12.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η 5η του Μπαρτζώκα και ο Αταμάν που απλώνει τον χάρτη (pics)

Στον πάγκο τους βρίσκονται δύο από τους, κατά τεκμήριο και κατά γενική ομολογία, καλύτερους προπονητές της Ευρώπης. Δύο προπονητές με μεγάλη επίδραση όχι μόνο στη δημιουργία αυτών των ομάδων ή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται στο παρκέ, αλλά συνολικά στην εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα. Δύο προπονητές στη βιτρίνα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Οι τελικοί των playoffs αρχίζουν αύριο (5/6, 21:15) και ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Εργκίν Αταμάν θα γράψουν ιστορία «με το καλημέρα» και με διαφορετικούς τρόπους.


Το επίτευγμα που θα σημειώσει ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει ασφαλώς μεγαλύτερη αξία. Κοουτσάροντας τους «ερυθρόλευκους» σε μία πέμπτη σειρά τελικών, θα γίνει ο προπονητής με τις περισσότερες στην ιστορία τους αφού θα ξεπεράσει τρεις προπονητές με τους οποίους μοιράζονταν την κορυφή της σχετικής λίστας. Σε τέσσερις σειρές τελικών καθοδήγησαν τον Ολυμπιακό οι αείμνηστοι Γιάννης Ιωαννίδης, Ντούσαν Ίβκοβιτς και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.


Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα τους ξεπεράσει, έχοντας οδηγήσει τον Ολυμπιακό στις σειρές του 2013, του 2014, του 2022 και του 2023. Οι δύο, αυτές της προηγούμενης διετίας ήταν κερδισμένες ενώ είχε χάσει τις δύο πρώτες. Έτσι αν οι «ερυθρόλευκοι» φτάσουν στον τίτλο, ο 58χρονος τεχνικός θα γίνει ο 2ος στη σχετική λίστας τους, ως προς τα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, φτάνοντας τους τρεις και ξεπερνώντας Ίβκοβιτς και Σφαιρόπουλο που μέτρησαν από δύο. Προς το παρόν πάντως δεν απειλείται η πρωτιά του Γιάννη Ιωαννίδη που πανηγύρισε τέσσερις τίτλους στο πλαίσιο της Basket League.


Ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» θα βρεθεί ψηλότερα στη συνολική λίστα των προπονητών με τις περισσότερες σειρές τελικών playoffs της Basket League. Φτάνοντας τις πέντε θα «πιάσει» τον Γιάννη Ιωαννίδη που είχε, πέραν των τεσσάρων με τον Ολυμπιακό και μία με την ΑΕΚ. Η πρωτιά του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς όμως θα αργήσει να απειληθεί.


Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού συμμετείχε σε 12 σειρές τελικών, εκ των οποίων οι 11 ήταν κερδισμένες. Είναι αριθμοί που βρίσκονται ακόμη και τώρα πολύ μακριά από εκείνους που έχουν καταγράψει οι υπόλοιποι προπονητές που έχουν γράψει την ιστορία των τελικών του επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

 


Ανοίγει ο «χάρτης» των εθνικοτήτων με τον Αταμάν


Ο Εργκίν Αταμάν δίνει συνέχεια στη λίστα των προπονητών που κοουτσάρισαν τον Παναθηναϊκό σε σειρά τελικών, αφού θα γίνει ο 14ος. Παράλληλα θα μεγαλώσει και τη λίστα των εθνικοτήτων προπονητών που «έγραψαν» την ιστορία των τελικών. Ο κόουτς των «πράσινων» θα γίνει ο πρώτος Τούρκος που θα κοουτσάρει στους τελικούς του ελληνικού Πρωταθλήματος. Έτσι το συγκεκριμένο παζλ θα απαριθμεί από αύριο εννιά εθνικότητες προπονητών, αν κατατάξουμε ως Σλοβένο τον Λευτέρη Σούμποτιτς ενώ με το ίδιο σκεπτικό ο Ντράγκαν Σάκοτα μπαίνει δίπλα σε εκείνους που προέρχονταν από τη Σερβία.


Έλληνες: 15 (Ιωαννίδης, Πεδουλάκης, Αλβέρτης, Γιαννάκης, Μπαρτζώκας, Μαρκόπουλος, Κιουμουρτζόγλου, Ζούρος, Κατσικάρης, Φλεβαράκης, Σφαιρόπουλος, Μανωλόπουλος, Γιατράς, Σερέλης, Βόβορας)
Σέρβοι: 4 (Ομπράντοβιτς, Ιβκοβιτς, Μάλκοβιτς, Σάκοτα)
Ισραηλινοί: 3 (Σερφ, Γκέρσον, Κάτας)
Σλοβένοι: 1 (Σούμποτιτς)
Κροάτες: 1 (Παβλίσεβιτς)
Λιθουανοί: 1 (Καζλάουσκας)
Ισπανοί: 1 (Πασκουάλ)
Αμερικανοί: 1 (Πιτίνο)

 


Το μειονέκτημα έδρας δεν ήταν πρόβλημα


Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες των τελικών της Basket League αφορά στην ισχύ που έχει το πλεονέκτημα έδρας. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι 24 από τις 30 σειρές που ανέδειξαν τον πρωταθλητή στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, κρίθηκαν υπέρ των ομάδων που είχαν το πλεονέκτημα έδρας.


Η ανάποδη «ανάγνωση» βέβαια έχει το ενδιαφέρον της και αφορά στις έξι σειρές στις οποίες το μειονέκτημα έδρας δεν αποδείχτηκε αξεπέραστο εμπόδιο. Ποιοι προπονητές πανηγύρισαν λοιπόν τον τίτλο, παρότι οι ομάδες τους αγωνίστηκαν στους τελικούς με μειονέκτημα;


Είναι κάτι που έκαναν…


*Το 1993 ο Ολυμπιακός μπήκε στα playoffs από το Νο4 και κόντρα στο μειονέκτημα έδρας, έφτασε στον τίτλο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και σκορ 3-1, έχοντας στο «τιμόνι» του τον Γιάννη Ιωαννίδη.


*Το 1999 ο Λευτέρης Σούμποτιτς συνέχισε να γράφει τη συγκεκριμένη λίστα, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στον τίτλο κόντρα στο μειονέκτημα της έδρας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.


*Έπρεπε να περάσουν 10 χρόνια για να αναδειχτεί πρωταθλητής παρά το μειονέκτημα της έδρας. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς παρέλαβε αυτήν τη σκυτάλη οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στο 3-1 επί του Ολυμπιακού.


*Ο Ζοτς «υπέγραψε» και τον επόμενο τίτλο ομάδας που πήγε κόντρα σε αυτό το μειονέκτημα. Ήταν το 2011 όταν ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής κάνοντας το 3-1 και πάλι επί του Ολυμπιακού.


*Δύο χρόνια μετά, το 2013, ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το συγκεκριμένο μειονέκτημα με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του και φτάνοντας μάλιστα στον τίτλο με το 3-0 κόντρα στον Ολυμπιακό.


*Τη συγκεκριμένη λίστα έκλεισε το 2017 ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής με το 3-2 επί του Ολυμπιακού, κόντρα στο μειονέκτημα της έδρας.

 

Photo Credits: Eurokinissi



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ