15.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η τελευταία πρόβα «έδειξε» σκέψεις και τα τελευταία “τρικ” πριν… τον τίτλο (vids)

Ένα ακόμη ντέρμπι μπήκε στα βιβλία. Κάθε παιχνίδι έχει την δική του σημασία και είναι κομμάτι μιας μη συνεχόμενης σειράς. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να μην μετράνε τα ματς αυτά στους τελικούς σαν νίκες , μετράνε όμως σε όλους τους άλλους τομείς όπως η ψυχολογία , η επιλογή τακτικής και τελικά το πιο σημαντικό η αυτοπεποίθηση για το επόμενο ματς. Δίχως άλλο το παιχνίδι κρίθηκε στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει επίθεση , σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια που δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα του Ολυμπιακού και κυρίως να “πατήσει” στην ρακέτα. Οι "ερυθρόλευκοι" γενικά κλείνουν την ρακέτα και στα τελευταία 2 προηγούμενα παιχνίδια αυτό ήταν κλειδί στο περιορισμό της πράσινης αποτελεσματικότητας. Πάμε να δούμε κάποια από τα κλειδιά του τελευταίου αγώνα.

 

Μήτογλου στο "5"

Καταρχήν πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για τις 2 καλύτερες άμυνες στην Euroleague , κάτι που ήταν η βάση τους για να προχωρήσουν και τα play-off. Συνεπώς το εάν κερδίζουν η χάνουν κυρίως εξαρτάται από την αμυντική τους παρουσία. Συνεπώς αν δούμε τους πόντους ανά κατοχή και των δύο , ο Παναθηναικός ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Συνεπώς η βάση της συζήτησης μας είναι το πως τα πήγαν και οι 2 στο συγκεκριμένο τομέα.

Θυμόμαστε στην αρχή της σεζόν , πάλι είχε δοκιμαστεί τότε αναγκαστικά στο τέλος τους 3ου δεκαλέπτου σε ένα παιχνίδι στο ΣΕΦ αυτό το σχήμα. Τότε ήταν ένα trend στην αρχή της σεζόν να παίζουν έτσι εναντίον του Fall οι αντίπαλοι καθώς είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα με αυτήν την συνθήκη ο Ολυμπιακός , αναγκάζοντας τότε τον coach Μπαρτζώκα να πει το “Επειδή έβαλε δύο σουτ ο Μήτογλου δεν σημαίνει ότι είναι πρόβλημα για τον Ολυμπιακό που έχει Φαλ και Μιλουτίνοβ”.

Άρα το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί σαφώς έπαιξε ρόλο και έδωσε ένα αρχικό σπρώξιμο στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Τελικά όμως εάν δει προσεκτικά κάποιος την μεγάλη εικόνα , το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχε ο Ολυμπιακός στην αρχή του αγώνα ήταν η αμυντική παρουσία του Peters , ο οποίος ευθύνεται για τα περισσότερα “μη αποδεκτά” καλάθια που δέχτηκε η ομάδα του.

Στο παρακάτω κλιπ βλέπουμε τις διαθέσεις του Παναθηναϊκού από τις πρώτες κατοχές , βάζοντας με τον Ιωάννη Παπαπέτρου τον Canaan να αμυνθεί στο ποστ , τραβώντας δεύτερο παίκτη επάνω του και με άδεια την ρακέτα λόγο της παρουσίας του Fall στην περιφέρεια.

 

 

Το παραπάνω clip δείχνει ίσως γιατί ο coach Μπαρτζώκας δεν προτίμησε στο τέλος τον Canaan στο τελικό σχήμα για να κλείσει τον αγώνα. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν του ενέπνεε αμυντική εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο παιχνίδι και προσπαθούσε να έχει στο τέλος στο παρκέ τους καλύτερους αμυντικούς του κυρίως , σε σχέση και με το σχήμα που είχε ο coach Ataman στο παρκέ την δεδομένη στιγμή.

Στο παρακάτω κλιπ βλέπουμε το κυρίως αμυντικό πρόβλημα λοιπόν του Ολυμπιακού στην αρχή , το οποίο ήταν ο Peters. Στο παιχνίδι στο ΣΕΦ λοιπόν ο Παναθηναϊκός και κυρίως ο Σλούκας όταν γίνονταν η πρώτη αλλαγή επάνω του με τον Fall , δεν πήγαινε σε δεύτερο σκριν πολλές φορές , με συνέπεια να προσπαθεί ανεπιτυχώς να παίξει απομόνωση επάνω στον Fall. Σε αυτό το παιχνίδι αυτό άλλαξε , πήγαιναν τις περισσότερες φορές σε δεύτερο σκριν επάνω στον Peters και προσπαθούσαν συνεχώς να τον εκθέσουν. Όπως θα δούμε ο Παπανικολάου έχει το μυαλό του στο ρήγμα που δημιουργήθηκε και έχουμε άλλη μια εξαιρετική ασίστ από τον “μαέστρο” Σλούκα.

 

 

Γενικά ο Παναθηναϊκός αντέδρασε τακτικά επάνω στα προβλήματα που αντιμετώπισε στο ΣΕΦ και έδειξε ότι είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει και σε απουσίες παικτών όπως ο Grant και ο Αντετοκούμπο.

Ο δημιουργός Fall

Επειδή έπαιξε πολύ λόγο της πράσινης νίκης , αναφέρω την παρουσία του “πύργου” του Ολυμπιακού ο οποίος πλήγωσε την πράσινη άμυνα. Σκόραρε 5 καλάθια και είχε 5 ασίστ , κάνοντας τον βασικό πρόβλημα του αντιπάλου. Το αναφέρω αυτό γιατί πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι στην κριτική μας. Το εάν πέτυχε το χαμηλό σχήμα του Παναθηναϊκού κρίνεται κυρίως με το αποτέλεσμα σαφώς αλλά επειδή υπάρχει και επόμενο παιχνίδι , δεν σημαίνει ότι πρέπει και ο προπονητής του Ολυμπιακού απαραίτητα να προσαρμοστεί στον συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε 1 η 2 κατοχές να πήγαιναν διαφορετικά , τώρα θα είχαμε άλλη συζήτηση.

Στο παρακάτω κλιπ λοιπόν που είναι από τις πρώτες κατοχές βλέπουμε πως ο Fall τραβάει την προσοχή - έχοντας την μπάλα στο ποστ ενάντιων του Μήτογλου - όλων των παικτών του Ολυμπιακού και βγάζοντας την πρώτη ασίστ του στο παιχνίδι.

 

 

Εδώ επίσης ξανά χτύπησε ο Ολυμπιακός τον Μήτογλου χαμηλά , βάζοντας την άμυνα μέσα στο καλάθι βρίσκει ένα ανοιχτό σουτ με τον Canaan.

 

Γενικά δεν μπορεί κανένας να μιλήσει ότι υπάρχει μια κακή εμφάνιση η επιλογές από τους προπονητές. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε , επέστρεψε στο παιχνίδι με το γνώριμο τρόπο παιχνιδιού του και ουσιαστικά αυτό που του έλειπε ήταν κάποιες καλές αμυντικές κατοχές στο τέλος με αποκορύφωμα το αμυντικό λάθος του Λαρεντζάκη που αμέσως αντικαταστάθηκε μετά από αυτό το λάθος. Στην αμέσως επόμενη κατοχή ο Παναθηναϊκός πήγε να τρέξει το ίδιο play με τον Μήτογλου στην γωνία και ο Walkup αντέδρασε σωστά.

 

 

Στην αμέσως επόμενη κατοχή ο Παναθηναϊκός πήγε να τρέξει το ίδιο play με τον Μήτογλου στην γωνία και ο Walkup αντέδρασε σωστά , επάνω στις αμυντικές του αρχές.

 

 

Για τον Ολυμπιακό ίσως το μόνο θέμα συζήτησης είναι η απουσία ενός από τους παίκτες που δημιούργησαν τους περισσότερους πόντους στο συγκεκριμένο παιχνίδι , του Canaan. Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού ήταν εκτός και σίγουρα έχει ενδιαφέρον ο λόγος που έγινε αυτό. Προσωπικά θεωρώ ότι έγινε γιατί ο προπονητής του Ολυμπιακού έχοντας απέναντι του 2 από τους καλύτερους χειριστές στην Ευρώπη , επέλεξε να έχει ένα συμπαγές αμυντικό σχήμα στην περιφέρεια του.

Συμπέρασμα

Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα λοιπόν του Ολυμπιακού ήταν οι 15 πόντοι που δέχτηκε από κοψίματα , έναντι 4 που είχε δεχτεί στα τελευταία 2 παιχνίδια που είχε νικήσει. Μέρος από αυτά τα καλάθια είναι από το mismatch με τον Fall στην περιφέρεια , όμως να μην αφαιρούμε και το credit στον πράσινο πάγκο που προσπάθησε να αποφύγει να βάλει τον Fall στο έξω mismatch με τους περιφερειακούς , πηγαίνοντας σε screen ξανά για να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό στην απομόνωση η πολλές φορές βγάζοντας την μπάλα από την απομόνωση και εδώ μπορούμε να μιλήσουμε και για τον υψηλό αριθμό των ασίστ σε σχέση με τα εύστοχα του Παναθηναϊκού.

Κάθε παιχνίδι τακτικά είναι πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο , καθώς η φαρέτρα με τα τρικ αρχίζει να τελειώνει και πλέον πάμε σε επιλογές από πράγματα που έχουμε ήδη δει ξανά.Το παιχνίδι αυτό ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία και για τους δυο , να ετοιμαστούν ακόμη καλύτερα για τα επερχόμενα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Καλή επιτυχία και στις δυο ομάδες , με την ευχή να έχουμε ένα Ελληνικό Βερολίνο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ