Ο Γουένιεν Γκάμπριελ έρχεται ως αντί-Λεσόρ στον Παναθηναϊκό στο διάστημα, όπου ο Γάλλος σέντερ θα απουσιάζει, και το Basketa.gr παρουσιάζει την κινηματογραφική ζωή του Νοτιοσουδανού ψηλού, που σε 27 χρόνια ζωής έγινε από πρόσφυγας, μια «μυθική» μορφή και μια πηγή μοναδικών αφηγήσεων και έμπνευσης για έναν ολόκληρο λαό.
Διανύουμε το 1997, όταν τον Μάρτιο του 1997 η Ρεμπέκα Γκακ φέρνει στον κόσμο στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, τον μικρό Γουένιεν. Έχει προηγηθεί η οικογενειακή τραγωδία της απώλειας της κόρης, που είχε γεννηθεί νωρίτερα, και το όνομα Wenyen μόνο τυχαία επιλογή δεν είναι, καθώς σημαίνει «σκούπισε τα δάκρυά σου» στην ντόπια γλώσσα Ντίνκα, που μιλά ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού.
Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, η Ρεμπέκα παίρνει την οικογένειά της και την φυγαδεύει στο Κάιρο. Η χώρα τους, άλλωστε, βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου και οι πρόσφυγες φεύγουν κατά κύματα. Την ίδια στιγμή, ο πατέρας της οικογένειας, Μακουάκ, μένει πίσω, η Ρεμπέκα δουλεύει για να εξασφαλίσει τα χρήματα, που θα τον έφερνε ξανά κοντά τους, και ο 7χρονος αδελφός, Κομότ, προσέχει τον μικρό Γκάμπριελ.
Έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια, ώστε η οικογένεια να λάβει χάρη από τα Ηνωμένα Έθνη και να μετακομίσει στο Μάντσεστερ του Νιου Χαμσάιρ στις Ηνωμένες Πολιτείς, ένα σημείο όπου υπάρχουν πολλοί ακόμη συμπατριώτες τους. Εκεί ξεκινά, πραγματικά, το ταξίδι ενός μετέπειτα αθλητή, ο οποίος θα δόξαζε την πατρίδα του όσο ελάχιστοι, έτοιμος πλέον να φορέσει τα «πράσινα» και να περάσει τη δική του ιστορία στο ΟΑΚΑ.
Η πορεία προς τη δημιουργία ενός «μύθου» για έναν ολόκληρο λαό
Ο Γουέινεν Γκάμπριελ δεν είναι απλά ένας ακόμη σπουδαίος αθλητής για την χώρα του. Η φήμη του ξεπερνά αυτή του λαϊκού ήρωα χάρη στην πορεία, που κατέγραψε αργότερα με τα αθλητικά του επιτεύγματα και όχι μόνο. Η αρχή έγινε από τα χρόνια του στο Λύκειο κιόλας, αποφοιτώντας από την Ακαδημία Wilbraham & Monson, όπου οι ικανότητές του στο μπάσκετ μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν.
Το 2015 άρχισε να κάνει τα χαρτιά του, που δύο χρόνια αργότερα θα του επέτρεπαν οριστικά και τυπικά να θεωρείται Αμερικανός πολίτης, ενώ ενδιάμεσα άρχισε τις σπουδές του στο φημισμένο Κεντάκι. Εκεί βρέθηκε τη διετία 2016-2018 και πολλοί θεώρησαν, ότι είχε τα προσόντα να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, ως ένας ψηλός με αξιοσημείωτο σουτ και ικανότητα προσαρμογής σε πολλούς ρόλους στην άμυνα με εξαιρετικές αθλητικές ικανότητες, όμως στο draft δεν είχε καταφέρει να επιλεγεί, το καλοκαίρι του 2018, από κάποια ομάδα.
Στα επόμενα έξι χρόνια, που ακολούθησαν, προσπάθησε είτε μέσω του «μαγικού κόσμου» είτε μέσω της αναπτυξιακής του λίγκας να αναδειχθεί, όμως στο ίδιο διάστημα μετατρεπόταν σε έναν άνθρωπο έμπνευσης για έναν ολόκληρο λαό. Ήταν το 2020 κιόλας, όταν ο Γουένιεν δώρισε τη δημόσια εικόνα του στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ώστε να χρησιμοποιηθεί για αθλητικά προγράμματα, που θα βοηθούσαν στη βελτίωση της ζωής των άπορων και άστεγων στην χώρα του.
Υπενθυμίζεται, ότι το Νότιο Σουδάν, με πρωτεύουσα την Τζούμπα, κέρδισε την ανεξαρτησία του μόλις το 2011, με τα προβλήματα της χώρας να αποτελεί ένα από τα βασικά θέμα ενασχόλησης του Γκάμπριελ. Το πρόβλημα των προσφυγικών ροών και της ασιτίας είναι από τα πιο ζωτικά, που ο ίδιος με δικές του ενέργειες επιχειρεί να κατευνάσει στο βαθμό, που επιτρέπει η δύναμή του, πραγματοποιώντας όσες συμμαχείς μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ίδιος επισκέφθηκε την χώρα το 2022, δηλαδή 25 χρόνια μετά την αναχώρηση της δικής του οικογένειας ως προσφύγων από την χώρα, στο πλαίσιο ενός δικού του camp, που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα με πάνω από 300 άτομα να συμμετέχουν. Όλο αυτό, φυσικά, αποτελεί συνέχεια του SO Elite Basketball Training program, που έχει δώσει μέχρι σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 50 αθλητές, που έχουν βρεθεί στο ίδιο καθεστώς, να πάρουν υποτροφίες για τις σπουδές τους μέσω των αντίστοιχων αθλητικών προγραμμάτων.
«Θέλω μέσα από την εμπειρία μου να μιλώ για κάθε πρόσφυγα και κάθε άνθρωπο, που έχει χάσει το σπίτι και την πατρίδα του», έχει αναφέρει σε δηλώσεις του ο Γκάμπριελ. Μία από τις δομές που στηρίζει, μάλιστα, στη Μανγκάλα του Νοτίου Σουδάν, μετρά πάνω από 40.000 άτομα, σε μια διαρκή προσπάθεια του ιδίου και άλλων να καταφέρει επιτέλους η χώρα του να γίνει ο «φάρος» των ηγετών της επόμενης ημέρας.
Όλα αυτά αποτελούν την προσπάθεια γύρω από τη λάμψη της παρουσίας του Νοτίου Σουδάν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Πώς να έλεγε κανείς στους παίκτες του, ότι το 2023 θα αγωνίζονταν στο Παγκόμιο Κύπελλο και, έναν χρόνο αργότερα, θα έπαιζαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα ήταν τόσο ανταγωνιστικοί, ώστε στις λεπτομέρειες να χάσουν την οκτάδα;
Αυτό ήταν, φυσικά, και η μεγαλύτερη αναγνώριση για όλους και, φυσικά, για τον Γουένιεν, ένα «παιδί του λαού» που θα αποτελούσε, στα πρώτα χρόνια όπου το Νότιο Σουδάν εντάσσεται στην παγκόσμια συνείδηση, μια από τις πρώτες της «μυθικές» μορφές, με την φήμη του σαφέστατα να μην αφορά μονάχα τις αθλητικές του επιδόσεις.
Η χρονιά τον βρήκε για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με την φανέλα της Μακάμπι και, ύστερα από τον τραυματισμό του Ματίας Λεσόρ, ο Παναθηναϊκός δεν έχασε την ευκαιρία και τον έφερε με... συνοπτικές ουσιαστικά διαδικασίες στο ΟΑΚΑ, ώστε να στηρίξει τους «πράσινους» στην προσπάθεια να κρατήσουν τα «σκήπτρα» τους.
Το σίγουρο είναι, ότι έχει μια μεγάλη ιστορία να διηγηθεί από την πλευρά του. Η δόξα που γνώρισε όλα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, μέσα από τη δράση του και με «όπλο» του μπάσκετ, είναι τέτοια, που πλέον απλά διευρύνει την κληρονομιά του σε ένα λαό, που έχει ανάγκη από τέτοια είδωλα, για να αντέξει...