10.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η Λάρισα από ομάδα της «ουράς», ομάδα για πλέι οφ (pics, vids)

Υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες ορόσημο για την πορεία της φετινής Λάρισας. Η τελευταία από αυτές βέβαια ήταν η χθεσινή, η 12η Φεβρουαρίου, αφενός γιατί έφερε μία νίκη επί μιας μεγάλης, έστω και αποδεκατισμένης αντιπάλου, της ΑΕΚ κι αφετέρου γιατί έδιωξε μια και καλή κάθε σενάριο υποβιβασμού. Κι ας αρνήθηκε να το παραδεχτεί ο Φώτης Τακιανός, ίσως για να μην φορτώσει στην ομάδα του την πίεση του «κάτι παραπάνω» από τόσο νωρίς.

 


Κι όμως από το 1-7 στις 6 Δεκεμβρίου, η Λάρισα βρίσκεται πλέον στο 5-9 αφού νίκησε στα τέσσερα από τα έξι τελευταία παιχνίδια της ενώ θα μπορούσε να έχει μία ακόμη νίκη που θα ήταν και η μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της. Ας όψεται όμως ο Νεμάνια Νέντοβιτς που έσπασε τα «κοντέρ» την περασμένη Κυριακή με 38 πόντους και οχτώ τρίποντα, βγάζοντας τον Παναθηναϊκό από τη δύσκολη θέση.

 


Πάμε στις ημερομηνίες που κρατούν οι Θεσσαλοί σε αυτή τη διαδρομή…

 


14 Νοεμβρίου: Η Λάρισα ηττήθηκε με κατεβασμένα τα χέρια εντός έδρας από το Περιστέρι (63-78) και το αποτέλεσμα αυτό αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του Νίκου Παπανικολόπουλου στον πάγκο της.

 


18 Δεκεμβρίου: Η νίκη στην Πάτρα επί του Απόλλωνα, στο ματς στο οποίο έκαναν ντεμπούτο οι Στέφαν Μούντι και Μάριν Μάριτς, ήταν εκείνη που γύρισε τον διακόπτη για τη Λάρισα. Πέρασε από μία έδρα στην οποία «λύγισαν» ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Πάνω από όλα όμως άρχισε να διώχνει σταδιακά την πίεση.

 


6 Φεβρουαρίου: Η ιστορία σπανίως καταγράφει τις ήττες ως ξεχωριστά γεγονότα όμως για τη Λάρισα αυτή που γνώρισε από τον Παναθηναϊκό, ήταν κάτι σαν παράσημο. Πέτυχε τον Παναθηναϊκό μετά από διαβολοβδομάδα και λίγο έλειψε να τον υποχρεώσει σε μία ήττα που θα μπορούσε να τον καταδικάσει σε σχέση με την υπόθεση της πρωτιάς της κανονικής περιόδου.

 

 


12 Φεβρουαρίου: Η νίκη επί της ΑΕΚ έδιωξε οριστικά τον βραχνά της παραμονής και μπορεί να επιτρέψει στη Λάρισα να κάνει όνειρα για πλέι οφ. Είναι άλλωστε τόσο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ των δύο βαθμίδων της βαθμολογίας που δεν χρειαζόταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Με στρωμένη ομάδα και ψυχολογία, χωρίς το άγχος του «πρέπει» μπορεί από τον Μάρτιο να κοιτάζει ψηλότερα.

 

 

 


Ανακάτεψε την τράπουλα

 


Από την αρχή της περιόδου η Λάρισα υποχρεώθηκε σε πολλές αλλαγές. Στο ρόστερ της κατά βάση αλλά και στον πάγκο της με την αντικατάσταση του Παπανικολόπουλου από τον Τακιανό.

 


Στο ρόστερ της οι προσθαφαιρέσεις άρχισαν από νωρίς. Μετά την 5η αγωνιστική, τον Οκτώβριο αποδεσμεύτηκε ο Τζος Φόρτσουν έχουν κάνει μόνο δύο εμφανίσεις Πρωταθλήματος. Ακολούθησαν οι προσθήκες των Νώντα Παπαντωνίου και Ντεβόντε Γκριν.

 


Τον Νοέμβριο έφυγαν με απόσταση μερικών ημερών οι Τζέι Θριτ, Ντεβόν Ουάσινγκτον και Γιαν Σπαν. Από αυτούς μόνο ο πρώτος έδωσε κάποια πράγματα. Είχε ανοίξει ο δρόμος για τον Στέφαν Μούντι και τον Μάριν Μάριτς που ήρθαν για να καλύψουν τα κενά και να μεταμορφώσουν τη Λάρισα.

 


Οι τελευταίες αλλαγές σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα. Ο Γιάννης Σαχπατζίδης, με μηδαμινό χρόνο συμμετοχής, έλυσε το συμβόλαιο του για να επιστρέψει στο Μεσολόγγι. Η Λάρισα κάλυψε το κενό στη ρακέτα με τον Λετονό Γιάνις Μπέρζινς.

 

 


Ο μαέστρος και η κολώνα

 


Το έλεγαν και οι πιο παλιοί. «Μια ομάδα χτίζεται με τον άσο και τον σέντερ». Η Λάρισα, χωρίς να μπορεί να υποτιμηθεί η προσφορά των υπολοίπων, άλλαξε εικόνα με την προσθήκη των Μούντι και Μάριτς. Τον θαυματουργό κοντό τον γνωρίσαμε με το Ρέθυμνο, τον σκληρό ψηλό τον μάθαμε τώρα.

 


Ο Μούντι σε αυτά τα έξι ματς του 4-2 της Λάρισας, έχει 16,5 πόντους, 81,8% στις βολές, 47,4% στα δίποντα, 42,9% στα τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 3,8 ασίστ, 5 κερδισμένα φάουλ και 17,5 ranking.

 

 


Ο Μάριτς έχασε τρία από τα έξι αυτά παιχνίδια αλλά στα υπόλοιπα έκανε πολύ καλή δουλειά στις ρακέτες με μέσους όρους 9,2 πόντους, 56,8% στα δίποντα, 4 ριμπάουντ, 2,5 κερδισμένα φάουλ και 9,5 ranking.

 


Οι δύο μήνες της μεταμόρφωσης

 


Πόσο διαφορετική είναι η Λάρισα των δύο τελευταίων μηνών; Εκτός από τα πρόσωπα έχουν ενδιαφέρον και οι αριθμοί. Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές των Θεσσαλών των τελευταίων έξι αγώνων με τους οχτώ που προηγήθηκαν.

 


Η βασικότερη είναι αυτή στην επίθεση και ήρθε από τα τρίποντα. Η Λάρισα των έξι τελευταίων αγώνων της, είχε σχεδόν όσα τρίποντα σημείωσε στους οχτώ πρώτους, αλλά με σχεδόν 70 λιγότερες προσπάθειες. 56/195 στα πρώτα οχτώ, 51/126 στα έξι επόμενα παιχνίδια. Το 28,71% έδωσε τη θέση του στο 40,47% και σε συνδυασμό με την αισθητή άνοδο του ποσοστού στα δίποντα και στον μέσο όρο των ασίστ, η Λάρισα ανέβασε την επιθετική παραγωγικότητα της κατά 14 πόντους.

 

 


Αναλυτικά η σύγκριση των αριθμών της Λάρισας των πρώτων οχτώ με τους επόμενους έξι αγώνες της…

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ