Η συζήτηση περί επέκτασης της Ευρωλίγκας μέσω της αύξησης του αριθμού των ομάδων της, είναι σταθερά στο προσκήνιο και δείχνει να κερδίζει έδαφος στις σκέψεις των ανθρώπων της. Ίσως και ως μιας μορφής αντίδραση στην προσπάθεια δημιουργίας του ευρωπαϊκού ΝΒΑ. Την προοπτική αυτή καλοβλέπουν κάποιες ομάδες και μέσα σε αυτές βρίσκεται η Χάποελ Τελ Αβίβ. Γι' αυτό το θέμα, μεταξύ άλλων, μίλησε ο Δημήτρης Ιτούδης στο EOK WebRadio.
Η Χάποελ Τελ Αβίβ θα έχει την ευκαιρία της για την Ευρωλίγκα της επόμενη σεζόν, δεδομένου ότι θα διεκδικήσει το Eurocup στον τελικό με την Γκραν Κανάρια. Στο Ισραήλ όμως θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να βρεθούν στη διοργάνωση: «Εφόσον η Euroleague σκέφτεσαι και την επέκταση σε άλλες ομάδες, οι φωνές και οι πράξεις του ιδιοκτήτη της ομάδας μας θα πρέπει να ακουστούν. Γι’ αυτό με έπεισε, συνεργαστήκαμε και είμαι εδώ αυτή τη στιγμή προσπαθώντας να “ χτίσουμε” κάτι καλό» είπε ο Δημήτρης Ιτούδης.
Ο τέως ομοσπονδιακός τεχνικός κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της ως τώρα πορείας της Χάποελ Τελ Αβίβ, είπε: «Είμαστε στη διαδικασία “ χτισίματος”, παρά το γεγονός ότι η ομάδα έκανε ιστορικές νίκες, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Χάποελ Τελ Αβίβ κέρδισε ματς των προημιτελικών-ημιτελικών. Δεν περιμέναμε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, διότι τα πράγματα που θέλουμε να “ χτίσουμε” χρειάζονται χρόνο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προετοιμαστήκαμε για το καλύτερο δυνατό σενάριο. Ξέραμε ότι παίζαμε με την καλύτερη ομάδα του EuroCup, που το έχει αποδείξει αυτό σε Ισπανία και Ευρώπη και το ρόστερ της είναι με 9 παίκτες που έχουν εμπειρία από Euroleague. Γενικότερα έχουν μπασκετική νοοτροπία τα τελευταία χρόνια, κατακτώντας και το EuroCup. Θεωρώ ότι ήμασταν καλύτερη ομάδα στη σειρά. Χάσαμε το 1ο ματς, αλλά είχαμε ένα κακό 3ο δεκάλεπτο. Στα άλλα δεκάλεπτα επιβάλλαμε τον ρυθμό μας από τη διαφορετική αμυντική προσέγγιση που είχαμε εναντίον τους σε σχέση με όλες τις ομάδες που έχουν παίξει απέναντί τους. Προσπαθήσαμε να μην τους δώσουμε το transition παιχνίδι και το τρίποντο, τα οποία είναι τα δυνατά τους “ όπλα”, και γενικότερα πολλές άλλες λεπτομέρειες που έπρεπε να γίνουν για να έρθει το καλό αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συντέλεσαν σε αυτό. Κοιτάμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία».
Η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τις ομάδες του Ισραήλ και τις αναγκάζει να αγωνίζονται εκτός των συνόρων τους στα εντός έδρας παιχνίδια τους, αφορά βέβαια και στη Χάποελ. Δεν έπαιξε όμως χωρίς υποστήριξη στη Βουλγαρία και στο Game 2 των ημιτελικών με την Βαλένθια: «Στη Βουλγαρία είναι φιλόξενος ο κόσμος, τόσο στο Μπόροβετς που διαμένουμε, όσο και στο Σάμοκοβ. Είναι άλλο να παίζεις σε άδειο γήπεδο και άλλο να έρχεται ο κόσμος. Ήρθαν γύρω στους 2 χιλιάδες φίλαθλοι, τους ένιωσε η Βαλένθια, αλλά και η δική μας ομάδα πήρε το κάτι έξτρα με ένα γεμάτο γήπεδο και απ’ τον ενθουσιασμό του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες μέρες που βρίσκεται».
Τελευταίο εμπόδιο για τον τίτλο του Eurocup είναι πια η Γκραν Κανάρια: «Είναι μια εξίσου πάρα πολύ έμπειρη ομάδα, άλλωστε το 2023 κατέκτησε το EuroCup. Επίσης είναι “ χτισμένη” για να κατακτήσει το τρόπαιο. Η παρουσία της στην ACB είναι εξαιρετική. Έκανε “ break” και απέναντι στη Χάποελ Ιερουσαλήμ και απέναντι στη Μπαχτσεσεχίρ. Έχει εμπειρία και στα εκτός έδρας παιχνίδια, μπορεί να παίξει σε υψηλό και σε χαμηλό σκορ, έχει ένα ρόστερ με έμπειρα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα έχει μέγεθος, μπορεί να τρέξει και να “ διαβάσει” το παιχνίδι. Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος. Δε θα γινόταν διαφορετικά όμως, για να πάρεις το τρόπαιο πρέπει να κερδίσεις πολύ δυνατούς αντιπάλους».
Για την εύρωστη οικονομικά Χάποελ βέβαια, δεν ήταν όλα εύκολα στην εξέλιξη της σεζόν: «Ο Μπέβερλι έφυγε στην αρχή της σεζόν, επέστρεψε ο Μότλεϊ και ήρθε ο Μαντάρ. Είναι σημαντικές αυτές οι προσθήκες. Προφανώς άλλαξε το ρόστερ αρκετά. Δουλέψαμε στο να επιστρέψει ο Μότλεϊ και στο να προστεθεί στο ρόστερ ο Μαντάρ. Άλλαξε το dimension και η διάσταση της ομάδας τελείως με αυτές τις δύο προσθήκες».
Ο Ιτούδης ρωτήθηκε αν αυτό ήταν το δυσκολότερο «χτίσιμο» ομάδας στην προπονητική του καριέρα: «Δεν είχα πάει ποτέ σε ομάδα στη μέση της σεζόν, οπότε και για εμένα ήταν κάτι καινούριο. Η ομάδα είχε στηθεί απ’ τον Στέφανο Δέδα. Είχα αποφασίσει ότι δε θα δουλέψω αυτή τη σεζόν, αλλά ο ιδιοκτήτης της ομάδας μιλούσε στο τηλέφωνο μαζί μου κάθε λίγο και λιγάκι, παρουσιάζοντας το όραμά του, το τι θέλει να πετύχει με τη Χάποελ Τελ Αβίβ και τι θέλει να προσφέρει στο άθλημα. Όλοι μας θα πρέπει να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε και να συζητήσουμε με ανθρώπους που είναι έτοιμοι να επενδύσουν. Εφόσον η Euroleague σκέφτεσαι και την επέκταση σε άλλες ομάδες, οι φωνές και οι πράξεις του ιδιοκτήτη της ομάδας μας θα πρέπει να ακουστούν. Γι’ αυτό με έπεισε, συνεργαστήκαμε και είμαι εδώ αυτήν τη στιγμή προσπαθώντας να “ χτίσουμε” κάτι καλό».
Ο Έλληνας κόουτς αναφέρθηκε και στον ιδιοκτήτη της ομάδας του, Όφερ Γιανάι: «Είναι νέος στον χώρο του μπάσκετ και του αθλητισμού, οπότε ο ενθουσιασμός είναι κάτι που τον διακατέχει. Είναι άλλο να έχεις μια τριβή, μια εμπειρία και να τη στηρίζεις στην πάροδο του χρόνου και είναι άλλο να είσαι καινούριος και να έχεις διαμορφώσει κάποιες ιδέες από μόνος του ή που έχει πάρει από άλλους. Τον Όφερ τον απασχολεί σε ένα πολύ γεμάτο 24ωρο δικό του το μπάσκετ και βρίσκει συνέχεια χρόνο για το μπάσκετ, τους προπονητές του, τους παίκτες του. Προφανώς αυτήν τη στιγμή είναι ικανοποιημένος με την πορεία της ομάδας του, αλλά συνεχίζει να βλέπει στο μέλλον. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να γίνει η επέκταση της Ευρωλίγκας στις ομάδες, να μεγαλώσει το πρωτάθλημα, να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων, να πάμε σε περισσότερα παιχνίδια με διαφορετικό στυλ. Ο Όφερ πάντα βρίσκει χρόνο να ρωτήσει και να μάθει, γιατί θα ήθελε να ξέρει ακόμη περισσότερα σχετικά με το μπάσκετ. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφές με διάφορους ανθρώπους που έχουν περισσότερη εμπειρία απ’ τον ίδιο, αλλά, το γεγονός ότι διαθέτει ώρες, στηρίζει αυτό που μου είπε στο τηλέφωνο όταν συμφωνήσαμε, ότι θέλει να επενδύσει στο μπάσκετ, να πάει σε μια τελείως διαφορετική διάσταση. Η Euroleague είναι το πιο εντυπωσιακό και αμφίρροπο πρωτάθλημα και ήδη η αλλαγή που προτείναμε ο Σύνδεσμος Προπονητών της Euroleague με το play-in έδωσε μια τελείως διαφορετική οντότητα και αίγλη στην κανονική περίοδο».
Τέλος έκανε μία σύγκριση της δυναμικής του Eurocup με εκείνη της Ευρωλίγκας: «”Βουτώντας” βαθιά στη διοργάνωση, υπάρχουν πολύ καλοί παίκτες, που αρκετοί από αυτούς πλαισιώνουν και θα συνεχίσουν να πλαισιώνουν ομάδες Euroleague. Είναι ένα πολύ υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που, όπως και η Ευρωλίγκα, έχει τα πάντα μέσα. Η προημιτελική φάση είναι νοκ-άουτ παιχνίδι, έχει τα πλέι οφ με σειρά και στη συνέχεια πάλι σειρά στον τελικό. Η σειρά με τη Βαλένθια ήταν εξαιρετική, ήταν επιπέδου Euroleague. Είναι καιρός να το σκεφτούμε αυτό και στην Euroleague. Τα πλέι οφ ουσιαστικά θα επιμηκύνουν την ανταγωνιστικότητα και το πρωτάθλημα, αλλά θα δώσουν και περισσότερα στους ιδιοκτήτες των ομάδων γιατί θα γίνονται στην έδρα του ενός και του άλλου».