Ο προ ημερών(15/1) διασυρμός της Μπάγερν στην έδρα της Λούντβιγκσμπουργκ(96-68) στα πλαίσια του γερμανικού πρωταθλήματος μας έβαλε για ακόμα μια φορά σε σκέψεις σχετικά με τη δυναμική της Basket League και την απόλυτη κυριαρχία των δύο αιωνίων στις εγχώριες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.
Σε μια χρονιά που οι έτεροι εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις(Περιστέρι, Προμηθέας Πάτρας, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) στέκονται σε αυτές αξιοπρεπέστατα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός απειλούνται ελάχιστα και δείχνουν να βρίσκονται αρκετά επίπεδα πάνω από τους διώκτες τους. Αντίθετα, ομάδες άλλων χωρών που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα δίνουν σκληρή μάχη κάθε εβδομάδα για να αποσπάσουν το ροζ φύλλο αγώνα.
Ενδεικτικά, οι Βαυαροί μετρούν 4 ήττες εντός των συνόρων, η Αναντολού Εφές 5, η Μπολόνια και η Μιλάνο από 3, η Βιλερμπάν 8, όσες ακριβώς και η Βαλένθια. Το σύνολο του Άλεξ Μουμπρού συγκεκριμένα διατηρεί παρόμοιο ποσοστό νικών στις δύο διοργανώσεις που λαμβάνει μέρος, γεγονός που αποδεικνύει το πόσο εντυπωσιακά ανταγωνιστική είναι η Liga ACB. Η πρώτη στον όμιλο της στο Basketball Champions League, Μανρέσα βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη σεζόν 2018-2019 η Γκραν Κανάρια έκανε ροτέισον στις τελευταίες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας για να έχει τους παίκτες της φρέσκους στις κρίσιμες για εκείνη αναμετρήσεις στην προσπάθεια της να διατηρηθεί στην πρώτη εν τάξει ισπανική κατηγορία.
Γνωρίζουμε καλά ότι το ισπανικό πρωτάθλημα είναι μια κατηγορία από μόνο του, όμως γιατί το ιταλικό, το τουρκικό ακόμα και το γερμανικό με το γαλλικό παρουσιάζουν τόσο περισσότερο ανταγωνισμό στην κορυφή από το ελληνικό? Γιατί ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δείχνουν ανίκητοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ακόμα και σε περιόδους που δεν βρίσκονται στην ιδανική αγωνιστική κατάσταση? Ενδεχομένως ο τρόπος παιχνιδιού στα μέρη μας να είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει εκπλήξεις σε αντίθεση με άλλες χώρες που βλέπουμε αγώνες πολλών κατοχών με πολλές απόπειρες των ομάδων να χτυπήσουν στο ανοιχτό γήπεδο.
Επίσης, η μεγάλη αντιπαλότητα των δύο αιωνίων και η έντονη θέληση τους να τερματίσουν πρώτοι στη κανονική περίοδο ίσως να παίζει το ρόλο της, καθώς αμφότεροι δεν παίρνουν το ρίσκο να χρησιμοποιήσουν για παράδειγμα νεαρούς αθλητές σε στιγμές που αισθάνονται ότι απειλούνται. Φυσικά, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το ειδικό βάρος που κουβαλάνε ως σύλλογοι, κάτι που τους δίνει πλεονέκτημα σε οριακές καταστάσεις. Με λίγα λόγια, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αρχική ερώτηση είναι περισσότερο ρητορική καθώς ο καθένας μπορεί να εκφράσει τη δική του άποψη.
Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι το Περιστέρι άγγιξε ένα μικρό θαύμα την 11η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ καθώς έφτασε στο μια ανάσα από το να υποχρεώσει τους δύο μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ στην δεύτερη τους εντός έδρας ήττα από τη σεζόν 2008-2009 και έπειτα(εξαιρούνται προφανώς τα μεταξύ τους παιχνίδια. Αναλυτικότερα, οι πράσινοι είδαν τον Προμηθέα να αποδρά με το διπλό τη σεζόν 2019-2020 ενώ προηγήθηκε το πέρασμα του Αμαρουσίου από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στις 1/3/2008. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του είδε το ΣΕΦ να αλώνεται για τελευταία φορά στις 21/4/2007, όταν ο Πανιώνιος πήρε σπουδαία νίκη με σκορ 81-79.