31.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Η “άγνωστη” Μακάμπι με… σκοτούρες, χάντικαπ αλλά και κινδύνους (vids)

Η επόμενη αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η Maccabi (14/11, 21.05). Φετος για τις ομάδες από το Ισραήλ όπως όλοι ξέρουμε είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με τον πόλεμο και ότι σημαίνει αυτό για τον αθλητισμό. Κοιτώντας το αγωνιστικό καθαρά , είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα να διαβάσει το ακριβές παιχνίδι τους , καθότι τα παιχνίδια που έχουν παίξει φέτος είναι λιγότερα. Ίσως για αυτούς να είναι ένα αβαντάζ σε σχέση με τους αντιπάλους τους , καθώς έχουν χρόνο να ετοιμαστούν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι παίζουν μακριά από την έδρα τους , σε ένα άδειο γήπεδο για λόγους ασφαλείας , τους δημιουργεί σαφώς τεράστιο πρόβλημα. Πάμε να δούμε με λίγα λόγια το προφίλ της ομάδας τους.

Δυνατή στη μετάβαση

Το πιο δυνατό κομμάτι της Maccabi κατά την άποψη μου είναι ο ρυθμός και η μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Ειδικά εάν οι επιθέσεις που θα πάρει ο αντίπαλος στερούνται ισσοροπίας , τότε θα το πληρώσει ακριβά. Στο να μπορούν να τρέξουν είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι οδηγούν τους αντιπάλους στα περισσότερα λάθη ανά κατοχή αλλά και ότι κλέβουν τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη ομάδα την μπάλα. Αυτό εδώ το πακέτο λοιπόν θα είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα .

Παραθέτω 2 κλιπ , τα οποία δεν είναι τα πιο κατατοπιστικά σαφώς , καθώς μιλάμε για δώρο του Bolmaro και όχι για κλέψιμο με κόπο. Σε κάθε περίπτωση ο τελευταίος τους αγώνας κρίθηκε με 2 κλεψίματα.

 

Η διάθεση τους να τρέξουν και μετά από καλάθι είναι ξεκάθαρη. Στο παρακάτω κλιπ έχουμε επίθεση στα πρώτα δευτερόλεπτα με σουτ 3π από τον Cohen.

 

Άρα λοιπόν εδώ υπάρχει η άμεση σύνδεση της επίθεσης με την άμυνα του Ολυμπιακού. Φέτος οι κόκκινοι μέχρι τώρα προστατεύουν καλά την μπάλα και σε ένα άδειο γήπεδο θεωρητικά αυτό είναι ακόμη πιο απλό να γίνει.

Αδύναμη αμυντικά

Η Maccabi είναι 13η σε αποτελεσματικότητα στο πίσω μέρος του γηπέδου. Οι αντίπαλοι τους έχουν τα καλύτερα ποσοστά στην Euroleague. Άρα όπως είπα και πριν υπάρχει η σύνδεση του λάθους. Αν δεν “πουλήσεις” την μπάλα ( και δεν θα φας 2 εύκολους πόντους ) λογικά οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου να ευστοχήσεις. Υπάρχει και πρόβλημα στο αμυντικό τους rebound , καθώς οι αντίπαλοι τους έχουν ανά κατοχές τα 4α περισσότερα επιθετικά rebound.

Γενικά η αμυντική τους συνοχή έχει θέμα ακόμη και στην άμυνα πάνω και στους χειριστές αλλά και συνολικά. Προσπαθούν αρκετά διαφορετικά πράγματα , αλλάζοντας στα σκριν στην μπάλα αλλά και πολλά άλλα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει σε αυτήν την φάση αποτελεσματικότητα.

 O Oλυμπιακός, αναγκαστικά, αναζητά χημεία

Η νίκη σε έναν αγώνα μπάσκετ εξαρτάται από πολλά μικρά πράγματα αλλά πάντα το πιο σημαντικό είναι η δική σου παρουσία. Στην περσινή σεζόν που η ομάδα του Ολυμπιακού είχε μια καλή ομοιογένεια , η ανάλυση του αντιπάλου είχε μια σημασία καθώς έχοντας όλους τους παίκτες μπορούσε να “πειράξει” πράγματα και να πατήσει το κουμπί συγκεκριμένων επιλογών τακτικά. Τούτη την στιγμή όμως η τακτική και όλα αυτά νομίζω ότι δεν έχουν και τόσο σημασία , καθώς η ατυχία χτύπησε την πόρτα της ομάδας. Σε μια σεζόν με πολλούς νέους παίκτες , δεν υπάρχει η δυνατότητα να χτιστεί η χημεία , καθώς λείπουν συνέχεια παίκτες.Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακoύ έχουν φέτος ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο που χτυπάνε τα παιχνίδια.

  • Χτυπάνε έξω από την ρακέτα τους ψηλούς του Ολυμπιακού και σημαδεύουν αρκετά τον Fall και τον Peters , με σκοπό να τους κουράσουν και να τους φθείρουν. Η Maccabi είναι από τις ομάδες που τρέχουν τα περισσότερα σκριν στην μπάλα στην Euroleague αλλά και η ομάδα που πασάρει περισσότερο στον σκρίνερ. Άρα σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν και πάλι παίκτες με τέτοια χαρακτηριστικά , που μπορεί να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα που είδαμε σε προηγούμενα παιχνίδια και θα “δουλέψουν” πολύ τους ψηλούς των κόκκινων με σκοπό την φθορά.
  • Αυξάνουν όσο μπορούν το τέμπο του αγώνα , καθώς ο Ολυμπιακός παίζει πλέον με αρκετά κλειστό rotation. Ο Ολυμπιακός φέτος είναι τελευταία ομάδα σε κατοχές και η Maccabi 3η. Επίσης σχεδόν μαζί με την Baskonia , η Maccabi είναι η δεύτερη ομάδα σε κατοχές στα πρώτα 4 δευτερόλεπτα της επίθεσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα παιχνίδι που η ενέργεια θα παίξει μεγάλο ρόλο.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ