτισε τέταρτος μέσα από τα πλέι οφ. Είχε αποκλείσει με 2-0 στα προημιτελικά την Καβάλα, αποκλείστηκε με 3-1 στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό –η νίκη με 73-68 στον τρίτο αγώνα της σειράς ήταν μία από τις δύο που έχει η ομάδα της Ρόδου επί των «πράσινων»- και περιορίστηκε στην τέταρτη θέση αφού έχασε στον πέμπτο μικρό τελικό από τον Πανιώνιο εντός έδρας.

 


Ο Τσάμης του 2012 τα έκανε όλα

 


Στη διαδρομή προς την τετράδα της περιόδου 2011-12, ο Κολοσσός στηρίχτηκε ουσιαστικά σε μια επτάδα παικτών από την οποία ξεχώρισε ο Άγγελος Τσάμης που έκανε ουσιαστικά τα πάντα σε μία από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

 


Ο γκαρντ που παραμένει μέχρι και σήμερα πρώτος σε πόντους, εύστοχες βολές, εύστοχα δίποντα, εύστοχα τρίποντα, επιθετικά ριμπάουντ, συνολικά ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα στις ιστορικές λίστες του Κολοσσού στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα, είχε στην κανονική περίοδο της σεζόν 2011-12…

 


*12 πόντους.


*83,8% στις βολές.


*50,7% στα δίποντα.


*32,9% στα τρίποντα.


*4,8 ριμπάουντ.


*3,1 ασίστ.


*1,2 κλεψίματα.


*14,1 ranking.

 


Τρίποντα και ασίστ κάνουν τη διαφορά υπέρ του φετινού Κολοσσού

 


Αυτού του είδους οι συγκρίσεις δεν οδηγούν ποτέ σε ασφαλή συμπεράσματα. Συγκρίνοντας τις ομάδες δύο διαφορετικών εποχών αναπόφευκτα δεν είναι δυνατό να συμπεριλάβουμε παραμέτρους που δεν είναι μετρήσιμοι. Η δυναμική των αντιπάλων, ο τρόπος του παιχνιδιού που είναι βέβαια πολύ διαφορετικός ακόμη και ο τρόπος της στατιστικής καταμέτρησης.

 

 


Έστω κι έτσι όμως, συγκρίνοντας τους αριθμούς της κανονικής περιόδου της σεζόν 2011-12, στην οποία ο Κολοσσός τερμάτισε τρίτος με αυτούς της φετινής, οδηγούμαστε σε κάποια συμπεράσματα. Με την κυνική καταγραφή των αριθμών η φετινή ομάδα εμφανίζεται καλύτερη. Το καταφέρνει κυρίως χάρη στα τρίποντα και τις ασίστ. Η ομάδα του 2012 αμυνόταν καλύτερα αλλά σε μία εποχή που και τα σκορ ήταν χαμηλότερα, εκτελούσε καλύτερα στα δίποντα αλλά έκανε περισσότερα λάθη και είχε αδυναμία στο τρίποντο…

 

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ