21.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Κέντρικ Ναν: Σαν… πράσινος και Ευρωπαίος από καιρό (vids)

Ο Κέντρικ Ναν ήταν ο άνθρωπος που «σφράγισε» την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four του Βερολίνου, ανανεώνοντας στους «πράσινους» έως το 2026, και το Basketa.gr εξηγεί βήμα προς βήμα πώς, ερχόμενος από το ΝΒΑ, κατάφερε να δείχνει σαν να παίζει... χρόνια στην Ευρώπη και να καταλαβαίνει, τι του ζητείται στο ΟΑΚΑ από τον Εργκίν Αταμάν.

Ήταν 31 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε ξεκινήσει με ιδανικό τρόπο την χρονιά, χάνοντας με ταπεινωτικό τρόπο στο Super Cup απέναντι στον Ολυμπιακό, βιώνοντας την απώλεια στην πρεμιέρα και ξεκινώντας την Ευρωλίγκα με ρεκόρ 1-3, για να έρθει μια νίκη από την Μπασκόνια να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση.

Την προηγούμενη ημέρα, όμως, ήρθε μια μέρα που θα άλλαζε ίσως και το μομέντουμ της χρονιάς. Το «διπλό» στο ΣΕΦ έναντι του Ολυμπιακού στις 30 Οκτωβρίου βοήθησε τους «πράσινους» να αναθαρρήσουν, αλλά ακόμη περισσότερο η κίνηση της επόμενης ημέρας θα έδειχνε, ότι δεν επαναπαύονταν σε καμία περίπτωση.

Έλειπε, επί της ουσίας, ένα κομμάτι από ένα ρόστερ με ήδη πολύ καλές βάσεις. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην αρχή και η ΚΑΕ στη συνέχεια ανακοινώνουν την απόκτηση του Κέντρικ Ναν και άπαντες καταλαβαίνουν, ότι αν το ταλέντο του βρει τρόπο να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά παρκέ, αποτελεί μια κίνηση που κάνει τη διαφορά.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Αμερικανός σούπερ σταρ «υπογράφει» την πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου και την επιστροφή στην τελική φάση της διοργάνωσης ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια, για να ακολουθήσει ένα γλέντι πρόκρισης με ανανέωση έως το 2026. Το Basketa.gr καταγράφει, βήμα βήμα, το πώς με τις εξαιρετικές του ικανότητες, αγωνιστικά και όχι μόνο, ο Ναν έμοιαζε πολύ γρήγορα... σαν να ξέρει από χρόνια το ευρωπαϊκό μπάσκετ και το τι του ζητείται στο ΟΑΚΑ.

Από την «έκρηξη» στο Μαϊάμι και τον καιρό με τον ΛεΜπρόν στο πιο «καυτό» ευρωπαϊκό δίδυμο με τον Σλούκα με... καθοριστική στάση Ομπράντοβιτς

Για την καριέρα του στο ΝΒΑ τα περισσότερα είναι, πάνω κάτω, γνωστά. Ο Ναν γίνεται πρωταγωνιστής στους Μαϊάμι Χιτ και, μαζί με μια σειρά από παίκτες με τρομερό επιθετικό ταλέντο, ειδικά στο μακρινό σουτ, τους οδηγεί στους τελικούς του 2020, στην «φούσκα» του Ορλάντο, για να ακολουθήσουν άλλα τρία χρόνια στο ΝΒΑ, ένα στην ομάδα του Έρικ Σποέλστρα και αργότερα στους Λέικερς, ως συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς, καθώς και στους Ουίζαρντς.

Το τελικό «κόψιμο» για την νέα σεζόν τον έκανε να σκεφτεί την Ευρώπη και, ανάμεσα στις προτάσεις που είχε στα χέρια του, διάλεξε την πρόκληση του Παναθηναϊκού. Μια ομάδα, που έψαχνε τα κατάλληλα «εργαλεία», ώστε από την προτελευταία θέση της προηγούμενης χρονιάς να φτάσει στο μεγάλο στόχο του Final Four, όπως τον έθεσε ο Εργκίν Αταμάν.

Το επιθετικό του ρεπερτόριο ήταν εξαρχής αναμφισβήτητο, όπως και οι ικανότητές του στην άμυνα, όποτε του ζητηθούν, υπό τη βασική έννοια πως δεν αποτελεί «μαύρη τρύπα». Διαφορετικές, όμως, οι απαιτήσεις στα προσωπικά μαρκαρίσματα του ΝΒΑ και άλλες οι συνθήκες με τις πιο σύνθετες άμυνες στην Ευρώπη, κάτι που ισχύει και στην άλλη πλευρά του παρκέ, όπου άπαντες πρέπει να συμμετάσχουν.

Ο Ναν, κάπως έτσι, έμοιαζε να χρειάζεται να καταλάβει το τι ακριβώς απαιτείται στην αρχή, κάτι που φάνηκε στο ντεμπούτο του με την Άλμπα Βερολίνου εκτός έδρας, όπου σημείωσε τους πρώτους έξι πόντους του, αλλά άπαντες καταλάβαιναν πως έπρεπε και οι δύο πλευρές να ενώσουν σωστά τις δυνάμεις τους, ώστε να συνδυαστεί το προσωπικό του παιχνίδι με όσα ζητά ο Εργκίν Αταμάν. Το θετικό στοιχείο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πως ο Τούρκος τεχνικός, έχοντας δουλέψει και προηγουμένως με παίκτες με εξαιρετικό επιθετικό ταλέντο, όπως ο Λάρκιν και ο Μίτσιτς στην Εφές, έχει τον τρόπο του να αφήνει σημαντικό μέρος της ικανότητας αυτής του παίκτη να αναδεικνύεται, χωρίς να διαταράσσεται η συνοχή της ομάδας.

Κάπως έτσι, το πρώτο καλό παιχνίδι του Ναν... τα έχει όλα. Στο Βελιγράδι είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού με 19 πόντους, αλλά στο τέλος είναι ανάμεσα στους μοιραίους, με την Παρτιζάν και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να τον «εγκλωβίζουν» και να του δίνουν ένα καλό μάθημα του πώς κλείνεις τα παιχνίδια.

Θα ακολουθούσαν κι άλλες σπουδαίες εμφανίσεις του, με τις περισσότερες πια να δίνουν και μεγάλα αποτελέσματα, συνδυάζοντας το δικό του παιχνίδι με εκείνο του Κώστα Σλούκα, ενίοτε και με τους δύο ταυτόχρονα στο παρκέ, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους. Άλλες στιγμές, δε, όπως στο πρώτο κερδισμένο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την Basket League, χρειάστηκε ακόμη και να «θυσιαστεί» ο Ναν, προκειμένου να κερδίσει επί της ουσίας το ματς ένας «εργάτης», ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, δείχνοντάς του με αυτό τον τρόπο, ότι δεν είναι πάντα τα δικά του χαρακτηριστικά εκείνα, που θα φέρνουν το αποτέλεσμα.

Κάνοντας ένα άλμα μερικούς μήνες αργότερα, στο Game 5 με τη Μακάμπι, έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ο Σλούκας και ο Παπαπέτρου, εκφράζοντας σε μέγιστο βαθμό την ελληνική σχολή, κράτησαν τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο, ο Καλαϊτζάκης με την αυταπάρνησή του έκανε τρομερή δουλειά έως τα μέσα της τελευταίας περιόδου και ο Ναν ήρθε, έτσι, να «σκοτώσει» τους Ισραηλινούς στο φινάλε, μετά και την τεράστια εμφάνιση στο Βελιγράδι.

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός διαφορετικών τύπων παιχνιδιών για καθέναν από αυτούς τους παίκτες, που ταίριαξαν τελικά μέσα από τις διάφορες προσεγγίσεις του Εργκίν Αταμάν, ο οποίος πάντοτε θέλει να είναι δίκαιος με τους παίκτες του, φανερώνοντας με σαφήνεια το τι ζητά κάθε φορά στο παρκέ και πως είναι διατεθειμένος να εξετάσει παραπάνω από ένα δρόμο, ώστε να πάρει αυτό που θέλει. Ήταν ίσως και το πρώτο, που κατάλαβε αρκετά γρήγορα ο Κέντρικ Ναν, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ΟΑΚΑ.

Αυτό ήταν και το βασικό «βήμα», μάλλον, για να προχωρήσει και στην υπόλοιπη προσαρμογή του. Από τα ευρωπαϊκά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, έως και τη διαφορά στην φιλοσοφία των σφυριγμάτων, απέναντι στα οποία, άλλες φορές δικαιολογημένα κι άλλες χωρίς να υπάρχει λόγος και πειράζοντας το μυαλό του, ο Ναν κατάφερε πολύ σύντομα να φαίνεται... σαν να παίζει για χρόνια στην Ευρώπη. Κάπως έτσι, ήταν και ο τελικός οδηγός του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο, στην επιστροφή σε Final Four, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια.

Και μπορεί να σκεφτεί κανείς μία ακόμη λεπτομέρεια. Ότι την επόμενη σεζόν, εφόσον όλα πάνε καλά, θα εμφανιστεί στο παρκέ μετά από προετοιμασία με την ομάδα του, άρα ακόμη πιο έτοιμος με οτιδήποτε ακόμη αυτό σημαίνει...



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ