14 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Γαλλία-Γερμανία 73-69: Vive la France! (pic, vids)

Πόσοι πόνταραν, με βάση την εικόνα της στην πρώτη φάση, στο ότι η Γαλλία θα περνούσε τα εμπόδια του Καναδά και της Γερμανίας στα προημιτελικά και στα ημιτελικά; Λογικά όχι πολλοί. Οι «τρικολόρ» όμως πήγαν και πάλι κόντρα στο, θεωρητικό, φαβορί και πέρασαν ήδη το μετάλλιο στον λαιμό! Νίκησαν τη Γερμανία στον πρώτο ημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων με 73-69 και περιμένουν τον βραδινό (22:00) για να μάθουν ποιος θα είναι ο αντίπαλος του για το χρυσό μετάλλιο, το βράδυ του Σαββάτου (10/8, 22:30), οι ΗΠΑ ή η Σερβία.

 

Η άμυνα έκανε κάτι περισσότερο από τη μισή δουλειά για τους Γάλλους που έβγαλαν τους Γερμανούς έξω από τα νερά τους. Περιόρισαν το παιχνίδι του Σρέντερ και κυρίως του Φρανζ Βάγκνερ, κάτι που σταδιακά τους έδωσε ψυχολογία, παρότι στο άλλο μισό του παρκέ δεν βρήκαν τα μακρινά σουτ που έψαχναν. Αυτό όμως δεν αποδείχτηκε πρόβλημα αφού Γιαμπουσελέ, Ουεμπανιάμα και Λεσόρ κυριάρχησαν κοντά στο καλάθι.

 

Η Γερμανία δεν παράτησε το παιχνίδι παρότι βρέθηκε πίσω ακόμη και με 13 πόντους, πλησίασε στο σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα, ωστόσο έμεινε εκτός τελικού. Στην πραγματικότητα αποδόθηκε μπασκετική δικαιοσύνη αφού η Γαλλία που ζει ιστορικές στιγμές, άξιζε απόλυτα τη νίκη.

 

Ο αγώνας προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών μεγάλων μορφών του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως του Τόνι Πάρκερ και του Ντιρκ Νοβίτζκι που είδαν πλάι-πλάι τον ημιτελικό, του Γκρεγκ Πόποβιτς και του Καρμέλο Άντονι.

 

Η Γερμανία μπήκε εντυπωσιακά στο παιχνίδι αφού πριν συμπληρωθούν τρία αγωνιστικά λεπτά, προηγήθηκε με 12-2. Το τάιμ άουτ του Κολέ και η είσοδος του Ματίας Λεσόρ αφύπνισαν όμως τη Γαλλία που έβγαλε γρήγορα μία αντίδραση, μειώνοντας στους δύο πόντους (16-18 στο 7’), κάτι στο οποίο συνέβαλλε και ο Κορντινιέ που έκανε ένα πολύ καλό πρώτο δεκάλεπτο με εννιά πόντους. Η Γερμανία όμως δεν έχασε τον έλεγχο, κλείνοντας την περίοδο με προβάδισμα επτά πόντων (18-25) και παίρνοντας επτά πόντους από τον Σρέντερ και τον Φρανζ Βάγκνερ.

 

 

Η ομάδα του Γκόρντον Χέμπερτ αποκατέστησε τη διψήφια διαφορά που πήρε στα πρώτα λεπτά του αγώνα (18-28 στο 11’) όμως, όπως και στην πρώτη περίοδο, εκείνη του Βινσέντ Κολέ είχε αντίδραση, εκμεταλλευόμενη τη δυστοκία των Γερμανών στην επίθεση και μειώνοντας στους τρεις πόντους (25-28 στο 15’). Σρέντερ και Βάγκνερ δεν έβρισκαν πια τον δρόμο προς το γαλλικό καλάθι, κάτι που μοιραία επηρέαζε όλο το παιχνίδι της Γερμανίας που σημείωσε πέντε πόντους σε επτά λεπτά (27-30). Στα μισά του δρόμου οι δύο ομάδες βρίσκονταν στο ίδιο σημείο αφού υπήρχε ισοπαλία στους 33 πόντους.

 


Η Γερμανία έδειχνε έξω από τα νερά της, με 4/12 τρίποντα και εννιά λάθη ενώ για τη Γαλλία μπορούσε να θεωρηθεί παράσημο το ότι ήταν επέστρεψε από το -10 έχοντας 1/12 τρίποντα.

 

 

Οι Γάλλοι έχτισαν όμως την ψυχολογία τους και με τον Γιαμπουσελέ να κάνει εξαιρετική δουλειά με εννιά από τους 12 πρώτους πόντους της ομάδας, προηγήθηκαν με 45-42 στο 24’. Ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν εκείνοι που είχαν επιβάλλει τον ρυθμό του παιχνιδιού μέσα από την άμυνα τους και «χτυπώντας» μέσα από τη γερμανική ρακέτα. Έτσι προηγήθηκαν με έξι πόντους (56-50) στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

 

Ο δρόμος έμοιαζε να ανοίγει διάπλατα για τη Γαλλία που άνοιξε την «ψαλίδα» στους 13 πόντους (66-53 στο 33’) μετά από ένα τρίποντο του Ουεμπανιάμα μετά από έξι άστοχα, ένα καλάθι του Λεσόρ που με την απόδοση του, άφησε σε ρόλο θεατή τον Ρούντι Γκομπέρ και ένα ακόμη τρίποντο του Ντιλικινά. Πιο πολύ όμως αυτό που έκανε εντύπωση, ήταν η εικόνα της Γερμανίας που είχε χάσει το μυαλό της και δεν έκανε τίποτα σωστά!

 

 

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, η ομάδα του Κολέ κρατούσε διψήφιο προβάδισμα (66-55) όμως οι Γερμανοί, όπως είναι γνωστό, ποτέ δεν τα παρατάνε. Μπαίνοντας στο τελευταίο τρίλεπτο άρχισαν να γίνονται και πάλι απειλητικοί μειώνοντας στους έξι (69-63) με ένα επιμέρους 10-3 σε τέσσερα αγωνιστικά λεπτά. Φτάνοντας στα τελευταία 60’’ δεν είχε αλλάξει το σκορ αλλά ο Σρέντερ με λέι απ έκανε το 69-65 στα 57’’. Ο Λεσόρ από τη γραμμή του φάουλ «έγραψε» το 70-65 και ο Φρανζ Βάγκνερ με τρίποντο στα 38’’ μείωσε στους δύο (70-68)!

 

Ο Μπατούμ αστόχησε στο τρίποντο, οι Γερμανοί πήραν το αμυντικό ριμπάουντ, όμως ο Φρανζ Βάγκνερ υπό την πίεση του Φουρνιέ βρέθηκε εκτός παρκέ με την μπάλα στα χέρια στα 12’’! Ακολούθησε φάουλ στον Ουεμπανιάμα που έβαλε μία βολή για το 71-68 και γρήγορο φάουλ στον Σρέντερ που στα 9,4’’ που έβαλε μόνο τη δεύτερη βολή (71-69). Το παιχνίδι των φάουλ συνεχίστηκε με τον Κορντινιέ να πηγαίνει στη γραμμή στα 7,4’’ και από εκεί έκανε το 73-69 και τελείωσε το παιχνίδι.

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ: Η Γαλλία πίστεψε περισσότερο από ποτέ στην ιστορική νίκη μετά τις αρχές της τρίτης περιόδου. Ήταν το διάστημα στο οποίο προσπέρασε και έχτισε το μομέντουμ και την ψυχολογία της. Το έκανε με πρωταγωνιστή τον Γκερσον Γιαμπουσελέ. Ο φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης σημείωσε τους 9 από τους 12 πρώτους πόντους της Γαλλίας στην τρίτη περίοδο και έδειξε τον δρόμο. Τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους, 7/11 σουτ, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ.


ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ: Με τις δύο ομάδες να εκτελούν με χαμηλό ποσοστό από μακριά, τη διαφορά υπέρ της Γαλλίας έκαναν η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από μέση και κοντινή απόσταση (61% έναντι 54% στα δίποντα) αλλά και τα… ψιλά της στατιστικής. Ήταν ανώτερη στους πόντους από τα επιθετικά ριμπάουντ (18-11), από αιφνιδιασμούς (11-3) και από τα λάθη (20-9).

 

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ