22.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Ισπανία-Γαλλία 88-76: Ευρώπη, υποκλίσου στην παντοτινή σου «βασίλισσα»! (vids+pics)

Είναι η ομαδάρα της εποχής μας! Η χώρα, που σαρώνει τα πάντα και διαφεντεύει το ευρωπαϊκό μπάσκετ! Η μεγάλη Ισπανία του Σέρτζιο Σκαριόλο των ελλείψεων και των επτά πρωτοεμφανιζόμενων παικτών σε Ευρωμπάσκετ, κυριάρχησε... σαν να μην έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά, «σκόρπισε» και τη Γαλλία στον τελικό με 88-76 και πανηγύρισε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, δείχνοντας πως τα τελευταία 13 χρόνια, η Γηριά Ήπειρος είναι όλη δική τους, παραδίδοντας ένα σεμινάριο μπάσκετ σε όλους με τη διαδρομή της στο τουρνουά.

Στα πρώτα λεπτά του ματς οι δύο ομάδες έψαχναν τα «πατήματά» τους στο παρκέ σε ένα ρυθμό, που μάλλον βόλευε τους Ισπανούς, οι οποίοι σταμάτησαν τον Φουρνιέ με πολύ καλή περιφερειακή άμυνα και τον Γκομπέρ με την αυταπάρνηση του Ουίλι Ερνανγκόμεθ, που τελείωσε και φάσεις μπροστά, με τη «Ρόχα» να βρίσκει τις λύσεις και νωρίς να παίρνει κεφάλι (14-5 στο 6'). Με τον Ουίλι να κυριαρχεί στις δύο ρακέτες και τα μακρινά σουτ να αρχίζουν να μπαίνουν, οι παίκτες του Σκαριόλο αναχαίτισαν την προσπάθεια του Ερτέλ να νοικοκυρέψει και να «ζωηρέψει» το παιχνίδι των Γάλλων, με αποτέλεσμα το +9 να μείνει στο τέλος της πρώτης περιόδου (23-14).

Και οι τυπικά γηπεδούχοι δε σταμάτησαν εκεί, καθώς ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ βρήκε την ευκαιρία και έπαιζε... ρολόι πίσω από τα 6.75 μέτρα, σαστίζοντας σε απόλυτο βαθμό τους παίκτες του Κολέ, οι οποίοι έμοιαζαν πελαγωμένοι μπροστά στο σόου του, το οποίο χάρη στη συνεργασία των δύο αδελφών απέναντι στη ζώνη τους και μια άμυνα, που με την ίδια συνταγή «τσάκιζε κόκκαλα», έφερε την απόσταση στο εντυπωσιακό +21 (47-26). Σε εκείνο το σημείο, όμως, το ταλέντο του Φουρνιέ και του Ερτέλ κράτησε ζωντανούς τους «Τρικολόρ», οδηγώντας την ομάδα τους σε ένα σερί 0-11, με το οποίο έκλεισε το ημίχρονο με μια διαφορά κολακευτική για την απόδοσή της μέχρι το εικοσάλεπτο, δίνοντας φυσικά και την αντίστοιχη αισιοδοξία για τη συνέχεια (47-37).

Το τελείωμα αυτό έδωσε ψυχολογία στους Γάλλους, που κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το μέγεθός τους στη ρακέτα στην αρχή της τρίτης περιόδου, με τον Γιαμπουσέλε να τελειώνει φάσεις και το 49-46 στο πρώτο τρίλεπτο να αναγκάζει σε τάιμ άουτ τον Σκαριόλο. Η Ισπανία έβγαλε αντίδραση, με τον Χάιμε Φερνάντεθ να συνεπικουρεί τον συγκλονιστικό Ουίλι και τον Χουάντσο να ολοκληρώνει ένα σερί 9-0, για να επανέλθει η διψήφια διαφορά (58-46 στο 25'). Ο Κολέ κατάφερε να βάλει στο παιχνίδι τον Πουαριέ, δίνοντάς του μπάλες για εύκολα τελειώματα και βρίσκοντας λύσεις απέναντι στην ισπανική ζώνη κυρίως με την προσωπικότητα του Φουρνιέ, προτού ο Ρούντι με τρίποντο σημειώσει το 66-57 του δεκαλέπτου.

Οι παίκτες του Κολέ προσπάθησαν αυτή την φορά να επιστρέψουν μέσω της άμυνας, με τον Φουρνιέ να συνεχίζει να σκοράρει και να δίνει ελπίδα (68-61 στο 32'), ωστόσο μια διακοπή για δίκαιες διαμαρτυρίες των Ισπανών σε μια φάση, όπου η μπάλα μεν βρήκε στο καλάθι, ωστόσο δεν ανανεώθηκε ο χρόνος, μάλλον βοήθησε τη «Ρόχα», η οποία με την ίδια κατεύθυνση στην άμυνά της και τον Μπράουν να ευστοχεί σε λέι απ, αναγκάζε τον Γάλλο τεχνικό σε τάιμ άουτ και έδειχνε να βάζει βάσεις θριάμβου (75-63 στο 36'). Με μερικά τελειώματα του Γκομπέρ, οι τυπικά φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να πλησιάσουν, αλλά πλέον ήταν αργά και το νερό είχε μπει στο αυλάκι για τους Ισπανούς, που έβαλαν τέλος με τρίποντο του Ντίαθ στο 1.5 λεπτό για τη λήξη. Στα επόμενα δευτερόλεπτα, απλά το γήπεδο αποθέωσε την πρωταθλήτρια Ευρώπης (88-76).

Δεκάλεπτα: 23-14, 47-37, 66-57, 88-76

ΤΙ ΓΚΑΣΟΛ, ΤΙ ΕΡΝΑΝΓΚΟΜΕΘ: Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να συγκρίνουμε τις οντότητες ανάμεσα στα τέσσερα αδέλφια. Τα αδέλφια Ερνανγκόμεθ, όμως, με όσα έκαναν στο γήπεδο θύμισαν όσα έκαναν οι αδελφοί Γκασόλ, με τον Χουάντσο να παίζει το ματς της ζωής του με 27 πόντους, εκ των οποίων 7/9 τρίποντα και 2/2 δίποντα, μαζί με πέντε ριμπάουντ, δύο κλεψίματα και δύο λάθη, ενώ ο Ουίλι «έσβησε» σε μεγάλο μέρος του ματς τον Ρουντί Γκομπέρ και είχε 14 πόντους με οκτώ ριμπάουντ. Καταλυτικός για άλλη μια φορά ο Λορέντζο Μπράουν με double double 14 πόντων και 11 ασίστ, με τον Χάιμε Φερνάντεθ να είναι «παράγοντας Χ» με 13 πόντους και 5/7 σουτ.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Μια ομάδα κοντρολαρισμένη σαν την Ισπανία θα ήταν πολύ δύσκολο να χάσει, όταν είχε 16 παραπάνω κατοχές (11-5 επιθετικά ριμπάουντ, 9-19 λάθη). Το εξωπραγματικό 76% των Γάλλων στα δίποντα με 19/25 σουτ σε αυτό το κομμάτι έναντι 48% και 15/31 αντίστοιχα για τη «Ρόχα», δε θα μπορούσε να φτάσει για την επιστροφή.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ